Förslag till resolution - B6-0590/2006Förslag till resolution
B6-0590/2006

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

13.11.2006

till följd av uttalandena av rådet och kommissionen
i enlighet med artikel 103.2 i arbetsordningen
från Daniel Cohn-Bendit, Hélène Flautre, Angelika Beer, Jill Evans, Alyn Smith, Margrete Auken och Caroline Lucas
för Verts/ALE-gruppen
om situationen i Gazaområdet

Förfarande : 2006/2660(RSP)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
B6-0590/2006
Ingivna texter :
B6-0590/2006
Antagna texter :

B6‑0590/2006

Europaparlamentets resolution om situationen i Gazaområdet

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–  med beaktande av sina tidigare resolutioner om situationen i Mellanöstern, särskilt resolutionen av den 1 juni 2006 om den humanitära krisen i de palestinska territorierna och EU:s roll[1] samt resolutionen av den 7 september 2006 om situationen i Mellanöstern[2],

–  med beaktande av resolutionerna 520 (1982), 426 (1978), 338 (1973) och 242 (1967), från FN:s säkerhetsråd,

–  med beaktande av slutsatserna från rådets (utrikesförbindelser) sammanträden den 15 september 2006 och den 17 oktober 2006,

–  med beaktande av EU-ordförandeskapets uttalande av den 8 november 2006,

–  med beaktande av det uttalande som EU:s höge representant för den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken, Javier Solana, gjorde den 8 november 2006,

–  med beaktande av Genèvekonventionerna om internationell humanitär rätt,

–  med beaktande av det uttalande som den särskilde rapportören gjorde om människorättssituationen i de ockuperade palestinska områdena i FN:s råd för mänskliga rättigheter i samband med sessionen i Genève den 5 juli 2006,

–  med beaktande av EU:s uttalande i FN den 7 november 2006 om rapporten från den särskilda kommitté som har i uppdrag att undersöka de metoder som tillämpas av Israel och som påverkar människorättssituationen för det palestinska folkets och andra arabiska folk inom de ockuperade områdena,

–  med beaktande av artikel 103.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A.  Det israelitiska artilleriets granatattack den 8 november 2006, som träffade staden Beit Hanun i norra delen av Gazaområdet och dödade 19 personer, däribland 8 barn och 6 kvinnor som i de flesta fall låg och sov i sina sängar, är ytterst chockerande.

B.  Denna aktion utgjorde den sista i en lång rad av fullkomligt oproportionerliga operationer som pågått under en hel vecka mot denna stad och som syftat till att utrota militanta och stoppa raketeld från Gaza mot Israel.

C.  Sedan slutet av juni, då korpral Gilat Shalit fördes bort, har antalet offer för Israels attacker mot Gazaområdet stigit och uppgår idag till 247 döda, däribland 155 civila och 57 barn, vilket är skrämmande.

D.  Israels premiärminister Ehud Olmert har uttalat sin sorg och bedrövelse över vad han betecknat som ett ”tekniskt fel” och har beslutat att den israeliska armén skall tillsätta en intern utredning om det inträffade.

E.  Vissa Hamasledares uttalanden, enligt vilka den ensidiga vapenvila som proklamerades för ett och ett halvt år sedan bör upphävas och återupptagandet av självmordsbombningarna, är ytterst oroväckande.

F.  Den humanitära situationen på de ockuperade områdena blir allt mer katastrofal med två tredjedelar av befolkningen som lever under fattigdomsgränsen och med en arbetslöshet på mer än 50 procent, i ett område som av internationella observatörer betecknas som en tidsinställd bomb.

G.  Den tillfälliga internationella mekanism (TIM) som världssamfundet inrättat för att fortsätta att tillhandahålla stöd till den palestinska befolkningen förmår inte hantera krisen som håller på att förvärras ytterligare på grund av att de israeliska myndigheterna inte tillämpar överenskommelsen om förflyttningar och tillträde.

H.  Israel vägrar fortfarande att på olagliga grunder betala ut skatte- och tullintäkter till den palestinska myndigheten, som inte ens är i stånd att garantera utbetalningen av löner till sina anställda som fortsätter att strejka.

I.  Vid mötet i Kairo den 13 november beslutade de arabiska ministrarna att bortse från den internationellt påkallade frysningen av ekonomiskt bistånd till den palestinska myndigheten och att återuppta utbetalningen av direkt stöd.

J.  Den nya israeliska regeringens sammansättning, som inkluderar Yisrael Beiteinu-partiet – vars ledare och vice premiärminister vid flera tillfällen föreslagit att araber i Israel skall fråntas alla grundläggande politiska rättigheter – är ytterst oroväckande.

K.  De palestinska politiska krafterna har inlett förhandlingar för att få till stånd en enhetsregering som bättre kan hantera den aktuella krissituationen och få slut på världssamfundets bojkott av den palestinska myndigheten.

L.  Fredsprocessen i Mellanöstern befinner sig i ett politiskt och diplomatiskt dödläge utan något omedelbart hopp om att dialogen mellan parterna skall återupptas, samtidigt som en rättvis och hållbar lösning av konflikten mellan israelerna och palestinierna är nödvändig för att kunna skapa fred och säkerhet i hela regionen.

M.  Europeiska unionen bär ett särskilt ansvar för freden och säkerheten i Mellanöstern och alla ansträngningar måste sättas in för att blåsa nytt liv i kvartetten och färdplanen med en klar tidsplan för när den skall genomföras.

1.  Europaparlamentet uttrycker sin djupa indignation över och sitt kraftiga fördömande av den massaker som utfördes av de israeliska styrkorna i Beit Hanun.

2.  Europaparlamentet uttrycker sitt deltagande och sin solidaritet med offrens familjer.

3.  Europaparlamentet uppmanar de israeliska myndigheterna att omedelbart upphöra med den kollektiva bestraffningen av det palestinska folket, vilken inte bidragit till att uppnå målet att förhindra nya attacker, men som skördat ytterligare oskyldiga offer och lett till omfattande förstörelse och strider mot folkrätten. Parlamentet uppmanar samtidigt den palestinska milisen att upphöra med att avfyra raketer mot israeliskt territorium.

4.  Europaparlamentet uppmanar den israeliska regeringen att upphöra med sina militära operationer, utomrättsliga avrättningar, människorättskränkningar och de upprepade brotten mot Genèvekonventionerna samt häva ockupationen av Gazaområdet och utan dröjsmål tillämpa överenskommelsen om förflyttningar och tillträde.

5.  Europaparlamentet begär att det inrättas en oberoende internationell kommission som ingående skall utreda de brott som begåtts av den israeliska armén i Beit Hanun sedan dess operationer inleddes.

6.  Europaparlamentet uppmanar rådet att snarast sammankalla associeringsrådet för EU och Israel för att presentera Europeiska unionens ståndpunkt efter de israeliska militära operationerna i Gaza, särskilt när det gäller den fulla respekten för artikel 2 i associeringsavtalet och konsekvenserna av att detta avtal inte tillämpas.

7.  Europaparlamentet upprepar sitt krav på att de kidnappade israeliska soldaterna skall friges utan dröjsmål, liksom de ledamöter av den palestinska regeringen och det palestinska lagstiftande rådet som fängslats av Israel.

8.  Europaparlamentet uppmanar rådet och medlemsstaterna att i FN:s säkerhetsråd ta upp frågan om inrättandet och insatsen av en multinationell styrka i Gazaområdet och på Västbanken, i likhet med den styrka som inrättats i Libanon, för att skydda civilbefolkningen på båda sidor och underlätta de humanitära insatserna.

9.  Europaparlamentet anser att EU under tiden bör göra allt som står i dess makt för att övertyga parterna att gå med på att en europeisk fredsbevarande styrka inrättas för att kunna återuppta samtalen, skapa förtroende och för att kunna inleda en verklig försoningsprocess mellan de båda parterna.

10.  Europaparlamentet uppmanar medlemsstaterna att strikt följa uppförandekoden för vapenexport när det gäller alla former av vapenleveranser till Israel, samt begär att rådet skall ta upp frågan om vapenleveranser till Israel vid det kommande sammanträdet och analysera och se över den nuvarande otillfredsställande situationen.

11.  Europaparlamentet uppmanar den israeliska regeringen att återigen betala ut skatte- och tullintäkter till den palestinska myndigheten och betala tillbaka de intäkter som innehållits fram tills nu.

12.  Europaparlamentet anser att den tillfälliga internationella mekanismen (TIM) har visat sig vara otillräcklig för att hantera den pågående humanitära krisen inom de ockuperade områdena och uppmanar därför till att denna mekanism ingående ses över i syfte att snarast återgå till den metod enligt vilken EU och världssamfundet tidigare finansierade den palestinska nationella myndigheten.

13.  Europaparlamentet uppmanar rådet att göra sitt yttersta för att sammankalla en regional fredskonferens – såsom Madridkonferensen 1991 – för att komma fram till en heltäckande, varaktig och genomförbar lösning på problemen i området. I denna lösning bör Israel ges rätt att leva inom säkra och erkända gränser samtidigt som palestinierna bör ges rätt till en livskraftig stat inom de ockuperade områdena. Rådet uppmanas också att fullt ut ta itu med säkerhets- och nedrustningsfrågorna.

14.  Europaparlamentet anser att kvartettens sammansättning bör omstruktureras och utvidgas till att omfatta Arabförbundet. Parlamentet anser att den s.k. Beirutplanen från 2002, som antagits av Arabförbundets medlemsländer, och Genèveinitiativet är viktiga bidrag till förhandlingarna som vederbörligen bör beaktas.

15.  Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, Israels regering, Knesset och till den palestinska myndigheten och det palestinska lagstiftande rådet.