Επιστροφή στη διαδικτυακή πύλη Europarl

Choisissez la langue de votre document :

 Ευρετήριο 
 Πλήρες κείμενο 
Συζητήσεις
Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2003 - Στρασβούργο Έκδοση ΕΕ

Αναπαραγωγή και σεξουαλική ζωή στις αναπτυσσόμενες χώρες
MPphoto
 
 

  Montfort (NI ).(FR) Κύριε Πρόεδρε, η έκθεση της κ. Sandbæk σχετικά με τη βοήθεια που μπορεί να παράσχει η Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της υγείας και των δικαιωμάτων όσον αφορά την αναπαραγωγή και τη σεξουαλική ζωή στις αναπτυσσόμενες χώρες εκκινεί από μια καλή πρόθεση.

Πράγματι, εμείς, οι ευρωπαίες γυναίκες, έχουμε την τύχη να μπορούμε να φέρνουμε σε πέρας μια εγκυμοσύνη, να έχουμε πρόσβαση στην πληροφόρηση και να συνδυάζουμε οικογενειακό και επαγγελματικό βίο. Πώς μπορούμε να δεχθούμε να βιώνουν τόσες γυναίκες δυσκολίες που δεν βιώνουμε εμείς εδώ στην Ευρώπη; Ωστόσο, πρέπει να προσέξουμε να μην συναρτήσουμε τη βοήθειά μας από τη θεώρησή μας για τον οικογενειακό προγραμματισμό. Θα ήταν παράλογο να επιβάλουμε σε αυτές τις γυναίκες ένα πρότυπο, το δικό μας. Είναι απαραίτητο να βοηθήσουμε αυτές τις γυναίκες να οργανώσουν την κοινωνία τους, τη ζωή τους ως γυναίκες και ως μητέρες, σε συνάρτηση με τις παραδόσεις τους, τις αξίες τους και την κουλτούρα τους.

Πέραν αυτού, μπορούμε να περιορίσουμε τα ζητήματα των δικαιωμάτων των γυναικών στα ζητήματα αναπαραγωγής και σεξουαλικής ζωής. Αυτές οι γυναίκες είναι οι στυλοβάτες της κοινωνίας τους. Πρέπει, λοιπόν, να έχουν επιπλέον πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην πληροφόρηση, στη μάθηση, και να μπορούν να μεταδίδουν στα παιδιά τους όλα αυτά τα κεκτημένα, που θα επιτρέψουν στις χώρες τους να γνωρίσουν μια αληθινή ανάπτυξη, οπότε η πρόσβαση στην υγεία και στην πληροφόρηση θα καταλαμβάνει τη θέση που της πρέπει.

Μολονότι η εγκυμοσύνη και ο τοκετός είναι οι βασικές αιτίες θανάτου ή αναπηρίας για τις γυναίκες που ζουν σε αυτές τις αναπτυσσόμενες χώρες, μολονότι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι συχνότερα σε αυτές τις χώρες, δεν πρόκειται, βεβαίως, να διευθετήσουμε αυτά τα προβλήματα καταργώντας την εγκυμοσύνη. Πράγματι, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες και όχι μόνο τις συνέπειες, μέσω της πρόσβασης στην πληροφόρηση, όπως είπα, και μέσω της πρόσβασης στα φάρμακα, ιδίως τα φάρμακα κοινόχρηστης ονομασίας, όπως είπαμε τη Δευτέρα το βράδυ, ούτως ώστε η περίθαλψη να μην είναι πολυτέλεια των βιομηχανοποιημένων χωρών.

Κυρία Sandbæk εισηγήτρια, μας λέτε ότι η άμβλωση δεν θα γίνει ποτέ μέσο αντισύλληψης. Για να μας πείσετε, θα έπρεπε το κείμενό σας να είναι πιο ακριβές. Θα έπρεπε να υποστηρίξετε τις τροπολογίες που είχα καταθέσει στην επιτροπή και που πρότειναν, ακριβώς, μια εναλλακτική προς την άμβλωση λύση: έναν χώρο υποδοχής για αυτές τις γυναίκες, που επιλέγουν τη μητρότητα παρά τις δυσκολίες της ζωής. Ευχαριστώ τον συνάδελφό μου, κ. Ribeiro e Castro, που τις υιοθέτησε, αφού η υγεία και τα δικαιώματα όσον αφορά την αναπαραγωγή και τη σεξουαλική ζωή θα συνδέονται πάντα με την ελευθερία και την ευθύνη του καθενός. Έτσι, επιθυμώ αυτές οι γυναίκες να μπορέσουν να ασκήσουν τις ευθύνες τους με πλήρη ελευθερία και χωρίς τις πιέσεις του δυτικού μας προτύπου.

 
Τελευταία ενημέρωση: 12 Αυγούστου 2004Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου