Sporočilo za javnost
 

Ukrepi za zmanjšanje debelosti in prekomerne teže v Evropi

Javno zdravje - 25-09-2008 - 13:52
Plenarno zasedanje
Objavi/Shrani
Socialna omrežja
Priljubljene
 

Prekomerna telesna teža in debelost ter s prehrano povezane bolezni dosegajo v Evropski uniji epidemične razsežnosti in spadajo med glavne vzroke smrtnosti. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije ima v Evropi več kot polovica odraslih prekomerno telesno težo ali je debelih. Debelih je tudi več kot 5 milijonov otrok, prekomerno telesno težo pa jih ima skoraj 22 milijonov. Parlament zato predlaga vrsto ukrepov za boj proti temu problemu.

Telesna dejavnost je v kombinaciji z zdravo in uravnoteženo prehrano najpomembnejši način preprečevanja prekomerne telesne teže. Poročilo, ki ga je pripravil Alessandro FOGLIETTA (UEN, IT), poslanci pa so ga v četrtek potrdili s 536 glasovi za in 37 glasovi proti, navaja podatke, da tretjina evropskih državljanov v svojem prostem času sploh ni telesno dejavnih, medtem ko posameznik v povprečju sedi več kot pet ur na dan, številni pa nimajo uravnotežene prehrane.
 
Največ prekomerne telesne teže in debelosti je v nižjih socialno-ekonomskih skupinah, kar lahko po mnenju poslancev še dodatno poveča zdravstveno in socialno-ekonomsko neenakost, zlasti za najbolj občutljive skupine prebivalstva, kot so invalidne osebe. Parlament tudi poziva Komisijo in vse akterje, da kot prednostno nalogo določijo boj proti debelosti že v zgodnjih življenjskih obdobjih, pri čemer naj upoštevajo, da prehrambene navade iz otroštva pogosto trajajo veliko let.
 
Vsaj tri šolske ure telesne vzgoje tedensko
 
Ukrepe, da postaneta telesna dejavnost in uravnotežena prehrana del življenja otrok, je treba sprejeti predvsem v šolah. Na evropski ravni bi bilo treba razviti smernice o prehranski politiki v šolah in spodbujanju izobraževanja o prehrani. Države članice bi morale v šolske učne načrte vključiti koristi uravnotežene prehrane in telesne vadbe, ki bi ji morale biti namenjene vsaj tri šolske ure na teden.
 
Sadje in zelenjava v šolskih obrokih
 
Po mnenju parlamentarcev bi morali pristojni organi na državni in lokalni ravni spremljati prehranske standarde šolskih obrokov tudi s posebnim usposabljanjem za gostinsko osebje. Še posebej bi bilo treba prilagoditi velikost obrokov različnim potrebam ter vanje vključiti več sadja in zelenjave.
 
Spremljajoči ukrepi so izobraževanje o uravnoteženi prehrani ter zmanjševanje prodaje živil in pijač z visoko vsebnostjo maščob, soli ali sladkorja ter z nizko hranilno vrednostjo v šolah. Namesto tega naj bi bila na prodajnih mestih dostopnejša sveže sadje in zelenjava. Parlament zato poziva k iskanju rešitev, ki bi omogočale nadaljevanje brezplačnega razdeljevanja sadja in zelenjave šolam ter dobrodelnim ustanovam.
 
Obveščenost potrošnikov in omejitve oglaševanja
 
Razumljive informacije na oznakah so ključne za to, da kupci lahko izbirajo med dobro, boljšo in slabšo hrano, zato mora biti označevanje hranilne vrednosti obvezno ter nedvoumno.
 
Poslanci pozivajo prehrambeno industrijo, naj bo še posebej previdna pri oglaševanju proizvodov, usmerjenemu na otroke, ter poziva k zaščitenim časovnim obdobjem in omejitvam reklam za nezdrava živila. Omejitve bi morale vključevati tudi nove oblike medijev, kot so spletne igre, pojavna okna in kratka sporočila.
 
Prepoved trans-maščobnih kislin
 
Parlament se zavzema za prepoved umetnih trans-maščobnih kislin v vsej EU, saj povzročajo resno, temeljito dokazano in nepotrebno tveganje za zdravje. Prekomerno uživanje trans-maščobnih kislin (kadar predstavljajo več kot 2 odstotka celotnega vnosa energije) je namreč povezano z znatno višjim tveganjem za bolezni srca in ožilja.
 
Poslanci zahtevajo tudi analizo vloge umetnih ojačevalcev arome, kot so glutamati, gvanilati in inozinati, ki so v industrijsko proizvedenih živilih prisotni v velikih količinah.
 
Spodbujanje telesne dejavnosti
 
Države, regije in lokalne skupnosti bi morale biti bolj dejavne pri spodbujanju telesne dejavnosti, zlasti pri urbanističnemu načrtovanju ter oblikovanju priložnosti, ki naj ljudi pritegnejo dejavnostim v prostem času.
 
Parlament zagovarja tudi ukrepe za zmanjšanje vožnje z avtomobili, razumno kombiniranje poslovnega in stanovanjskega razvoja, spodbujanje uporabe javnih prevoznih sredstev, parkov in dostopnih športnih objektov ter zagotovitev kolesarskih poti.
 
REF.: 20080924IPR38014