Articol
 

Giancarlo Scottà despre calitatea produselor agro-alimentare

Agricultură - 29-03-2010 - 18:01
Distribuie
  • Pe 25 martie Parlamentul a votat un raport care vizează o mai bună informare privind originea şi calitatea produselor.
  • Interviu cu Giancarlo Scottà (Grupul Europa Libertăţii şi Democraţiei, Italia)
Giancarlo Scottà: „Indicarea originii ne ajută să asociem  un anumit produs cu ţara în care a fost produs"

Giancarlo Scottà: „Indicarea originii ne ajută să asociem un anumit produs cu ţara în care a fost produs"

Parlamentul a adoptat joi 25 martie principiile pe care ar dori să le includă în viitor în legislaţia europeană privind calitatea produselor agro-alimentare. În opinia raportorului Giancarlo Scottà (Grupul Europa Libertăţii şi Democraţiei, Italia), avem nevoie de o imagine de ansamblu: „Pământul reprezintă viaţa noastră. Trebuie să rămână fertil şi nepoluat". Valorificarea calităţii produselor agro-alimentare permite unei economii să evite exploatarea excesivă a pământului pentru a supravieţui.

Domnule Scottà, raportul dumneavoastră include mai multe propuneri controversate, care în cele din urmă au fost acceptate. Să începem cu marca privind originea produselor.
 
Provin dintr-o regiune unde calitatea produselor agro-alimentare a devenit un factor esenţial pentru turism şi gastronomie. Există o întreagă economie locală dezvoltată în jurul acestui factor. Sunt convins că în Europa sunt multe astfel de regiuni care trebuie promovate.
 
Indicarea originii ne ajută să asociem  un anumit produs cu ţara în care a fost produs. Consumatorul are astfel o mai mare posibilitatea de alegere. Mai mult, Comisia Europeană ar trebui să întocmească un sondaj de opinie pentru a afla ce informaţii vor consumatorii să afle de pe etichete.
 
O alta propunere acceptată este sigla pentru calitate europeană.
 
De fiecare dată când încerci să schimbi ceva ce funcţionează, trebuie să confrunţi o anumită rezistenţă. Dar nu înseamnă că nu vei reuşi să faci schimbarea dorită. Am propus o siglă pentru calitate europeană pentru produsele care provin integral din producţia obţinută în UE.
 
Problema pe care am întâmpinat-o se referă la comerţul la scară largă, de exemplu supermarket-urile. Ele importă produse agro-alimentare din întreaga lume, după care le etichetează în funcţie de ultimul stagiu al transformării lor. Acest lucru nu oferă deloc transparenţă pentru consumatori şi îngreunează procesul de trasabilitate.
 
Ce poate UE să facă în privinţa agro-pirateriei?
 
E important de ştiut că piaţa produselor contrafăcute reprezintă o afacere de peste 52 de miliarde de euro pe an. Aceştia sunt bani murdari, care afectează creativitatea şi munca celorlalţi din jur.
 
Ar trebui să fim foarte stricţi cu sancţiunile şi pedepsele aplicate, atât în interiorul cât
şi în exteriorul UE. Am cerut Comisiei să negocieze cu Organizaţia Mondială pentru Comerţ a obţine protecţia anumitor mărci în faţa competiţiei sau produselor contrafăcute ca şi în cazul vinurilor.
 
REF.: 20100325STO71385