Artikel
 

Flytande sopberg uppmärksammas av Anna Rosbach

Miljö - 19-03-2010 - 10:53
Dela
Anna Rosbach

Anna Rosbach

Tänk dig en koncentrerad massa av plast- och gummiavfall 34 gånger så stor som Nederländerna på drift i Stilla havet. Den danska parlamentsledamoten Anna Rosbach (EFD) uppmärksammar den här oroande utvecklingen. Vi talade med henne om fenomenet "plastsoppa" och hotet mot Östersjön.

Varför är de här frågorna viktiga?
 
För mig är vatten det viktigaste som finns. Utan vatten skulle det inte finnas något liv på jorden. Om vi inte slutar förorena vattnet så kommer det att få allvarliga konsekvenser för oss.
 
Kan du förklara vad "plastsoppa" är?
 
En stor andel av plastsoppan är faktiskt avfall märkt med kinesiska och japanska bokstäver. Tyvärr kommer mycket från Europa också. Det finns plastsoppa i både Atlanten och Stilla havet. De här ansamlingarna av plast- och gummiavfall brer ut sig mer och mer och efter hand som de växer så går de även djupare och djupare.
 
Hur stor är plastsoppan?
 
Det är inte samlat som en enda kontinent. Det är mer som öar. Men de går allt djupare och de dyker upp på allt fler ställen.
 
Man skulle kunna starta en ny typ av företag för att ta hand om det här! Man kan ju inte bara åka ut med en vanlig fiskebåt och säga: "Ok, jag trålar efter plast." För en vattenflaska, till exempel, är tillverkad av en helt annan typ av plast än en oljekanna eller dina husgeråd.
 
Problemet är att inte tillräckligt många känner till det här. Det skulle kunna vara ett startskott för en helt ny typ av företagande och nya jobb. Nästa steg efter det vore att skapa företag som kan ta hand om och återvinna avfallet.
 
Kan man anta att det här är skadligt för fiskarna också?
 
Det är det - och för havslevande däggdjur, till exempel små valar. Många drunknar! De säger att till och med hajar drunknar om de fastnar i, till exempel, ett fiskenät. En haj måste simma för att andas. Sitter den fast och inte kan simma, så kan den inte heller andas.
 
Sälar och delfiner får i sig alla möjliga olika slags plastleksaker. Det är faktiskt väldigt tragiskt. Plastsoppan är ett stort och alltjämt växande problem.
 
Så vitt du vet, är länder som Kina och USA medvetna om det här problemet?
 
Jag vet inte riktigt hur man säger det på engelska - typ, "det man inte vet, kan inte skada en".
 
Och hur tar man hand om gamla fiskenät?
 
Jag hörde om en dansk fiskare som gick och grubblade över vad han skulle göra med alla gamla nät som låg och skräpade. Han kom på en metod för hur man kan klippa sönder nätet i smådelar och sen sy nya nät av dem. Han tog patent på sin idé och drog igång ett företag - och inom loppet av ett år var han miljonär!
 
Under intervjun talade Rosbach också om det yttrande hon arbetar med i miljöutskottet, om föroreningarna i Östersjön:
 
Även om vi lyckas nå en överenskommelse mellan Sverige och Finland så har du fortfarande problemet med floder som rinner genom Vitryssland och Ryssland och rakt ut i Östersjön. Det här är ett väldigt känsligt område. Det är ett område som det nästan är omöjligt att INTE förorena. Du har den mer än 100-åriga finska pappersindustrin, och det går åt en hel del kemikalier att framställa papper. Det är likadant i Sverige.
 
Tycker du att medborgare ska ta enskilt ansvar för att stoppa miljöförstöringen i Östersjön?
 
Det är så mycket enklare att börja ta ansvar för dig själv och din familj, än att få till stånd ett nationellt politiskt beslut. Det är upp till den enskilde skepparen att säga: "Nej, jag tänker inte tömma och tvätta ur min tank på öppet vatten - för det leder till att stränderna där jag, min fru och mina barn simmar blir förorenade."
 
Intervju översatt från engelska.
 
Europaparlamentet antog den 9 mars 2010 Anna Rosbachs rekommendation att godkänna "tilläggsprotokollet till samarbetsavtalet om skydd av Nordostatlantens kuster och vatten mot föroreningar".
 
Ref.: 20100305STO70033