Förslag till resolution - B7-0163/2009Förslag till resolution
B7-0163/2009

FÖRSLAG TILL RESOLUTION om en politisk lösning på problemet med sjöröveri utanför Somalias kust

23.11.2009

till följd av uttalandena av rådet och kommissionen
i enlighet med artikel 110.2 i arbetsordningen

Geoffrey Van Orden, Paweł Robert Kowal, Charles Tannock, Tomasz Piotr Poręba, Ryszard Czarnecki, Michał Tomasz Kamiński, Adam Bielan, Ryszard Antoni Legutko för ECR-gruppen

Se även det gemensamma resolutionsförslaget RC-B7-0158/2009

Förfarande : 2009/2780(RSP)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
B7-0163/2009
Ingivna texter :
B7-0163/2009
Omröstningar :
Antagna texter :

B7‑0163/2009

Europaparlamentets resolution om en politisk lösning på problemet med sjöröveri utanför Somalias kust

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–   med beaktande av bland annat sina resolutioner av den 19 juni 2009 och den 20 november 2008 om situationen i Somalia,

–   med beaktande av sin resolution av den 23 oktober 2008 om kapningar till sjöss,

–   med beaktande av rådets (allmänna frågor och yttre förbindelser) slutsatser av den 17 november 2009,

–   med beaktande av rådets slutsatser av den 16 november 2009 om en integrerad havspolitik,

–   med beaktande av FN:s konvention av den 10 mars 1988 om brott mot sjöfartens säkerhet,

–   med beaktande av FN:s säkerhetsråds resolutioner 1814 (2008), 1816 (2008), 1844 (2008) och 1872 (2009) om Somalia,

–   med beaktande av fredsavtalet i Djibouti, i vilket den federala övergångsstadgan anges,

–   med beaktande av artikel 110.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A. Sjöröveri är ett brott mot nationell och internationell rätt som vållar världshandeln skada och orsakar stora ekonomiska kostnader, inte minst för rederierna.

B.  Den 8 december 2008 inledde Europeiska unionen sin militära insats för att bekämpa och förebygga sjöröveri och väpnade rån utanför Somalias kust och för att bidra till att skydda handelsfartyg, i synnerhet världslivsmedelsprogrammets fartyg som levererar livsmedelsbistånd till fördrivna personer i Somalia.

C. Den militära insatsen Eunavfor Atalanta, inleddes med stöd av FN:s säkerhetsråds resolutioner 1814 (2008), 1816 (2008), 1838 (2008) och 1846 (2008).

D. Den 17 november 2009 enades rådet om att förlänga Atalanta med ett år efter att det nuvarande mandatet löper ut den 12 december 2009 och godkände ett krishanteringskoncept om ett möjligt ESFP-uppdrag som skulle bidra till utbildningen av 2 000 medlemmar av säkerhetsstyrkorna under den federala övergångsregeringen i Somalia.

E.  Sedan oktober 2008 har det funnits flera internationella sjöstridsuppdrag (bland annat från Nato och flera enskilda länder) som varit verksamma i en zon som vanligtvis bestått av södra delen av Röda havet, Adenviken och delar av Indiska oceanen, inklusive Seychellerna.

F.  Sjöröveri har blivit en lukrativ verksamhet där mycket höga lösesummor utkrävs för tillfångatagna personer, och moderna pirater använder mer avancerade metoder, är mycket välbeväpnande, har en tydlig strategi och kan snabbt anpassa sig till en ny taktik.

G. Sjöröveriet på havet utanför Somalia och de övriga länderna på Afrikas horn utgör ett växande hot mot människors liv och säkerhet och mot leveranserna av humanitärt bistånd.

H. Piratdåden och de väpnade rånen är en följd av den ihållande konflikten och politiska instabiliteten i Somalia.

I.   Kampen mot sjöröveriet kan inte vinnas genom enbart militära medel utan kräver också att man når framgång i arbetet för fred, utveckling och statsbyggande i Somalia.

J.   Till följd av sjöröveriet har Världslivsmedelsprogrammet tvingats ställa in leveranser av livsmedelsbistånd till Somalia, vilket har försämrat den redan allvarliga humanitära situationen.

K. Somalia har inte haft någon övergripande, fungerande regering sedan Siyad Barres regim störtades 1991, och den politiska situationen har sedan dess präglats av anarki, konflikter mellan olika klaner och banditverksamhet. Det tidigare brittiska protektoratet Somaliland är med sin utbrytarregering den enda stabila och demokratiska enheten i Somalia, även om den för närvarande inte erkänns av någon stat.

L.  Det internationella samfundet erkänner för närvarande endast Republiken Somalias suveränitet och territoriella integritet.

1.  Europaparlamentet fördömer kraftfullt alla piratdåd och väpnade rån, särskilt utanför Somalias kust.

2.  Europaparlamentet vädjar till den federala övergångsregeringen att hålla fast vid principerna i fredsavtalet i Djibouti och betonar att regeringen måste anstränga sig mer för att stabilisera landet och främja dialog och försoning.

3.  Europaparlamentet uppmärksammar Eunavfor Atalantas bidrag till sjösäkerheten utanför Somalias kust och konstaterar att utstationerandet av EU-fartyg har minskat antalet angrepp i år.

4.  Europaparlamentet uppmanar till en bättre samordning av de olika internationella sjöstridsstyrkor som bekämpar sjöröveriet i regionen, totalt 27 fartyg från 16 länder, och särskilt av EU:s, Natos och USA:s styrkor. Parlamentet betonar att brist på effektiv samordning kan leda till konkurrens snarare än samarbete.

5.  Europaparlamentet är särskilt oroat över att de tre viktigaste sjöstridsuppdragen (Eunavfor, det USA-ledda CTF-151 och Nato) utanför Somalias kust använder samma typ av militära resurser utan att vara riktigt samordnade.

6.  Europaparlamentet betonar behovet av närmare samarbete på alla nivåer för att undvika onödigt dubbelarbete inom de EU- och Natoledda insatserna, eftersom båda organisationerna verkar inom samma område, har samma intressen och till stor del består av samma europeiska länder. Parlamentet framhåller att effektivitet, samordning och en tydlig fördelning av uppgifter och ansvarsområden kommer att utgöra viktiga villkor i framtiden.

7.  Europaparlamentet oroas över förslagen om att inom ramen för ESFP utbilda styrkor åt den somaliska övergångsregeringen, med tanke på de tillkortakommanden som tidigare EU-ledda utbildningsinsatser uppvisat, särskilt Eupol-uppdraget i Afghanistan.

8.  Europaparlamentet betonar att fortsatt straffrihet för sjöröveri inte verkar avskräckande och begär därför omedelbara och effektiva åtgärder för att åtala och bestraffa personer som misstänks för piratdåd. Parlamentet påpekar att vissa av EU:s medlemsstater har ett otillräckligt skydd mot sjöröveri på öppet hav i sin strafflagstiftning.

9.  Europaparlamentet uppmanar alla stater att anta en strikt och tydlig policy mot att betala ut lösesummor.

10. Europaparlamentet betonar att kampen mot sjöröveri endast kan lyckas genom effektiva och samordnade internationella insatser, vilket även inbegriper större uppmärksamhet åt den instabila och ofta anarkiliknande politiska situationen på land som förknippas med utebliven ekonomisk tillväxt.

11. Europaparlamentet påminner om att världssamfundet och alla parter i den nuvarande konflikten har ett ansvar att skydda civilbefolkningen, möjliggöra biståndet samt respektera det humanitära handlingsutrymmet och garantera hjälparbetarnas säkerhet. Därför begär parlamentet att man omedelbart skapar förutsättningar för att kunna bemöta den humanitära katastrofen i Somalia på lämpligt sätt.

12. Europaparlamentet uppmanar världssamfundet, och i synnerhet EU, att öka anslagen för det humanitära biståndet till internflyktingar och människor i nöd.

13. Europaparlamentet uppmanar FN att spela en mer direkt roll för att skapa stabilitet och befästa rättsstatsprincipen i regionen.

14. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, Afrikanska unionens generalsekreterare, FN och den mellanstatliga utvecklingsmyndigheten (IGAD), presidenten i den federala övergångsregeringen i Somalia, Etiopiens regering samt det panafrikanska parlamentet.