Članek
 

Kako zaščititi otroke pred nevarnostmi interneta?

Mladi - 01-12-2006 - 18:08
Objavi/Shrani
Socialna omrežja
Priljubljene
 
Otroci so za računalnikom lahko ranljivi

Otroci so za računalnikom lahko ranljivi

Vsak drugi evropski otrok redno obiskuje medmrežje, kjer je lahko izpostavljen različnim nevarnostim, od pornografije do nasilnih in rasističnih vsebin. Kako naj torej zaščitimo otroke in mladostnike pred skritimi nevarnostmi tega ogromnega novega področja, ne da bi izvajali cenzuro ali ogrožali svobodo izražanja? Evropski parlament ima nekaj novih predlogov, ki naj bi utrdili že veljavna pravila.

Pogosto slišimo o plenilcih, ki najdejo svoje žrtve na spletu. Pedofili se lahko v klepetalnicah in spletnih igrah zlahka izdajajo za nekoga drugega. Ker so otroci pogosto tehnološko bolj spretni od svojih staršev, je nadzor še dodatno otežen. Zanesljivih statistik o problematiki skorajda ni, a raziskava na Švedskem, Danskem, Irski in Islandiji je pokazala, da je 24 odstotkov otrok, ki uporabljajo internet, že doživelo neželeno spolno pozornost. Približno 34 odstotkov tistih, ki obiskujejo klepetalnice je dobilo povabila na srečanje, 22 odstotkov pa se jih je dejansko srečalo z ljudmi, ki so jih spoznali prek spleta. Če dandanes otroka pustimo, da nenadzorovano uporablja medmrežje, je to tako, kot če bi ga pustili, da gre ponoči sam ven.
 
Kje je treba ukrepati?
 
Na začetku so ponudniki spletnih storitev nadzor izvajali sami, vendar pa so velike razlike med pravili o vsebinah in ukrepih proti nezakonitim vsebinam Evropsko unijo spodbudile, da je leta 1998 sprejela priporočila o zaščiti mladoletnih oseb in program za varnejši internet. Zaradi hitrost sprememb na tem področju je v pripravi že novo priporočilo.
 
Prejšnji teden je parlamentarni odbor za kulturo sprejel poročilo francoske liberalne poslanke Marielle de Sarnez, ki opozarja na nujnost delovanja: "Hitrost tehnološkega napredka na področju komunikacijskih medijev je takšna da je nujno treba pripraviti nove in bolj domiselne ukrepe, ki bodo bolje usmerjeni in pomenili odgovor na skrbi uporabnikov novih tehnologij."
 
Poročilo med drugim ugotavlja, da bi morali odgovornost za zaščito mladine nositi v treh sektorjih: ponudnikih spletnih storitev, izobraževalnih ustanovah in vladnih nadzornih organih. Najboljši način zaščite je nastavitev samodejnih filtrov in zapor, ki otrokom preprečujejo dostop do škodljivih vsebin. Ponudniki storitev bi morali tudi redno obnavljati sezname strani s škodljivimi vsebinami.
 
Telefonske linije za pomoč lahko odigrajo svojo vlogo
 
Bistvenega pomena je informiranje. Nekatere članice Unije že izvajajo kampanje, s katerimi opozarjajo otroke, učitelje in starše na možne nevarnosti. Odbor želi, da bi na evropski ravni kampanjo o nevarnostih na spletu pripravila tudi Komisija.
 
Ponekod že delujejo telefonske linije za pomoč, kamor lahko državljani prijavljajo nezakonite ali sumljive dejavnosti na spletu. Leta 2005 je bilo nanje posredovanih približno 65 tisoč pritožb. Ker v nekaterih sržavah tovrstnih telefonskih linij ni, evropski poslanci predlagajo vzpostavitev skupne številke za vso Unijo.
 
Med predlogi v poročilu je  tudi vzpostavitev spletne domene za stalno nadzorovane strani, ki se bodo zavezale k zaščiti mladoletnikov, kot na primer .kid. Vendar odbor ob tem ugotavlja, da bosta preprečevanje dostopa in pozornejši starševski nadzor vedno najboljši obliki zaščite.
 
REF.: 20061129STO00721