Cikk
 

Altiero Spinelli kiáltványa 23 nyelven

Intézmények - 06-03-2009 - 11:38
Küldje el ezt a cikket
Közösségi oldalak
Kedvencek
 
Altiero Spinelli (1907–1986) EP-képviselőként

Altiero Spinelli (1907–1986) EP-képviselőként

Tegnap az olaszországi Lazio régió elnöke ünnepélyesen átnyújtotta az EP‑nek az egységes Európát vizionáló Ventotenei kiáltványt, amely immár az EU mind a 23 hivatalos nyelvén olvasható. Altiero Spinellire, az Európai Unió egyik alapító atyjára és az európai föderalizmus élharcosára születésének százkettedik évfordulójára emlékezett az EP.

Spinelli (1907‑1986) olasz antifasiszta volt, aki 1976-ban lett EP-képviselő, és haláláig a parlamentben maradt. Mussolini politikai foglyaként Spinelli a Ventotenei kiáltványban 1941-ben felvázolta az egyesült Európa képét, ahol a szorosan együttműködő országok már nem lennének képesek többé egymással háborúzni. A kiáltványt az olaszországi Ventotene-szigeten internálótáborban töltött évek alatt Ernesto Rossival együtt cigarettapapírra írta.
 
Spinelli célja az volt, hogy új szerződést ajánljon a Római Szerződés módosítása helyett. Ő vezette be az „Európai Unió” kifejezést, és számos új európai hatáskört javasolt. Bár némelyik ötlete túl radikális volt ahhoz, hogy a nemzeti kormányok támogassák, Spinelli belső piacra és nagyobb mértékű külpolitikai együttműködésre vonatkozó javaslatai bekerültek az Egységes Európai Okmányba, melynek aláírásának 1986-ban Spinelli is tanúja lehetett.
 
„Altiero Spinelli számára az európai integráció volt a legjobb válasz Európa problémáira. Számos elképzelése még ma is él” − mondta Hans-Gert Pöttering, az EP elnöke, akire Spinelli „bámulatba ejtő előre látása” fiatal EP‑képviselőként mély benyomást tett.
 
Az olasz politikus az Európai Bizottság, majd 1979-től az Európai Parlament tagjaként vett részt az unió munkájában. 1986-ban bekövetkezett haláláig európai parlamenti képviselőként dolgozott. Ma az Európai Parlament brüsszeli épületének egyik szárnya viseli a nevét.
 
REF: 20090302STO50563