Index 
 Volledige tekst 
Procedure : 2008/0231(CNS)
Stadium plenaire behandeling
Documentencyclus : A6-0236/2009

Ingediende teksten :

A6-0236/2009

Debatten :

PV 21/04/2009 - 20
CRE 21/04/2009 - 20

Stemmingen :

PV 22/04/2009 - 6.38
Stemverklaringen
Stemverklaringen

Aangenomen teksten :


Debatten
Dinsdag 21 april 2009 - Straatsburg Uitgave PB

20. Communautair kader voor nucleaire veiligheid (debat)
Video van de redevoeringen
PV
MPphoto
 
 

  Vladimir Urutchev (PPE-DE ), schriftelijk.(BG) Na bijna zes jaar uitstel staat de EU nu op het punt een richtlijn inzake nucleaire energie aan te nemen, een belangrijk beleidsdocument voor nucleaire energie in Europa die gebruikt wordt om bijna een derde van alle elektriciteit in de EU op te wekken.

De lidstaten hebben het exclusieve recht om zelf te beslissen of zij nucleaire energie willen gebruiken. Voor zowel de landen die voor als de landen die tegen deze vorm van energie zijn, is het van belang dat de hoogste veiligheidsnormen voor nucleaire energie in acht worden genomen.

Ik ben voor het opnemen van de fundamentele veiligheidsbeginselen van de IAEA als bijlage bij de richtlijn. Zo wordt gewaarborgd dat de beste ontwikkelingen op het vlak van nucleaire veiligheidsnormen een integraal onderdeel worden van de Europese wetgeving, waaraan de lidstaten zich moeten houden.

Door het ontbreken van algemeen goedgekeurde nucleaire veiligheidsvereisten in de EU kwam het niet zo lang geleden bij een aantal toetredende landen voor dat zij ten aanzien van nucleaire energie politieke oplossingen opgelegd kregen die niet overeenstemmen met de huidige EU-doelstellingen voor de strijd tegen de klimaatverandering en de energievoorzieningszekerheid.

In deze tijd waarin er in de EU meerdere nieuwe kerncentrales in aanbouw of gepland zijn, is een snelle goedkeuring van de richtlijn inzake nucleaire veiligheid niet alleen gerechtvaardigd, maar ook vereist als garantie voor de veiligheid van de burgers en om hen gerust te stellen.

 
Laatst bijgewerkt op: 18 augustus 2009Juridische mededeling