Cikk
 

E‑szavazás: Észtországban már működik

Választások 2009 - Információ - 11-02-2009 - 12:01
Küldje el ezt a cikket
Közösségi oldalak
Kedvencek
 
Online szavazás: vonzó a fiataloknak ©BELGA/DSA

Online szavazás: vonzó a fiataloknak

Európában ma a háztartások mintegy 60 százaléka rendelkezik internet‑hozzáféréssel, de eddig csupán egyetlen ország változtatta virtuális szavazófülkévé a világhálót a júniusi európai parlamenti választásokra. Egyelőre nem minden európai parlamenti képviselő feltétlen híve az internetes szavazásnak, ám az többek szerint „erősítheti a demokráciát”.

Észtország a világ első és eddig egyetlen országa, ahol a világhálón keresztül is leadhatják szavazatukat a választópolgárok. A 2005‑ös önkormányzati választásokon mintegy 10 ezren, a 2007‑es parlamenti választásokon pedig már 30 ezren – ami az összes leadott szavazat 5,4 százaléka – éltek az online szavazás lehetőségével.
 
Észtországban az internetes szavazáshoz csupán egy internet‑hozzáféréssel rendelkező számítógép, egy elektronikus személyi kártya, illetve egy elektronikus kártyaleolvasó szükséges. Szavazni hat nappal a szavazást megelőzően lehet, a voksot pedig a szavazás napjáig meg lehet változtatni, akár hagyományos úton is.
 
Néhány uniós ország már tesztelte az online szavazást, például Finnország a 2008‑as önkormányzati választásokon, és több tagállam pedig tervezi annak bevezetését.
 
A többség még a hagyományos szavazás mellett
 
A weboldalunkon múlt héten e témában véleményt nyilvánító mintegy kétezer olvasónk 52 százaléka továbbra is hagyományos módon, szavazófülkében szavazna, 30 százalékuk élne fenntartások nélkül az internetes szavazás lehetőségével, és 18 százalékuk lenne hajlandó így szavazni, ha megbizonyosodna annak biztonságos voltáról.
 
Roselyne Lefrançois (szocialista, francia) ragaszkodik ahhoz, hogy a választópolgárok elmenjenek a szavazófülkébe, mivel így a szavazás egy valódi „állampolgári tevékenység” marad.
 
Az e-szavazás „erősítheti a demokráciát”
 
Nem így gondolja Katrin Saks (szocialista, észt), aki személyesen ugyan még nem próbálta ki az internetes szavazást, ám az – vélte – erősítheti a demokráciát, mivel „behozza a fiatal, máskülönben passzív szavazókat. Azoknak is segít, akik sokat utaznának.”
 
A képviselőnő nem ajánlja azonban az online voksolást a demokráciával hadilábon álló országoknak. „Ám lehetséges a veszélyek minimalizálása, Észtországban például a szavazás napján a szavazóhelyiségben meg lehet változtatni a leadott voksot. Így elkerülhető a munkahelyi nyomás” − mondta Saks.
 
Eva-Riitta Siitonen (néppárti, finn) osztja észt képviselőtársa véleményét: ő is úgy véli, hogy az internetes szavazás erősíti a demokráciát, „ha biztonságosan bonyolítják, úgy, hogy mindenkihez elérjen”. A képviselőnő szerint meg kellene fontolni, hogy a jövőben az európai parlamenti választásokon is lehessen online szavazni, ám azt „könnyebb lenne megszervezni, ha mindannyiunknak volna elektronikus személyi azonosító kártyája”.
 
REF: 20090206STO48709