Nazaj na portal Europarl

Choisissez la langue de votre document :

Članek
 

Velikost ni več pomembna

Industrija - 04-04-2007 - 15:14
Objavi/Shrani
Socialna omrežja
Priljubljene
 
Moški in otrok v veleblagovnici

Embalaža vseh velikosti

Prosti pretok blaga je temelj notranjega trga Evropske unije in ključ do njenega gospodarskega uspeha. Pol milijarde Evropejcev lahko izbira med proizvodi 27 držav članic. Večja izbira je enkratna pridobitev, če seveda ne vodi do zmede v veleblagovnicah. Zato pa je predvsem potrebna uskladitev velikosti embalaže izdelkov. S tem vprašanjem se trenutno sooča tudi Parlament.

Evropska Komisija želi liberalizirati velikost embalaže za prehrambene in druge izdelke. Trenutno veljavna evropska zakonodaja na tem področju je stara že več kot 30 let. Poleg tega je bila od takrat že večkrat spremenjena in je zato precej kompleksna in nejasna, kar se izraža v problemih pri njenem izvajanju.
 
V šestdesetih letih so različna nacionalna pravila o velikosti embalaže in steklenic predstavljale veliko oviro pri prostem pretoku blaga med državami članicami. Z direktivo EU o uskladitvi teh pravil so bile te ovire odpravljene.
 
Vendar pa je leta 2000 Evropsko sodišče razsodilo, da nobena država članica izdelkov iz drugih držav članic EU ne sme zavrniti na podlagi drugačne velikosti embalaže, kot jo sama uporablja. S tem je postala direktiva o uskladitvi praktično nepotrebna.
 
Kaj želijo potrošniki?
 
Anketa Eurobarometra (2001) o izkušnjah potrošnikov z embalažo prehrambenih izdelkov je pokazala, da bi potrošniki sicer želeli standardno velikost embalaže, vendar pa se hkrati ne želijo odreči večji izbiri izdelkov.
 
Kot odziv na to je Komisija leta 2004 predlagala direktivo, ki skoraj popolnoma deregulirala predpise o velikosti embalaže za prehrambene in druge izdelke na skupnem trgu. Obvezne velikosti embalaže naj bi ostale le še za vino, žgane pijače, mleto kavo, beli sladkor in izdelke v razpršilcih.
 
Parlament podpira predlog Komisije
 
Evropski poslanci pozdravljajo predlog Komisije, vendar zahtevajo boljšo zaščito potrošnikov ter malih in srednjih podjetij.
 
Poslanci menijo, da morajo obvezne velikosti embalaž ostati – poleg izdelkov, ki jih predlaga Komisija –  tudi za mleko, maslo, mleto praženo kavo ali kavo v zrnju, testenine, riž in rjavi sladkor. To so namreč osnovni prehrambeni izdelki in po mnenju Parlamenta morajo obvezne velikosti zanje ostati, da ne bi zavajali potrošnikov. Ti bi lahko, misleč da kupujejo cenejši izdelek, dejansko kupili izdelek v manjši embalaži. Pri tem bi bili ogroženi predvsem invalidi in starejši kupci, ki ponavadi nakupujejo v majhnih lokalnih trgovinah, ki le redko označujejo tudi cene na enoto.
 
Komisija je poleg tega predlagala, da bi omenjene izjeme veljale do leta 2025. Poslanci temu nasprotujejo in se zavzemajo za osemletno obdobje, saj je težko predvideti, kakšne bodo tržne razmere čez 20 let.
 
REF.: 20070323STO04523