skip to content

 
 
 

Școli-ambasador ale Parlamentului European în România

Programul ”Școli-ambasador ale Parlamentului European” (EPAS), ediția I, s-a încheiat cu succes. Puteţi citi aici raportul final al Programului.

Raport final anul 1

 .

Programul ”Școli-ambasador ale Parlamentului European” (EPAS) a fost derulat în anul 1 în România de Biroul de Informare al Parlamentului European (BIPE) în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale și cu sprijinul asociației APDD „Agenda 21”, contractantul BIPE pentru partea de conținut a sesiunilor de formare pentru profesori, menținerea legăturii cu școlile pentru realizarea cerințelor impuse de program și evaluarea activităților școlilor implicate în programul EPAS. Programul s-a desfășurat în perioada decembrie – iunie 2017 și a implicat participarea unui număr de 25 de școli din municipiul București și județele Argeș, Buzău, Călărași, Constanța, Galați, Giurgiu, Ilfov și Prahova.

În urma derulării programului, conform celor prezentate mai jos, toate școlile au îndeplinit criteriile pentru a primi titulatura de Școală-ambasador a Parlamentului European.  Ceremonia de decernare a titlului a fost  organizată de Biroul de Informare al Parlamentului European în România în data de 9 iunie a.c.

 

         A. CURSURI PENTRU PROFESORI

Cursul introductiv: s-a derulat în perioada 9-10 februarie 2017, cu participarea celor 25 de coordonatori din școlile selectate. În urma cursului, participanții au fost informați despre scopul, structura, cerințele și activitățile programului; au dobândit cunoștințe relevante despre Uniunea Europeană și Parlamentul European; au dezvoltat capacitatea de a transpune cunoștințele dobândite la curs în activități menite să crească gradul de conștientizare și informare al tinerilor cu privire la Uniunea Europeană, Parlamentul European, la rolul lor în calitate de cetățeni europeni și importanța participării la alegerile europene din 2019.

Cursul aprofundat: s-a derulat în perioada 23-24 martie 2017, cu participarea a 26 de ambasadori seniori din cele 25 de școli. La curs s-au discutat aspecte legate de desfășurarea programului în școli și planificarea activităților pentru perioada următoare, inclusiv evenimentele dedicate Zilei Europei, s-au făcut schimburi de experiență între școlile participante, s-au prezentat activitățile de comunicare ale Biroului de Informare al Parlamentului European în România.

 

         B. VIZITAREA ȘCOLILOR

Vizitele în școli s-au efectuat în perioada 11 mai – 30 mai 2017. Au fost vizitate toate cele 25 de școli participante. La aceste vizite au participat evaluatorii din partea contractantului APDD – Agenda 21, reprezentanți ai echipelor de ambasadori seniori și juniori din fiecare școală, reprezentanți ai managementului școlilor și ai Inspectoratului Școlar Județean (după caz). De asemenea, la 3 din vizitele efectuate au participat și reprezentanți ai Biroului de Informare al Parlamentului European în România.

Toate școlile au realizat cerințele minime impuse de program, și anume: realizarea unor echipe compuse din 5 ambasadori seniori și 15 ambasadori juniori, amenajarea Punctului de Informare dedicat Uniunii Europene, participarea ambasadorilor seniori coordonatori la cele două cursuri de formare, parcurgerea manualului pus la dispoziție de Parlamentul European cu ambasadorii juniori și alți elevi din școală, realizarea de activități dedicate Zilei Europei și altor teme europene, activități de comunicare pe grupul de Facebook EPAS și prin alte mijloace.

În urma vizitelor de evaluare s-a constat că majoritatea școlilor au derulat multiple activități dedicate programului, precum: realizarea de lecții în baza manualului de către ambasadorii seniori cu elevi din școală, diseminarea de către ambasadorii juniori de informații relevante legate de Uniunea Europeană, în general, și de Parlamentul European, în special, alegerile parlamentare, cetățenia europeană etc. către colegi de liceu, precum și către beneficiari mai mici din școli generale și primare, maratonul claselor – activități prin care ambasadorii juniori au făcut scurte informări despre program la toate clasele din școala lor, puncte de informare organizate în mai multe spații din școală. Prezentăm mai jos câteva activități ce reprezintă exemple de bune practici și, în același timp, se remarcă prin originalitate:

 • La Colegiul Național ”Mihai Eminescu” din Buzău, manualul din cadrul programului a fost introdus în curriculum școlii și a fost implementat la 43 de clase cu aproximativ 1.250 de elevi din ciclul liceal și de gimnaziu. Tot la acest colegiu, s-a făcut și o simulare a procesului de adoptare a unei legi la nivelul Parlamentului European.
 • La Colegiul de Artă ”Carmen Sylva” din Ploiești ambasadorii juniori au realizat macheta clădirii Parlamentului European de la Strasbourg și seria de grafică ce ilustrează teme europene. Lucrările au fost expuse la Biroul de Informare al Parlamentului European în România și urmează să fie expuse la Spațiul Public European. Totodată, elevii au realizat teste online pe platforma Kahoot pentru a evalua cunoștințele colegilor lor pe teme europene.
 • La Liceul ”Ioan Petruș” din Otopeni ambasadorii juniori au intervenit în cadrul sesiunilor live de discuții ale Parlamentului European, (elevii i-au adresat o întrebare Președintelui Tajani și au urmărit intervenția acestuia pe 1 iunie). A fost de asemenea realizată o carte de benzi desenate, al cărei personaj principal descoperă treptat Uniunea Europeană, precum și o serie de desene cu tematică europeană expuse ulterior în școală. Tot aici, ambasadorii seniori au realizat un chestionar despre Parlamentul European (tiparit/scris și on-line /kahoot).
 • La Școala Superioară Comercială ”Nicolae Kretzulescu” din București, cu ocazia Zilei Europei, s-a organizat un concurs pentru amenajarea unui punct de informare dedicat Uniunii Europene în fiecare clasă. Un alt aspect inovativ a fost realizarea a două jocuri online pe tema Uniunii.
 • La Colegiul Național ”Grigore Moisil” din București, temele europene din manualul programului au fost introduse în cursul opțional Educație pentru dezvoltare care este predat la nivelul școlii.
 • La Colegiul Tehnic „Costin D. Nenițescu” din Pitești, raspunsul la o întrebare despre UE a devenit parola de acces la Wifi în școală.
 • Liceul Danubius din Călărași este producător de conținut media, beneficiind de propriul centru de jurnalism. Astfel, canalul de televiziune Cool TV a reflectat constant activitățile organizate în școală și în afara ei, asigurând vizibilitatea proiectului EPAS pe plan local.
 • Cu ocazia Zilei Europei, ambasadorii juniori și seniori, precum și toate cadrele didactice și elevii de la Colegiul Tehnic ”Aurel Vlaicu” din Galați au format în grădina publică a orașului cuvântul EUROPA din trupuri umane.
 • Realizarea și afișarea unui banner exterior dedicat programului la Colegiul Agricol ”Viaceslav Harnaj” din București
 • Colegiul Național ”Jean Monnet” Ploiești a organizat Școala Părinților - discuții între ambasadorii juniori și părinți ai elevilor din școală pe teme europene și importanța votului pentru alegerile dedicate Parlamentului European.
 • Colegiul Economic ”Virgil Madgearu” Ploiești a organizat o dezbatere pe tema Sondajului Eurobarometru cerut de Parlamentul European, realizat în martie 2017. În urma dezbaterilor, elevii au identificat tipuri de probleme care pot fi gestionate la nivel național, mixt (între diferite state) și european.
 • La Colegiul Național ”Barbu Știrbei” Călărași: ambasadorii juniori au realizat un reportaj în limba engleză despre Brexit.
 • Liceul Tehnologic ”Astra” din Pitești a făcut un film de prezentare și promovare a programului Școli - Ambasador ale Parlamentului European, care rulează pe pagina de Facebook a proiectului și pe cea a liceului.
 • Au fost totodată realizate activități de diseminare de informații cu privire la program la nivel internațional, prin evenimente la care au participat ambasadorii seniori și juniori (International Village, Slovacia – Colegiul Național ”A.I. Cuza”, Galați; Târgul firmelor în exercițiu, Italia - Școala Superioară Comericlă ”Nicolae Kretzulescu”, București; Schimb Erasmus – Colegiul tehnic de industrie alimentară ”Dumitru Moțoc” București).

 

Ziua Europei a fost marcată de toate școlile, majoritatea organizând mai multe evenimente care au cuprins o gamă variată de activități : de la distribuirea de materiale informative la nivelul școlii / sau în comunitate, la dezbateri și seminarii la care au participat elevi, profesori și autorități publice locale.  Evenimentele au inclus totodată concerte și concursuri gastronomice cu specific european, întâlniri cu eurodeputați, vizite la centrele Europe Direct locale.  S-au mai organizat: maratonul claselor – transmiterea de informații despre semnificația zilei de 9 mai (CN ”Grigore Moisil” București), expoziții : expozitie-concurs de pictură pe pânză  «Flori de mai europene» (CN ”Ion Barbu” Giurgiu), expoziție de lucrări pe teme europene și un recital de muzică de cameră (Colegiul de Artă ”Carmen Sylva” Ploiești).

 Alte evenimente relevante au constat în diseminarea de informații despre program la sediul Poliției Locale din Galați (CT ”Aurel Vlaicu” Galați), adaptarea orelor în ziua de 9 mai de către majoritatea profesorilor școlii pentru a trata aspecte ale Uniunii Europene corelate cu disciplina predată (CN ”A.I. Cuza” Galați). Liceul ”Ioan Petruș” Otopeni a obținut locul I la un concurs pe teme europene organizat de Primăria Municipiului București și Centrul Europe Direct.

 

Vizite eurodeputați: câteva școli din program au beneficiat de vizita unor eurodeputați, după cum urmează: Andi Cristea la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Buzău, Ana-Claudia Țapardel și Norica Nicolai la Colegiul Național ”Barbu Știrbei” Călărași, Dan Nica la Colegiul Tehnic ”Aurel Vlaicu” Galați, Cristian Dan Preda și Victor Negrescu la Liceul ”Danubius” Călărași. Cel din urmă a efectuat o vizită și la Liceul Tehnologic ”Ion Barbu” Giurgiu. Temele discuțiilor au inclus prezentarea instituțiilor europene, Parlamentul European, rolul eurodeputaților, rolul cetățeniei europene, provocări: migrație, Brexit, terorism, securitate, oportunități, educație, trecerea României de la leu la moneda euro în viitorul apropiat.

 

Activitățile de promovare au fost impresionante, școlile folosind atât mijloace tradiționale (presă scrisă, TV, radio), cât și cele social media (paginile web ale școlilor, paginile de Facebook, Youtube). Majoritatea școlilor au diseminat activitățile și pe grupul de Facebook dedicat programului creat de Biroul de Informare al Parlamentului European în România. Unele școli au publicat articole în revistele proprii, și au realizat materiale de promovare precum broșuri, postere, fluturași, iar altele au creat pagini web sau pagini de Facebook dedicate programului. Prezentăm mai jos o selecție de articole / postări apărute: