Άρθρο
 

Από την κρίση λόγω της διακοπής παροχής του φυσικού αερίου προς την ασφάλεια

Ενέργεια - 14-01-2009 - 15:50
Μοιράστε το
Κοινωνικά δίκτυα
Αγαπημένα
 
Ρωσικός σταθμός μέτρησης φυσικού αερίου ©BELGA/EPA/SERGEY DOLZHENKO

Το απόγευμα της Τετάρτης υπό συζήτηση το φυσικό αέριο

Η κρίση λόγω της διακοπής παροχής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ουκρανία κράτησε ως ομήρους τα ευρωπαϊκά κράτη που λάμβαναν φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας. Την ώρα που όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση περιμένει να επανέλθει η φυσική ροή του φυσικού αερίου σύμφωνα με μια πρόσφατη συμφωνία, οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν σήμερα το απόγευμα στην Ολομέλεια για τα διδάγματα από την κρίση. Μη χάσετε σήμερα τη σχετική συζήτηση που θα μεταδοθεί ζωντανά από το δικτυακό τόπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου!

Μέχρι τη λεγόμενη "πορτοκαλί επανάσταση" του 2004, η Ουκρανία επωφελείτο από την προτιμησιακή τιμή των 50 δολαρίων ανά 1000 κυβικά μέτρα. Την 1η Ιανουαρίου 2009 όμως η ρωσική εταιρία φυσικού αερίου "Gazprom" διέκοψε την παροχή προς την Ουκρανία αφότου οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών για την τιμή απέτυχαν.
 
Σύμφωνα με την Gazprom, η Ουκρανία είχε λάβει φυσικό αέριο στην τιμή των 179,5 δολαρίων ανά 1000 κυβικά μέτρα το 2008 και απέρριψε το 2009 την προσφορά της Ρωσίας να πληρώσει 250 δολάρια ανά 1000 κυβικά μέτρα -τη στιγμή που η μέση τιμή αγοράς αυτή τη στιγμή είναι πάνω από 400 δολάρια.
 
Έτσι, στις 7 Ιανουαρίου η παροχή φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας σταμάτησε, καθώς η ρωσική κυβέρνηση υποστήριξε ότι ήταν άσκοπο να παρέχεται στην Ουκρανία φυσικό αέριο για τη δική της κατανάλωση (για την οποία δεν υπήρχε συμφωνημένη τιμή).
 
Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας επετεύχθη εν τέλει συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ρωσίας και της Ουκρανίας, σύμφωνα με την οποία η Ρωσία θα αποκαθιστούσε την παροχή του φυσικού αερίου προς την ΕΕ και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Παρατηρητές από την Ουκρανία, τη Ρωσία και την ΕΕ θα πρέπει τώρα να διασφαλίσουν ότι το φυσικό αέριο θα φθάσει στον προορισμό του...
 
Εξαρτημένη η Ευρώπη από το φυσικό αέριο της Ρωσίας
 
Το φυσικό αέριο αναλογεί στο ένα τέταρτο της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι, πάνω από τις μισά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα Βαλκάνια έχουν επηρεαστεί από τη διακοπή παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, που είναι υπεύθυνη για την παροχή του 42% των ευρωπαϊκών εισαγωγών. Άλλες χώρες που προμηθεύουν την Ευρώπη με φυσικό αέριο είναι η Νορβηγία και η Αλγερία.
 
Μόνο η Δανία και η Ολλανδία έχουν προς το παρόν πλεόνασμα φυσικού αερίου. Το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζεται πολύ λίγες εισαγωγές (7%), ενώ η Πολωνία, η Φιλανδία και οι βαλτικές χώρες εισαγάγουν εξολοκλήρου το φυσικό τους αέριο από τη Ρωσία (όχι όμως απαραίτητα μέσω της Ουκρανίας). Η Βουλγαρία και η Αυστρία από την άλλη είναι σχεδόν εξολοκλήρου εξαρτημένες από το ρωσικό φυσικό αέριο.
 
Το 90% των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου διέρχεται από την Ουκρανία. Ένας δεύτερος αγωγός περνά από τη Λευκορωσία και την Πολωνία με προορισμό τη Γερμανία, ενώ ένας τρίτος πηγαίνει στα Βαλκάνια και την Τουρκία. Σημαντικότεροι πελάτες της Ρωσίας είναι η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία και η Τουρκία.
 
Η ενεργειακή ασφάλεια στην Ολομέλεια
 
Η κρίση ανέδειξε την εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις εισαγωγές ενέργειας, καθώς και την ανάγκη χάραξης μιας ενεργειακής πολιτικής με εξωτερική διάσταση. Μάλιστα, αν εγκριθεί από όλες τις χώρες και τεθεί σε ισχύ, η συνθήκη της Λισαβόνας αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τις αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα αυτό.
 
Στα τέλη του 2008, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβη στη "δεύτερη δέσμη επισκόπησης της ενεργειακής στρατηγικής", η απάντηση στην οποία θα συζητηθεί σήμερα το απόγευμα από την Ολομέλεια. Τη σχετική έκθεση από πλευράς Κοινοβουλίου συνέταξε η ευρωβουλευτής Anne Laperrouze, μέλος της Ομάδας της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών στην Ευρώπη.
 
Μη χάσετε τη σχετική συζήτηση σήμερα το απόγευμα, από τις 6.00 μ.μ και μετά (ώρα Ελλάδας). Μπορείτε να την παρακολουθήσετε ζωντανά, μέσω του πρώτου συνδέσμου που θα βρείτε πιο κάτω. Μπορείτε επίσης να ενημερωθείτε για όλες τις εξελίξεις σε σχέση  με την ενέργεια μέσω της εγγραφής σας στο RSS (βλ. τρίτο σύνδεσμο).
 
Αναφ.: 20090108STO45594