Artikel
 

Sergej Kovalev: "Tankefrihet är grunden för all frihet"

Mänskliga rättigheter - 16-12-2009 - 17:24
Dela

Den ryska NGO:n Memorial som vann Sakharovpriset för tankefrihet öppnar sitt arkiv för EuroparlTV. Familjehistorier och personliga ägodelar avslöjar vardagslivet under en förtryckande regim. Men samlingen fortsätter växa då de mänskliga rättigheterna fortfarande kränks i det moderna Ryssland.

På onsdag den 16 december delade Europaparlamentet ut årets Sacharovpris för tankefrihet. Priset gick till den ryska människorättsorganisationen Memorial och deras tre representanter Ljudmila Alexejeva, Oleg Orlov och Sergej Kovalev. De får priset tillsammans med alla andra som arbetar för mänskliga rättigheter i Ryssland. – Sådana här dagar känner jag mig särskilt stolt över att vara Europaparlamentets talman, sa Jerzy Buzek när han inledde prisutdelningen.

De tre pristagarna kom personligen till Strasbourg för att ta emot priset från Europaparlamentets talman Jerzy Buzek.
– Jag är stolt över det här beslutet och jag är stolt över att detta beslut tagits enhälligt. Natalia Estemirova och Anna Politkovskaja borde ha varit här i dag. Deras mördare måste dras inför rätta, sa han.
 
Sergej Kovalev höll sedan sitt tal:
– Jag är övertygad om att eftersom Europaparlamentet ger Sacharovpriset till Memorial så har ledamöterna tanken på dem - våra döda vänner, våra kamrater. Detta pris tillhör dem. Och det första namn jag skulle vilja nämna är Natalia Estemirova, människorättsförsvarare och medlem i Memorial, mördad i somras i Tjetjenien. Jag måste också nämna andra namn; advokaten Stanislav Markelov, journalisterna Anna Politkovskaja och Anastasia Barburova som mördades i Moskva, etnologen Nikolaj Girenko som sköts till döds i Sankt Petersburg och Farid Babajev som mördades i Dagestan.
 
Om Andrej Sacharov
– Andrej Sacharov som dog för 20 år sedan var inte bara en stor människa när det gäller kampen för mänskliga rättigheter i Sovjetunionen. Han var också en stor tänkare.
 
Om Ryssland
– Situationen i vårt land är inte så enkelriktad som det kanske kan se ut för en observatör från utsidan. Vi har många allierade i vårt samhälle - både när det gäller vår kamp för mänskliga rättigheter och i vår kamp med Stalinismen. Dessutom är inte ryska myndigheter så homogena som det kan se ut vid en första anblick.
 
– Vad kan vi förvänta oss från europeiska politiker och från den allmänna opinionen i Europa? Andrej Sacharov formulerade dessa förväntningar för mer än 20 år sedan och sa "I dag behöver mitt land stöd och påtryckningar".
 
Om Europas roll
 
– Så vad borde Europa göra i förhållande till Ryssland? Från vår synpunkt är svaret enkelt: det borde agera mot Ryssland precis som det gör mot vilket annat europeiskt land som helst som har accepterat särskilda förpliktelser och har ett ansvar att möta upp mot dem.
– Det är Europas plikt att inte vara tyst utan att upprepa, om och om igen, envist och bestämt att Ryssland måste möta sina förpliktelser.
 
Om tankefrihet
Tankefrihet är grunden för all frihet. Det är därför det är så lämpligt att Sacharovpriset heter "för tankefrihet". Vi är stolta över att motta det i dag.
 
Sergej Kovalevs tal fick stående ovationer av Europaparlamentarikerna.
 
 
Om Memorial

Organisationen Memorial arbetar för grundläggande rättigheter i de forna sovjetstaterna, som Armenien, Moldavien och Ukraina. Organisationen grundades ursprungligen av Andrej Sacharov 1988 som ett initiativ för att skapa minnen över offren för Stalins förtryck. Senare utvecklades det till en organisation som försvarar mänskliga rättigheter. 
 
Ref.: 20091211STO66323