Artikel
 

Giancarlo Scotta: Mærkning af landbrugsprodukter skal forbedre EU´s konkurrenceevne

Landbrug - 29-03-2010 - 16:24
Del/Gem
  • Den beskyttede oprindelsesbetegnelse (BOB)
  • Den beskyttede geografiske betegnelse (BGB)
Giancarlo Scottà: "Vi forslår et europæisk logo for alle produkter, der er dyrket og skabt i Europa"

Giancarlo Scottà: "Vi forslår et europæisk logo for alle produkter, der er dyrket og skabt i Europa"

Obligatorisk mærkning af landbrugsprodukter giver forbrugerne værdifulde oplysninger om fødevarekvalitet og kan øge landmændenes konkurrenceevne, fastslog MEP´erne, da de sidste torsdag vedtog en beslutning udarbejdet af italienske Giancarlo Scotta (EFD). Vi talte med Scotta, der selv kommer fra en region, hvor fødevarekvalitet spiller en afgørende rolle for den lokale økonomi.

Der er flere kontroversielle forslag i din betænkning. Lad os starte med oprindelsesmærkningen...
 
Jeg kommer fra en region (Veneto, Italien), hvor fødevarekvalitet er blevet en drivkraft for den lokale turisme og enogastronomi. Der er opstået en hel lokaløkonomi omkring fødevarer. Oprindelsesbetegnelsen giver forbrugeren mulighed for at forbinde bestemte fødevarer med det landområde, hvor de er produceret. På den måde giver man forbrugeren mulighed for selv at vælge. Jeg siger ikke, at europæiske fødevarer er bedre end udenlandske varer - det må det være op til den enkelte forbruger selv at afgøre. Men jeg kunne godt tænke mig, at Kommissionen foretager en forbrugerundersøgelse for at få bedre indsigt i, hvilke oplysninger forbrugerne ønsker på etiketten.
 
Forslaget om det europæiske kvalitetslogo mødte stor modstand forud for vedtagelsen...

Hver gang man forsøger at lave ændringer til en ordning, der fungerer, vil man møde en masse modstand. Det er dog ikke ensbetydende med, at det ikke er muligt at lave ændringer. Vi forslår et europæisk logo for alle produkter, der er dyrket og skabt i Europa.

Problemet er den store detailhandel (supermarkedskæderne m.fl.), der importerer fødevarer fra hele verden og derefter mærker produkterne i henhold til den sidste fase i fremstillingsprocessen. Det er uigennemskueligt for forbrugerne, og det gør det meget vanskeligt at spore, hvor produkterne kommer fra.
 
Så er der kampen mod "agro-piracy".  Hvad kan EU efter din mening gøre?

Det er vigtigt at gøre sig klart, at markedet for falske supermarkedsprodukter beløber sig til over 52 milliarder euro om året. Der er tale om sorte penge. De udnytter andres kreativitet og arbejde.

Vi bør være meget hårde med sanktioner og straffe, både i og uden for EU. Vi mener, at Kommissionen i WTO bør kæmpe for, at BOB (den beskyttede oprindelsesbetegnelse) og BGB (den beskyttede geografiske betegnelse) opnår den samme beskyttelsesgrad, som vi har for vin.
 
Ref.: 20100325STO71385