Comunicat de presă
 

Combaterea excesului de greutate şi a obezităţii de la o vârstă fragedă

Sănătate publică - 25-09-2008 - 13:24
Şedinţe plenare
Distribuie

Parlamentul European a votat un raport din proprie iniţiativă, în care se solicită măsuri de prevenire a obezităţii, precum etichetarea mai clară a produselor alimentare, mâncare mai sănătoasă în şcoli şi grădiniţe, limitarea publicităţii pentru produse alimentare nesănătoase pentru copii şi reducerea TVA-ului pentru fructe şi legume.

Potrivit raportului adoptat în plenul Parlamentului, în Europa există aproape 22 milioane de copii supraponderali, la care se vor adăuga alte 1,3 milioane până în 2010, ceea ce arată că obezitatea şi boli legate de alimentaţie tind să ia proporţii epidemice. Raportul lui Alessandro Foglietta (UEN, Italia) atrage atenţia că obezitatea este una dintre cele mai serioase probleme de sănătate publică în UE deoarece măreşte riscul bolilor cardiovasculare, diabetul tip2 şi anumite cancere. Potrivit Organizaţiei Mondiale pentru Sănătate (WHO), peste 50% din populaţia adultă din Europa este obeză sau supraponderală.
 
Dat fiind faptul că obezitatea infantilă se află în strânsă legătură cu obezitatea la adulţi, deputaţii europeni solicită ca programa şcolară să fie astfel elaborată, încât să asigure că exerciţiile fizice şi o dietă echilibrată vor face parte din comportamentul fiecărui copil.
 
De asemenea, calitatea şi standardele nutriţionale ale mâncării oferite în şcoli şi la grădiniţe trebuie îmbunătăţită, inter alia prin instalarea unor automate care oferă legume şi fructe proaspete. Ar trebui descurajată şi vânzarea în şcoală a produselor care conţin multă sare, zahăr şi grăsimi şi dispun de o valoare nutriţională redusă.
 
Reducerea publicităţii pentru produse nesănătoase
În raportul PE se solicită anumite orare, dar şi restricţii în ceea ce priveşte reclamele pentru produse nesănătoase care au ca grup ţintă copiii. Restricţiile ar trebui să se aplice şi noilor forme de media, precum jocurile online, ferestrele pop-up şi mesajele text pe telefoanele mobile.
 
Un rol fundamental revine părinţilor în ceea ce priveşte educaţia nutriţională a familiei, precum şi contribuţia lor decisivă la combaterea obezităţii deoarece, în majoritatea familiilor, acestea intervin direct în alegerea alimentelor.
 
De asemenea, furnizorii de servicii audiovizuale sunt încurajaţi să dezvolte coduri de conduită privind posibilitatea ca programele pentru copii să fie însoţite de, sau să conţină comunicaţii comerciale audiovizuale privind mâncăruri şi băuturi inadecvate.
 
Interzicerea la nivel UE a acizilor graşi trans
Comisia PE solicită interzicerea acizilor graşi trans artificiali şi îndeamnă statele membre UE să urmeze bunele practici în procesul de controlare a substanţelor din produsele alimentare. Potrivit datelor ştiinţifice actuale, consumul excesiv al acestor acizi (peste 2% din totalul aport de energie) măreşte considerabil riscul bolilor cardiovasculare.
 
Deputaţii europeni solicită analizarea rolului pe care îl au potenţatorii artificiali de aromă, cum ar fi glutamaţii, guanilaţii şi inozinaţii, mai ales în produsele preparate şi în alimentele produse pe cale industrială, cu scopul de a determina influenţa acestora asupra modelelor de consum.
 
TVA redus pentru fructe şi legume
Membrii PE solicită statelor membre care nu au făcut deja acest lucru, să reducă taxa pe valoarea adăugată pentru fructe şi legume, având în vedere că legislaţia comunitară o permite.
 
REF.: 20080924IPR38014