Nieuwsitem
 

EP-leden debatteren over bedreigde Noordpoolgebied

Milieu - 10-03-2010 - 11:10
Delen
De globale opwarming in het Noordpoolgebied ligt hoger dan de rest van de wereld

Beeld van de Arctische oceaan ©BELGA/SCIENCE

Door de klimaatverandering smelt het ijs in het Noordpoolgebied. Verder kent het gebied een onzekere legale status en is het rijk aan olie- en gasreserves. Het Europees Parlement zal met de hoge vertegenwoordiger van de EU Catherine Ashton debatteren over het EU-beleid inzake Arctische aangelegenheden.

Volgens de Britse liberale Diana Wallis (ALDE), die hielp een EP-resolutie in te dienen over het onderwerp, is niet alleen een oplopende temperatuur een probleem voor de Noordpool, maar ook de opening van zeeroutes, de beschikbaarheid van veel verschillende natuurlijke bronnen en de komst van toeristen: "Dit allemaal is niet geregeld door het internationale zeerecht".
 
Olie- en gasreserves
 
Het Noordpoolgebied wordt geacht 20% van de onontdekte olie- en gasreserves te bevatten. In 2007 plaatste een Russische expeditie een Russische vlag op de zeebodem onder de Noordpool. Dit zou Russische claims op de vermoedelijke gas- en olierijke ondergrond onderbouwen.
 
Rusland, de VS, Canada, Denemarken (via Groenland) en Noorwegen hebben elk een noordelijke 'exclusieve economische zone' in de Noordelijke IJszee, die zich tweehonderd zeemijlen (370 kilometer) buiten hun eigen kustlijn uitstrekt, maar geen van die zones bereikt de Noordpool. Behalve Denemarken zijn Zweden en Finland Arctische EU-landen.
 
Mensen en ijsberen bedreigd
 
Volgens Wallis is het grootste probleem dat ijsberen, walrussen en vossen in het gebied bedreigd worden. In de resolutie van oktober 2008 wordt ook aandacht gevraagd voor de gevolgen van de klimaatverandering op het Noordpoolgebied voor de inheemse bevolkingen. De globale opwarming in het Noordpoolgebied zou met een temperatuurstijging van circa 2°C in de laatste 100 jaar vergeleken met gemiddeld 0,6°C in de rest van de wereld veel hoger liggen.
 
Wallis verwacht dan ook een voorstel van de Europese Commissie die uitlegt hoe de EU een Arctisch beleid kan ontwikkelen. "De EU heeft hier een boel in te brengen door zijn transnationale achtergrond. We moeten goed gaan nadenken over hoe we het gebied moeten benaderen."
 
REF.: 20100305STO70026