Terug naar het Europarl-portaal

Choisissez la langue de votre document :

Nieuwsitem
 

Verschil mag er weer wezen in de EU

Industrie - 04-04-2007 - 12:49
Delen
Een man en een kind in een supermarkt

Mag verschil in verpakkingen er weer wezen?

Het vrije verkeer van goederen is een basisprincipe van de Europese Unie en de sleutel tot succes van de Europese economie. De bijna half miljard burgers in de EU profiteren elke dag van het aanbod aan producten uit de 27 lidstaten. Standaardisatie, dezelfde groottes in verpakkingen van goederen, is essentieel geweest in de totstandkoming hiervan. De Europese Commissie wil de keuze in verpakkingsgroottes voor voedsel echter liberaliseren. Maar kan de consument de keuzevrijheid wel aan?

De Europese Commissie wil een afschaffing van de standaardmaten voor voedsel. Veel van de wetten die hierover gaan zijn meer dan 30 jaar oud. De geaccumuleerde amendementen maken de wet ondertussen verwarrend en moeilijk van toepassing. De Commissie wil nu simpeler en meer klantvriendelijker oplossingen vinden.
 
In de jaren zestig vormden verschillende standaardmaten in de lidstaten een groot probleem voor het vrije verkeer van goederen tussen de landen. Harmonisatie hiervan door EU-wetgeving ging dit tegen, maar deze harmonisatie werd nutteloos door een uitspraak van het Europese Hof van Justitie in 2000. Deze oordeelde dat verschillen in verpakkingsgrootheden niet als excuus mag gelden voor het weigeren van goederen.
 
De klant is koning?
 
De verwachtingen van de klant zijn de laatste jaren logischerwijs toegenomen. Een Eurobarometer onderzoek in oktober 2001 vroeg consumenten in de EU over hun algemene ervaring met verpakte en gebottelde producten die in winkels en supermarkten worden verkocht. Het onderzoek toonde aan dat de meeste consumenten met de standaardgrootte instemmen, maar ook meer keus willen.
 
Zodoende reageerde de Commissie in 2004 door totale deregulering van standaardmaten voor te stellen. De vrije markt zou voortaan weer mogen kiezen wat voor verpakkingen het kiest. Uitzonderingen zouden wijn, sterke drank, oploskoffie en witte suiker zijn die hun standaardgrootte moeten houden. Het is het Parlement dat via de medebeslissingsprocedure inzake de interne markt samen met de Raad over de kwestie zal beslissen.
 
Parlement: bescherm consument, kleine ondernemers
 
De leden van het Europese Parlement steunen de aanbevelingen van de Commissie, maar willen ook betere bescherming van de consument en kleine en middelgrote ondernemingen. Het Parlement is bezorgd dat gehandicapten en bejaarde consumenten, die vaak lokale winkels gebruiken waar geen prijzen worden aangegeven in plaats van supermarkten, verward raken en geen waar voor hun geld krijgen. Kleine en middelgrote ondernemingen zouden de dupe worden doordat hun bestaande machines verouderd zullen worden.
 
Meer producten zouden volgens het Parlement gereguleerd moeten blijven: koffie, boter, zout, rijst, deegwaren en melk. De Raad is niet met een dergelijke lange lijst van uitzonderingen akkoord gegaan. In plaats daarvan stelde het de geleidelijke afschaffing van de verpakkingsnormen voor.
 
De vraag is nu of het Parlement een compromis met de Raad kan bereiken. De Parlementsleden zijn optimistisch dat de plenaire vergadering van mei eindelijk het wetgevingsproces zal beëindigen. De overeenkomst die betere regelgeving, vrij verkeer van goederen en consumentenbescherming voorschrijft zal ervoor zorgen dat alle EU-burgers van de nieuwe wetgeving zullen profiteren.
 
REF.: 20070323STO04523