Nieuwsitem
 

Plastic soep: zeevervuiling uitgelegd door Anna Rosbach

Milieu - 19-03-2010 - 12:03
Delen
Plastic soep uitgelegd door  Anna Rosbach

Plastic soep uitgelegd door Anna Rosbach

Stel je een drijvende massa van plastic en rubber voor met een omvang van 34 keer Nederland. Dit bestaat in de Grote Oceaan en een recent verslag van het Deense parlementslid Anna Rosbach (EFD) heeft licht op deze plastic soep geworpen. Tijdens de laatste parlementaire vergadering (8-11 maart) kreeg zij steun voor haar verslag waarin zij oproept om de vervuiling in de Noordoostelijke Atlantische Oceaan aan te pakken. Zij vertelde ons meer en wees ook op de bedreigingen voor het Oostzeegebied.

Waarom is dit belangrijk?
 
Weet je, voor mij is water het belangrijkste. Zonder water zou er geen leven zijn op aarde. En als wij het water teveel verontreinigen, zullen wij serieuze problemen krijgen.
 
Waar komt deze plastic soep vandaan?
 
Een reusachtige hoeveelheid plastic soep draagt Chinese en Japanse tekens. Helaas komen heel veel van deze dingen ook uit Europa. Wij hebben plastic soep in de Atlantische Oceaan en wij hebben plastic soep in de Stille Oceaan. De omvang neemt zeer snel toe en de diepte ook… De lagen worden dikker en dikker.
 
En hoe groot is deze plastic soep?
 
Je kunt niet spreken van één reusachtig continent, het zijn eilanden. Zij worden dieper en dieper en zij worden op steeds meer plaatsen gevonden.

Citation

Het is een kwestie van bewustwording dat dit een industrie is en dat je hier als individu je boterham mee kunt verdienen.
Anna Rosbach
 
Er zou een nieuw soort industrie moeten worden uitgevonden! Je kunt niet een gewone vissersboot nemen en zeggen: "Ok, ik neem een sleepnet en zal wat plastic oogsten." Want een plastic drinkwaterfles is van een andere soort plastic gemaakt dan een oliefles.
 
Het is een kwestie van bewustwording dat dit een industrie is en dat je hier als individu je boterham mee kunt verdienen. De volgende stap is dan om bedrijven te vinden die in staat zijn om hiermee te beginnen.
 
Vermoedelijk is dit ook zeer beschadigend voor de vissen?
 
Zeker, en oceaanzoogdieren zoals kleine walvissen en heel wat andere dieren verdrinken hierdoor! Er wordt zelfs gezegd dat haaien verdrinken omdat als een haai in vissersnet vastzit, hij niet meer kan bewegen. En als een haai niet kan bewegen, kan hij niet ademen.
 
Het is krankzinnig wat er in zeehonden en dolfijnen en dat soort dieren wordt gevonden, allemaal soorten plastic speelgoed in hun maag. Het is eigenlijk zeer droevig.
 
Zijn - voor zover u weet - landen zoals China en de Verenigde Staten zich bewust van het probleem?
 
Dat omschrijft zich het beste met de uitdrukking 'Uit het oog, uit het hart'.
 
Vormen oude visnetten ook een probleem?
 
Ik hoorde over een Deense visser die zeer geërgerd was over alle netten die hij over had en waarvan hij niet wist wat hij ermee aan moest. Hij vond een manier voor recyclage, om er nieuwe netten van te maken. Hij heeft octrooi aangevraagd en heeft er een groot bedrijf van gemaakt en binnen een jaar was hij miljonair!
 
Momenteel stelt u ook een verslag over verontreiniging in de Oostzee op. Kunt u daar meer over vertellen?
 
Als er een overeenkomst tussen Zweden, Finland en Denemarken is, zijn er nog de rivieren die door Wit-Rusland en Rusland stromen en direct in de Oostzee uitmonden - en dit gebied is zo gevoelig. Het is een gebied waarin het bijna onmogelijk is om niet te vervuilen. Er is ook de Finse papierindustrie die al meer dan honderd jaar bestaat. Om papier te maken, heb je veel chemicaliën nodig. Deze industrie is ook in Zweden actief.
 
Zouden mensen de verantwoordelijkheid op zich moeten nemen?
 
Als je begint je verantwoordelijk te gedragen in je eigen gezin, wordt het zo veel makkelijker voor een heel land. Ik denk dat het aan één schipeigenaar is om te zeggen: "Nee, ik maak mijn tank niet leeg op open zee leeg omdat dat de stranden zal verontreinigen waar mijn vrouw en mijn kinderen graag zwemmen".
 
REF.: 20100305STO70033