Terug naar het Europarl-portaal

Choisissez la langue de votre document :

Nieuwsitem
 

112: goed om te kennen in geval van nood

Civiele bescherming - 11-02-2010 - 14:16
Delen
112, jouw leven,  jouw nummer

112 op een auto geschreven ©BELGA_imagebroker_Rafael Ostgathe

"Wij willen een soort concurrentie tussen de lidstaten", zei parlementslid Jacek Saryusz-Wolski tijdens een persconferentie in het Parlement ter gelegenheid van de dag van het Europese alarmnummer 112. Het doel van deze dag is om meer bekendheid te krijgen voor het alarmnummer. Jouw leven, jouw nummer is de slogan van de campagne.

112 - het nummer om in geval van nood te bellen - kan vanuit de hele EU worden bereikt met vaste of mobiele telefoon en vanuit elke telefooncel, is gratis en 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Het handige is dat dit nummer in alle EU-landen gebruikt kan worden. Op vakantie kan dit behoorlijk wat tijd schelen in situaties waarbij soms elke seconde telt.
 
Als je 112 belt, zal de plaatselijke centrale je onmiddellijk helpen of doorverbinden met de hulpdiensten: ambulance, brandweer of politie. De telefonisten zijn steeds vaker meertalig.
 
Waarom een 112-dag?
 
De doelstellingen van de dag zijn om meer bekendheid te krijgen voor het 112-nummer. Velen die het nummer wel kennen als het nationale alarmnummer, weten niet dat hetzelfde nummer in andere lidstaten kan worden gebruikt.

Bekendheid 112

  • Slechts 24% van de Europeanen kent 112 als het Europese alarmnummer.
  • De bekendheid is een stuk groter in Nederland (45%) en in België (47%).
 
"Wij willen een soort concurrentie tussen de lidstaten wat betreft de bekendheid van het nummer. 150 miljoen Europese burgers steken ieder jaar de grenzen over. Zij zouden in staat moeten zijn om gebruik te maken van een goed gekend alarmnummer in geval van nood," zei de Poolse christendemocraat Jacek Saryusz-Wolski vandaag op de persconferentie.
 
In 2007 nam het Parlement een verklaring aan waarbij het aandrong om de noodzakelijke procedures op gang te brengen en middelen beschikbaar te stellen om voor een efficiënt alarmnummer 112 in de gehele EU te zorgen. In het in 2009 aangenomen telecommunicatiepakket zijn maatregelen opgenomen om het gebruik van het alarmnummer te verbeteren.
 
REF.: 20100205STO68544