Άρθρο
 

Λουξεμβούργο και Σιμπίου: Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης για το 2007

Πολιτισμός - 25-01-2007 - 16:27
Μοιράστε το
Κοινωνικά δίκτυα
Αγαπημένα
 
Συναυλία στο Λουξεμβούργο

Εορτασμοί στο Λουξεμβούργο και τη Σιμπίου, Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης

Ο θεσμός της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας αποτελεί πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη και ανάγεται στο 1985. Έκτοτε, κάθε χρόνο μια χώρα φέρει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Φέτος, το Λουξεμβούργο και η ρουμανική πόλη Σιμπίου λαμβάνουν τη σκυτάλη από την Πάτρα (2006). Οι δύο πόλεις έχουν πλούσιο πολυπολιτισμικό παρελθόν.

Πώς επιλέγονται οι πόλεις;
 
Το 1999, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν να καταρτίσουν έναν κατάλογο, ο οποίος αναφέρει με χρονολογική σειρά τα κράτη μέλη από τα οποία θα προέρθει η εκάστοτε πολιτιστική πρωτεύουσα.
 
Μια κριτική επιτροπή που περιλαμβάνει οχτώ άτομα (δύο εκ των οποίων ορίζει το Κοινοβούλιο), των οποίων η ανεξαρτησία είναι αποδεδειγμένη αξιολογεί τις αιτήσεις των υποψήφιων πόλεων και στέλνει μια έκθεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το Κοινοβούλιο μπορεί επίσης να στείλει τη γνώμη του στην Επιτροπή σχετικά με μια υποψηφιότητα. Τέλος, το Συμβούλιο, ύστερα από πρόταση της Επιτροπής, η οποία λαμβάνει υπόψη τη θέση του Κοινοβουλίου, καθορίζει επισήμως την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα.
 
Τι θα γίνει στις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες 2007;
 
Θέατρο, μουσική, χορός, λογοτεχνία, θεάματα και εκθέσεις: τα διάφορα έργα, γεγονότα, πάρτυ, κ.ά που πραγματοποιούνται στα πλαίσια του θεσμού άρχισαν ήδη τον Ιανουάριο του 2007 και θα συνεχιστούν όλο το χρόνο.
 
Λουξεμβούργο, γέφυρα μεταξύ πολιτισμών
 
Το Λουξεμβούργο είναι η πρώτη πόλη, η οποία φέρει τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για δεύτερη φορά (ήταν πολιτιστική πρωτεύουσα και το 1995).
 
Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς η Πολιτιστική Πρωτεύουσα για το 2007 περιλαμβάνει εκτός από όλο το δουκάτο του Λουξεμβούργου, τη γαλλική και γερμανική κοινότητα του Βελγίου, την περιοχή της Λορένης στη Γαλλία και τις περιοχές Rhineland-Palatinate και Saarland στη Γερμανία.
 
Έτσι, ο θεσμός φέτος θα αποτελέσει διασυνοριακό γεγονός, το οποίο θα προσφέρει μια καλή ευκαιρία συνεργασίας μεταξύ των χωρών που περιτριγυρίζουν το Λουξεμβούργο, θα ενθαρρύνει την κινητικότητα και θα εξαλείψει τα γλωσσολογικά και πολιτιστικά εμπόδια που παρουσιάζονται κατά καιρούς. Περίπου 500 πολιτιστικά γεγονότα είναι στο πρόγραμμα.
 
Σιμπίου, η Πόλη των Πολιτισμών
 
Η ρουμανική πόλη Σιμπίου, γνωστή και ως "Hermannstadt" στα γερμανικά, υπάρχει εδώ και οχτώ αιώνες. Όταν έθεσε την υποψηφιότητά της το 2004, η Ρουμανία δεν ήταν ακόμη κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Το θέμα που διάλεξε η Σιμπίου είναι "Πόλη του Πολιτισμού-Πόλη των Πολιτισμών". Της ταιριάζει άλλωστε, αφού ο διαπολιτισμικός χαρακτήρας της πόλης είναι διάχυτος: φιλοξενεί τη μεγαλύτερη γερμανική κοινότητα, μια σημαντική μειονότητα Ούγγρων, αν και το 95% του πληθυσμού αποτελείται από Ρουμάνους. Οι τρεις αυτοί πολιτισμοί συνυπάρχουν με μικρότερες μειονότητες Αθίγγανων, Σλοβάκων, και Ουκρανών και προσδίδουν στην πόλη έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα.
 
Μεταξύ 31 Δεκεμβρίου 2006-1 Ιανουαρίου του 2007, ο ερχομός του νέου έτους γιορτάστηκε σε κλίμα χορών και πυροτεχνημάτων, που σηματοδότησαν την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την έναρξη του προγράμματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2007.
 
Άλλες Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης
 
Εκτός από την πόλη Cork της Ιρλανδίας (2005), την Πάτρα (2006), το 2008 πολιτιστικές πρωτεύουσες θα είναι οι πόλεις Liverpool στην Αγγλία και Stavanger στη Νορβηγία. Το 2009, πολλά έργα που άπτονται της αρχιτεκτονικής, της λογοτεχνίας, της κινητικότητας, διαφόρων θεαμάτων, κ.ά. θα πραγματοποιηθούν στην πόλη Linz στην Αυστρία και Vilnius στη Λιθουανία.  
 
Αναφ.: 20070125STO02408