Показалец 
 Пълен текст 
Процедура : 2008/0231(CNS)
Етапи на разглеждане в заседание
Етапи на разглеждане на документа : A6-0236/2009

Внесени текстове :

A6-0236/2009

Разисквания :

PV 21/04/2009 - 20
CRE 21/04/2009 - 20

Гласувания :

PV 22/04/2009 - 6.38
Обяснение на вота
Обяснение на вота

Приети текстове :


Разисквания
вторник, 21 април 2009 г. - Страсбург Версия ОВ

20. Общностна рамка за ядрена безопасност (разискване)
Видеозапис на изказванията
PV
MPphoto
 
 

  Владимир Уручев (PPE-DE ), в писмена форма . – След почти 6 години отлагане, днес ЕС е близо до приемане на директива за ядрената безопасност, един важен политически документ за ядрената енергетика в Европа, която произвежда почти 1/3 от електроенергията на ЕС.

Държавите-членки имат изключителното право сами да решават дали да разчитат на ядрена енергия. За тях, но и за неприемащите тази енергия държави е еднакво важно прилагането на най-високите стандарти за безопасност в ядрената енергетика.

Приветствам включването на основните принципи за безопасност на МААЕ като анекс към директивата. По този начин най-добрите разработки в областта на стандартите за ядрена безопасност стават неразделна част от Европейското законодателство и съответно задължителни за спазване от държавите-членки.

Отсъствието в ЕС на общоприети изисквания за ядрена безопасност позволи в близкото минало на някои присъединяващи се към ЕС държави да бъдат наложени политически решения за тяхната ядрена енергетика, които днес не кореспондират с целите на ЕС за ограничаване на климатичните промени и сигурността на енергийните доставки.

Днес, когато редица нови ядрени централи в ЕС са в процес на строителство или се планират, своевременното приемане на директивата за ядрената безопасност е не само оправдано, но и задължително заради гаранциите за безопасността и спокойствието на населението.

 
Последно осъвременяване: 19 август 2009 г.Правна информация