Статия
 

Наградата "Сахаров" бе връчена на руските защитници на човешките права от "Мемориал"

Права на човека - 16-12-2009 - 17:23
Сподели
Социални мрежи
Любими
 

Материал по уеб телевизията на ЕП

На 16 декември наградата на ЕП за свобода на мисълта "Сахаров" 2009 бе връчена на Олег Орлов, Сергей Ковальов и Людмила Алексеева от името на руската организация за защита на правата на човека "Мемориал" и на всички други защитници на правата на човека. "Днес е един от дните, в които особено се гордея, че съм председател на Европейския Парламент, заяви по време на церемонията председателят на ЕП Jerzy Buzek.

Тримата лауреати получиха лично наградата по време на церемонията в пленарната зала в Страсбург. "Горд съм с това решение и с това, че то беше взето единодушно", подчерта Buzek по повод избора на носителите на наградата, направен от ЕП. Той продължи: "С тази наградата, ние, членовете на Европейския парламент, отдаваме почит на тези, които са все още между нас. Ние почитаме също така всички тези, които загубиха своя живот в тази борба. Наталия Естемирова трябваше да бъде днес сред нас, също както Анна Политковская. Техните убийци трябва да бъдат изправени пред съда.
 
Почит за загиналите активисти за човешките права
 
По думите на Сергей Ковальов, присъждането на наградата Сахаров на Мемориал е признание за цялата правозащитна общност в Русия, особено за защитниците на правата на човека, които са загубили своя живот в борбата за защита на всеобщите ценности.
 
Той призова за минута мълчание в памет на Наталия Естемирова, защитник на правата на човека и член на Мемориал, която беше убита това лято в Чечения, на адвоката Станислав Маркелов и журналистите Анна Политковская и Анастасия Бабурова, убити в Москва, етнолога Николай Гиренко, застрелян в Санкт Петербург, и Фарид Бабаев, убит в Дагестан.
 
Отношението към Русия
 
Във вълнуващата си реч представителят на "Мемориал" и бивш политически затворник Сергей Ковальов се спря и на въпроса какво Европа трябва да направи по отношение на Русия. "Според нас отговорът е прост: Европа трябва да подхожда към Русия като към всяка друга европейска страна, поела определени задължения и отговорности да ги спазва."
 
"Задължение на Европа е да не мълчи, а отново и отново да повтаря, да напомня и настоява, с уважение и твърдост, Русия да спазва задълженията си."
 
Свободата на мисълта
 
"Свободата на мисълта е основата за всички други свободи", подчерта още Ковальов. "Затова и толкова подхожда на наградата "Сахаров" да се дава за свобода на мисълта. Ние сме горди, че получаваме тази награда".
 
РЕФ.: 20091211STO66323