Cikk
 

Hogyan óvhatjuk meg gyermekeinket az internet veszélyeitől?

Ifjúság - 05-12-2006 - 16:58
Küldje el ezt a cikket
Közösségi oldalak
Kedvencek
 
Gyermek a billentyűzet előtt

Az EP a weben is óvná a gyermekeket

Minden második európai gyermek rendszeresen szörfözik a világhálón, ahol mindenféle veszélynek van kitéve, a pornográf képektől kezdve az erőszakos, rasszista oldalakig. Hogyan védhetjük meg a gyermekeket ebben az újfajta, szinte végtelen térben cenzúra gyakorlása vagy a szólásszabadság megsértése nélkül? Az Európai Parlament új javaslatokkal állt elő a már hatályban lévő szabályozás megerősítésére.

Manapság már nem ritka, hogy a gonosztevők az interneten lesnek áldozatokra. Végtére is egy pedofil könnyedén kiadhatja magát valaki másnak egy csevegőszobában vagy online játékban. A gyermekek lassan már a szüleiknél is ügyesebben kezelik a számítógépet, ami megnehezíti a felügyeletüket. Megbízható statisztikát nehéz találni, de egy friss felmérés adatai szerint Norvégiában, Dániában, Svédországban, Írországban és Izlandon az internethasználó gyermekek 24 százaléka jutott el akaratlanul is szexuális tartalmú oldalakra. A csevegők 34 százaléka kapott személyes találkozóra szóló meghívást, és 22 százalékuk egyezett bele virtuális találkozóba ismeretlen személlyel. Ha manapság egy gyermeket felügyelet nélkül hagyunk internetezni, az olyan, mintha egyedül kiengednénk az éjszakába.
 
Mit lehetne tenni a védelemért?
 
Korábban a szolgáltatók önszabályozása volt a jellemző, de az illegális tartalomra vonatkozó szabályozás és az illegális tartalom elleni intézkedések annyira eltérőek voltak az EU-ban, hogy 1998-ban uniós program indult az internet biztonságosabbá tételére, és egy ajánlás született a kiskorúak védelmére. Az internettechnológia gyorsan fejlődik, ezért érthető, hogy már egy újabb ajánlás is járja az uniós intézmények közötti útját. Múlt héten a kulturális szakbizottság elfogadta a francia liberális Marielle de Sarnez jelentését, amely szerint határozott lépéseket kell tenni. „A technológiai fejlődés sebessége a telekommunikáció területén olyan nagy, hogy... újabb, innovatívabb intézkedésekre van szükség, melyek valóban megnyugtató választ jelentenek az új technológiát használók számára” – véli a jelentéstevő.
 
A jelentés három területet határoz meg a fiatalok védelmével kapcsolatban: a tartalomszolgáltatást, a hatékonyabb oktatást és kormányzati felügyeletet, illetve a hatékony szűrési megoldásokat, melyekkel megelőzhető, hogy a gyermekek nem kívánt információkhoz jussanak.
 
Segíthet a „forró drót” szolgáltatás
 
Döntő fontosságú a tájékoztatás. Egyes EU-tagországokban már folynak kampányok azért, hogy figyelmeztessék a gyermekeket és a tanárokat a lehetséges veszélyekre, a szakbizottság pedig szeretné elérni, hogy az Európai Bizottság uniós szintű kampányt indítson.
 
Egyes országokban már működnek olyan forró vonalak, melyeken az internethasználók bejelenthetik, ha illegális vagy gyanús tevékenységet észleltek.
Ezekre a vonalakra 2005-ben 65 000 bejelentés érkezett. Az EP-képviselők egy szabványos uniós hívószám kijelölését javasolják, így egyben minden tagországban működne a forró drót szolgáltatás.

A jelentés másik javaslata, hogy létre kell hozni egy olyan legfelső szintű tartománynevet (amilyen a .com vagy a .hu), melyet csak folyamatosan felügyelt, gyermekek számára biztonságos webhelyek használhatnának.
Lehetne ez például a .kid tartománynév. A szakbizottság megállapítása szerint „a megelőzésnél és a szigorúbb szülői felügyeletnél jobb módja aligha lesz a védelemnek”.
 
Mi várható?
 
A jelentést várhatóan a decemberi plenáris ülésszak során fogadja el a parlament.
 
REF: 20061129STO00721