Nieuwsitem
 

Sergej Kovalev: "Vrijheid van denken is de basis van alle andere vrijheden"

Mensenrechten - 16-12-2009 - 17:42
Delen
Oleg Orlov, Loedmila Aleksejeva en Sergej Kovalev ontvangen de Sacharovprijs 2009

Oleg Orlov, Loedmila Aleksejeva en Sergej Kovalev van Memorial ontvangen de Sacharovprijs 2009

Op woensdag 16 december werd in het Europees Parlement in Straatsburg de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken 2009 uitgereikt. De winnaar van dit jaar is de Russische burgerrechtenorganisatie Memorial, evenals alle andere verdedigers van mensenrechten in Rusland. Drie vertegenwoordigers van Memorial kwamen naar Straatsburg om de prijs uit handen van EP-voorzitter Jerzy Buzek te ontvangen: Oleg Orlov, Sergej Kovalev en Loedmila Aleksejeva.

"Er zijn dagen waarop ik bijzonder trots ben voorzitter van het Europees Parlement te zijn. Dit is een van die dagen", zo liet Buzek tijdens de opening van de ceremonie weten. "Ik ben trots op het toekennen van de prijs van dit jaar aan Memorial en ik ben er trots op dat dit besluit unaniem is genomen. Natalia Estemirova en Anna Politkovskaja zouden hier vandaag moeten zijn: hun moordenaars moeten worden berecht", zo voegde hij toe.
 
Natalja Estemirova was een mensenrechtenactiviste en lid van Memorial toen ze afgelopen zomer in Tsjetsjenië werd vermoord. De journaliste Anna Politkovskaja werd in oktober 2006 vermoord.
 
Sacharov als voorbeeld
 
Sergej Kovalev liet namens Memorial weten "er zeker van te zijn dat bij de toekenning van de Sacharovprijs aan de organisatie van Memorial het Europees Parlement hen in gedachten hield". Hij noemde verder de namen van de advocaat Stanislav Markelov, journaliste Anastasia Baboerova, etnoloog Nikolai Girenko en de liberale politicus Farid Babayev: zij werden allen vermoord.
 
"Andrei Sacharov, die precies twintig jaar geleden overleed, was niet alleen een vooraanstaand voorvechter van mensenrechten in de Sovjet-Unie. Hij was ook een vooraanstaand denker",  aldus Kovalev. "De Europese Unie is wellicht vandaag de dag het model dat het dichtst bij dat van de toekomstige verenigde mensheid komt waarover Andrej Sacharov droomde".
 
"We hebben veel bondgenoten"
 
"De situatie in ons land is niet zo eenvoudig als het lijkt. We hebben echter veel bondgenoten in de samenleving - zowel in onze strijd voor de mensenrechten als in onze strijd tegen het stalinisme. Bovendien, de Russische overheid is ook niet zo homogeen als zij misschien op het eerste gezicht lijkt", zo sprak Kovalev over de situatie in zijn land.
 
"Mijn land heeft de behoefte aan steun maar ook aan druk", zo vervolgde hij. Europa moet volgens Kovalev "niet zwijgen, maar er telkens weer respectvol op aandringen dat Rusland moet voldoen aan zijn verplichtingen".
 
Tenslotte liet Kovalev weten dat "de vrijheid van denken de basis vormt voor alle andere vrijheden. We zijn er trots op vandaag de Sacharovprijs te ontvangen". Zijn toespraak werd ontvangen met een staande ovatie.
 
REF.: 20091211STO66323