Înapoi la portalul Europarl

Choisissez la langue de votre document :

Articol
 

Spre liberalizarea ambalajelor produselor alimentare

Industrie - 04-04-2007 - 11:40
Distribuie
un bărbat cu un copil într-un supermarket

Standardele ambalajelor - revizuite în favoarea mecanismelor de piaţă

Libera circulaţie a bunurilor este un principiu al economiei europene şi cheie a succesului acesteia. Aproape jumătate de miliard de cetăţeni beneficiază de o varietate incredibilă de produse ce provin din cele 27 de state membre. Standardizarea, inclusiv a cantităţilor din pachete, a fost vitală în realizarea acestui obiectiv. Acum, când piaţa unică este funcţională, a venit vremea pentru mai multă diversitate? Este una din întrebările abordate de Parlamentul european în momentul de faţă.

Liberalizarea mărimii pachetelor de alimente este unul din obiectivele Comisiei Europene. Ca parte a iniţiativei de ameliorare a procesului de legiferare, experţii examinează dreptul european, directivă cu directivă, căutând soluţii mai simple şi mai apropiate de cetăţeni. Unele legi, învechite, vor dispărea. Normele de împachetare ale alimentelor fac parte din aceste legi - multe sunt vechi de 30 de ani, iar modificările aduse de-a lungul timpului au mărit confuzia asupra punerii acestora în aplicare.
 
În anii '60, regulile naţionale diferite privind produsele ambalate (cantităţi din pachete, sticle) reprezentau o barieră majoră în calea liberei circulaţii de bunuri între statele membre. Armonizarea normelor de ambalare prin legi europene a ajutat la îndepărtarea acestor bariere. Mai târziu însă, Curtea de Justiţie cerea ca statele să nu folosească aceste diferenţe ca pretext pentru a nu accepta produse din alte state. De aceea, armonizarea prin directive europene a devenit inutilă.
 
Între timp, şi aşteptările consumatorilor s-au schimbat. Un sondaj Eurobarometer, realizat în octombrie 2001, a arătat că europenii preferă formatele standard ale produselor ambalate vândute în magazine, dar că, în acelaşi timp, aceştia vor să aibă o posibilitate mai mare de a alege. Comisia a reacţionat: în 2004, aceasta a propus o liberalizare aproape totală a cantităţilor pachetelor pentru produsele alimentare ambalate - ambalarea vinului, alcoolului, cafelei solubile şi zahărului alb trebuie însă să respecte în continuare standardele.
 
Parlamentul doreşte protejarea consumatorilor şi producătorilor
 
Parlamentul european sprijină linia generală propusă de Comisia europeană, dar doreşte ca noua lege să protejeze mai eficient consumatorul şi întreprinderile mici şi mijlocii. Consumatorii mai vulnerabili - cei vârstnici şi cei cu handicap - ar putea fi dezavantajaţi considerabil de liberalizarea formatului de ambalare. În plus, întreprinderile mici şi mijlocii ar putea fi supuse unor cheltuieli suplimentare, deoarece echipamentul actual ar deveni inutil şi acestea vor fi nevoite să investească în altă aparatură. În plus, Parlamentul european propune păstrarea standardelor pentru mai multe produse: cafeaua măcinată, unt, sare, paste, orez şi lapte.
 
Consiliul nu a fost de acord cu această listă „uriaşă“ de excepţii, propunând în loc o retragere treptată a normelor de împachetare: cinci ani pentru produsele de pe lista Parlamentului european şi şase ani pentru zahărul alb. Influenţat de poziţia Parlamentului, Consiliul a propus verificarea la intervale regulate a efectelor pe care legea le are asupra producătorilor şi consumatorilor şi creşterea vizibilităţii etichetelor, pentru a-i ajuta pe consumatori să estimeze valoarea produselor.
 
Propunerea de directivă este acum înapoi la Parlamentul european, care încearcă să găsească un compromis cu Consiliul. Deputaţii europeni, la nivelul Comisiei parlamentare pentru piaţa internă şi protecţia consumatorilor, sunt de acord cu propunerile Consiliului, cu condiţia ca textul să permită revizuirea directivei în cazul în care aceasta are impact negativ asupra consumatorilor şi producătorilor. Al doilea vot în plen al Parlamentului (în procedura de codecizie) este programat pentru mai anul acesta.
 
REF.: 20070323STO04523