Takaisin Europarl-portaaliin

Choisissez la langue de votre document :

Artikkeli
 

Mistä aineksista syntyy hyvä meppi?

Vaalit 2009 - Toimielimet - 15-04-2009 - 13:23
Jaa / tallenna
Peukalot ylös! Meppejä äänestämässä täysistunnossa

Peukalot ylös! Meppejä äänestämässä

Hyvät neuvottelutaidot, selkeät arvot ja kielitaito ovat tarpeellisia työkaluja tehokkaan mepin pakissa. Näin arvioi muutama jututtamamme Euroopan parlamentin jäsen kesäkuun vaalien edellä. Poliittiset kulttuurit ja lähestymistavat politiikantekoon vaihtelevat paljonkin 27 EU-maan parlamentissa. Siksi hyvä yleiskuva Euroopan tilasta ja kyky kuunnella muiden näkemyksiä ovat tarpeen, meppimme listaavat hyvän euroedustajan piirteitä.

Espanjan Daniel Bautista (keskustaoikeiston EPP-ED-ryhmä) katsoo, että mepeillä "tulisi olla erittäin hyvä tietämys paitsi EU-toimielimistä, myös Euroopan tilasta, niin poliittisesti kuin kulttuurisesti". "Avoin luonne, kyky neuvotella muiden maiden ja poliittisten ryhmien meppien kanssa on myös tärkeää", kuten "kyky puhua ainakin yhtä vierasta kieltä".
 
Ideaali: kuunteleva, osaava ja yhteistyökykyinen edustaja
 
"Hyvän euroedustajan pitää kuunnella ja tarttua huoliin, tunnistaa, missä Eurooppa voi olla osa ratkaisua, kyetä oikaisemaan Brysselin byrokratian läpi ja työskennellä yli kansallisten ja puoluepoliittisten rajojen saadakseen tuloksia", brittityöväenpuolueen Arlene McCarthy listaa.
 
Sisämarkkinavaliokunnan puheenjohtaja jatkaa: "Ihmisvoima voi voittaa hyvän mepin tuella ja avulla. Muutimme näin Euroopan aselakia vähentääksemme rikollisuutta kaduillamme, annoimme kuluttajille uusia oikeuksia, alensimme matkapuheluiden verkkovierailuhintoja ja paransimme lelujen turvallisuutta".
 
Ruotsin sosialidemokraattinen Jan Andersson johtaa työllisyys- ja sosiaaliasioiden valiokuntaa. Hyvä meppi on hänen mukaansa "innostunut, ajan tasalla tärkeistä aiheista ja osaa kuunnella muiden ihmisten näkemyksiä". Hyvällä mepillä on selkeät arvot, hän tietää mitä haluaa, eikä pelkää puolustaa mielipidettään. Kompromissien hiominen vaatii hyviä suhteita toisiin edustajiin, eikä energisyyskään ole haitaksi, sillä "eurooppalainen päätöksenteko on väliin hyvin hektistä".
 
Positiivinen asenne tarpeen

Vuodesta 2004 meppinä työskennellyt slovenialainen tiedenainen Romana Jordan Cizelj (EPP-ED) toteaa, että oman alan tuntemus ja sinnikkyys tavoitteiden saavuttamiseksi ovat tärkeitä. Luovuus ja ahkeruus, kyky kommunikoida ihmisten kanssa ja ennen kaikkea positiivinen lähestymistapa ovat hänen mukaansa hyvän mepin ominaisuuksia.

Keskustaoikeiston itävaltalaiskollega Paul Rübig valmisteli äskettäin parlamentin kantoja matkapuheluiden verkkovierailumaksujen leikkaamiseen. Mepin mukaan Euroopan parlamentti on ongelmanratkaisija ja sen jäsenillä tulee olla "aimo annos idealismia jatkaakseen Euroopan rakentamista". "On hienoa olla osa tätä historiallista prosessia", hän lisää.

Hyvä meppi on aktiivinen

Viron entinen pääministeri, sosialidemokraattien Andres Tarand arvioi, että "kokemus Euroopan parlamentin jäsenenä on ollut erilainen niin kutsuttujen uusien ja vanhojen EU:n jäsenmaiden edustajien välillä". Tarandin mukaan on usein "parempi, että mepit ovat nuoria, sillä heillä on hyvä kielitaito ja joskus enemmän joustavuutta". Entiset pää- ja ulkoministerit voivat tarjota asiantuntemustaan etenkin ulkosuhteissa. Aktiivisuus parlamenttityössä on Tarandin mukaan ensiarvoisen tärkeää kelle tahansa mepille.

375 miljoonalla eurooppalaisella on 4.–7. kesäkuuta tilaisuus ottaa kantaa hyvän mepin aineksiin, kun he käyvät valitsemassa uuden Euroopan parlamentin seuraaviksi viideksi vuodeksi. Sinä valitset!
 
Viite: 20090403STO53401