Oleg Sentsov, Sacharovpristagare 2018

© Sergei Venyavsky/Getty Images

Den ukrainske filmregissören och författaren Oleg Sentsov kritiserar öppet Rysslands annektering av Krim.

Sentsov föddes 1976 i Simferopol. Han studerade ekonomi i Kiev och därefter manusförfattande och regi i Moskva. 2012 gjorde han långfilmsdebut med den prisbelönta Gamer. 2013 började han delta aktivt i den så kallade Automajdanrörelsen, som arbetade för frihet och mänskliga rättigheter och så småningom ledde fram till Euromajdanrevolutionen.

2014, i samband med den olagliga annekteringen av Krim, var Sentsov med och organiserade humanitär hjälp till de ukrainska soldater som befinner sig i blockad, i form av mat, läkemedel och stöd till att evakuera deras familjer. Den 10 maj 2014 greps han i sin hemstad Simferopol i Krim, anklagad för att ha planerat terrordåd mot det ryska de facto-styret i Krim. Den ryska säkerhetstjänsten förde honom till Ryssland. Efter ett år i häkte ställdes Sentsov inför en militärdomstol som dömde honom till 20 års fängelse - en "extremt cynisk skenrättegång" enligt Amnesty International. De ryska myndigheterna behandlade honom som rysk medborgare trots att han aldrig har haft något ryskt pass och förklarade att han bara har ukrainskt medborgarskap.

Sentsov anklagades för att leda en terroristorganisation som planerade att spränga monument i Krim. Han hävdade bestämt sin oskuld och inga hållbara bevis för kriminell verksamhet kunde läggas fram mot honom. Åklagarens huvudvittne drog tillbaka sitt ursprungliga vittnesmål, och avslöjade att han avgett det under tortyr. Under rättegångsförhandlingarna hånade Sentsov den på förhand uppgjorda processen och uttryckte förhoppningar om att det ryska folket inte längre skulle behöva känna rädsla.

Efter domen skickades Sentsov till ett fångläger i högsta säkerhetsklassen i Sibirien, norr om polcirkeln, tusentals kilometer hemifrån. I fängelset fortsatte Sentsov att slåss för sina övertygelser. I maj 2018 inledde han en 145 dagar lång hungerstrejk och krävde att alla ukrainska politiska fångar i Ryssland skulle släppas. Av hälsoskäl och under hot om tvångsmatning tvingades han avbryta hungerstrejken.

Den 14 juni 2018 antog Europaparlamentet en resolution med krav på ett omedelbart och ovillkorligt frigivande av Oleg Sentsov och alla andra olagligt fängslade ukrainska medborgare i Ryssland.
Det internationella samfundet, människorättsgrupper, ryska filmskapare, berömda filmregissörer och kända skådespelare stödde Sentsov och krävde att han skulle friges. Det ryska människorättscentrumet Memorial erkände honom som politisk fånge.

I september 2019 släpptes Sentsov från fängelset och skickades tillbaka till Ukraina. Frigivningen var en del av en överenskommelse mellan Ryssland och Ukraina om att utväxla grupper av fångar från båda sidor. Europaparlamentets talman David Sassoli sade i ett uttalande att han kände lättnad och glädje över att Sentsov hade släppts. Sassoli hyllade honom som en modig man som hade motsatt sig orättvisor med värdighet.

Två månader efter frigivningen, i november 2019, tog Sentsov emot sitt pris vid en ceremoni i Europaparlamentet i Strasbourg. Han tog emot priset "inte som en personlig hedersbetygelse, utan som ett pris till alla ukrainska politiska fångar som någon gång suttit i ryskt fängelse".

Den demokratiska oppositionen i Venezuela - 2017, Venezuela

Nadia Murad och Lamya Haji Bashar – 2016, Irak

Raif Badawi – 2015, Saudiarabien

Denis Mukwege – 2014, Demokratiska republiken Kongo

Malala Yousafzai – 2013, Pakistan

Nasrin Sotoudeh – 2012, Iran

Jafar Panahi – 2012, Iran

Mohamed Bouazizi – 2011, "Arabiska våren", Tunisien

Ali Ferzat – 2011, "Arabiska våren", Syrien

Asmaa Mahfouz – 2011, "Arabiska våren", Egypten

Ahmed El Senussi – 2011, "Arabiska våren", Libyen

Razan Zaitouneh – 2011, "Arabiska våren", Syrien

Guillermo Fariñas – 2010, Kuba

Pristagarna