Връщане към портала Europarl

Choisissez la langue de votre document :

Статия
 

Giancarlo Scottà за качеството на храната и етикетите за произхода

Селско стопанство - 30-03-2010 - 09:51
Сподели
Социални мрежи
Любими
 
  • Членовете на ЕП подкрепиха етикетите за храна, свързани с произхода
  • Лого за качество на ЕС също беше предложено
Giancarlo Scottà

Много вероятно е качеството на храната и етикетирането да бъдат ключовите въпроси, когато се прави щателен преглед на Общата селскостопанска политика през следващите години. На 25 март членовете на ЕП призоваха към марки, свързани с произхода и по-ясни етикети за качеството на храната. Говорихме с италианския европейски депутат Giancarlo Scottà (Европа на свободата и демокрацията), за неговия доклад относно предложенията на Европейската комисия.

Има няколко противоречиви предложения в доклада ви. Нека започнем с марката за произхода. 
 
Аз идвам от регион (Венето, Италия), в който достойнствата по отношение на качеството на храната са се превърнали в двигател за туризма и ено-гастрономията. Местната икономика е развита на базата на храната и ние сме сигурни, че има подобни райони, който трябва да бъдат популяризирани в останалата част на Европа.      
 
Етикетите за произхода позволяват да свържете определени храни с мястото, където са произведени. По този начин давате възможност на потребителя възможността да избира: Не казвам, че европейската храна е по-добра другите. Мисля, че трябва потребителят да е този, който да взима решение. Бих искал Комисията да направи проучване сред потребителите, за да знае какво точно те искат да видят на етикета. Трябва да спрем да спорим един с друг и да се посъветваме с хората.    
 
Друго предложение, одобрено от членовете на ЕП въпреки силната съпротива е Европейското лого за качеството на храните. 
 
Всеки път, когато се опитвате да променяте нещо, което функционира, сте изправени пред голяма съпротива. Това не значи, че промени не могат да бъдат направени. Предложихме Европейско лого за продукти, които са отгледани и изцяло преобразувани в Европа.
 
Проблемът са супермаркетите. Те внасят храна от целия свят, а след това й слагат етикет в зависимост от последния етап на трансформация. Това не е невидимо за потребителите и прави проследяването много трудно. В доклада има и силен призив към "къса дистрибуторска верига".   
 
Какво ще кажете за борбата срещу "агро-пиратството", където продуктите са фалшиви или се продават под фалшиви имена? Какво може да направи ЕС?
 
Дори тук, в Брюксел аз съм ял фалшив пармезан. Веднага познах, че не беше истински!
 
Трябва да знаете, че "супермаркетът на фалшификатите" е бизнес, който се равнява на над 52 млрд. годишно. Това са мръсни пари, които крадат творчеството и труда на другите.
 
Трябва да бъдем много безпощадни със санкциите и наказанията както извън, така и в ЕС. Искаме Комисията да се бори в СТО, за да получим същата защита на най-често фалшифицираните храни, която имаме на вината.    
 
РЕФ.: 20100325STO71385