Nieuwsitem
 

"Alternatief voor verkiezingen in Soedan is oorlog"

Externe betrekkingen - 08-04-2010 - 14:15
Delen
Ana Gomes is hoofd van de waarnemingsmissie van het Europees Parlement

Ana Gomes

Het door oorlog verscheurde Soedan zal binnenkort zijn eerste meerpartijenverkiezingen houden sinds 1986. Maar zullen de verkiezingen echt democratisch verlopen? Er bestaat angst voor manipulatie, terwijl een aantal oppositiepartijen dreigen de verkiezingen te boycotten. De EU heeft deze week besloten de verkiezingswaarnemers uit Darfur terug te trekken. De Portugese socialiste Ana Gomes is hoofd van de waarnemingsmissie van het Europees Parlement.

Het regime van president Omar al-Bashir wordt ervan beschuldigd de verkiezingen (presidentieel, legislatief en lokaal) te manipuleren. Bestaat er een kans dat deze zullen plaatsvinden op een vrije en democratische wijze?

"Sommige partijen boycotten de verkiezingen en sommigen vragen voor uitstel, maar de verkiezingen zijn niet geannuleerd of uitgesteld door de nationale kiescommissie. We wachten af wat er gebeurt. Onze doelstelling is om de verkiezingen nauw te observeren indien ze plaatsvinden. Dan zullen we alles evalueren en de wereld laten weten wat we hebben gehoord en gezien. Daarom reizen we alsnog af naar Khartoem, zoals oorspronkelijk gepland, ondanks al het verwarrende en verontrustende nieuws.

Deze verkiezingen zijn belangrijk voor Afrika, want de toekomst van Soedan - het grootste land van Afrika - is in het geding. Deze verkiezingen zijn een onderdeel van de Comprehensive Peace Agreement van 2005, waarbij een 50-jarige oorlog waarin meer dan 2 miljoen mensen stierven eindigde. Ze zijn een noodzakelijke stap voor het referendum over de onafhankelijkheid van Zuid-Soedan dat gepland staat voor januari. Het alternatief zou oorlog kunnen zijn en niemand wil dat."
 
Soedan is het grootste land van Afrika en kent vele talen. Heeft de verkiezingswaarnemingsmissie genoeg middelen om geloofwaardig te beoordelen hoe de verkiezingen verlopen?
 
"De EU-missie georganiseerd door de Europese Commissie is er voor de langere periode en is adequaat bemand door gekwalificeerde experts met de nodige talenkennis. De EP-waarnemingsmissie is er voor de korte termijn en is meer gericht op hoe de verkiezingen verlopen.

We hebben zeer ervaren mensen die verkiezingen in alle hoeken van de wereld hebben bijgewoond, we kunnen ons niet voor de gek laten houden... We reizen af zonder vooroordelen maar met een volledig begrip van de risico's. We zullen trouw blijven aan ons mandaat door het vertellen van de waarheid over wat er gebeurt. Alleen op deze manier zullen we de geloofwaardigheid van Europa versterken, met name in de ogen van de Soedanezen die democratie en een rechtsstaat willen."
 
Het Soedan Volks Bevrijdings Beweging (SPLM), bestaande uit ex-rebellen uit het zuiden van het land, is nu onderdeel van de regeringscoalitie. Zij zullen enkele van de verkiezingen boycotten vanwege het risico van fraude en onveiligheid. Kan dit het referendum over Zuid-Soedan van januari bedreigen?
 
"De SPLM heeft de terugtrekking van hun presidentskandidaat en voor de verkiezingen in Darfur aangekondigd, maar zal deelnemen aan de wetgevende, regionale en gemeentelijke verkiezingen. De SPLM en de meeste mensen in het zuiden willen dat de verkiezingen doorgaan, omdat ze begrijpen dat er een link bestaat met het referendum gepland voor januari 2011."
 
REF.: 20100406STO72098