Članek
 

Giancarlo Scottà za boljšo kakovost hrane in njeno konkurenčnost

Kmetijstvo - 29-03-2010 - 18:01
Objavi/Shrani
Socialna omrežja
Priljubljene
 
  • "Okrog hrane se je razvilo celotno lokalno gospodarstvo."
  • "Trg lažnih živil je vreden več kot 52 milijard evrov."
Giancarlo Scottà se zavzema za evropsko oznako kakovosti za živila proizvedena in predelana v EU

Giancarlo Scottà se zavzema za evropsko oznako kakovosti za živila proizvedena in predelana v EU

Giancarlo Scottà (EFD, IT) je pisec poročila o načelih zagotavljanja kakovostne izbire živil v Evropski uniji, ki ga je Evropski parlament podprl na plenarnem zasedanju 25. marca. "Zemlja je naše življenje, ostati mora rodovitna in čista," je menil poslanec, ki v zagotavljanju kakovostne hrane vidi rešitev za preveliko izkoriščanje kmetijskih površin.

Gospod Scottà, v vašem poročilu je nekaj spornih predlogov, a so bili na koncu vsi sprejeti. Začnimo z oznako izvora.
 
Prihajam iz Veneta, regije, kjer je kakovost hrane postala glavni motor razvoja turizma ter enološkega in gastronomskega turizma. Okrog hrane se je razvilo celotno lokalno gospodarstvo. Prepričan sem, da v Evropi obstajajo podobna območja, ki bi jih bilo treba spodbuditi in postaviti na zemljevid
 
Oznaka izvora omogoča, da lahko povežete določeno živilo z državo ali regijo, kjer je proizvedeno. Na ta način daste potrošniku možnost izbire. Ne pravim, da je evropska hrana boljša od hrane od drugod. O tem bi moral odločati potrošnik. Grem še korak dlje. Želel bi si, da Evropska komisija opravi raziskavo o tem, kaj bi potrošniki radi videli na oznakah na embalaži živil. Nehajmo se kregati med seboj in vprašajmo ljudi.
 
Sprejet je bil tudi predlog o evropski oznaki kvalitete, ki je bil deležen ostrega nasprotovanja.
 
Vsakič, ko poskušaš kaj spremeniti, se moraš soočiti z veliko nasprotovanja. To ne pomeni, da spremembe niso mogoče. Predlagali smo evropsko oznako za izdelke, ki so gojeni in predelani v Evropi.
 
Težave so z velikimi trgovskimi verigami. Te uvažajo hrano od povsod, označujejo pa jo tako, kakor da je njen izvor v državi, kjer je bila nazadnje predelana. To za potrošnika ni pregledno, otežuje pa tudi sledljivost. V poročilu tako pozivamo h kratki distribucijski verigi.
 
Kaj lahko Evropska unija stori proti kmetijskemu piratstvu?
 
Veste, celo v Bruslju sem jedel lažni parmezan. Trg lažnih živil je vreden več kot 52 milijard evrov. To je umazan denar, ukraden tistim, ki so delali in ustvarjali. Zato bi morali imeti zelo ostre sankcije tako znotraj kot zunaj EU. Evropsko komisijo pozivamo, naj v okviru Svetovne trgovinske organizacije (WTO) pri hrani doseže enako zaščito za zaščitene oznake izvora in zaščitene geografske oznake, kot velja za vina.
 
REF.: 20100325STO71385