Index 
 Teljes szöveg 
Eljárás : 2008/0231(CNS)
A dokumentum állapota a plenáris ülésen
Válasszon egy dokumentumot : A6-0236/2009

Előterjesztett szövegek :

A6-0236/2009

Viták :

PV 21/04/2009 - 20
CRE 21/04/2009 - 20

Szavazatok :

PV 22/04/2009 - 6.38
A szavazatok indokolása
A szavazatok indokolása

Elfogadott szövegek :


Viták
2009. április 21., kedd - Strasbourg HL kiadás

20. Közösségi nukleáris biztonsági keret (vita)
A felszólalásokról készült videofelvételek
PV
MPphoto
 
 

  Vladimir Urutchev (PPE-DE ) , írásban.(BG) Majdnem hat év késlekedést követően az EU ma közel áll ahhoz, hogy elfogadjon egy nukleáris biztonsági irányelvet, egy fontos politikai dokumentumot az atomenergiával kapcsolatban Európában, amely az Unió elektromosságának majdnem egyharmadát termeli.

A tagállamoknak kizárólagos joguk eldönteni, hogy alkalmaznak-e atomenergiát. Az energia e formáját elfogadó és elutasító országoknak egyaránt ugyan olyan fontos, hogy a legmagasabb biztonsági szabályokat alkalmazzuk az atomenergia kapcsán.

Üdvözlöm a NAÜ biztonsági alapelveinek az irányelv mellékletébe való beillesztését. Ez biztosítani fogja, hogy a nukleáris biztonsági előírások leghatékonyabb fejlesztése az európai jogszabályok integrált részévé váljon, amelyeknek ennek megfelelően a tagállamoknak meg kell felelniük.

Az, hogy nem léteztek általánosan elfogadott nukleáris biztonsági előírások az Unióban, lehetővé tette, hogy nem is olyan régen néhány, az Unióhoz csatlakozó ország atomenergiájára olyan politikai megoldásokat kényszerítsenek, amelyek mostanában nincsenek összhangban az Uniónak az éghajlatváltozás korlátozásával és az energiaellátás biztonságosságával kapcsolatos célkitűzéseivel.

Akkor, amikor számos új atomerőművet építenek az Unióban, a nukleáris biztonsági irányelv időbeni elfogadása nem csak indokolt, hanem kötelező is azon garanciák miatt, amelyeket a népesség biztonsága és a lelki nyugalma érdekében nyújt.

 
Utolsó frissítés: 2009. augusztus 18.Jogi nyilatkozat