Articol
 

Serghei Kovalev: „Libertatea de gândire este baza tuturor celorlalte libertăţi“

Drepturile omului - 16-12-2009 - 17:26
Distribuie

Câştigătorul Premiului Saharov pentru libertate de gândire, ONG-ul rusesc Memorial, îşi deschide arhivele pentru EuroparlTV. Poveşti de familie şi amintiri personale dezvăluie realitatea de zi cu zi a vieţii sub un regim represiv. Dar colecţia continuă să crească întrucât tot mai multe abuzuri ale drepturilor omului sunt înregistrate chiar şi în Rusia zilelor noastre.

Miercuri, 16 decembrie 2009, Parlamentul European a decernat Premiul Saharov pentru libertatea de gândire organizaţiei Memorial şi celor trei reprezentanţi ai acesteia, Oleg Orlov, Serghei Kovalev şi Ludmila Alexeieva, dar şi celorlalţi apărători ai drepturilor omului din Rusia. „Sunt zile în care mă simt deosebit de mândru să prezidez Parlamentul European şi astăzi este una din aceste zile“, a spus preşedintele Jerzy Buzek în deschiderea ceremoniei.

Cei trei laureaţi au venit personal la Bruxelles pentru a primi premiul. „Sunt mândru de această decizie şi sunt mândru că această decizie a fost luată în unanimitate. Natalia Estemirova şi Anna Politkovskaya ar trebui să fie aici astăzi. Ucigaşii lor trebuie aduşi în faţa justiţiei“, a adăugat preşedintele Parlamentului European.
 
Premiul aparţine şi celor ucişi în Rusia pentru drepturile omului
 
„Sunt sigur că, acordând Premiul Saharov organizaţiei Memorial, Parlamentul European s-a gândit în primul rând la prietenii noştri morţi, tovarăşii noştri de arme, spiritele noastre gemene. Premiul le aparţine de drept. Şi primul nume pe care aş vrea să îl amintesc este Natalia Estemirova, apărătoare a drepturilor omului şi membră a organizaţiei Memorial, ucisă în această vară în Cecenia. Nu pot continua fără să menţionez şi alte nume: avocatul Stanislav Markelov, ziaristele Anna Politkovskaya şi Anastasia Baburova, ucise la Moscova, etnologul Nicolai Girenko, împuşcat la Sankt Petersburg, Farid Babaiev, ucis în Dagestan, şi mulţi alţii, din păcate lista poate continua mult timp“, a spus în cadrul ceremoniei domnul Serghei Kovalev.
 
Domnul Kovalev a mai arătat că Andrei Saharov, care a dat numele premiului Parlamentului European şi a murit exact acum 20 de ani, nu a fost doar un distins campion al drepturilor omului în Uniunea Sovietică, ci şi un „distins gânditor“. „Comunitatea Europeană, care a instituit acest premiu în timp ce el se afla încă în viaţă, este, probabil, modelul cel mai apropiat de acea umanitate unită la care visa Andrei Dimitrievici Saharov“, a adăugat dumnealui.
 
„Astăzi, ţara mea are nevoie de sprijin“
 
„Situaţia din ţara noastră nu este atât de simplă cum pare la prima vedere. Avem mulţi aliaţi în societate - atât în apărarea drepturilor omului cât şi în combaterea stalinismului. În plus, autorităţile ruse nu sunt atât de omogene pe cât par“, a mai spus domnul Kovalev. „La ce ne putem aştepta din partea politicienilor europeni şi opiniei publice europene? Andrei Saharov a formulat aceste aşteptări acum mai mult de 20 de ani. Astăzi, ţara mea are nevoie de sprijin şi presiune“, a adăugat dumnealui.
 
Domnul Kovalev a vorbit deputaţilor europeni şi despre importanţa relaţiilor dintre Rusia şi Uniunea Europeană. Europa trebuie să îşi asume faţă de Rusia „acelaşi rol pe care îl are faţă de orice ţară europeană ce şi-a asumat responsabilităţi şi are obligaţia să le îndeplinească“, a spus dumnealui, adăugând că „datoria Europei este să nu rămână tăcută şi să amintească mereu, insistând cu respect, că Rusia trebuie să îşi respecte obligaţiile“.
 
„Libertatea de gândire este baza tuturor celorlalte libertăţi. De aceea Premiul Saharov este numit pe bună dreptate «pentru libertatea de gândire». Suntem mândri să îl primim astăzi“, a spus domnul Kovalev în încheierea discursului său, care a fost salutat cu ovaţii de deputaţii europeni.
 
 
REF.: 20091211STO66323