Članek
 

Luksemburg in Sibiu – kulturni prestolnici Evrope 2007

Kultura - 29-01-2007 - 11:25
Objavi/Shrani
Socialna omrežja
Priljubljene
 
Koncert v Luksemburgu, kulturni prestolnici Evrope 2007

Koncert v Luksemburgu, kulturni prestolnici Evrope 2007

Projekt evropskih kulturnih prestolnic se je začel v Atenah leta 1985. Njegov cilj je že vse od samega začetka poudariti raznolikost evropskih mest. Naziv kulturne prestolnice privablja turiste in je odlična priložnost za kulturne naložbe in mestne prenove. To leto, ob 50. obletnici Evropske unije, bosta naziv kulturne prestolnice Evrope nosila Luksemburg in romunsko mesto Sibiu.

Luksemburg: Premostimo jezikovne in kulturne razlike
 
Luksemburg je prvo mesto, ki bo že drugič nosilo naziv kulturne prestolnice. Prvič, leta 1995, je bil naziv podeljen samo glavnemu mestu, tokrat ta pripada tudi obmejnim regijam v Belgiji, francoski regiji Lorrain in nemškim regijam Rhineland-Palatinate in Saarland.
 
Luksemburg za to leto načrtuje več kot 500 različnih projektov.
 
Sibiu in Romunija: Etnična raznolikost
 
Mesto Sibiu, Nemcem poznano kot Hermannstadt, leži v Transilvaniji, v osrčju Romunije, in je bilo ustanovljeno pred osmimi stoletji. Ko je bilo razglašeno za kulturno prestolnico, Romunija še ni bila članica EU.
 
Tema, ki jo je mesto Sibiu izbralo za to leto, je »Mesto kulture – mesto kultur«. Sibiu je namreč znan kot stičišče različnih kultur: v njem živijo največja nemška skupnost v Romuniji, velika madžarska manjšina ter manjše ciganjske, slovaške in ukrajinske manjšine. Vse skupaj podeljujejo mestu posebno dinamiko.
 
Na cestah Sibiuja so novo leto z obilico glasbe, plesa in ognjemetov praznovali kar cela dva dneva. Praznovanje je bilo posvečeno tako pristopu Romunije k Evropski uniji kot začetku uradnega statusa mesta Sibiu kot evropske kulturne prestolnice. Za leto 2007 tam načrtujejo različne arhitekturne, literarne in gledališke prireditve, razstave vizualne umetnosti in kulturne dediščine.
 
Kako postati kulturna prestolnica?
 
Leta 1999 je bil sestavljen kronološki seznam držav, ki lahko postanejo kulturne prestolnice, če bodo izpolnile zastavljena merila. Izbor iz seznama  poteka tako, da komisija sedmih neodvisnih oseb pošlje poročilo Parlamentu, Svetu ministrov in Evropski komisiji. Parlament nato pošlje svoje mnenje Komisiji, Komisija svoja priporočila Svetu ministrov, ki je tisti, ki imenuje naslednjo evropsko prestolnico kulture.
 
Kdo bo naslednji?
 
Z naslovom evropska prestolnica kulture se bosta leta 2008  lahko ponašala Liverpool (Velika Britanija) in Stavanger (Norveška), leta 2009 pa Linz (Avstrija) in Vilnius (Litva).
 
REF.: 20070125STO02408