Sporočilo za javnost
 

Biometrični vizumi

Volitve 2009 - Vizumska politika - 25-03-2009 - 13:18
Plenarno zasedanje
Objavi/Shrani
Socialna omrežja
Priljubljene
 

Z junijem bodo morale vse države članice EU izdajati samo še biometrične potne liste, z začetkom delovanja skupnega vizumskega informacijskega sistema (VIS) pa bodo morali biti biometrični podatki zapisani tudi na vizumih za državljane tretjih držav. Parlament je predlog uredbe potrdil v postopku soodločanja.

Poslanci so zakonodajni predlog, o katerem je poročevalka Sarah LUDFORD (ALDE, UK) dosegla soglasje s predstavniki Sveta EU, v sredo potrdili z veliko večino.
 
Vizumski informacijski sistem naj bi poenostavil administrativne postopke za izdajanje vizumov in hkrati preprečil zlorabe, saj prosilci ne bodo mogli več zaprositi za vstopni vizum pri več konzularnih predstavništvih držav članic. Z biometričnimi podatki (fotografija imetnika in deset prstnih odtisov) pa bodo mejni organi lahko natančno preverili identiteto oseb ob vstopanju v EU.
 
Izjema za otroke
 
Podobno kot pri zakonodaji o biometričnih potnih listih bo tudi pri biometričnih vizumih veljala izjema za otroke, mlajše od 12 let. Izsledki raziskav o zanesljivosti prstnih odtisov namreč kažejo, da se ti med odraščanjem še spreminjajo, zato bi bilo njihovo jemanje pri otrocih nesmiselno.
 
Izmenjava podatkov
 
Parlament je v pogajanjih o besedilu dosegel tudi večjo prožnost pri določilih o zbiranju in shranjevanju biometričnih podatkov o prosilcih za vizume. Članice Unije bodo lahko vzpostavile posebna skupna predstavništva samo v te namene, da državam ne bo treba posebej opremljati diplomatsko konzularnih predstavništev z drago tehnologijo. Ta možnost pa državam ne jemlje pravice, da se kljub temu odločijo za dodatno opremljanje svojih predstavništev s tehnologijo za zbiranje in shranjevanje biometričnih podatkov, če bi to želele.
 
Priporočilo za drugo obravnavo: Sarah Ludford (A6-0143/2009) - Skupna konzularna navodila: biometrični podatki in vloge za izdajo vizuma
Postopek soodločanja, 2. branje
Razprava: torek, 24. marec 2009
Glaslovanje: sreda, 25. marec 2009
 
REF.: 20090324IPR52485