Teema-artikkeli
 

Avustajat: parlamentin jäsenten silmät, korvat ja kädet

Toimielimet - 02-04-2007 - 19:06
Jaa / tallenna
Mies- ja naispuolinen avustaja

Avustajat: parlamentin jäsenten silmät ja korvat

Tyypillinen näky Euroopan parlamentin käytävillä: parlamentin jäsen eli "meppi" kaksi-kolmikymppisen avustajansa kera, jälkimmäinen asiakirjanippu yhdessä, kännykkä toisessa kädessä. Ja molemmat kiiruhtamassa täysistuntosalia kohti, valiokuntaan tai vierasryhmää tapaamaan. Tervetuloa avustajien maailmaan! Millaisia taustavaikuttajia 785 EP:n jäsenen varjoissa on ja mitä he tarkalleen ottaen tekevät? Lue teema-artikkelimme, niin tiedät.

785 parlamentin jäsenellä on yhteensä 4060 avustajaa, joista noin 1400 työskentelee Brysselissä ja Strasbourgissa ja loput jäsenten vaalipiireissä. Avustajien palkkaus ja työnkuva vaihtelevat jäsenestä ja toimistosta toiseen. Osa jäsenistä valitsee itse avustajansa, toiset tulevat puolueen valitsemina. Raha avustajien palkkaamiseen tulee jäsenten parlamentilta saamasta kuukausittaisesta avustajakorvauksesta.
 
Avustajien tehtäväskaala vaihtelee juoksevien asioiden toimittamisesta tiedon suodattamiseen, tiedottamiseen ja poliittiseen neuvonantoon. Avustajat toimivat edustajiensa silminä, korvina ja usein sekä oikeina että vasempina "käsinä". He ovat edustajansa linkki paitsi äänestäjäkunnan suuntaan ja sidosryhmiin, myös parlamentin hallintoon.
 
Läheinen työsuhde edellyttää luottamusta ja yhteistä arvomaailmaa. Edustaja ja avustaja jakavat myös työtaakan ja pitkät työpäivät. Katsomme seuraavassa, miltä avustajan työpäivä näyttää, miten avustajaksi päästään ja päädytään sekä miten elämä jatkuu avustajan pestin jälkeen.
 
 
Viite: 20070209FCS02971

Onko avustajalla tyypillistä työpäivää?

Sivun alkuunSeuraava
 
Avustajia postin, sähköpostin ja esitteiden kera

Postia, sähköpostia, esitteitä… Avustaja karsii esiin olennaisen

Lyhyt vastaus on "ei". Työtehtävät voivat vaihdella sihteerin työstä poliittisena neuvonantajana tai tiedottajana toimimiseen, vierasryhmien vastaanottamiseen ja jäsenen edustamiseen sekä kokouksissa että epävirallisemmissa tilaisuuksissa. Jokainen päivä tuo uudet haasteensa. Katsotaan ja kuullaan avustajien sanoin, miltä "valiokuntaviikon" työpäivä voi näyttää...
 
08.30 - Päivä alkaa sähköpostin ja postin läpikäymisellä ja lehtien selaamisella. Puhelin soi joka välissä. Edustajan mietinnön valmistelua, silmäys tuoreimpiin uutisiin, vastaamista kansalaiskyselyihin edustajan vaalipiiristä. "Laskin kerran, että sähköposteja tuli joka 10. sekunti", ranskalainen Gaëlle kertoo.
 
11.00 - Kaivattu kahvitauko parlamentin (tuoliensa mukaan nimetyssä) "Mikki Hiiri" -kahvilassa. Kahvila kuhisee EP:n jäseniä, virkamiehiä, avustajia, lobbareita – ja päivän uutisia ja juoruja. Avustaja poimii niistäkin tärkeimmät ja mehevimmät mepilleen. 
 
11.20 - Sähköpostia... Jäsenen tarkistukset valiokunnan mietintöön on jätettävä ennen kello 12 määräaikaa! "Työ on intensiivistä ja teet montaa asiaa yhtä aikaa. Samalla muokkaat EU:n tulevaisuutta", saksalainen Lisa kertoo.
 
11.45 - Kännykkä pirisee, jäsenen täytyykin palata kotimaahansa aiemmin sillä hän osallistuu keskustelutilaisuuteen vaalipiirissään. Kiireellä parlamentin matkatoimistoon, uusi lentovaraus, peruuta hotellihuone...äläkä unohda varata autoa lentokentälle! "Työ avustajana voi vaihdella jännittävästä turhauttavaan, riippuen siitä, kenelle teet töitä", kreikkalainen Maria tuumaa.
 
13.00 - Lounas, tällä kertaa voileipä tietokoneen ruudun ääressä. 
 
13.00 - Valmistautumista valiokunnan kokoukseen jäsenen kanssa. Loppusilaus puheenvuorolle aiemmin jätetyistä tarkistuksista ja katsaus esityslistan muihin asioihin. "Ikään kuin salkuton edustaja", italialainen Andrea kuvailee työtään. 
 
15.00 - Valiokunnan kokouksen seuraamista ja muistiinpanoja.
 
18.30 - Jäsen palaa valiokuntakokouksen jälkeen toimistolle, suurlähettiläs odottaa jo tapaamista. Lehdistötiedotteen viimeistely ja seuraavan aamun lehdistötilaisuuden valmistelua.
 
19.30 - Kirjeen luonnostelua komissiolle kansalaisten huolenaiheista. Kännykkä soi. Seuraavan päivän vierasryhmän (jonka ohjelman avustaja on koonnut) vastuuhenkilö soittaa illallisesta jäsenen kanssa. Tarkistettuaan ravintolan kanssa varauksen, avustaja suuntaa jäsenen ja vieraiden kanssa illalliselle.
 
23.55 - Pitkän päivä ilta. "Se on aika outoa työtä, pitkiä päiviä 'tehtaassa', sinulla ei oikeastaan ole yksityiselämää. Vietän enemmän aikaa meppini kuin kihlattuni kanssa. Suhde on henkilökohtainen ja se joko toimii tai ei", puolalainen Cezary kuvailee. 
 
Sarjassamme epätyypillistä...
 
Edellä kuvatun kaltainen päivä menee vielä tyypillisen piikkiin, sillä tehtävät ainakin liittyvät parlamentin työhön. Avustaja on kuitenkin myös meppinsä "jokapaikanhöylä", joka huolehtii usein myös tämän pankkiasioista, pesulakäynneistä ja jopa vaate- ja ruokaostoksista. Mutta annetaan taas sana avustajille.
 
Lastenhoitoa: "Meppini täytyi ottaa lapsensa mukaan Brysseliin, enkä löytänyt lastenhoitajaa...joten leikin pojan kanssa, kun pomoni teki töitä". Vaateostoksia: "Hänen matkalaukkunsa hukkui ja hän tarvitsi kravatin täysistuntoon". Ranskalainen avustaja smokin haussa: "Minulla oli vain päivä aikaa, se näytti mahdottomalta...mutta onnistuin!" 
 
Irlantilainen avustaja toimi matkaoppaana: "Oltuaan meppi kaksi vuotta, pomoni päätti, että oli aika tutustua Brysseliin hotellia ja parlamenttia pidemmälle. Vein hänet keskustaan kävelylle ja tyypilliselle simpukat ja ranskalaiset -annokselle. Hän ei ollut edes käynyt Grande Placella, saatikka nähnyt Manneken Pisiä."
 
Miten avustajaksi sitten päädytään ja päästään? 
 
Sivun alkuunSeuraava

Avustajaksi avustajan paikalle?

Sivun alkuunSeuraavaEdellinen
 
Miespuolinen avustaja näyttää tietä parlamentille

"Tätä tietä" - avustaja näyttää tien parlamentille

"Kaikki tiet vievät Roomaan". Sanonta voisi sopia myös avustajiin, tosin sillä erolla, että Euroopan unionissa tiet vievät Brysseliin. Avustajien koulutustausta, työkokemus ja tie parlamenttiin eroavat, mutta löytyy niistä joitain yhtäläisyyksiäkin.
 
Työ avustajana voi tyydyttää paloa yhteiskunnalliseen ja eurooppalaiseen vaikuttamiseen. Kuten ranskalainen avustaja Anne-Claire toteaa: "Voidaksesi pitää tästä työstä, on sinun oltava vannoutunut eurooppalainen ja haluttava osallistua paremman EU:n ajamiseen". Ruotsalainen Jeanette sanoo sen suoremmin: "Halusin tehdä työtä poliittisten tavoitteideni eteen kansainvälisessä ympäristössä".
 
Politiikanteon eväät valtiotieteistä?
 
Onko ainoita oikeita opintoja avustajan tehtävään? "Ei oikeastaan", sanoo latvialainen Guna. "Ei ole yhtä ja ainoaa oikeaa tietä. Minulla esimerkiksi on tutkinto uskontotieteistä ja teologiasta. Persoonallisuus ja päämäärät ratkaisevat", hän jatkaa.
 
Vankka EU-tuntemus ja kielitaito ovat toki keskivertoavustajan eväitä. "Eurooppa-opinnot antavat hyvä pohjan ymmärtää päätöksentekoprosesseja ja säästävät aikaa", sanoo Anne Laure. Vastavalittu meppi valitseekin mielellään avustajakseen EU-asioiden ja mikäli mahdollista talon tavat tuntevan konkarin.
 
Onko poliittinen tausta tarpeen?
 
Avustajat ovat yhtä mieltä siitä, että ajatusmaailmojen on kohdattava. "Ei niin läheinen työsuhde olisi mahdollinen ilman yhteisiä arvoja ja vakaumuksia. Ei toki systemaattisesti, päinvastoin: rikkaus tässä työssä on juuri ajatustenvaihdossa jäsenen kanssa. Molemminpuolinen luottamus on välttämätöntä", Anne Laure kertoo.
 
Monet mepit valitsevat avustajan puolueensa verkostoista. Näin kävi portugalilaiselle Tomélle: "Politiikka ja Eurooppa oli aina kiinnostanut minua. Osallistuin aktiivisesti nuorten sosialistien toimintaan ja opiskelin viimeistä vuotta, kun sain työtarjouksen Brysseliin."
 
Jotkut jäsenet arvostavat enemmän työkokemusta politiikanteon ulkopuolelta. Harjoittelu tai työkokemus EU:n toimielimissä, lobbarina tai eurooppalaisissa yhdistyksissä voi olla astinlauta avustajan pestiin. Äläkä unohda mainita hakemuksessasi, jos olet kotoisin samalta alueelta kuin mahdollinen tuleva pomosi!
 
Joustoa, joustoa ja kovaa työtä
 
"Kokemus ja halu ratkaisevat", Anne-Claire sanoo ja painottaa motivaation tärkeyttä, pitkiä työpäiviäkin ajatellen. "Teet tavallisesti montaa asiaa yhtä aikaa, joten hyvä organisointikyky, kuten myös nopea reagointi- ja sopeutumiskyky ovat tarpeen", Guna painottaa. "Sinulta vaaditaan kärsivällisyyttä, joustavuutta, tehokkuutta ja ongelmanratkaisukykyä", Jeanette jatkaa.
 
Miten saada jalka ovenrakoon?
 
Vieläkö haluat yhdeksi näistä 1400 onnekkaasta?
 
Työpaikkailmoituksia ei välttämättä tule, joten ole aktiivinen. Käytä verkostojasi, jotta kuulisit, josko joku edustaja hakee avustajaa. Suhteet toki painavat ja viidakkorumpu toimii, Tomé kertoo ja toteaa: "Kontaktit sinua kiinnostavaan toimielimeen tai poliittiseen ryhmään ovat kullanarvoisia". Sitten vain hakemusta rustaamaan!
 
Sivun alkuunSeuraavaEdellinen

Selkeytystä avustajien asemaan?

Sivun alkuunSeuraavaEdellinen
 
Avustaja EP:n aulassa asiakirjojen kera

Asiakirjoja ja postia matkalla edustajalle

Mitä olisi parlamentin jäsenten toiminta ilman avustajia? Avustajakunnan määrä on kasvanut ja vakiintunut sitä mukaa kun parlamentti on saanut lisää toimivaltaa. Avustajat eivät kuitenkaan ole työsuhteessa parlamenttiin vaan sen jäseniin. Sopimus, sosiaaliturva, verotus, työterveyshuolto, eläkkeet... Kaikki tämä riippuu jäsenvaltiosta, jonka lain mukaan sopimus laaditaan. Yhteistä ohjesääntöä on valmisteltu jo pitkään.
 
Yhteisten sääntöjen ja selkeän oikeudellisen aseman puuttuminen mutkistaa monen avustajan elämää. Pääsääntöinen työ Brysselissä ja kotimaan lakien mukaan tehdyt sopimukset hankaloittavat sosiaaliturvan ja verotuksen järjestämistä. Moni soisikin saavansa viimein oikeusvarmuutta nykyisen epävarmuuden tilalle.
 
Mitä EP on tehnyt asian eteen?
 
Avustajakuntaa on ollut parlamentissa jo reilun parinkymmenen vuoden ajan. Yhteisten sääntöjen valmistelua ei kiirehditty, EP:n pyynnöistä huolimatta, kun sellaisia ei ollut jäsenillekään. Jäsenmaiden neuvosto pääsi viimein vuonna 2005 yhteisymmärrykseen jäsenten ohjesäännöstä, joka tulee voimaan 2009 eurovaalien jälkeen.  
 
"Nyt kun meppien ohjesääntö tulee voimaan, on suurin este avustajien ohjesäännön tieltä raivattu", sanoo belgialais-unkarilainen avustaja Joeri, EP:n avustajayhdistyksen puheenjohtaja. "Toivon, että EP:n puhemiehistö pistää asian kuntoon ennen seuraavan parlamentin kautta 2009", Joeri korostaa. "Tässä ei ole kyse puoluepolitiikasta eikä kansallisuudesta", yhdistyksen rahastonhoitaja Giovanni painottaa.
 
Sääntökokoelma hyvä muttei riittävä
 
EP:n varapuhemies, vihreiden Gérard Onesta on vetänyt vuodesta 1999 asiaa käsittelevää työryhmää. Tuloksena on toistaiseksi syntynyt kokoelma kaikista avustajien asemaan vaikuttavista säännöistä. Tämä helpottaa jäsenten navigointia avustajien palkkaamista koskevien muodollisuuksien karikoilta.
 
Onesta katsoo, että sääntökokoelma on huomattava edistysaskel, mutta viittaa EP:n haluun mennä pidemmälle. Se peräsi avustajien aseman määrittelyä viimeksi äänestäessään 2007 talousarviosta. Avustajien ohjesääntö edellyttää kuitenkin yhteisymmärrystä neuvostossa ja sen puuttuminen on jarruttanut asian etenemistä jo vuosia.
 
Sivun alkuunSeuraavaEdellinen

Elämää parlamentin jälkeen?

Sivun alkuunEdellinen
 
Kaksi hymyilevää avustajaa

Yhtä hymyä: muuten työstä ei tulisikaan mitään

Avustajana toimiminen on ainutlaatuinen, vaikkakin intensiivinen kokemus, kuten olemme kuulleet. Vaihtuvuus on suurta: monet pysyvät tehtävässä vain kahdesta kolmeen vuotta. Entä sen jälkeen? Mihin avustajana työskentely voi johtaa? Voiko se olla astinlauta EU-uralle?
 
"Työ avustajana on opettanut paljon. Tiedän perinpohjaisesti miten EU toimii, minulla on loistava verkosto sekä Brysselissä että kotona Tanskassa. Olen varma siitä, että työ avaa monia ovia ja on hyödyksi tulevalle uralleni", tanskalainen Louise tuumaa.
 
Pysy politiikassa?
 
Tiivis yhteistyösuhde mepin ja poliittisen ryhmän kanssa vetää joskus mukanaan politiikkaan. Espanjalainen edustaja Antonio López-Istúriz White kertoo: "Kun sinut valitaan mepiksi, tarvitset oman aikasi päästäksesi tämän monimutkaisen talon tavoille. Koska olin aiemmin avustaja, minulta säästyi paljon aikaa. Kuten meillä Espanjassa on tapana sanoa – ennen kuin olet tarjoilija, sinun on tehtävä töitä keittiössä".
 
Hollantilainen meppi Kathalijne Maria Buitenweg, hänkin entinen avustaja, on samaa mieltä: "Aiempi kokemukseni auttoi paljon ensimmäisinä kuukausina; olin toimintavalmiudessa heti ensi päivistä alkaen". Kokemus auttaa myös omien avustajien suhteen "Tiedän, mitä työ on. Jos tarvitsen printteriin mustepatruunan, tiedän kyllä, ettei se ole ihan yksinkertaista tässä talossa!", Buitenweg nauraa.
 
Osa avustajista siirtyy poliittisten ryhmien neuvonantajiksi, jotkut palaavat kotimaan politiikkaan. Eräskin ranskalaisavustaja palasi kotimaahansa pari vuotta sitten ryhtyäkseen puolueensa pääsihteeriksi.
 
...siirry yrityselämään?
 
Mahdollisuuksia piisaa. EU-tietämys ja -kokemus sekä kontaktiverkosto lisäävät avustajien arvoa työmarkkinoilla. Monet siirtyvät edunvalvontajärjestöihin, konsulttitoimistoihin, aivoriihiin ja myös yrityksiin.
 
Televiestintäpuolelle avustajan hommista siirtynyt ruotsalainen Sofia tuumaa, että mahdollisuudet ovat rajattomat: "Avustajantyö totuttaa hyvin intensiiviseen ympäristöön, priorisoimaan, antamaan neuvoja poliittisesti keskeisistä kysymyksistä ja tiedottamaan äänestäjien suuntaan. Avoimuus ja diplomaattisuus tuovat kontakteja."
 
...tai EU-virkamieheksi?
 
Jotkut avustajat siirtyvät virkamiehistön puolelle – mikäli onnistuvat läpäisemään EU-virkamiesten valintakilpailun. Seula on tiukka ja vain 3-4 % läpäisee testit. Koska EU-tuntemusta testataan, on avustajakokemuksesta etua. Parlamentin virkanaiseksi avustajan pestiltä siirtynyt Hannariikka kertoo: "Avustajana tulee seuranneeksi vähän kaikkea, mitä EP:n asialistalla on. Mikä olisikaan parempaa valmennusta virkamieskilpailuun, kuin olla päätöksenteon keskipisteessä ja osallistua lainsäädännön valmisteluun?"
 
Sivun alkuunEdellinen