Cikk
 

Hatékonyabb szervadományozás, nagyobb esély a túlélésre

Közegészségügy - 22-03-2010 - 18:53
Küldje el ezt a cikket
Közösségi oldalak
Kedvencek
 
Az EP szakbizottsága támogatja a közös uniós normák bevezetését a szervátültetés terén ©BELGA_SCIENCE

Az EP szakbizottsága támogatja a közös uniós normák bevezetését a szervátültetés terén ©BELGA_SCIENCE

A szervátültetésre való rövidebb várakozás idő nagyobb túlélési esélyt biztosíthat a betegek számára, ám ma még sokan halnak meg amiatt, mert nem jutnak hozzá a létfontosságú szervhez. A javasolt közös európai szabályok, amelyeket a múlt héten hagyott jóvá az EP szakbizottsága, megkönnyítenék, gyorsabbá és biztonságosabbá tennék a szervátültetéseket.

Az Európai Bizottság közös uniós normákat javasol a szervadományozás és a szervátültetés terén.
 
Az EU-ban ebben a pillanatban is mintegy 60 000 ember vár szervátültetésre. Közülük naponta tizenketten halnak meg amiatt, mert nem jutnak hozzá a létfontosságú szervhez.
 
Tagállamonként eltérő gyakorlatok
 
A szervadományozás gyakorisága országról országra változó: az uniós tagállamok közt első helyen Spanyolország áll egymillió lakosra jutó 35 adományozással, az utolsón Románia egymillió lakosonként 1 adományozással. A kereslet a legtöbb tagországban messze meghaladja a kínálatot, annak ellenére, hogy az elmúlt években az utóbbi ütemesen bővült.
 
Nagy eltérések vannak azonban a tekintetben, hogy hány szervet adnak át külföldre azon tagállamok, amelyek szabályokat dolgoztak ki és olyan szervezeteket hoztak létre a szervek nemzetközi cseréjére, mint például a Eurotransplant vagy a Scandiatransplant, és hányat a többi tagállam.
 
Közös uniós rendszer nemzeti minőségügyi programokkal
 
Az EP közegészségügyi szakbizottsága által a múlt héten jóváhagyott jogszabálytervezet olyan rendszer kialakítását kezdeményezi, amely követi a szervek útját, és nyilvántartja azokat az eseteket, amikor az átültetést követően a páciens szervezetében súlyos reakciók lépnek fel.
 
A javaslat szerint az átültetési eljárás kockázatainak csökkentése érdekében a tagállamoknak hatékony nemzeti minőségügyi programot kell végrehajtaniuk, az uniós normák betartását pedig az erre kijelölt nemzeti hatóságok ellenőrzik majd.
 
„A cél az, hogy több beteg számára, több szerv álljon rendelkezésre” – mondta Miroslav Mikolášik (néppárti, szlovák), hozzátéve, hogy ehhez „a tagállamok nagyobb fokú együttműködése” szükséges. Jelenleg számos tagállam nem tagja a két transzeurópai transzplantációs szervezetnek, jóllehet minden országban „vannak jó minőségű, jól nyomon követhető szervek”.
 
Az Eurotransplant nemzetközi szervcsereszervezetben résztvevők az évente átültetett szervek kb. 20 százalékát csere útján szerzik be, míg a szervek csupán 2 százaléka származik a szervezetben nem részes államokból.
 
Több szerv, jobb hozzáférés és nagyobb biztonság
 
A jogszabállyal párhuzamosan a szervadományozásra és a szervátültetésre vonatkozóan a Bizottság egy tíz pontból álló cselekvési tervet (2009–20015) is javasol. Ennek értelmében növelnék a rendelkezésre álló szervek számát, fokoznák a szervátültetési rendszerek hatékonyságát és hozzáférhetőségét, és javítanák a minőséget és a biztonságot.
 
Andres Perello Rodriguez (szocialista, spanyol) témában írott jelentésében a Parlament támogatja a cselekvési terv céljait, azt is javasolva, hogy a tagállamok ösztönözzék a lakosságot arra, hogy jelentkezzenek szervadományozónak, amikor például útlevelet, vagy jogosítvány csináltatnak.
 
A szervhiány egyik lehetséges következménye a szervezett bűnözői csoportok által folytatott emberiszerv-kereskedelem. Ezt megelőzendő, a képviselők hangsúlyozzák, hogy kerülni kell minden a szervadományozással kapcsolatos pénzügyi jutalmazást.
 
REF: 20100312STO70510