Kazalo 
 Celotno besedilo 
Postopek : 2008/0231(CNS)
Potek postopka na zasedanju
Potek postopka za dokument : A6-0236/2009

Predložena besedila :

A6-0236/2009

Razprave :

PV 21/04/2009 - 20
CRE 21/04/2009 - 20

Glasovanja :

PV 22/04/2009 - 6.38
Obrazložitev glasovanja
Obrazložitev glasovanja

Sprejeta besedila :


Razprave
Torek, 21. april 2009 - Strasbourg Edition JOIzdaja UL

20. Okvir Skupnosti za jedrsko varnost (razprava)
Video posnetki govorov
PV
MPphoto
 
 

  Vladimir Uručev (PPE-DE ), v pisni obliki . (BG) Po skoraj šestletni zamudi je EU danes blizu sprejema direktive o jedrski varnosti, pomembnega političnega dokumenta za jedrsko energijo v Evropi, s katero proizvajamo skoraj tretjino elektrike v EU.

Države članice imajo izrecno pravico, da se same odločijo, ali bodo uporabljale jedrsko energijo. Za države, ki sprejemajo ali zavračajo to obliko energije, je enako pomembno, da se za jedrsko energijo uporabljajo najvišji varnostni standardi.

Pozdravljam vključitev osnovnih varnostnih načel IAEA. To bo zagotovilo, da najboljši dosežki pri standardih za jedrsko varnost postanejo del evropske zakonodaje, k upoštevanju katere so države članice ustrezno zavezane.

Pomanjkanje splošno odobrenih zahtev za jedrsko varnost v EU je v še ne tako daljni preteklosti dovoljevalo, da so nekatere države, ki so pristopile v EU, vsiljevale politične rešitve za jedrsko energijo, kar dandanes ni v skladu s cilji EU omejevanja podnebnih sprememb in varnosti oskrbe z energijo.

V času, kjer se v EU gradijo ali načrtujejo številne nove jedrske elektrarne, pravočasen sprejem direktive o jedrski varnosti ni le upravičen, pač pa obvezen zaradi jamstev, ki jih nudi za varnost prebivalstva in njihovega miru.

 
Zadnja posodobitev: 18. avgust 2009Pravno obvestilo