Articol
 

Luxemburg şi Sibiu: Capitale Europene ale Culturii în 2007

Cultură - 25-01-2007 - 11:07
Distribuie
Concert în Luxemburg, una din cele două capitale europene ale culturii în 2007

Luxemburg şi Sibiu sunt Capitalele Europene ale Culturii în 2007

„Să aducem popoarele Europei împreună“ a fost obiectivul proiectului Oraşul European al Culturii, care a început în 1985. De atunci, unul sau mai multe oraşe sunt desemnate „Capitala Europeană a Culturii“ în fiecare an. În 2007 vor fi două Capitale Europene ale Culturii cu drepturi egale: Luxemburg şi Sibiu. Ambele oraşe sunt caracterizate de un trecut bogat şi de diversitatea culturală.

În 1999, Parlamentul European şi Consiliul au hotărât asupra unei liste de state membre care vor găzdui evenimentul pe rând. Tot atunci, cele două instituţii au definit criteriile pe care trebuie să le îndeplinească oraşele pentru a fi desemnate Capitale Europene ale Culturii.
 
Procedura de selecţie este următoarea:
  • un juriu format din şapte membri independenţi, experţi în sectorul cultural, dintre care doi sunt numiţi de către Parlamentul European, examinează candidaturile oraşelor şi trimite un raport Comisiei, Parlamentului European şi Consiliului
  • Parlamentul European poate înainta Comisiei o opinie asupra nominalizării
  • Consiliul, pe baza unei recomandări a Comisiei - recomandare redactată pe baza opiniei Parlamentului - desemnează oficial Capitala Europeană a Culturii.
Capitalele Culturii în 2007
 
Proiectele, evenimentele şi petrecerile au început în Luxemburg şi Sibiu înainte de ianuarie 2007 şi vor continua pe tot parcursul anului, punând accentul pe cultură.
 
Teatrul, muzica, dansul, literatura, artele vizuale şi expoziţiile sunt pe ordinea de zi în ambele oraşe.
 
Luxemburg: „Depăşind frontierele“
 
Luxemburg este primul oraş care a fost numit Capitala Europeană a Culturii pentru a doua oară (prima dată a fost în 1995). Dar de data aceasta lucrurile sunt diferite, pentru că zona capitalei culturii este extinsă la câteva regiuni vecine (o zonă de aproximativ 11 milioane de locuitori):
  • Marele Ducat de Luxemburg în întregime
  • comunităţile francofonă şi germană ale Belgiei
  • Lorena în Franţa
  • Rheinland-Pfalz şi Saarland în Germania.
Acoperind regiuni din ţări diferite, Capitala va fi un eveniment ce traversează graniţele lingvistice şi culturale, încurajând mobilitatea. Unul din obiectivele oraşului Luxemburg este să „depăşească frontierele“.
 
500 de proiecte din toate domeniile culturale vor avea loc în Luxemburg şi Marea Regiune, grupate într-un program structurat în funcţie de cele patru anotimpuri, fiecare anotimp fiind marcat de o sărbătoare specială.
 
Sibiu / Hermannstadt: „Oraş al Culturii - Oraş al Culturilor“
 
Sibiu, cunoscut în germană sub numele Hermannstadt, este un oraş situat în Transilvania, în centrul României, şi a fost fondat cu opt secole în urmă. Când a fost desemnat Capitală a Culturii de către Consiliu în 2004, România nu era încă stat membru al Uniunii Europene. Tema aleasă de către oraşul Sibiu anul acesta este „Oraş al Culturii - Oraş al Culturilor“.
 
Oraşul Sibiu găzduieşte cea mai mare comunitate germană din România şi o minoritate maghiară semnificativă, deşi 95% din populaţie sunt români. Cele trei culturi co-există cu minorităţi mai mici de romi, slovaci şi ucraineni, o multitudine de culturi ce aduc oraşului dinamism.
 
 Pe 31 decembrie 2006 şi 1 ianuarie 2007 Anul Nou a fost sărbătorit prin muzică, lumină, dans şi focuri de artificii, marcând în acelaşi timp aderarea României la Uniunea Europeană şi deschiderea oficială a programului Capitalei Europene a Culturii pe 2007.
 
Proiectele capitalei culturii la Sibiu includ: arhitectură, literatură, mobilitate, arte vizuale şi patrimoniu.
 
Alte Capitale Europene ale Culturii:
 
În 2005, Capitala Europeană a Culturii a fost Cork, în Irlanda, iar anul trecut Patras, în Grecia. Anul viitor două oraşe vor împărţi titlul de Capitale Europene ale Culturii: Liverpool, în Marea Britanie şi Stavanger, în Norvegia. Tot două oraşe vor fi capitale ale culturii în 2009: Linz (Austria) şi Vilnius (Lituania).
 
Pentru mai multe detalii faceţi click pe link-urile de mai jos.
 
REF.: 20070125STO02408