Vissza az Europarl portálra

Choisissez la langue de votre document :

Cikk
 

Árucsomagolás: az EU liberalizálná a méreteket

Ipar - 10-04-2007 - 09:32
Küldje el ezt a cikket
Közösségi oldalak
Kedvencek
 
Egy férfi és egy gyermek egy szupermarketben

Hamarosan itt a szabványcsomagolás vége?

Az előre csomagolt termékek méretére eddig szigorú jogszabályok vonatkoztak az EU‑ban, megkönnyítvén az áruk szabad mozgását a közös piacon. Ezen uniós alapelvnek köszönhetően, ma már félmilliárd fogyasztó válogathat 27 ország számtalan terméke közül. De vajon a csomagolás szabványosítása nem korlátozza-e a választékot? A túl nagy választék pedig nem zavarhatja‑e össze a fogyasztókat?

Az Európai Bizottság liberalizálná az élelmiszerek csomagolására vonatkozó mennyiségi előírásokat. A vonatkozó jogszabályok már közel harminc évesek és az idők során hozzácsatolt módosítások átláthatatlanná, nehezen alkalmazhatóvá teszik őket.
 
Az 1960‑as években a csomagok és a palackok méretére vonatkozó különböző nemzeti jogszabályok az áruk szabad mozgásának egyik fő akadályát jelentették a tagállamok között. A jogharmonizáció révén ezeket az akadályokat sikerült kiküszöbölni. Az Európai Bíróság azonban 2000‑ben úgy határozott, a tagállamok nem utasíthatnak vissza más tagállamokból származó termékeket csak azért, mert más méretben csomagolták őket. Így a csomagolásra vonatkozó mennyiségi előírások okafogyottá váltak.
 
Mit kíván a fogyasztó?
 
Egy 2001 októberében végzett Euróbarométer-felmérés azt vizsgálta, milyen a fogyasztók tapasztalata az üzletekben és szupermarketekben árult termékek csomagolásával és palackozásával kapcsolatban. A legtöbben elégedettek voltak a szabvány méretekkel, ugyanakkor nem lett volna ellenükre a nagyobb választék.
 
Erre válaszul 2004‑ben az Európai Bizottság a csomagolt termékek mennyiségének szinte teljes deregulációját javasolta. Magyarán felszámolnák az uniós szabványokat a piaci mechanizmusok javára. Egyedül a borra, a szeszes italokra, az instant kávéra és a fehér cukorra vonatkoznának a mennyiségi előírások.
 
A parlament alapjában véve támogatja a bizottság javaslatát, ugyanakkor nagyobb védelmet szeretne a fogyasztók, illetve a kis- és középvállalkozások számára. Aggódik továbbá a fogyatékkal élő és az idősebb fogyasztókért, akiket megzavarhat a hirtelen megnövekedett kínálat. Ezen fogyasztói rétegek jelentős része a helyi kis üzletekben vásárol, amelyek gyakran nem tüntetik fel az egységárat, amit a nagy szupermarketek kötelesek megtenni. Emellett a parlament amiatt is aggodalmát fejezte ki, hogy az árucsomagolás liberalizációja többletköltséget jelenthet a kisebb cégeknek, amelyek az eddig használt csomagolóberendezésük lecserélésére kényszerülhetnek.
A parlament mennyiségi előírásokat alkalmazna továbbá az őrölt kávé, a vaj, a só, a rizs, a tészta és a tej csomagolása tekintetében is.
 
Az uniós szakminiszterek az EP által javasolt termékek csomagolási szabványainak öt éven, és a fehér cukor normáinak hat éven keresztül történő fokozatos megszüntetése mellett kardoskodnak.
 
Tekintve az EP határozott kiállását a fogyasztók védelme és a kis- és középvállalkozások mellett, a Tanács rendszeresen ellenőrizné a liberalizáció hatását a termelőkre és a fogyasztókra nézve. Láthatóbb címkézéssel segítenék továbbá a fogyasztókat abban, hogy felmérjék, milyen értéket kapnak a pénzükért.
 
Mi a következő lépés?
 
A labda újra a parlament térfelén pattog. Az EP májusban valószínűleg jóváhagyja a jogszabályt, feltéve ha megegyezés születik abban, hogy azt felül lehessen vizsgálni, amennyiben az negatívan érintené a fogyasztókat és a termelőket.
 
REF: 20070323STO04523