Статия
 

Темата за морското замърсяване, подчертана от Anna Rosbach

Околна среда - 22-03-2010 - 13:26
Сподели
Социални мрежи
Любими
 
Датският член на ЕП, Anna Rosbach (ЕСД) в офиса си в Страсбург, 10 март

Датският член на ЕП, Anna Rosbach (ЕСД) в офиса си в Страсбург, 10 март

Представете си плаваща маса от пластмаса и гума 34 пъти размера на Холандия. В действителност това съществува в Тихия океан и парламентарният доклад на Anna Rosbach (ЕСД), хвърли светлина върху тази тревожна тенденция. По време на последното парламентарно заседание, европейските депутати подкрепиха нейния доклад за споразумение за борба срещу замърсяването в Атлантическия океан. Говорейки с нас, тя обърна внимание на рисковете от замърсяване и заплахите в региона на Балтийско море

Започваме с въпроса защо тези проблеми са толкова важни.
 
Знаете ли, за мен, водата е най-важното нещо. Без вода няма да има живот на земята. И ако ние замърсяваме водата твърде много, ще имаме сериозни проблеми.
 
Може ли да ни обясните от къде идва замърсяването?
 
Върху огромното количество плаваща маса от пластмаса и гума всъщност има китайски и японски знаци и букви. За съжаление, много от нея идва и от Европа. Има замърсявания и в Атлантическия океан, както и в Тихия. Размерът на плаващата маса от пластмаса и гума расте изключително бързо също и на дълбочина...Слоевете стават все по-дебели.
 
И колко е голяма?
 
Не може да се каже, че има размера на огромен континент, защото тя е разделена на острови, който достигат все по-голяма дълбочина и стават все повече. 
 
Трябва да започнем нов вид индустрия! Не може просто да вземем една обикновена рибарска лодка и да кажем:"Ще взема един трал и просто ще събера отпадъците". Тъй като пластмасовата бутилка, в която имате питейна вода е от съвсем друг вид пластмаса, различна от пластмасата, която използвате в домакинството си.    
 
Трябва да осъзнаем, че това е индустрия и нещо, с което може да си изкарваме прехраната като частни лица. Следващата стъпка е да намерим компании за доставка, които да започнат едно ново начало.    
 
Вероятно, замърсяването е много вредно за рибата? 
 
Вредно е. Морски бозайници, малки китове и въобще много животни умират! Говори се, че се давят дори акули, защото ако една акула е заседнала в риболовна мрежа например, тя не може да се движи. А ако една акула не може да се движи, тя не може да диша.      
 
Ненормално е това, което ще намерите в тюлени и делфини. Има много животни, в които може да намерим малки пластмасови играчки. Много е тъжно. плаваща маса от пластмаса и гума е изключително голяма и продължава да расте.
 
До колкото знаете, държави като Китай и САЩ наясно ли са с този проблем?
 
Не знам израза на английски, но мога да кажа, че това е "далече от погледа и от съзнанието им".
 
А какво мислите за старите мрежи за риболов?
 
Чух, че един датски рибар е бил много ядосан заради всичките мрежи, които има и не знае къде да остави. Той намерил начин да ги разкъса на по-малки парчета, така че да могат да бъдат използвани отново и превърнати в нови мрежи. След като направил патент върху тази своя идея, той започнал голяма индустрия и в рамките на една година станал милионер!      
 
По време на разговора ни, беше споменат и доклад, който тя изготвя за замърсяването на Балтийско море:
 
Дори и да има споразумение между Швеция, Финландия и Дания, пак има реки, които минават през Беларус и Русия и се вливат директно в Балтийско море, а тази област е много чувствителна. Това е област, в която е почти невъзможно да няма замърсяване. Финландската хартиена промишленост, която се развива повече от 100 години продължава да действа. За да се произвежда хартия, се нуждаем от много химикали. Същото е положението и в Швеция."        
 
Попитахме Anna Rosbach дали обикновените хора трябва да поемат отговорност?
 
Трябва всеки да започне да бъде по-отговорен. Мисля, че работата на собственика на един кораб е да си каже:"Не, няма да изпразня резервоара си в открито море, защото ще замърся плажовете, където аз, жена ми и децата ми обичаме да плуваме".   
 
РЕФ.: 20100305STO70033