Takaisin Europarl-portaaliin

Choisissez la langue de votre document :

Artikkeli
 

Onko 112 outo numerosarja? Tämän lukeminen voi pelastaa henkesi

Pelastuspalvelu - 11-02-2010 - 17:57
Jaa / tallenna
©BELGA_imagebroker_Rafael Ostgathe

Jos 112-puhelinnumeron tarkoitus on sinulle epäselvä, tämän artikkelin lukeminen voi kirjaimellisesti pelastaa henkesi. 112 on koko Euroopan laajuinen hätänumero, johon voi soittaa kaikista EU:n 27 jäsenvaltiosta. Joten jos ulkomailla tarvitset ambulanssia, poliisia tai paloautoa, soita numeroon 112. Se ei korvaa kansallisia hätänumeroita, vaan toimii niiden rinnalla. Tänään vietetään 112-päivää ja europarlamentaarikot haluavat lisätä tietoisuutta koko EU:n hätänumerosta.

"150 miljoona EU-kansalaista liikkuu Euroopan unionin sisäisten rajojen yli joka vuosi. Hätätilanteissa heidän pitäisi pystyä käyttämään tuttuja toimintatapoja ja soittamaan samaan numeroon kaikkialla", EP:n jäsen Jacek Saryusz-Wolski (EPP, PL) totesi Euroopan parlamentin lehdistötilaisuudessa Strasbourgissa. ”Jäsenmaiden tulisi kilpailla siitä, kun tiedottaa numerosta parhaiten ja nostaa sen tunnettavuutta eniten”, hän sanoi.

112

  • Kaikissa hätätilanteissa
  • Missä tahansa EU-maassa
  • Ilman veloitusta
  • Kaikista kiinteistä linjoista, puhelinkioskeista ja matkapuhelimista
 
Tietoisuuden lisääminen
 
"Kansallisella tasolla on paljon työtä tehtävänä", meppi Diana Wallis (ALDE, UK) sanoi viitaten siihen, että vain neljännes EU-kansalaisista tietää yleisen hätänumeron.
 
Yksi tärkeimmistä tavoitteista on myös varmistaa palvelun monikielisyys, sillä tutkimukseen vastanneista kolmannesosa oli kohdannut kielivaikeuksia soittaessaan hätänumeroon ulkomailla.
 
112 on ollut Euroopan virallinen hätänumero helmikuusta 2009 alkaen. Parlamentin viime vuonna hyväksymä telekommunikaatiota koskeva lainsäädäntö laajensi osaltaan numeron käytettävyyttä.
 
Viite: 20100205STO68544