Takaisin Europarl-portaaliin

Choisissez la langue de votre document :

 Hakemisto 
 Koko teksti 
Puheenvuorot
Keskiviikko 12. helmikuu 2003 - Strasbourg EUVL-painos

Lisääntymis- ja seksuaaliterveys ja lisääntyminen ja seksuaalisuutta koskevat oikeudet kehitysmaissa
MPphoto
 
 

  Montfort (NI ).(FR) Arvoisa puhemies, esittelijä Sandbækin mietintö tuesta, jota Euroopan unioni voi antaa lisääntymis- ja seksuaaliterveyden ja niitä koskevien oikeuksien alalla kehitysmaissa, pohjautuu hyvään tarkoitukseen.

Meillä eurooppalaisilla naisilla on onnea, sillä meillä on mahdollisuus viedä raskaus loppuun asti, saada tietoja ja sovittaa yhteen perhe- ja työelämä. Miten voimme hyväksyä, että niin monet naiset kokevat vaikeuksia, joilta me säästymme täällä Euroopassa? On kuitenkin varottava asettamasta tukemme ehdoksi perhesuunnittelua. Olisi järjetöntä tuputtaa kehitysmaiden naisille omaa malliamme. Kehitysmaiden naisia on ehdottomasti autettava rakentamaan omaa yhteiskuntaansa, saattamaan omat elämänsä kuntoon naisina ja äiteinä, ja tämän on tapahduttava heidän omien perinteidensä, arvojensa ja kulttuurinsa mukaisesti.

Naisten oikeuksia koskevia kysymyksiä ei myöskään voida rajata vain lisääntymiseen ja seksuaalisuuteen. Naiset ovat kehitysmaissa yhteiskuntansa tukipilareita. Näin ollen on parannettava heidän mahdollisuuksiaan saada koulutusta ja tietoja, ja heidän on voitava siirtää lapsilleen kaikki se tieto ja kokemus, joiden perusteella heidän maassaan saataisiin aikaan todellista kehitystä, jossa terveydenhoitomahdollisuudet ja tietojensaanti ovat oikealla sijalla.

Vaikka raskaus ja synnytys ovat kehitysmaiden naisten yleisimmät kuolinsyyt tai vammautumisen syyt ja vaikka sukupuolitaudit ovat yleisempiä kehitysmaissa kuin muualla, näitä ongelmia ei todellakaan ratkaista raskauden keskeytyksillä. Pelkkien seurauksien sijasta on nimittäin hoidettava syitä parantamalla tiedonsaantia, kuten jo totesin, ja toimittamalla lääkkeitä, etenkin geneerisiä lääkkeitä, kuten totesimme maanantai-iltana, jotta terveydenhoito ei olisi vain teollisuusmaiden ylellisyyttä.

Arvoisa esittelijä Sandbaek, totesitte, ettei aborttia pidä koskaan käyttää ehkäisykeinona. Tekstinne olisi pitänyt olla tältä osin nykyistä selkeämpi, jotta olisimme vakuuttuneet näkökannastanne. Valiokunnan käsiteltäväksi jättämilleni tarkistuksille olisi pitänyt saada kannatusta, niille, joissa tarjottiin vaihtoehtoa abortille, eli vastaanottokeskuksen perustamista naisille, jotka valitsevat äitiyden vaikeasta elämäntilanteestaan huolimatta. Kiitän kollegaani Ribeiro e Castroa, joka hyväksyi tarkistukseni, sillä lisääntymis- ja seksuaaliterveys sekä lisääntymistä ja seksuaalisuutta koskevat oikeudet ovat aina sidoksissa yksilön vapauteen ja vastuuseen. Näin ollen toivon, että kehitysmaiden naiset voisivat kantaa vastuunsa täysin vapaasti ilman painetta omaksua länsimaista perhemalliamme.

 
Päivitetty viimeksi: 13. elokuuta 2004Oikeudellinen huomautus