Nieuwsitem
 

Giancarlo Scottà over voedselkwaliteit en beschermde oorsprongsbenaming

Landbouw - 29-03-2010 - 19:05
Delen
  • EP nam op 25 maart verslag aan over het kwaliteitsbeleid ten aanzien van landbouwproducten
  • Commissie komt eind 2010 met wetsvoorstel
Giancarlo Scottà: "Geef de consument de mogelijkheid te kiezen"

Giancarlo Scottà: "Geef de consument de mogelijkheid te kiezen"

Het Parlement stemde afgelopen donderdag in met de principes die het in de volgende Europese wet over voedselkwaliteit zou willen zien. Deze moet door de Commissie tegen het eind van het jaar worden voorgesteld. Rapporteur Giancarlo Scottà (EFD, IT) ziet het groot: "De aarde is ons leven. Zij moet vruchtbaar en schoon blijven".

Er waren verscheidene controversiële voorstellen in uw rapport. Uiteindelijk werden zij allemaal goedgekeurd. Laten wij bij het begin beginnen.
 
Ik kom uit een gebied (Veneto) waar de voortreffelijkheid van kwaliteitsvoedsel een motor voor het toerisme en de enogastronomie is geworden. Er heeft zich een lokale economie rondom voedsel ontwikkeld. Wij zijn er zeker van dat elders in Europa gelijkaardige gebieden te promoten zijn.
 
Het oorsprongkenmerk staat je toe om bepaald voedsel aan een streek waar het wordt geproduceerd, te verbinden. Op deze manier geef je de consument de mogelijkheid te kiezen: Ik zeg niet dat Europees voedsel beter is dan ander voedsel. Ik denk dat het aan de consument zou moeten zijn om te beslissen. Ik ga nog verder: ik zou  willen dat de Commissie onder consumenten zou onderzoeken wat zij op de etiketten zouden willen zien. Wij houden op om onder onszelf te debatteren en wij raadplegen de mensen.
 
Een ander voorstel dat ondanks sterke weerstand werd aangenomen,  is het Europees kwaliteitslogo
 
Telkens wanneer je probeert om iets in iets werkbaars te veranderen, zul je veel weerstand onder ogen moeten zien. Dit betekent niet dat je niet kunt veranderen. Wij stelden een Europees logo voor voor producten die in Europa worden gekweekt en bewerkt.
 
Het probleem zijn de grote supermarkten Zij voeren voedsel vanuit de hele wereld  in en doen er dan een etiket met betrekking tot de laatste bewerking op. Dit is niet transparant voor de consument en maakt de oorsprong  zeer moeilijk te bepalen. In het verslag is er ook een sterke vraag naar een "korte distributieketen".
 
Tot slot de bestrijding van piraterij van landbouwproducten. Wat kan de EU hiertegen doen?
 
Je moet weten dat de "supermarkt van vervalsingen" een grote markt is van meer dan  52 miljard per  jaar. Dat is vuil geld, waarmee de creativiteit en het werk van anderen wordt gestolen.
 
Wij zouden heel streng met sancties en straffen moeten zijn, zowel binnen als buiten als de EU. Wij vragen aan de Commissie om er bij de Wereldhandelsorganisatie voor te strijden dat de beschermde oorsprongsbenaming en de beschermde geografische aanduiding dezelfde bescherming krijgen als wijn. Dat zijn de producten die het meeste worden nagemaakt. 
 
REF.: 20100325STO71385