Förslag till resolution - B7-0527/2012Förslag till resolution
B7-0527/2012

FÖRSLAG TILL RESOLUTION om situationen i Gaza

20.11.2012 - (2012/2883(RSP))

till följd av ett uttalande av vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik
i enlighet med artikel 110.2 i arbetsordningen

Charles Tannock, Ryszard Antoni Legutko, Tomasz Piotr Poręba, Ryszard Czarnecki för ECR-gruppen

Se även det gemensamma resolutionsförslaget RC-B7-0522/2012

Förfarande : 2012/2883(RSP)
Dokumentgång i plenum
Dokumentgång :  
B7-0527/2012
Ingivna texter :
B7-0527/2012
Debatter :
Antagna texter :

B7‑0527/2012

Europaparlamentets resolution om situationen i Gaza

(2012/2883(RSP))

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

–   med beaktande av sina tidigare resolutioner om mänskliga rättigheter och demokrati i Israel och Palestina,

–   med beaktande av den internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter,

–   med beaktande av rådets slutsatser av den 8 december 2009, den 13 december 2010 och den 18 juli 2011 om fredsprocessen i Mellanöstern,

–   med beaktande av FN-stadgan,

–   med beaktande av FN:s resolutioner i denna fråga, särskilt generalförsamlingens resolutioner 181 (från 1947) och 194 (från 1948) samt säkerhetsrådets resolutioner 242 (från 1967), 338 (från 1973), 1397 (från 2002), 1515 (från 2003) och 1850 (från 2008),

–   med beaktande av Mellanösternkvartettens uttalanden, framförallt uttalandet av den 23 september 2011,

–   med beaktande av artikel 110.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A. Den 14 november 2012 inleddes Israels Operation försvarskolonn med ett luftangrepp från Gaza som dödade Hamas militära befälhavare, Ahmed Jabari, som stod anklagad för ett stort antal terroristhandlingar mot Israel.

B.  Operation försvarskolonn var Israels svar på tidigare raketattacker mot södra Israel, som utförts av palestinska militanta grupper.

C. Israels luftangrepp har med precision inriktats på lagringsplatser för raketer och på Hamasanläggningar. De långdistansraketer som Hamas använder har levererats av Iran.

D. Sedan den 10 november har fler än 1 000 raketer avfyrats mot Israel, och några av dem har landat i närheten av Tel Aviv – vilket är det första direkta anfallet mot staden på 20 år – och i Jerusalem. Hamas militanta grupper gör ingen skillnad mellan civila och militära mål.

E.  Minst 95 palestinier och tre israeler har omkommit under sex våldsamma dagar. Bland de senaste dödsoffren ingår även befälhavaren för en militant grupp.

F.  De israeliska myndigheterna har arbetat för att se till att livsmedel, läkemedel och andra förnödenheter når Palestina via gränsövergången Kerem Shalom under hela konfliktperioden.

1.  Europaparlamentet betonar att Israel har rätt att försvara sig och skydda de israeliska medborgarna mot raketer och granater som avfyras av militanta grupper i Gaza.

2.  Europaparlamentet fördömer starkt raketattackerna mot Israel från Gazaremsan, vilka är riktade mot civilbefolkningen, och kräver ett omedelbart slut på dessa handlingar. Parlamentet beklagar att områden med civilbefolkning i Gaza används för att avfyra raketer och att människor används som s.k. mänskliga sköldar, vilket enligt internationell rätt utgör en krigsförbrytelse. Parlamentet uppmanar båda sidor att visa största möjliga återhållsamhet och fullt ut respektera sina internationella skyldigheter.

3.  Europaparlamentet beklagar djupt alla dödsoffer på båda sidor, palestinier och israeler, särskilt de utsatta människor som har drabbats mest av våldet, däribland äldre och barn. Parlamentet uppmanar båda sidor att se till att civilbefolkningen skyddas.

4.  Europaparlamentet noterar att ett antal prominenta ledare i världen har uttryckt sitt stöd för de israeliska handlingarna, och upprepar att Israel har rätt att försvara sig mot de dagliga angreppen från Hamas i Gaza.

4.  Europaparlamentet uppmanar Israel att föra diplomatiska samtal med det arabiska samfundet i stort för att förbättra säkerheten i regionen, i vetskap om att de flesta av Hamas ledare befinner sig utanför Gaza.

5.  Europaparlamentet stöder de internationella aktörernas insatser för att förhandla fram en snabb vapenvila och välkomnar FN:s generalsekreterares besök i regionen.

6.  Europaparlamentet upprepar i detta sammanhang sitt stöd för en tvåstatslösning som israeler och palestinier ingår avtal om och respekterar och som bygger på 1967 års gränser med överenskomna byten enligt principen ”land mot fred”, så att resultatet blir en livskraftig palestinsk stat, vilket omfattar både Västbanken och Gaza, och en israelisk stat, som lever tillsammans i fred och säkerhet. Parlamentet påminner om att detta bör uppnås genom direkta förhandlingar under överinseende av FN‑kvartetten och inte genom unilaterala åtgärder.

7.  Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, medlemsstaternas regeringar och parlament, FN:s generalförsamlings ordförande, regeringarna och parlamenten i FN:s säkerhetsråds medlemsstater, Mellanösternkvartettens sändebud, Knesset och Israels regering, den palestinska myndighetens president och det palestinska lagstiftande rådet.