Članek
 

Elektromagnetna sevanja: kakšna so tveganja?

Javno zdravje - 31-03-2009 - 19:07
Objavi/Shrani
Socialna omrežja
Priljubljene
 
Ries: "Nevarnosti uporabe mobilnih telefonov ne bi smeli jemati prelahko."©BELGA_SCIENCE

Ries: "Nevarnosti uporabe mobilnih telefonov ne bi smeli jemati prelahko."

Mobilni telefoni in brezžični internet sta naredila naše življenje lažje. Ampak ali obstaja tudi temnejša stran elektronske komunikacije? Stroka si še ni enotna glede vprašanja, koliko - če sploh - škoduje ljudem elektromagnetno sevanje, ki ga pri delovanju povzročajo mobilni telefoni, brezžične internetne mreže, oddajniki mobilnih omrežij in daljnovodi. Odbor za okolje se zavzema za boljšo zaščito Evropejcev pred temi sevanji, poenotenje pravil in več raziskav teh pojavov.

Že pred dvema letoma je število mobilnih telefonov v Evropi preseglo število njenih prebivalcev. Z mobilnim telefonom si dosegljiv skoraj povsod – na vrhu planine, v gozdu, na jezeru in v središču velemesta. Zadnje bele lise so izginile iz zemljevida. Mobilni releji so postali del naše krajine.
 
Vpliv elektromagnetnega sevanja na zdravje
 
Človeško telo lahko naravno ustvarja električna polja zaradi bioloških funkcij - takšni sta na primer električna aktivnost srca in  možganov. Ob tem se postavljajo vprašanja o medsebojnih vplivih med naravno električno aktivnostjo telesa in elektromagnetnimi polji, ki ga oddajajo radijski ali televizijski sprejemnik, mikrovalovna pečica, mobilni telefon, relejne postaje ali visokonapetostni daljnovodi. 
 
V zadnjih desetih letih pa so si brezžične tehnologije še bolj utrle pot v vsakdanje okolje z razširjeno uporabo brezvrvičnih telefonov DECT, mobilnih telefonov, naprav Bluetooth in delovanjem omrežij UMTS, WiFi ter WiMAX, ki ljudi izpostavljajo stalnemu oddajanju mikrovalov.
 
Poročevalka je razložila, da je glavni namen poročila s približno desetimi konkretnimi predlogi zagotoviti odgovore državljanom – preprostim uporabnikom teh naprav in prebivalcem, ki živijo blizu relejnih postaj ali visokonapetostnih daljnovodov. Vse številnejši so namreč državljani, ki izražajo skrb zaradi vpliva, ki ga utegne imeti stalna izpostavljenost mikrovalovom na njihovo zdravje.
 
Poročilo bo predstavljeno na plenarnem zasedanju v sredo 1. aprila.
 
REF.: 20090326STO52724