Sajtóközlemény
 

Szigorúbb uniós vízminőségi előírások

Környezetvédelem - 17-06-2008 - 17:50
Plenáris ülés
Küldje el ezt a cikket
Közösségi oldalak
Kedvencek
 

Mintegy 33 szennyező anyag - főleg növényvédő szerek és nehézfémek - jelenlétét kell vizsgálni a jövőben a folyókban, tavakban és a partvonal menti tengervizekben. Az EP második olvasatban jóváhagyta az erről szóló irányelvet.

Miután az EP és a Tanács tárgyalódelegációi megállapodtak a vízminőségi irányelv részleteiről, június 17-én a képviselők meg is szavazták a kompromisszumot.
 
Több anyagot vizsgáljanak 2018-ig
 
A tagállamoknak 2018-ig jelentős előrelépést kell felmutatniuk a vízminőség területén. El kell érniük, hogy ne lépjék túl az egyes anyagok megengedett maximális koncentrációját, és az éves átlagos értékeket is tilos lesz átlépniük. A jogszabálytervezet által felsorolt 33 veszélyes anyag közül 13-at - köztük a kadmiumot és a higanyt - már eddig is elsőbbségi veszélyes anyagként tartottak számon.
 
A képviselők azt kérik a Bizottságtól, vizsgálja meg, ki lehet-e bővíteni a veszélyes anyagok listáját további 13 anyaggal (pl. dioxinok, PCB, biszfenol). A Bizottság a 13 újabb anyagról az irányelv hatályba lépése után két évvel, 2011-ben dönthetne. A Bizottság az új anyagokra 2013-ban új környezetvédelmi előírást javasol. A tagállamoknak 2015-re kell benyújtaniuk vízgyűjtő-gazdálkodási terveiket.
 
Keveredési zónák
 
A szennyezési források közelében nem lehet gyorsan alkalmazkodni az új környezetvédelmi előírásokhoz. Vannak úgynevezett keveredési zónák, ahol a szennyező anyagok koncentrációja átlépheti a megengedett határértéket. A keveredési zónák értéktúllépése csak abban az esetben lesz megengedett, ha a felszíni víz egésze emiatt nem lépi át a megengedett határt.
 
A képviselők garantálnák, hogy a tagállamok az elérhető legjobb vízgazdálkodási technikákat alkalmazzák keveredési zónák megállapítása során. A keveredési zónák kiterjedését csökkentő intézkedéseket részletezni kell az adott állam vízgazdálkodási tervében.
 
A szennyezés feltérképezése
 
2009-re a tagállamoknak lehetőleg térképekkel ellátott felmérést kell készíteniük a szennyező anyagok és elsőbbségi veszélyes anyagok kibocsátásáról, kiöntéséről, az általuk okozott károkról, a bióták és az üledékek állapotáról a folyómedrek mentén és a környező területeken.
 
Hatályba lépés
 
Az irányelvet várhatóan 2008-ban fogadják el, és leghamarabb 2010-ben léphet hatályba.
 
Magyar felszólalók
 
A plenáris vitában Hegyi Gyula (szocialista) azt mondta, „Európában alapvetően jól állunk, mind az édesvíz mennyiségét, mind minőségét tekintve”. Azonban - tette hozzá - „a klímaváltozással kapcsolatban egyre szélsőségesebb a csapadéknak, és ezzel a kinyerhető édesvíz eloszlásának a görbéje, ami azt jelenti, hogy hosszú forró, száraz nyarak vannak, és árvízszerű esőzések egész Európában. Ezért mindazon a környezeti gondoskodáson túl, amelyről szó került, olyan vízgazdálkodásra is szükség van, amely az eddigi rendszerrel szemben alapvetően megfogja a vizet, és lehetővé teszi annak tárolását a száraz évszakra” - fogalmazott Hegyi Gyula.
 
Olajos Péter (néppárti) azt mondta, „remélhetőleg a jogszabály elfogadásával a Rába-folyó hét éve tartó habzását is sikerül megszüntetni”. „Magyarország egyetlen vadvízi folyójában ugyanis pillanatnyilag csak az Önöknek is szétosztott, és szórólapokon, plakátokon is látható fürdőruhákban ajánlatos megmártózni” - tette hozzá Olajos a speciális „védőfelszerelésbe” öltöztetett modelleket ábrázoló képekre utalva. „A Rába persze csak mintegy lakmusz-papír mutatja, hogy a jelenlegi szabályozással valami nincs rendben, mert ha mindenki minden határértéket betart, a folyón mégis vastag hab látható, akkor bizony ott a szabályozás nem jó. Ezért kell nekünk most változtatnunk, ezért kérek tehát mindenkit, hogy a szavazáson támogassa a kompromisszumos csomagot” - mondta a képviselő.
 
 
REF: 20080616IPR31747

További részletek :