Förslag till resolution - B7-0051/2011Förslag till resolution
B7-0051/2011

FÖRSLAG TILL RESOLUTION om situationen för kristna när det gäller religionsfrihet

17.1.2011

till följd av ett uttalande av vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik
i enlighet med artikel 110.2 i arbetsordningen

Marietje Schaake, Metin Kazak, Vincenzo Iovine, Marielle De Sarnez, Charles Goerens, Frédérique Ries, Kristiina Ojuland, Alexander Graf Lambsdorff, Ramon Tremosa i Balcells för ALDE-gruppen

Se även det gemensamma resolutionsförslaget RC-B7-0039/2011

Förfarande : 2011/2521(RSP)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
B7-0051/2011
Ingivna texter :
B7-0051/2011
Antagna texter :

B7‑0051/2011

Europaparlamentets resolution om situationen för kristna när det gäller religionsfrihet

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–   med beaktande av sina årliga rapporter om situationen för de mänskliga rättigheterna i världen och sina tidigare resolutioner om religiösa minoriteter i världen,

–   med beaktande av artikel 9 i 1950 års europeiska konvention om de mänskliga rättigheterna,

–   med beaktande av artikel 18 i 1966 års internationella konvention om medborgerliga och politiska rättigheter,

–   med beaktande av FN:s deklaration från 1981 om avskaffande av alla former av intolerans och diskriminering grundad på religion eller övertygelse,

–   med beaktande av rapporterna från FN:s särskilda rapportör för religions- och trosfrihet och i synnerhet hennes rapporter av den 29 juli 2010 och den 19 februari 2010,

–   med beaktande av rådets slutsatser av den 8 december 2009 om religions- och trosfrihet, där rådet betonar den strategiska betydelsen av denna frihet och av att religiös intolerans bekämpas,

–   med beaktande av det uttalande som talespersonen för Catherine Ashton, vice ordförande för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, gjorde den 1 januari 2011 till följd av attacken mot gudstjänstbesökare i den koptiska kyrkan i Alexandria (Egypten),

–   med beaktande av det uttalande som Europaparlamentets talman, Jerzy Buzek, gjorde den 1 januari 2011 till följd av det dödliga bombdådet mot en kyrka i Egypten,

–   med beaktande av artikel 10 i Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna,

–   med beaktande av sin resolution av den 14 februari 2006 om klausulen om mänskliga rättigheter och demokrati i Europeiska unionens avtal,

–   med beaktande av artikel 110 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A.  EU har vid ett flertal tillfällen uttalat sitt stöd för de religiösa samfundens rättigheter och betonat hur viktigt det är att samfundens identitet skyddas överallt i världen och att samtliga religiösa minoriteter utan åtskillnad erkänns och skyddas.

B.  Det finns tyvärr många exempel på ökad intolerans och ökat förtryck mot kristna samfund, särskilt i länderna i Afrika, Asien och Mellanöstern.

C. Europaparlamentet uttrycker sitt deltagande med och sitt stöd till de anhöriga till offren för den bilbomb som detonerade utanför en kyrka i den nordegyptiska staden Alexandria den 31 december 2010. Enligt nyhetsrapporter dog 21 personer i explosionen, och minst 43 skadades.

D. Parlamentet uttrycker sitt deltagande med och sitt stöd till de anhöriga till offren för de dramatiska händelserna i Nigeria den 11 januari 2011, då oskyldiga återigen fick sätta livet till i avskyvärda attacker riktade mot det kristna samfundet. Dessa händelser visar att den religiösa intoleransen är mycket djup och utbredd.

E.  Våldet i Irak ger anledning till stor oro. Den 22 november 2010 dödades två kristna irakier i Mosul. Den 10 november 2010 dödades minst fem personer i en rad bomb- och granatattacker mot kristna områden i Iraks huvudstad Bagdad.

F.  Även i Vietnam har de aktiviteter som bedrivs av den katolska kyrkan och andra religiösa samfund kraftigt motarbetats, vilket framgår av den allvarliga situation som de vietnamesiska montagnarderna befinner sig i.

G. Det är en skyldighet för politiska och religiösa ledare på alla nivåer att bekämpa extremism och verka för ömsesidig respekt.

H. Enligt internationell människorättslagstiftning, särskilt artikel 18 i den internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter, har var och en rätt till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet. Denna rätt innefattar frihet att byta religion eller övertygelse och frihet att ensam eller i gemenskap med andra, offentligt eller enskilt, utöva sin religion eller övertygelse genom gudstjänst, undervisning, sedvänjor och ritualer.

I.   Andra befolkningsgrupper – t.ex. flyktingar, internflyktingar, asylsökande, migranter, personer som frihetsberövats, etniska, religiösa och språkliga minoriteter och barn till troende – råkar också i allt större utsträckning ut för kränkningar av rätten till religions‑ och trosfrihet. I detta hänseende påminns om principen om ”non-refoulement”, som fastställs i artikel 33 i Genèvekonventionen angående flyktingars rättsliga ställning.

J.   Principen om att främja och skydda de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna är förankrad i den egyptiska konstitutionen, där det klart och tydligt slås fast att alla medborgare har lika rättigheter och skyldigheter inför lagen, och att det inte får förekomma någon som helst diskriminering.

K. Den egyptiska strafflagen skyddar alla medborgares religionsutövning och alla religiösa symboler och föreskriver straff för de personer som försöker förhindra en grupp från att utöva sin religion eller som försöker förolämpa eller smäda en religion.

L.  I artikel 10 i Iraks konstitution står det att regeringen ska se till att heliga och religiösa platser förblir okränkbara. Enligt artikel 43 ska medlemmar av alla religiösa grupper ha möjlighet att fritt utöva sina religiösa ceremonier och förvalta sina religiösa institutioner.

M. En egyptisk domstol har utdömt dödsstraff för en person som förklarats skyldig till att ha angripit koptiska egyptier.

 

1.  Europaparlamentet fördömer kraftfullt alla former av diskriminering och intolerans som grundar sig på religion och tro samt våld mot alla religiösa samfund.

2.  Europaparlamentet uppmanar med eftertryck de berörda regeringarna att väcka åtal mot de personer som har begått dessa brott. De berörda länderna uppmanas med eftertryck att se till att deras författnings- och lagstiftningssystem ger goda och effektiva garantier för religions- och trosfrihet och att det finns effektiva rättsmedel för de personer som fått sin rätt till religions- och trosfrihet kränkt.

3.  Europaparlamentet uttrycker sitt starka stöd för alla initiativ för att främja dialog och ömsesidig respekt mellan religioner. Samtliga religiösa auktoriteter uppmanas att främja tolerans och ta initiativ mot hat och våldsam och extrem radikalisering.

4.  Europaparlamentet betonar än en gång att respekt för mänskliga rättigheter och medborgerliga friheter är grundläggande principer och mål för Europeiska unionen och utgör en gemensam grund för dess förbindelser med tredjeländer. Rådet och kommissionen uppmanas att föra upp frågan om mänskliga rättigheter på dagordningarna för de politiska möten som syftar till att främja en politisk dialog mellan EU och tredjeländer. Vidare uppmanas rådet och kommissionen att främja projekt som rör samvetsfrihet och dialog med minoriteter inom EU:s samarbetsprogram.

5.  Europaparlamentet uppmanar rådet, kommissionen och vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik att, i avtal och samarbete med tredjeländer liksom i rapporter om mänskliga rättigheter, i högre grad uppmärksamma frågan om religionsfrihet och situationen för religiösa minoriteter och att se till att klausulen om mänskliga rättigheter och demokrati efterlevs i EU:s avtal.

6.  Europaparlamentet uppmanar utrikesministrarna att vid sitt kommande rådsmöte den 31 december 2011 diskutera frågan om förföljelse av kristna och respekt för religions- och trosfriheten. Denna diskussion i EU bör ge konkreta resultat, särskilt när det gäller de instrument som kan användas för att erbjuda hotade kristna samfund säkerhet och skydd i hela världen.

7.  Europaparlamentet anser att dödsstraffet är inhumant och fördömer tillämpningen av det.

8.  Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, medlemsstaternas regeringar och parlament, Egyptens parlament och regering, Iraks parlament och regering samt Nigerias och Vietnams parlament och regeringar.