Връщане към портала Europarl

Choisissez la langue de votre document :

Статия
 

Кои са чертите, които характеризират добрия евродепутат?

Избори 2009 г. - Институции - 08-04-2009 - 17:02
Сподели
Социални мрежи
Любими
 
Знак за гласуване "за" в пленарната  зала

Знак за гласуване "за" в пленарната зала

Умение да преговаря, ясни ценности и познания по чужди езици - това са само три от атрибутите, необходими на добрия член на Европейския парламент, по мнението на самите евродепутати. Добрият евродепутат трябва да притежава още добра представа за Европа и умение да изслушва други гледни точки. Кои са чертите, които характеризират добрия евродепутат? Потърсихме мнението на членове на ЕП от всички краища на Европа, два месеца преди Европейските избори.

Според младия испански евродепутат Daniel Bautista от ЕНП-ЕД евродепутатите би трябвало да имат много добри познания не само за работата на европейските институции, но за Европа като цяло, в политическо и културно отношение.
 
Британката Arlene McCarthy (ПЕС), председател на комисията по Вътрешен пазар, смята, че "добрият евродепутат трябва да се вслушва в грижите и проблемите, да установява, къде Европа може да помогне в решаването на проблема, да пресече Брюкселската бюрокрация и да работи през национални и партийни граници за постигане на резултати."
 
Шведският социалдемократ Jan Andersson, който председателства Комисията по заетост на ЕП, описва добрия евродепутат като ентусиазиран, добре информиран относно важните теми и вслушващ се в мнението на другите. Той трябва да има "ясни ценности и да знае какво иска, да не се страхува да отстоява мнението си."
 
Romana Jordan Cizelj от Словения и ЕНП-ЕД смята, че са важни и качества като "творчество"  и "добросъвестност ", "позитивен подход" към работата и "комуникативност".
 
Paul Rübig (Австрия ЕНП-ЕД) подчерта, че евродепутатите трябва да идентифицират проблема и да работят за решаването му.  "Хубаво е да бъдеш част от процеса на правене на история и да участваш в това, което Европа изгражда".
 
Бившият министър-председател на Естония Andres Tarand (ПЕС) смята, че "често е по-добре да има млади евродепутати, понеже те имат повече познания по чужди езици и понякога могат да са по-гъвкави". В същото време той смята, че личности като бивши премиери и министри на външните работи могат да са особено полезни в области като външната политика. Той посочи също така и значението на това всички членове да бъдат активни в Парламента.
 
 
РЕФ.: 20090403STO53401