Επιστροφή στη διαδικτυακή πύλη Europarl

Choisissez la langue de votre document :

 Ευρετήριο 
Επισκόπηση της Εβδομάδας
16-12-2002(s)
Καταγγελία του κ. Κόρακα για τις απειλές των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράκ
Αποτελέσματα του Συμβουλίου της Κοπεγχάγης και απολογισμός της Δανικής Προεδρίας
Απονομή του βραβείου Ζαχάρωφ για το 2002
Μέτρα για τον περιορισμό των καταστροφών που προκάλεσε το Prestige
Αερομεταφορές επιβατών, εμπορευμάτων και ταχυδρομείου
Διδάγματα από την κρίση του αφθώδους πυρετού του 2001
Καλύτερος έλεγχος των μετακινήσεων των αιγοπροβάτων
Προστασία από την έκθεση των εργαζόμενων στον αμίαντο
Προϋπολογισμός 2003, όπως τροποποιήθηκε από το Συμβούλιο
Κινητοποίηση του μέσου ευελιξίας
Μελλοντική χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών σχολείων
Δημοσιονομικός κανονισμός του 9 ου ΕΤΑ
Προγράμματα " ΣΩΚΡΑΤΗΣ" και " Νεολαία για την Ευρώπη"
Ίσες ευκαιρίες ανδρών και γυναικών
Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν
Έρευνες και ποινικές διώξεις
΄Εκπτωση από δικαιώματα
Σύμβαση σχετικά με τη χρήση της πληροφορικής στον τελωνειακό τομέα
Συμφωνία ΕΕ - Χονγκ Κονγκ για την επανεισδοχή ατόμων που διαμένουν παράνομα
Δείκτες κόστους εργασίας
Οργάνωση του χρόνου εργασίας
Συμφωνία επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας ΕΚ/ Ουκρανία
Ευρωπαϊκές συμφωνίες σύνδεσης ΕΚ/ Τσεχίας, ΕΚ/ Βουλγαρίας, ΕΚ/ Ρουμανίας
Δραστηριότητες έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης
«Ηλεκτροαπορρίμματα»: διαχείριση και περιορισμός της χρήσης επικίνδυνων ουσιών
Πρόσβαση του κοινού στην περιβαλλοντική ενημέρωση
Τρόφιμα και συστατικά τους που υποβάλλονται σε ιοντίζουσα ακτινοβολία
Περιορισμοί κυκλοφορίας και χρήσης πεντα- και οκταβρωμοδιφαινυλαιθέρων
Αίμα και συστατικά του αίματος
2004: Ευρωπαϊκό έτος εκπαίδευσης μέσω του αθλητισμού
Αναδιάρθρωση του νομικού και κανονιστικού πλαισίου στη μελλοντική Ευρώπη
Περίπτωση καταγγελίας 242/2000/GG
Περίπτωση καταγγελίας 917/2000/GG
Χονγκ Κονγκ
Χεβρώνα
Κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Θιβετιανών

Προ ημερησίας διάταξης

Καταγγελία του κ. Κόρακα για τις απειλές των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράκ
 

Με προ ημερήσιας διάταξης παρέμβασή του ο κ. Στρατής ΚΟΡΑΚΑΣ (ΚΚΕ) κατήγγειλε στην ολομέλεια του Σώματος ότι παρά τις όποιες αποφάσεις του Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Ιράκ και παρά το ότι το καθεστώς του Σαντάμ ανταποκρίθηκε στις ημερομηνίες που όριζε η απόφαση 1441, παραδίδοντας αναλυτική έκθεση 12.000 σελίδων για τα οπλικά του συστήματα, ο Πρόεδρος Μπους συνεχίζει να διακηρύσσει σε όλους τους δυνατούς τόνους ότι αυτά είναι αναξιόπιστα και ότι τελικά θα βομβαρδίσει το Ιράκ, λέγοντας μάλιστα, ότι δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει και πυρηνικά όπλα.

Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν με $ 92 εκατ. αντιπολιτευτικές οργανώσεις του Ιράκ, μεταξύ των οποίων και το "Conseil suprême de la révolution islamique en Iran". "Αυτοί δηλαδή οι οποίοι εμφανίζονται ως πολέμιοι του Ισλάμ και των ισλαμικών επαναστάσεων, αποδεικνύεται ότι τις χρηματοδοτούν οι ίδιοι· ας μην εκπλαγούμε, λοιπόν, όταν αποδειχθούν αληθή τα λόγια του πατέρα Μπους: όταν πρόκειται για το συμφέρον του έθνους, οι ΗΠΑ στηρίζουν αλλά και δημιουργούν τρομοκρατικές οργανώσεις", κατέληξε χαρακτηριστικά την παρέμβασή του ο κ. ΚΟΡΑΚΑΣ.


Ευρωπαϊκά Συμβούλια

Αποτελέσματα του Συμβουλίου της Κοπεγχάγης και απολογισμός της Δανικής Προεδρίας
Έγγρ.: B5-659/2002
Διαδικασία: Διαβούλευση
Συζήτηση: 17.12.2002
Ψηφοφορία: 19.12.2002

Ανάλυση ψηφοφορίας

Το Κοινοβούλιο υιοθέτησε κοινό ψήφισμα τεσσάρων πολιτικών ομάδων (ΕΛΚ-ΕΔ, ΕΣΚ, ΦΙΛ, ΠΡΣ) σχετικά με τα αποτελέσματα του Συμβουλίου της Κοπεγχάγης και γενικότερα τον απολογισμό της Δανικής Προεδρίας.

Το Κοινοβούλιο αφού επιδοκιμάζει το άνευ προηγουμένου και ιστορικό ορόσημο που συνιστά η ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κύπρο, την Τσεχική Δημοκρατία, την Εσθονία, την Ουγγαρία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Μάλτα, την Πολωνία, τη Σλοβακική Δημοκρατία και τη Σλοβενία, που επιτρέπει στις χώρες αυτές να γίνουν δεκτές ως κράτη μέλη από την 1η Μαΐου 2004, τονίζει στο ψήφισμά του ότι προσβλέπει στην οικοδόμηση μιας διευρυμένης Ένωσης που θα βασίζεται στις αρχές της ειρήνης, της δημοκρατίας, της σταθερότητας, της δικαιοσύνης, της κοινωνικής συνοχής, της οικονομικής αλληλεγγύης, της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς και της δέσμευσης για πλήρη απασχόληση.

Το Κοινοβούλιο επισημαίνει, εξάλλου, για τα δημοσιονομικά θέματα ότι θα ελέγχει προσεκτικά τις οικονομικές συνέπειες της διεύρυνσης, στοχεύοντας στην παροχή μίας σταθερής βάσης για την ενσωμάτωση δέκα νέων κρατών μελών και στη διασφάλιση της αποτελεσματικής λειτουργίας της διευρυμένης Ένωσης, ενώ ταυτόχρονα θα εξασφαλισθεί η αδιάλειπτη λειτουργία τόσο της εσωτερικής αγοράς όσο και των διαφόρων τομέων πολιτικής της ΕΕ, χωρίς να προδικάζονται, στο πλαίσιο αυτό, μελλοντικές μεταρρυθμίσεις. Τονίζεται, επίσης, η ανάγκη για μεταρρύθμιση της ΚΑΠ έως το 2006, λαμβάνοντας υπόψη και τις δεσμεύσεις της Ντόχα, ενώ υπενθυμίζεται ότι η έλλειψη μιας τέτοιας μεταρρύθμισης θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Όσον αφορά στην Κύπρο, το ψήφισμα του Κοινοβουλίου χαιρετίζει, καταρχήν, τη δέσμευση των ελληνοκυπρίων και των τουρκοκυπρίων να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη συνολικής διευθέτησης μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2003, βάσει των προτάσεων του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, κάτι που θα δώσει τη δυνατότητα στο Κοινοβούλιο να δώσει τη σύμφωνη γνώμη του για την προσχώρηση ενός ενωμένου νησιού.

Επιδοκιμάζεται, επίσης, το γεγονός ότι η Κύπρος θα γίνει δεκτή ως νέο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ταυτόχρονα υποστηρίζεται η έντονη προτίμηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την προσχώρηση μιας ενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση· ζητείται, λοιπόν, επιμόνως από το Συμβούλιο και την Επιτροπή να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να διευκολύνουν τις διαπραγματεύσεις προκειμένου αυτές να περατωθούν έως τις 28 Φεβρουαρίου 2003, υποστηρίζοντας με απτά μέτρα τα τμήματα εκείνα της κοινωνίας των πολιτών και των δύο πλευρών που αγωνίζονται για την ειρήνη και το διάλογο.

Σε ότι αφορά στην Τουρκία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαιρετίζει, καταρχήν, τα σημαντικά βήματα τα οποία πραγματοποίησε η Τουρκία με τις πρόσφατες δέσμες νομοθετικών μέτρων που πιστοποιούν την αποφασιστικότητα της νέας τουρκικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει όλες τις υπόλοιπες ελλείψεις στον τομέα των πολιτικών κριτηρίων και ταυτόχρονα χαιρετίζεται το γεγονός ότι όσον αφορά την αίτηση προσχώρησης της Τουρκίας επιβεβαιώθηκε στην Κοπεγχάγη η συνήθης διαδικασία της ΕΕ και ότι στη βάση της έκθεσης προόδου της Επιτροπής το φθινόπωρο του 2004 θα καθορισθεί κατά πόσο η Τουρκία είναι ώριμη για διαπραγματεύσεις ιδίως μέσω της εφαρμογής των κριτηρίων της Κοπεγχάγης του 1993 στην καθημερινή ζωή σε ολόκληρη τη χώρα.

Παράλληλα, ζητείται από την Επιτροπή να παρουσιάσει κατάλογο απτών στόχων, ιδιαίτερα σε σχέση με τον οριστικό χωρισμό πολιτικών και στρατιωτικών αρμοδιοτήτων κατά την άσκηση εξουσίας που πρέπει να επιτύχει η Τουρκία προκειμένου να εκπληρώσει τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης και υπογραμμίζεται ότι το Κοινοβούλιο θα εκφέρει τη γνώμη του σχετικά με την πιθανή έναρξη διαπραγματεύσεων με την Τουρκία με βάση την έκθεση προόδου που θα συντάξει η Επιτροπή.

Τέλος, πάλι για το θέμα της Τουρκίας, το Ευρωκοινοβούλιο σημειώνει την πρόθεση αύξησης της οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία, σύμφωνα με τα προηγούμενα ψηφίσματά του και υπενθυμίζει ότι τυχόν τροποποίηση των δημοσιονομικών προοπτικών πρέπει να συμφωνηθεί μεταξύ των δύο βραχιόνων της δημοσιονομικής αρχής, Κοινοβουλίου και Συμβουλίου, υπενθυμίζοντας ότι είναι διατεθειμένο να συμπεριλάβει μία αντίστοιχη πρόταση της Επιτροπής ως αναπόσπαστο τμήμα των διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό του 2004 στο κεφάλαιο για τις εξωτερικές δράσεις.

Περνώντας στη συνέχεια σε θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας, στο ψήφισμα χαιρετίζεται η συνολική συμφωνία που επιτεύχθηκε με το ΝΑΤΟ σχετικά με όλες τις εκκρεμούσες μόνιμες ρυθμίσεις μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ και σημειώνεται ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα η Κύπρος και η Μάλτα δεν θα συμμετέχουν στις στρατιωτικές δράσεις της ΕΕ που χρησιμοποιούν μέσα του ΝΑΤΟ μόλις καταστούν μέλη της ΕΕ. Χαιρετίζεται, επίσης, η βούληση της Ένωσης να αναλάβει όχι μόνο τη στρατιωτική δράση στην ΠΓΔΜ από το ΝΑΤΟ αλλά και τη στρατιωτική δράση στη Βοσνία μετά τη SFOR.

Λύπη εκφράζεται επίσης για το ότι στην Κοπεγχάγη ουδόλως εξετάστηκε το ζήτημα της περαιτέρω υλοποίησης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, καθώς και απογοήτευση διότι δεν παρουσιάστηκε η έκθεση προόδου του ΔΠΔ, την οποία είχε ζητήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τη δανική προεδρία.

Επαναλαμβάνεται, τέλος, ότι είναι απολύτως απαραίτητη η συνολική μεταρρύθμιση της Ένωσης από πλευράς εκδημοκρατισμού και αποτελεσματικότητας και κατά συνέπεια τονίζεται και πάλι η καθοριστική σημασία της αίσιας περάτωσης των εργασιών της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης, οι οποίες πρέπει να αποκτήσουν νομική ισχύ με τη διεξαγωγή μιας σύντομης ΔΚΔ το φθινόπωρο του 2003, στην οποία πρέπει να υπάρχει η δέουσα εκπροσώπηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Νικόλαος Τζιώρκας
(Στρασβούργο) Τηλ.: (33) 3 881 74357
(Βρυξέλλες) Τηλ.: (32-2) 28 42341
e-mail :  lega-press@europarl.eu.int

H συζήτηση

Η δήλωση του Συμβουλίου

Προβαίνοντας στον απολογισμό πεπραγμένων της Δανικής Προεδρίας, ο Πρωθυπουργός της κ. Anders FOGH RASMUSSEN επεσήμανε ότι, με μεγάλη του χαρά, το Συμβούλιο Κορυφής της Κοπεγχάγης έχει να παρουσιάσει ένα "καθαρό αποτέλεσμα": η προεδρία ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις με 10 νέα κράτη μέλη, επιτρέποντας στο "κοινό όνειρο να γίνει πραγματικότητα". Με τον τρόπο αυτό, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Προεδρία φθάνουν στο πέρας ενός πραγματικού "μαραθωνίου μετ' εμποδίων", τον οποίο διήνυσαν μαζί.

"Οι αποφάσεις της Κοπεγχάγης μας επιτρέπουν να γυρίσουμε την σελίδα ενός αιώνα πολέμου και συγκρούσεων. Αποτελούν πλέον παρελθόν η Ευρώπη της Γιάλτας και του ψυχρού πολέμου, καθώς επέρχεται μια εποχή ελευθερίας, ειρήνης, ανάπτυξης και ευημερίας - εξελίξεις που σηματοδοτούν έναν πραγματικό θρίαμβο για την δημοκρατία και ένα καλύτερο μέλλον για τους λαούς μας" συνέχισε ο κ. FOGH RASMUSSEN, τονίζοντας ότι η Προεδρία δεν παραμέλησε θέματα πέραν της διεύρυνσης, καθώς έχει να επιδείξει θετικά αποτελέσματα σε σειρά άλλων θεμάτων, από την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ως την θέσπιση του Κοινοτικού Ταμείου Αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Επανερχόμενος στα της διεύρυνσης, ο Πρωθυπουργός της Δανίας παραδέχθηκε ότι οι διαπραγματεύσεις υπήρξαν όντως "σκληρές", το σημαντικό είναι όμως ότι επέτρεψαν την επίτευξη της ισορροπίας μεταξύ των δυνατοτήτων των νυν κρατών μελών, αφ' ενός, και των απαιτήσεων των υπό ένταξη κρατών, αφ 'ετέρου. Έτσι, η διεύρυνση θα αποτελεί πραγματικότητα την 1η Μαΐου 2004, ημερομηνία πριν από την οποία θα πρέπει τα νυν και τα νέα κράτη μέλη να έχουν ολοκληρώσει τις εθνικές διαδικασίες επικύρωσης - και σε μερικές περιπτώσεις, αυτό συνεπάγεται δημοψήφισμα, υπενθύμισε ο κ. FOGH RASMUSSEN. Θα έχει βέβαια προηγηθεί η επίσημη υπογραφή της Συνθήκης ένταξης στην Αθήνα, στις 16 Απριλίου 2003, υπό Ελληνικής Προεδρίας.

Τα νέα κράτη μέλη, σημειώνεται, θα συμμετάσχουν κανονικά στις ευρωεκλογές του 2004, ενώ από την στιγμή της ένταξης τους θα συμμετέχουν με Επίτροπο στην υφιστάμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η νέα Επιτροπή αναμένεται να αρχίσει να εξασκεί τα καθήκοντα της από 1ης Νοεμβρίου 2004, μετά από την έγκριση του νεοεκλεχθέντος Ευρωκοινοβουλίου. Σε ότι αφορά την Ρουμανία και την Βουλγαρία, δε, τα "συμπεράσματα είναι ξεκάθαρα": η ενταξιακή διαδικασία συνεχίζεται, με στόχο την υποδοχή των χωρών αυτών το 2007.

Η Τουρκία, η οποία αποτέλεσε κεντρικό θέμα στην Κοπεγχάγη, βλέπει τα "πολύ σημαντικά βήματα της" προς εκπλήρωση των κριτηρίων Κοπεγχάγης να αναγνωρίζονται. Η Άγκυρα καλείται όμως να συνεχίσει την διαδικασία μεταρρυθμίσεων που έχει αναλάβει. Τα αποτελέσματα της Κοπεγχάγης επ' αυτού είναι "ισορροπημένα και θετικά": η ΕΕ θα χορηγήσει επιπλέον επιδοτήσεις στήριξης των προσπαθειών της, και εάν, τον Δεκέμβριο του 2004, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διαπιστώσει, με βάση σχετική έκθεση και σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι πληρούνται τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, τότε θα αποφασιστεί η πολύ σύντομη έναρξη προενταξιακών διαπραγματεύσεων. "Παραμένει όμως προϋπόθεση", διευκρίνισε κατηγορηματικά ο κ. FOGH RASMUSSEN, "η εκπλήρωση των πολιτικών κριτηρίων πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων" - το επιτάσσει άλλωστε η αρχή της ίσης μεταχείρισης σε σχέση με τις άλλες υποψήφιες χώρες.

"Η Κύπρος θα ενταχθεί ως διχοτομημένη νήσος". Παράλληλα όμως, είναι υπαρκτή η πιθανότητα σφαιρικής επίλυσης πριν την 28η Φεβρουάριου, στη βάση των προτάσεων του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ · καλούνται λοιπόν όλες οι πλευρές να αδράξουν μια "μοναδική ευκαιρία επίλυσης αυτής της τραγικής σύρραξης. Όλοι θα κερδίσουμε αν επιτευχθεί λύση άμεσα - Κανένας όμως δεν θα κερδίσει περισσότερα από τον λαό της Κύπρου".

Η ΕΕ, πάντως, δεν θα οδηγηθεί σε εσωστρέφεια μετά την διεύρυνσης καθώς, αντιθέτως, αναμένεται να συναφθούν νέα προγράμματα συνεργασίας με την Ρωσία, την Μολδαβία, την Λευκορωσία, την Ουκρανία, τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και της Μεσογείου. Χαιρετίζεται δε η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ ΕΕ - ΝΑΤΟ και η οποία ενισχύει την ΚΕΠΠΑ

Σε ότι αφορά τέλος την συντακτική συνέλευση για το μέλλον της Ευρώπης, καλείται να παρουσιάσει τα αποτελέσματα των εργασιών της πριν από την διάσκεψη κορυφής της Θεσσαλονίκης. Κατά την Διακυβερνητική Διάσκεψη που θα ακολουθήσει, θα συμμετέχουν ισότιμα τα νέα κράτη μέλη. "Με την ολοκλήρωση της διεύρυνσης", συνέχισε ο κ. FOGH RASMUSSEN, "η επιτυχία της Συντακτικής Συνέλευσης καθίσταται το κυριότερο πολιτικό διακύβευμα της Ευρωπαϊκής ατζέντας", καθώς σε μια διευρυμένη Ένωση προφανής είναι η ανάγκη απλοποίησης της διαδικασίας λήψης αποφάσεων, μια σαφής κατανομή αρμοδιοτήτων ΕΕ / κρατών μελών καθώς και η επέκταση της ειδικής πλειοψηφίας, υπό καθεστώς δημοκρατικού ελέγχου. "Δίνουμε την σκυτάλη στην Ελλάδα, στην οποία ευχόμαστε καλή επιτυχία" κατέληξε ο Πρωθυπουργός της Δανίας.

Η άποψη της Επιτροπής

Υπενθυμίζοντας αυτό που είχε πει στο παρελθόν, ότι η διεύρυνση αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για την Ευρώπη, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Romano PRODI ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις στην Κοπεγχάγη δεν ήταν καθόλου τυπικές, αφού μέχρι τέλους τίποτε δεν ήταν δεδομένο και όλα βρίσκονταν στον αέρα. Όμως η επιτυχία θα πρέπει να θεωρείται τώρα πλέον δεδομένη και γι'αυτό ο κ. PRODI απένειμε τα εύσημα στην Επιτροπή που τα τελευταία χρόνια με 12 ομάδες διαπραγματευτών συζητούσε με κάθε υποψήφια χώρα 31 κεφάλαια πολιτικής. Οι διαπραγματεύσεις, πάντως, θα συνεχιστούν με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς και στο μέλλον για να κλείσουν και τα άλλα ανοικτά κεφάλαια αλλά και για να προχωρήσουν οι συζητήσεις με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία (οι οποίες μάλιστα θα ωφεληθούν με μία αύξηση των προενταξιακών ενισχύσεων της τάξης του 20% για την ευόδωση των προσπαθειών τους) αλλά και με την Τουρκία, για την οποία θα αποφασιστεί το Δεκέμβριο του 2004, βάσει σχετικής έκθεσης της Επιτροπής, εάν πληροί τα κριτήρια για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Τονίζοντας ότι η Κοπεγχάγη μπόρεσε τελικά να επιτύχει σε όλους σχεδόν τους τομείς, ο κ. PRODI επεσήμανε ότι μοναδική εξαίρεση αποτελεί η Κύπρος, όπου και πάλι όμως βρεθήκαμε σε απόσταση αναπνοής από την επίτευξη λύσης, όμως την τελευταία στιγμή αυτό δεν κατέστη δυνατό. Είναι πάντως σημαντικό να τηρηθεί η δέσμευση που έχει αναληφθεί από τις δύο πλευρές για τη συνέχιση της προσπάθειας για την επίτευξη λύσης μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2003, έτσι ώστε να αξιοποιηθεί η δυναμική που έχει δημιουργηθεί.

Θα πρέπει, επίσης, να συνυπολογιστεί ότι η ένταξη των νέων χωρών μελών δημιουργεί νέους γείτονες στην ΕΕ, οι οποίοι επίσης θέλγονται από τις δυνατότητες που αυτή προσφέρει. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι χώρες της Δυτικής Βαλκανικής, πέντε από τις οποίες απέστειλαν επιστολές όπου εκφράζουν το ενδιαφέρον τους για μελλοντική ένταξη στην ΕΕ. Μία προοπτική που δεν θα πρέπει να αγνοηθεί· είναι τώρα δε στο χέρι της επερχόμενης ελληνικής προεδρίας να την εξετάσει και να την προωθήσει. Ταυτόχρονα, όμως, θα πρέπει να ξεκινήσει και μία συζήτηση σχετικά με τα απώτατα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης· συζήτηση που θα πρέπει να γίνει όμως στους κόλπους της Ευρώπης, χωρίς έξωθεν πιέσεις και υποδείξεις και χωρίς τη δημιουργία νέων διχασμών. Η πολιτική γειτονίας της ΕΕ θα πρέπει να κατατείνει στο να δημιουργήσει νέες προοπτικές και όχι νέους αποκλεισμούς, ενώ το παράδειγμα του ΕΟΧ θα μπορούσε να αποτελέσει υπόδειγμα για τη ρύθμιση των σχέσεων με κάποιους από τους νέους γείτονες.

Τέλος, ο κ. PRODI αναφέρθηκε και στην ανάγκη να καταλαγιάσουν οι φόβοι στις νέες αλλά και στις νυν χώρες μέλη σχετικά με τη διεύρυνση· από τη μία πλευρά, ότι εντάσσονται χώρες φτωχές που θα επιβαρύνουν τον κοινοτικό προϋπολογισμό και από την άλλη πλευρά ότι θα υπάρχει μία νέα κεντρική εξουσία, αυτή των Βρυξελλών, που θα τους υπαγορεύει τι πρέπει να κάνουν, όπως αυτό συνέβαινε στο παρελθόν με τη Μόσχα, από την οποία έδωσαν αγώνα για να απαγκιστρωθούν. "Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι", κατέληξε την παρέμβασή του ο Πρόεδρος της Επιτροπής, "είναι ότι το κόστος της μη διεύρυνσης είναι πολλαπλάσια μεγαλύτερο από αυτό της διεύρυνσης, η οποία στην πραγματικότητα συντελείται με πολύ λίγα χρήματα", όταν μάλιστα πρόκειται για την "καλύτερα προετοιμασμένη διεύρυνση της ΕΕ".

"Σημαντικά ελαφρωμένος", δήλωσε ο αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης, Γερμανός Επίτροπος κ. Günter VERHEUGEN, όχι ωστόσο λόγω μείωσης του φόρτου εργασίας του, καθώς οι διαπραγματεύσεις και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν με αμείωτους ρυθμούς μέχρι το τέλος, αλλά γιατί το ανειλημμένο του καθήκον ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Αυτό δεν ήταν ωστόσο πάντα δεδομένο και το 1999, όταν πρωτοπαρουσιάστηκε ως ιδέα, φάνταζε λίγο εξωπραγματικό ότι οι προενταξιακές διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να έχουν τελειώσει προς το τέλος του 2002. Η επιτυχία αυτή αποτελεί επίσης επιτυχία της κοινοτικής μεθόδου που απέδειξε ότι μπορεί να φέρει σε πέρας και τα μεγάλα και σημαντικά θέματα, όπως "η μεγαλύτερη διεύρυνση της Ένωσης μέχρι σήμερα", δήλωσε καταχειροκροτούμενος ο κ. VERHEUGEN.

Επαναλαμβάνοντας στη συνέχεια τα λόγια του Πάπα Ιωάννη-Παύλου του Β' "ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αναπνέει με δύο πνεύμονες", ο Γερμανός Επίτροπος τόνισε με έμφαση ότι οι λαοί της ΚΑ Ευρώπης ποτέ δεν αποφάσισαν ελεύθερα και οικεία τη βουλήσει ότι θέλουν να συμμετέχουν στο σοβιετικό καθεστώς, αλλά αυτό τους επιβλήθηκε με τη βία εκ των άνω, ενάντια στο οποίο στη συνέχεια αγωνίστηκαν σθεναρά· "γι'αυτό δεν θα πρέπει να φοβόμαστε ότι θα έρθουν εδώ λαοί που δεν γνωρίζουν και δεν σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς έχουν αγωνιστεί για αυτά τα τελευταία χρόνια περισσότερο από τον οποιονδήποτε άλλο", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. VERHEUGEN, για να επισημάνει ότι έξι μήνες πριν την ημερομηνία ένταξης η Επιτροπή θα παρουσιάσει την τελική έκθεσή της για την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ενώ στη συνέχεια χρειάζεται και η θετική ψήφος ("σύμφωνη γνώμη") του Κοινοβουλίου για κάθε μία από τις συμβάσεις προσχώρησης, ενώ το ίδιο ισχύει ασφαλώς και για τα 25 εθνικά κοινοβούλια.

Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο κ. VERHEUGEN τόνισε για την Τουρκία ότι θα πρέπει να κριθεί με τα ίδια κριτήρια που ίσχυσαν και για τις άλλες υποψήφιες χώρες. "Μόνο όταν θα υπάρχει πλήρης τήρηση των πολιτικών κριτηρίων μπορεί να εξεταστεί η έναρξη διαπραγματεύσεων με την Τουρκία", επεσήμανε με έμφαση, για να υπογραμμίσει ότι η σύσταση που θα απευθύνει η Επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2004 θα βασίζεται στα αντικειμενικά αποτελέσματα της έκθεσής της και δεν θα αποσκοπεί απλά στο να προσδώσει μία επίφαση τυπικότητας σε μία προειλημμένη πολιτική απόφαση. Σημαντικό είναι δε τα πολιτικά κριτήρια να τηρούνται στην πράξη, αποτελώντας μία εμπεδωμένη καθημερινή πρακτική και όχι απλά να αναφέρεται σε κάποιο χαρτί ότι απαγορεύονται τα βασανιστήρια κρατουμένων, ενώ την ίδια στιγμή στην πράξη υποβάλλονται σε βασανιστήρια οι κρατούμενοι στα αστυνομικά τμήματα της Τουρκίας

Οι πολιτικές ομάδες

"Ο λαός της Δανίας μπορεί να είναι υπερήφανος για τα αποτελέσματα που έχει να παρουσιάσει η χώρα του". Για άλλη μια φορά, επανέλαβε ο κ. Hans-Gert POETTERING (ΕΛΚ/ΕΔ, D), αποδεικνύεται ότι οι μικρές χώρες κάλλιστα μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που συνεπάγεται η εξάσκηση της Προεδρίας της ΕΕ - συχνά πολύ καλύτερα από τις λεγόμενες "μεγάλες" χώρες της ΕΕ. Η ιστορική απόφαση της Κοπεγχάγης επισφραγίζει μια μακρά πορεία, κατά την οποία συχνά η Επιτροπή είχε να πραγματοποιήσει έναν "καθημερινό άθλο". Θα πρέπει όμως σε μια διευρυμένη Ευρώπη η κοινοτική μέθοδος να παραμείνει στον πυρήνα της ολοκλήρωσης. Σε ότι αφορά την Τουρκία, είθε να εκπληρώσει τις πολιτικές προϋποθέσεις της Κοπεγχάγης · όμως κατά την εξέταση της υποψηφιότητας της, θα πρέπει να καταπολεμηθεί η "πολιτική κερδοσκοπία", υπό το άγρυπνο βλέμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία οφείλει να διασφαλίζει μια πραγματικά αντικειμενική διαδικασία αξιολόγησης. Προειδοποιούνται σχετικά οι ΗΠΑ ότι άλλο πράγμα η αλληλεγγύη απέναντι στον ατλαντικό σύμμαχο, και άλλο πράγμα η εξάσκηση πιέσεων, " ιδίως όταν θεωρούμε ότι υπάρχει καταπάτηση του κοινοτικού δικαίου". Μόνο μελανό σημείο της Κοπεγχάγης, κατέληξε ο κ. POETTERING, ότι τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής δεν μνημονεύουν το θέμα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία.

Αφού συνεχάρη την Προεδρία για τον "κουτσό αγώνα σπρίντ των τελευταίων μηνών", ο επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών κ. Enrique BARÓN CRESPO (ΕΣΚ, E) αναφέρθηκε στα εκκρεμή θέματα, όπως το εάν το Κοινοβούλιο θα έχει απλώς δικαίωμα διαβούλευσης για τους επιτρόπους από τις νέες χώρες μέλη, καθώς και το εάν θα υπάρχουν από τον Μάιο δύο επίτροποι από τις μεγάλες χώρες ή μόνον ένας. Για την Τουρκία επεσήμανε ότι έχασε μία πολύ μεγάλη ευκαιρία με το να μην επιτρέψει στη βραβευθείσα με το βραβείο Ζαχάρωφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Λεϊλά Ζανά να παρευρεθεί στην επέτειο για τα δεκαπεντάχρονα του βραβείου που έλαβε χώρα αυτή την εβδομάδα, επ' ευκαιρία της απονομής του για το 2002 στον Κουβανό αντιφρονούντα Oswaldo PAYA. Η πολιτική του ομάδα πάντως συνεχίζει να υποστηρίζει τις προσπάθειες της Τουρκίας για ένταξη. Για το θέμα της Κύπρου, ο κ. BARÓN CRESPO τόνισε ότι η Τουρκία έχει πλέον συμφέρον να αλλάξει γνώμη και ενδεχομένως και τη στάση που τηρεί όλα αυτά τα χρόνια ο κ. Ντενκτάς, ούτως ώστε να οδηγηθούμε σε λύση. Για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο ομιλητής επεσήμανε ότι δεν είναι δυνατόν να παγώνουν πάντα οι ΗΠΑ τις προτάσεις και πρωτοβουλίες του κουαρτέτου. Έκλεισε δε την παρέμβασή του εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκεια του για την πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών που εφαρμόζει η Ένωση στην αντιμετώπιση της καταστροφής από το ναυάγιο του Prestige, σε σχέση πχ με τις πλημμύρες στην ΚΑ Ευρώπη το καλοκαίρι.

Μεταφέροντας τα θερμά συγχαρητήρια των Φιλελευθέρων σε μια "εξαιρετική Δανέζικη προεδρία", ο κ. Graham WATSON (UK) επεσήμανε ότι η επανάπαυση θα ήταν εσφαλμένη καθώς πλέον θα πρέπει να ελέγχεται η πλήρης και συνεχής εφαρμογή των κριτηρίων της Κοπεγχάγης. Σε ότι αφορά την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, υπογραμμίζεται ότι κάθε υποψήφιο κράτος μέλος πρέπει να κρίνεται με βάση την δική του πρόοδο. Τέλος, σημειώνεται ότι θετική εξέλιξη αποτελεί επιτέλους η δέσμευση ότι όντως η Τουρκία βρίσκεται στον δρόμο της προσχώρησης, εφ'όσον εκπληρώσει τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, ενώ, εκφράζοντας αισιοδοξία για την Κύπρο, ο κ. WATSON υπογράμμισε ότι θα πρέπει να εξασκηθεί πίεση στον κ. Ντενκτάς ώστε να συμβάλλει στην επίλυση του προβλήματος.

Αναγνωρίζοντας ότι η Κοπεγχάγη αποτελεί μία ιστορική στιγμή για την Ευρώπη, ο κ. Francis WURTZ (ΕΕΑ/ΒΠΑ, F) επεσήμανε τη μεγάλη ευκαιρία που παρέχει η διεύρυνση για την ειρήνη και την επικοινωνία των λαών της Ευρώπης, την κοινή ευρωπαϊκή ανάπτυξη και την ακτινοβολία της Ένωσης στον παγκόσμιο στίβο. Όμως αυτό δεν μπορεί να εξωραΐσει πχ τα διακριτικά μέτρα σε βάρος των νέων χωρών μελών, σε ότι αφορά στις αγροτικές επιδοτήσεις ή στις ρήτρες επιφύλαξης, που δημιουργούν την εντύπωση αντιμετώπισής τους ως δευτεροκλασάτων χωρών. Είναι μία προσέγγιση άδικη και αλαζονική που δίνει την εντύπωση του πλούσιου που απευθύνεται στο φτωχό συγγενή, λέγοντας του ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να υποταχθεί ή να φύγει. Υπενθυμίζοντας δε ότι σύμφωνα με δημοσκοπήσεις 4 στους 10 πολίτες της ΕΕ δεν μπορούν να αναφέρουν ούτε μία υποψήφια χώρα, ενώ από αυτούς που μπορούν το 1/3 αναφέρει την Τουρκία, ο κ. WURTZ στάθηκε στην ανάγκη εφαρμογής μίας πολιτικής πληροφόρησης των πολιτών, με έμφαση στην απασχόληση και στην κοινωνική Ευρώπη. Τέλος, αναφερόμενος στα λεγόμενα περί τέλους της Γιάλτας, ο ομιλητής επεσήμανε ότι δεν θα πρέπει να επιδεικνύεται διάθεση ρεβανσισμού κοιτώντας στο παρελθόν, αλλά σπουδή για το πως θα οικοδομήσουμε την Ευρώπη του μέλλοντος.

"Όλοι καλά τα πήγανε! Και η νυν Προεδρία, και η προηγούμενη, και η επόμενη, και το Συμβούλιο, και η Επιτροπή, και το Κοινοβούλιο, και οι υποψήφιες χώρες - μπράβο σε όλους!". Ελαφρά ειρωνικός, ο κ. Daniel COHN-BENDIT (ΠΡΣ/ΕΕΣ, F) παραδέχθηκε ότι η διεύρυνση αποτελεί όντως μέγιστο επίτευγμα, το οποίο όμως κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει πραγματικότητα. Για να μην οδηγήσει λοιπόν ταχίστως η διεύρυνση αυτή σε μια απογοήτευση εφάμιλλη αυτής που ακολούθησε την επανένωση της Γερμανίας, λόγω του χάσματος προσδοκιών / πραγματικότητας, θα πρέπει η ΕΕ να εγκρίνει τις δέουσες πιστώσεις πληρωμών αλλά και να προβεί στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ιδίως στην γεωργική πολιτική: "δεν έχει νόημα να διευρύνεται το εσφαλμένο", επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. COHN-BENDIT. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται επίσης να διευκρινίσει αναλυτικά ποια ακριβώς είναι τα κριτήρια τήρησης της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των οποίων την εκπλήρωση θα εξετάσει στην περίπτωση της Τουρκίας κατά την επόμενη διετία ("ο φερετζές;"). Τέλος, επισημαίνεται ότι είναι ανεπίτρεπτο οι ΗΠΑ να θεωρούν ότι έχουν την αποκλειστικότητα στην ερμηνεία των ψηφισμάτων του ΟΗΕ· η δε Ρωσία οφείλει, υπό την πίεση της Ευρώπης, να αναθεωρήσει την πολιτική της στην Τσετσενία, όπου διεξάγει έναν "φρικτό και αποικιακό πόλεμο".

Απευθυνόμενος στους Προέδρους του Συμβουλίου και της Επιτροπής, ο κ. Charles PASQUA (ΕΕΕ, F) τόνισε ότι δεν θα προβεί σε φιλοφρονήσεις, γιατί είναι κάτι το οποίο έπραξαν οι ίδιοι μεταξύ τους. Πράγματι η Δανική Προεδρία έφερε σε πέρας το έργο της με καλά αποτελέσματα και κατάφερε στις τελευταίες επαφές να αποφύγει το χειρότερο. Η διάσκεψη κορυφής στην Κοπεγχάγη ήταν μια ιστορική στιγμή, όμως οι ουλές της Ευρώπης δεν έχουν πλήρως εξαλειφθεί. Το μήνυμα που πρέπει να σταλεί στους λαούς των χωρών που εισέρχονται είναι η "επανένωση, μια συνάντηση σε κοινό χώρο και το αίσθημα αλληλεγγύης". Όμως, με τη μετατόπιση του κέντρου βάρους της Ευρώπης προς τα ανατολικά δεν θα πρέπει να λησμονείται ο Νότος και οι ευθύνες της Ένωσης για τις υπερπεριφερειακές περιοχές, γιατί τα σύνορα της ΕΕ είναι τα σύνορα περιοχών που ανήκουν στην Ισπανία, τη Γαλλία και την Πορτογαλία. Τέλος, αναφερόμενος στην απλοποίηση των κειμένων των συνθηκών και ιδιαίτερα στην κατάργηση του άρθρου 299 της Συνθήκης του Άμστερνταμ, ο κ. PASQUA επέστησε την προσοχή των βουλευτών στους κινδύνους που θα μπορούσε να συνεπάγεται αυτό.

Ο κ. Jens-Peter BONDE (ΕΔΔ, DK) αναφέρθηκε σε ένα μάλλον καταστροφικό αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης. "Ποτέ τόσες χώρες δεν ήταν τόσο φειδωλές απέναντι σε φτωχότερες", τόνισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι στην Ολλανδία η γεωργία στοιχίζει 3 φορές περισσότερο από ό,τι στην Πολωνία, χωρίς όμως να έχει το δικαίωμα ο ένας να αγοράσει γη στη χώρα του άλλου. Θα πρέπει να επανεξεταστούν τα κριτήρια για τις χώρες αυτές και να υπάρχει μεγαλύτερη ελαστικότητα, για να αποφευχθεί η αντίδραση εκατομμυρίων Πολωνών γεωργών. Δεν είναι δυνατόν να τους ζητάμε να πληρούν τις δικές μας προδιαγραφές όταν εξάγουν σ' εμάς και έχουν μεγαλύτερο κόστος. Ο ομιλητής εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την έκβαση των γεγονότων και επεσήμανε ότι δεν είναι δυνατόν 25 χώρες να νομοθετούν σαν να είναι ένα μόνο κράτος· "μία διευρυμένη ΕΕ μπορεί να λειτουργήσει μόνο ως Ευρώπη της Δημοκρατίας και της Διαφοράς", έκλεισε χαρακτηριστικά την παρέμβασή του ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας της Ευρώπης για τη Δημοκρατία και τη Διαφορά.

Οι Έλληνες ομιλητές

Κατά τον κ. Γιώργο ΚΑΤΗΦΟΡΗ (ΠΑΣΟΚ), το Συμβούλιο της Κοπεγχάγης εκτός από τον μεταπολεμικό χωρισμό της Ευρώπης πρέπει να βάλει τέλος και σε έναν πολύ παλαιότερο χωρισμό, αυτόν της δυσκολίας μετάβασης από τον Μεσαίωνα στη σύγχρονη Ευρώπη· δυσκολία που είχε καταδικάσει την Ανατολική Ευρώπη σε μακροχρόνιο μαρασμό και της στοίχισε σε χρήμα και σε αίμα· πρέπει λοιπόν να αποδοθεί φόρος τιμής στους λαούς της Ανατολικής Ευρώπης για την επιμονή και την πίστη τους στην ιδέα της προόδου που σήμερα δικαιώνεται. Στη Νότια Ευρώπη, το επίτευγμα είναι ανάλογο. Στην Κύπρο, συγκεκριμένα, ένας πανάρχαιος ευρωπαϊκός, ελληνικός λαός είχε βρεθεί παγιδευμένος στα πλοκάμια ενός αποικιακού καθεστώτος του 19ου αιώνα, που στα μέσα του 20ου επιτέλους εξεγέρθηκε εναντίον του. Συνέπειες εκείνης της εξέγερσης ήταν μια ανεξαρτησία ορισμένου είδους που άρα δίνει την ανεξαρτησία να δημιουργηθεί και ο διχασμός δύο εθνών που το ένα χρησιμοποιήθηκε εναντίον του άλλου από την αποικιακή δύναμη, σύμφωνα με την κλασική αρχή του "διαίρει και βασίλευε".

Η σημερινή Ευρώπη με την εισδοχή της Κύπρου αλλά και με την έκκληση για επανένωση των δύο λαών του νησιού έρχεται να επανορθώσει τις τραγικές συνέπειες εκείνης της αποικιοκρατικής, τυχοδιωκτικής περιπέτειας μιας ευρωπαϊκής χώρας, ή μάλλον μιας οπισθοδρομικής παράταξης που κυβερνούσε εκείνη τη χώρα. Αυτό είναι το μεγάλο γεγονός και όχι το ότι δεν επιτεύχθηκε συμφωνία. Βεβαίως η έκκληση βρίσκει πλήρη ανταπόκριση από την ελληνική πλευρά να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου, και αν υπάρχει ανάλογη απήχηση από την τουρκική πλευρά θα επιτευχθεί. Θα πρέπει όμως να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην απήχηση στην καρδιά των Τουρκοκυπρίων που με τις διαδηλώσεις τους έδειξαν πώς αισθάνονται απέναντι στην αντιδραστικότητα της δικής τους ηγεσίας. "Αυτή είναι η πραγματική ακτινοβολία της Ευρώπης στην ψυχή των λαών, όταν η Ευρώπη είναι πιστή στις αρχές της, και πάνω σε αυτή την ακτινοβολία πρέπει να στηριχθούμε για να προχωρήσουμε και να κατακτήσουμε το μέλλον", κατέληξε ο κ. ΚΑΤΗΦΟΡΗΣ.

Η ιστορική απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής της Κοπεγχάγης έρχεται να συμβάλει στην αποκατάσταση της ενότητας της Ευρώπης, η οποία είχε διαρραγεί μεταπολεμικά. Η είσοδος των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης μαζί με την Κύπρο και την Μάλτα αποτελεί ένα ακόμη επίτευγμα της εξελικτικής διαδικασίας ενός μοναδικού φαινομένου που ονομάζεται ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, τόνισε ο κ. Αντώνιος ΤΡΑΚΑΤΕΛΛΗΣ (ΝΔ), απονέμοντας τα εύσημα στην Επιτροπή και την Προεδρία του Συμβουλίου για τους επιτυχείς χειρισμούς στη διάρκεια της διαδικασίας. Επεσήμανε επίσης ότι οι οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις της διεύρυνσης ως αποτέλεσμα της προσχώρησης νέων κρατών μελών απαιτούν από την Ένωση τη γενναία αναπροσαρμογή των δημοσιονομικών της προοπτικών, ώστε να καλύπτουν όχι μόνο τις ανάγκες της διεύρυνσης αλλά και των πολιτικών της και να συμβάλλουν αποτελεσματικά στη σταθερότητα και συνοχή των κοινωνιών των κρατών μελών, ιδίως των νέων.

Όσον αφορά στην ένταξη της Κύπρου και ιδίως στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα που υπήρξε κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου της Κοπεγχάγης, ο κ. ΤΡΑΚΑΤΕΛΛΗΣ τόνισε ότι το Συμβούλιο ικανοποίησε τους πάντες διότι απέδειξε ότι η Ευρώπη μπορεί να διαχειρίζεται τις υποθέσεις της με σύνεση αλλά και με αποφασιστικότητα καθώς και με γνώμονα την οικοδόμηση ενός υγιούς δημοκρατικού οικοδομήματος με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θα πρέπει βεβαίως να επισημανθεί ότι παραμένει σε εκκρεμότητα η λύση του προβλήματος που δεν κατέστη δυνατή στην Κοπεγχάγη λόγω της άρνησης της τουρκικής και τουρκοκυπριακής ηγεσίας να επικεντρωθεί σε αυτήν τη λύση. Τους δύο επόμενους μήνες οι προσπάθειες πρέπει να ενταθούν, ώστε να μπορέσει να γίνει πραγματικότητα η ένταξη όλης της νήσου. "Όμως, η πολυπόθητη λύση του Κυπριακού πρέπει να τηρεί στο ακέραιο τις θεμελιώδεις αρχές και συνθήκες της ΕΕ. Δεν μπορεί οι όποιες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο να αφήσουν μετά την παρέλευσή τους στοιχεία που παραβιάζουν βασικές αρχές της ΕΕ", επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. ΤΡΑΚΑΤΕΛΛΗΣ για να καλέσει την Επιτροπή να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις, ώστε να εξευρεθεί λύση που θα τηρεί τις προβλέψεις των κοινοτικών συνθηκών.

Απευθυνόμενος στον Επίτροπο κ. VERHEUGEN ο κ. Αλέξανδρος ΑΛΑΒΑΝΟΣ (ΣYN) διερωτήθηκε τι θα συμβεί εάν, υποθετικά, και τα δύο μέρη στην Κύπρο δεχθούν μέχρι 28 Φεβρουαρίου μία λύση με βάση το σχέδιο Ανάν, αλλά, κατά το δημοψήφισμα που προβλέπεται σχετικά με την αποδοχή του σχεδίου και της ένταξης στην ΕΕ, ένα μέρος, π.χ. η Ελληνοκυπριακή κοινότητα, εκφραστεί αρνητικά. Επανέρχονται τότε τα πράγματα αυτομάτως στις γνωστές ρυθμίσεις της Κοπεγχάγης που προβλέπουν την ένταξη μόνο της Κυπριακής Δημοκρατίας;

Απαντώντας, ο κ. VERHEUGEN διευκρίνισε ότι το ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΕ προβλέπει έναν "χάρτη διαδρομής" και την ταυτόχρονη διενέργεια δημοψηφίσματος στην ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή κοινότητα. Κατά το δημοψήφισμα, προβλέπεται όμως να τεθούν και οι δύο ερωτήσεις μαζί, υπό μορφή (ενδεικτικά) "Αποδέχεστε τις προτάσεις επίλυσης των Ηνωμένων Εθνών και την ένταξη της νήσου στην ΕΕ;". Είναι λοιπόν αδύνατον να παρουσιαστεί περίπτωση υπερψήφισης της προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ και ταυτόχρονης καταψήφισης του σχεδίου επίλυσης του Κυπριακού. "Εάν όμως, στα πλαίσια μιας δημοκρατικής διαδικασίας, ο πληθυσμός απορρίψει την ένταξη, εμείς μπορεί να λυπηθούμε βαθύτατα, αλλά οφείλουμε να σεβαστούμε την δημοκρατική αυτή απόφαση", κατέληξε ο Επίτροπος.


Πανηγυρική Συνεδρίαση

Απονομή του βραβείου Ζαχάρωφ για το 2002

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απένειμε στο πλαίσιο πανηγυρικής συνεδρίασης κατά την ολομέλεια του Δεκεμβρίου το βραβείο Ζαχάρωφ που έχει θεσπίσει για την ελευθερία της σκέψης και το οποίο φέρει το όνομα του φυσικού, μέλους της Ακαδημίας των Επιστημών και γνωστού αντιφρονούντος, Andrei Sakharov (1921-1989). Το βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο σε άτομα ή οργανώσεις, σε αναγνώριση των προσπαθειών τους για την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών καθώς και για την αντιμετώπιση της καταπίεσης και της αδικίας και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους € 50.000.

Φέτος, το βραβείο απονεμήθηκε στον Κουβανό Oswaldo José PAYA SARDINAS. Ο βραβευθείς γεννήθηκε το 1952 και είναι ο ιδρυτής του Movimiento Cristiano Liberaciοn (Χριστιανικό Κίνημα Απελευθέρωσης) στην Κούβα. Παρά τις διώξεις και τις καταδίκες ήδη από νεαρή ηλικία για την άσκηση ανοικτής κριτικής κατά της επίσημης κυβερνητικής πολιτικής, ο κ. PAYA SARDINAS δεν κάμφθηκε και συνέχισε να αναπτύσσει το κίνημά του. Υποστηρίζει έναν εθνικό διάλογο που θα οδηγήσει σε δημοκρατικές αλλαγές στην Κούβα, ενώ έχει εργαστεί ακούραστα στην κατεύθυνση της δημιουργίας μίας δημοκρατικής και μη βίαιας εναλλακτικής λύσης που θα βασίζεται σε έναν όσο το δυνατόν ευρύτερο κοινωνικό συνασπισμό.

Το 1996/97 ο κ. SARDINAS εμπνεύστηκε το σχέδιο Varela. Στόχος αυτού του σχεδίου ήταν να μαζευτούν οι 10.000 υπογραφές που απαιτoύνται σύμφωνα με το κουβανικό σύνταγμα για την υποβολή ενός σχεδίου νόμου. Το εν λόγω σχέδιο νόμου ζητεί να διενεργηθεί εθνικό δημοψήφισμα για τις οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να μετατρέψουν την Κούβα σε μία δημοκρατική χώρα. Επίσης, το 1999 ο κ. PAYA SARDINAS συνέταξε το μανιφέστο με τίτλο “Τodos Unidos” (“Όλοι Μαζί”), από κοινού με άλλους ηγέτες της αντιπολίτευσης, η οποία για πρώτη φορά κατάφερε να στοιχηθεί στην επίτευξη ενός κοινού στόχου. Τον Μάιο του 2002, τα μέλη του “Τodos Unidos” παρουσίασαν το πρόγραμμα Varela στην Εθνοσυνέλευση της Εξουσίας του Λαού.

Η προσφώνηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Προσφωνώντας τον κ. Oswalso Jose PAYA SARDINAS, ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου κ. Pat COX επεσήμανε ότι είναι ιδιαίτερα θετικό το ότι του χορηγήθηκε τελικά άδεια από τις Κουβανικές αρχές για να παραβρεθεί στην απονομή του βραβείου, μετά και από προσωπική του παρέμβαση στον Fidel Castro, από τον οποίο ζήτησε από να δοθεί η άδεια αυτή, ως ένδειξη αναγνώρισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις κουβανικές αρχές.

"Για πολλούς Κουβανούς εκπροσωπείτε αυτό που εκπροσωπούσε ο Andrei Sakharov τη δεκαετία του '80 για τους Σοβιετικούς. Αντιπροσωπεύετε την ελπίδα", τόνισε ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου. Ο κ. SARDINAS μέσα από το εθνικό κίνημα απελευθέρωσης συνέβαλε στον εθνικό μετασχηματισμό της Κούβας σε μία χώρα όπου θα πρυτανεύουν η δημοκρατία και τα θεμελειώδη δικαιώματα. Με δική του έμπνευση και πρωτοβουλία ξεκίνησε το σχέδιο Varela, που θέτει σαν στόχο την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και την ελεύθερη άσκηση των πολιτικών δικαιωμάτων. Μέχρι τώρα το σχέδιο αυτό έχει προσελκύσει χιλιάδες υπογραφές και την υποστήριξη περισσότερων από 100 οργανώσεων στην Κούβα. Μαζί με άλλους πολιτικούς ηγέτες ο κ. PAYA SARDINAS συνέταξε το πολιτικό μανιφέστο "Todos Unidos". Η Ολομέλεια του ΕΚ αναγνωρίζει το κουράγιο και το θάρρος που επέδειξε γιατί υπενθυμίζει τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τα οποία πολλοί έχουν δώσει μάχες.

Το Κοινοβούλιο θέλει να είναι πάντα πρωτοπόρο στην προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και το βραβείο Ζαχάρωφ υπενθυμίζει την υποχρέωση σεβασμού των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου. Για τους λόγους αυτούς το βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης απονέμεται για το 2002 στον Oswalso Jose PAYA SARDINAS.

Η αντιφώνηση του βραβευθέντος Oswalso Jose PAYA SARDINAS

"Το βραβείο αυτό απονέμεται στον λαό της Κούβας", δήλωσε ο κ. Oswalso Jose PAYA SARDINAS, τονίζοντας ότι ο λαός της Κούβας δικαιούται αυτής της μεγάλης αναγνώρισης μη εξαιρώντας κανέναν, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων. Ο λαός της Κούβας πολεμά εν μέσω διώξεων, πολλοί είναι στη φυλακή επειδή διεκδίκησαν την αναγνώριση των δημοκρατικών τους δικαιωμάτων, και, στο όνομα τους, ο κ. SARDINAS αποδέχεται την τιμή αυτή, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη με αυτό το βραβείο στέλνει στον λαό της Κούβας μήνυμα ελπίδας.

Για τον κ. PAYA SARDINAS, προέχει πράγματι να εξασφαλιστεί ο σεβασμός των δικαιωμάτων του κουβανικού λαού, αλλά και το άνοιγμα της χώρας στον υπόλοιπο κόσμο. Θα πρέπει δε να δοθεί επιτέλους απάντηση στον αίτημα που έχει διατυπώσει ο λαός της Κούβας να ζητηθεί η γνώμη του σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομική και πολιτική ζωή της κούβας, με την κατοχύρωση των πολιτικών του δικαιωμάτων και την επίτευξη εθνικής συμφιλίωσης, όπως προβλέπει το σχέδιο Varela, το οποίο έχει υπογραφεί από χιλιάδες πολίτες που ζητούν δημοψηφίσμα.

Ο πατήρ Felix Varela υποστήριξε ότι η ανεξαρτησία είναι αναπόσπαστη από τα θεμελιώδη δικαιώματα · οι Κουβανοί θέλουν να εδραιώσουν μια δημοκρατική κοινωνία, ελεύθερη και δίκαιη, μέσα από ειρηνικές αλλαγές. Είναι γνωστό ότι η βία γεννά βία. Όταν η πολιτική αλλαγή επέρχεται με τέτοια μέσα, προκύπτουν νέες μορφές καταπίεσης και αδικίας. Το κίνημα των πολιτών πρέπει να είναι το μέσο επίτευξης των πολιτικών μεταβολών, ώστε να πρυτανεύσει ο διάλογος, η δημοκρατική συμμετοχή και όχι η δύναμη των όπλων. "Η πρώτη μας νίκη είναι ότι στην καρδιά μας δε φωλιάζει το μίσος", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. PAYA SARDINAS.

Πράγματι, η μη αναγνώριση πολιτικών δικαιωμάτων στην Κούβα συνεπάγεται ανισότητα και ενίσχυση των προνομίων μιας μειονότητας. Η δημιουργικότητα και η παραγωγικότητα δε μπορούν να ανθίσουν - και βασική αιτία είναι η ένδεια. Κανείς δε μπορεί να ισχυριστεί ότι ο λαός της Κούβας έχει επιλέξει ελεύθερα ένα σύστημα, το οποίο δεν του επιτρέπει να ασκεί της θεμελιώδεις ελευθερίες του. Ολο και πιο σαφές γίνεται ότι η οικονομική και κοινωνική πρόοδος είναι πάντα αποτέλεσμα της εξάσκησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Οι λαοί της Λατινικής Αμερικής ζητούν γνήσια δημοκρατία μέσα από την οποία είναι δυνατόν να πρυτανεύσει η δικαιοσύνη. "Ο λαός μας υποφέρει, έχει περάσει από διάφορα οικονομικά και πολιτικά συστήματα και γνωρίζει ότι η καταπάτηση των θεμελιωδών ελευθεριών οδηγεί στην περιθωριοποίηση και είναι καταστροφική για το λαό". Γι' αυτό ο κ. PAYA SARDINAS εξέφρασε την αλληλεγγύη του σε όλους εκείνους ανά τον κόσμο που, καταπιεσμένοι και περιθωριοποιημένοι, υποφέρουν από οποιαδήποτε μορφή αδικίας.

Η παγκοσμιοποίηση, αν δεν περιέχει την αλληλεγγύη, μπορεί να υποσκάψει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τότε δεν μπορεί να είναι ούτε ανθρώπινη, ούτε ικανή να στηρίξει έναν δίκαιο κόσμο. Για το λόγο αυτό, πέρα των νέων ιδεών και προτύπων, μέσα σε μια κοινωνία χρειάζεται ένα νέο πνεύμα αλληλεγγύης και ανάπτυξης, το οποίο θα πρέπει να εκφραστεί από την συνεργασία των χωρών. "Από την Κούβα σας φέρνω αυτό το μήνυμα ειρήνης και αλληλεγγύης για όλους τους λαούς. Όλοι οι λαοί δέχονται με αξιοπρέπεια αυτό το βραβείο. Είμαστε απλοί άνθρωποι, θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά και να εργαστούμε ελέυθερα - αλλά αυτό είναι αδύνατον χωρίς ελευθερία", κατέληξε ο κ. PAYA SARDINAS, καταθέτοντας τις ελπίδες του Κουβανικού λαού στο όνομα αυτού που ενέπνευσε αυτό το βραβείο.


Μεταφορές

Μέτρα για τον περιορισμό των καταστροφών που προκάλεσε το Prestige
Έγγρ.: B5-665/2002
Διαδικασία: Διαβούλευση
Συζήτηση: 18.12.2002
Ψηφοφορία: 19.12.2002

Ανάλυση ψηφοφορίας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε κοινό ψήφισμα επτά πολιτικών ομάδων (ΕΛΚ-ΕΔ, ΕΣΚ, ΦΙΛ, ΠΡΣ, ΕΕΑ, ΕΕΕ, ΕΔΔ) σχετικά με την καταστροφή που έχει προκληθεί από το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου Prestige και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για τον περιορισμό των ζημιών.

Στο ψήφισμα εκφράζεται καταρχήν η αλληλεγγύη του Κοινοβουλίου προς τα θύματα της καταστροφής καθώς και ο θαυμασμός του για τη γενναιόδωρη ανταπόκριση χιλιάδων πολιτών και επαγγελματιών που προσφέρθηκαν να απορρυπάνουν τις πληγείσες παράκτιες ζώνες, καθώς και πολλών κρατών μελών της ΕΕ που διέθεσαν πλοία και τεχνικό εξοπλισμό για την άντληση του πετρελαίου στο ανοιχτό πέλαγος.

Αναγνωρίζοντας ότι η ΕΕ διαθέτει περιορισμένη εξουσία για τον έλεγχο των διερχόμενων πλοίων από τα ύδατά της, το Κοινοβούλιο καλεί το Συμβούλιο να δώσει εντολή στην Επιτροπή να διαπραγματευθεί, εξ ονόματος των 15 κρατών μελών στο πλαίσιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΔΝΟ), την καθιέρωση αυστηρότερων κανόνων για την άσκηση ελέγχου από το κράτος του λιμένα στις τρίτες χώρες, την ανάπτυξη διαδικασίας ελέγχου του κράτους της σημαίας με σκοπό την καταπολέμηση των σημαιών ευκαιρίας, όπως καθορίζεται στο Μνημόνιο Κατανόησης του Παρισιού, την αυστηρή τήρηση υποχρεωτικής θαλάσσιας πορείας και πλοήγησης και τον περιορισμό της ναυτιλίας στις ιδιαιτέρως ευαίσθητες θαλάσσιες περιοχές, έτσι ώστε να προστατευθούν οι ευαίσθητες παράκτιες ζώνες.

Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη την αργή διαδικασία λήψης αποφάσεων στο επίπεδο του ΔΝΟ, το Κοινοβούλιο καλεί την Επιτροπή να αρχίσει συγχρόνως διμερείς διαπραγματεύσεις με βασικές τρίτες χώρες με σκοπό τη βελτίωση της ασφάλειας των πλοίων που διαπλέουν τα χωρικά ύδατα της ΕΕ.

Σε άλλο πάλι σημείο του ψηφίσματος ζητείται ιδίως η απαγόρευση των σημαιών ευκαιρίας στα χωρικά ύδατα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκφράζεται η πεποίθηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επανεξετάσει το καθεστώς ευθύνης των υπευθύνων του ναυτιλιακού τομέα σε περίπτωση ατυχήματος, ιδίως δε την οικονομική τους ευθύνη, προκειμένου να χορηγείται πλήρης αποζημίωση. Από το Συμβούλιο ζητείται δε να καθορίσει μια ικανοποιητική κοινή θέση ευθυγραμμιζόμενο με τη θέση του Κοινοβουλίου σε πρώτη ανάγνωση σχετικά με την πρόταση δημιουργίας ενός Ταμείου για την αποκατάσταση της ζημίας από τη ρύπανση των ευρωπαϊκών υδάτων από το πετρέλαιο, ενώ κρίνεται αναγκαία η άμεση έγκριση μέτρων για την αντιμετώπιση των ζημιών που υπέστησαν οι πληγέντες, μέσω της κινητοποίησης του Ταμείου Αλληλεγγύης.

Υπογραμμίζοντας δε ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να υποχρεούνται να συνδράμουν πλοία που αντιμετωπίζουν κίνδυνο, καλείται η Επιτροπή να ενισχύσει την υφιστάμενη νομοθεσία, υποβάλλοντας το συντομότερο δυνατό πρόταση για την καθιέρωση υποχρεωτικού συστήματος υποδοχής πλοίων σε κίνδυνο σε λιμένες καταφυγίου ή υπήνεμες περιοχές σε όλα τα παράκτια κράτη μέλη, ενώ τονίζεται και η σημασία του να ενταθεί ο έλεγχος από το κράτος του λιμένα, καλώντας επειγόντως όλα τα κράτη μέλη να καλύψουν τον στόχο του 25% των επιθεωρήσεων για την άσκηση ελέγχου από το κράτος του λιμένα, όπως απαιτεί η οδηγία 95/21/ΕΚ·

Υπογραμμίζεται δε ότι η Επιτροπή θα πρέπει να προσφεύγει κατά των κρατών μελών που συνεχίζουν να μην εκπληρώνουν το στόχο αυτό και τονίζεται ότι, μετά το ατύχημα του Prestige, θα χρειασθεί να αυξηθεί σημαντικά η συχνότητα και η ποιότητα των επιθεωρήσεων, ιδίως όσον αφορά τα γερασμένα πλοία, τους τύπους πλοίων υψηλού κινδύνου και εκείνα τα πλοία που χρησιμοποιούν σημαίες ευκαιρίας, όπως ορίζεται από το Μνημόνιο Κατανόησης του Παρισιού.

Σε άλλο σημείο του ψηφίσματος επισημαίνεται ότι η κατάλληλη συντήρηση των πλοίων είναι εξίσου σημαντική για τη διασφάλιση υψηλών προδιαγραφών ασφάλειας στη θάλασσα με την διάκριση μεταξύ πλοίων μονού και διπλού κύτους. Αναγνωρίζοντας, πάντως, τη σημασία της πρότασης του Συμβουλίου και της Επιτροπής για την επιτάχυνση της σταδιακής απόσυρσης των πετρελαιοφόρων μονού κύτους και τη δέσμευση του Συμβουλίου υπέρ της απομάκρυνσης των πετρελαιοφόρων μονού κύτους που μεταφέρουν αργό πετρέλαιο από όλους τους κοινοτικούς λιμένες, το Κοινοβούλιο εκφράζει την ανησυχία του για τις πρακτικές επιπλοκές της απαγόρευσης σε ό,τι αφορά τον εφοδιασμό της ΕΕ σε πετρέλαιο και την παρακολούθηση των διερχόμενων πλοίων από τα ύδατα της ΕΕ· είναι δε της γνώμης ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί ανάλυση της υφιστάμενης χωρητικότητας των πετρελαιοφόρων διπλού κύτους προκειμένου να αποτραπεί ενδεχόμενη μείωση του δυναμικού μεταφοράς πετρελαίου της Κοινότητας.

Κρίνεται, εξάλλου, ότι πρέπει να καταρτισθεί ένα σχέδιο προστασίας, πρόληψης και παρακολούθησης των θαλάσσιων μεταφορικών οδών στις περιοχές της ΕΕ που απειλούνται περισσότερο από ατυχήματα με πετρέλαιο και χημικές ουσίες, οι δε περιοχές αυτές πρέπει να αναγνωρισθούν ως ιδιαιτέρως ευαίσθητες θαλάσσιες περιοχές από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό, ενώ καλούνται τα κράτη μέλη να επικυρώσουν το ταχύτερο δυνατό τη Σύμβαση του 1996 σχετικά με τη θέσπιση ενός καθεστώτος ευθύνης για τη θαλάσσια μεταφορά επικινδύνων και τοξικών ουσιών (Σύμβαση HNS).

Τέλος, το Ευρωκοινοβούλιο υπενθυμίζει το προηγούμενο αίτημά του για την διενέργεια έρευνας σχετικά με την καταστροφή του Prestige και την ασφάλεια στη θάλασσα και καλεί την Επιτροπή να παρουσιάσει στο Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο τα αποτελέσματα μόλις αυτά είναι διαθέσιμα· δεσμεύεται να πραγματοποιήσει ακρόαση στην αρμόδια επιτροπή του με τη συμμετοχή και των άλλων ενδιαφερόμενων επιτροπών σχετικά με το αποτέλεσμα της έρευνας.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Ton Huyssoon
(Στρασβούργο) Τηλ.: (33) 3 881 74005
(Βρυξέλλες) Τηλ.: (32-2) 28 42408
e-mail :  envi-press@europarl.eu.int

Η συζήτηση

Η άποψη του Συμβουλίου

Παρουσιάζοντας τη θέση του Συμβουλίου μετά τη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης, ο Δανός Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, κ. Bertel HAARDER τόνισε ότι μετά το δυστύχημα του Έρικα υπήρχε η ελπίδα ότι με τα μέτρα που ελήφθησαν θα είχε αλλάξει κάτι προς το καλύτερο, όμως και πάλι συνέβη ένα τέτοιο δυστύχημα που θέτει τους πάντες εκ νέου προ των ευθυνών τους. Δεν είναι σαφές τι πήγε στραβά με το Prestige, όμως θα πρέπει να γίνει ότι δει, ώστε να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο στο μέλλον. Το Συμβούλιο συζήτησε διεξοδικά το θέμα στην Κοπεγχάγη και στέλνει ένα σαφές μήνυμα προς όλες τις πλευρές κατά των δεξαμενόπλοιων μονού κύτους, για τα οποία θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την ταχύτερη απόσυρσή τους από τις θάλασσες.

Η άποψη της Επιτροπής

Λαμβάνοντας τον λόγο, η αρμόδια Επίτροπος κ. Loyola de PALACIO σημείωσε ότι η τραγωδία που συνέβη ήταν προβλεπόμενη και θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί αν είχε υπάρξει η πολιτική βούληση. Χρειάζονται λοιπόν άμεσα ριζοσπαστικές αποφάσεις, με την Ευρώπη να διαδραματίζει ηγετικό ρόλο διεθνώς, ακολουθώντας τα μέτρα που έλαβαν οι ΗΠΑ μετά το ναυάγιο του Exxon Valdez. "Είμαστε ακόμη σοκαρισμένοι από την καταστροφή των ακτών, και την ζημιά που έχουν υποστεί οι πληγέντες" · πρώτη προτεραιότητα, αυτή τη στιγμή, είναι η εκδήλωση ενός πνεύματος ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Πέραν αυτού όμως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να παρουσιάσει το ταχύτερο δυνατόν κανονισμό άμεσης απαγόρευσης των πλοίων μονού κύτους από τα κοινοτικά ύδατα αλλά και προτάσεις εναρμόνισης των ποινών που προβλέπονται για την θαλάσσια ρύπανση.

Οι πολιτικές ομάδες

Αφού επανέλαβε την πρόταση του ΕΛΚ να ζητήσει η Διάσκεψη των Προέδρων από την Επιτροπή τη διοργάνωση δημόσιας ακρόασης για την αποφυγή ατυχημάτων τύπου Prestige στο μέλλον, ο κ. Gerardo GALEOTE QUECEDO (ΕΛΚ/ΕΔ, E) τόνισε ότι μετά το ναυάγιο του Έρικα το Κοινοβούλιο είχε προτείνει συγκεκριμένα φιλόδοξα μέτρα, τα οποία όμως το Συμβούλιο δεν αποδέχθηκε. Η Επιτροπή θα πρέπει κινητοποιήσει τώρα όλα τα διαθέσιμα μέσα για την αντιμετώπιση της καταστροφής, ενώ το Συμβούλιο, από την πλευρά του, θα πρέπει να αποδεχθεί τη δημιουργία ενός ταμείου αποζημίωσης για τέτοιες καταστροφές.

Υπογραμμίζοντας την ανάγκη ίδρυσης μια εξεταστικής επιτροπής σχετικά με το θέμα της ναυτιλιακής ασφάλειας, ο κ. Brian SIMPSON (ΕΣΚ, UK) σημείωσε ότι το Συμβούλιο Yπουργών είναι το θεσμικό όργανο το οποίο φέρει την κύρια ευθύνη για την σημερινή απαράδεκτη κατάσταση. Αλλά και η στάση του ΕΛΚ είναι, ομοίως, απαράδεκτη: αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι "έργα, όχι λόγια" και να σταματήσουν ορισμένα κράτη μέλη να κρύβονται πίσω από την ανικανότητα των διεθνών οργανισμών όπως ο ΙΜΟ.

Την ανάγκη εφαρμογής των προβλεπομένων στα πακέτα Έρικα 1 και 2, πολλά από τα οποία είναι ακόμα νεκρό γράμμα, επεσήμανε ο κ. Dirk STERCKX (ΦΙΛ, B), ο οποίος στάθηκε ακόμα στην ανάγκη δημιουργίας ενός συστήματος που θα επιτρέπει στα πλοία να βρίσκουν καταφυγή όταν βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης. Επίσης θα πρέπει να διασφαλιστεί ο καλύτερος έλεγχος των παλαιών τύπου πλοίων και να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με τρίτες χώρες, όπως πχ με τη Ρωσία, για την επιβολή των σχετικών ρυθμίσεων και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Για τον κ. Salvador JOVÉ PERES (ΕΕΑ/ΒΠΑ, E), η ΕΕ απέδειξε την αδράνεια και την ανεπάρκεια της σε θέματα ναυτιλιακής ασφάλειας. Το θέμα των σημαιών ευκαιρίας δεν αντιμετωπίζεται, και ακόμη και αυτά τα ελλιπή νομοθετικά πακέτα Έρικα Ι και ΙΙ αργούν να εφαρμοστούν. Απευθυνόμενος στο ΕΛΚ, ο ομιλητής σημείωσε ότι η ισπανική συνιστώσα του σχηματισμού αυτού είναι που εμπόδισε την δημιουργία εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής στους κόλπους του Ισπανικού Κοινοβουλίου. Αναμενόμενα πράγματα, βέβαια, από μια κυβέρνηση που, υπό τον κ. Aznar, δεν γνωρίζει άλλη προτεραιότητα από την εξόντωση των κοινωφελών υπηρεσιών.

Υπογραμμίζοντας το αίτημα για τη σύσταση ερευνητικής επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τη διερεύνηση του ατυχήματος, η κ. Monica FRASSONI (ΠΡΣ/ΕΕΣ, B) επεσήμανε ακόμα την ανάγκη λήψης δύο πρόσθετων μέτρων και συγκεκριμένα του υποχρεωτικού ελέγχου του 25% των πλοίων που εισέρχονται στα λιμάνια κάθε κράτους μέλους, καθώς και της θέσπισης προδιαγραφών, ώστε επικίνδυνες ουσίες να μην μεταφέρονται από πλοία χωρητικότητας άνω των 10.000 τόνων. Θα πρέπει επίσης να θεσπιστεί η απεριόριστη αστική ευθύνη αυτών που έχουν ναυλώσει τα πλοία, όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ.

Οι Έλληνες ομιλητές

Κατά τον κ. Κωνσταντίνο ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ (ΝΔ), το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας όταν μιλάμε για την ασφάλεια στην ναυσιπλοοία και την τυχόν εισαγωγή νέας νομοθεσίας είναι ότι πρώτα απ' όλα πρέπει να διασφαλιστεί η εφαρμογή της ήδη ισχύουσας νομοθεσίας, κάτι που επί του παρόντος δε συμβαίνει, ιδίως όσον αφορά τους λιμενικούς ελέγχους. Κατά δεύτερον, δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι το θέμα της ναυσιπλοοίας εκφεύγει των εθνικών και ευρωπαϊκών συνόρων. Χρειάζεται, επομένως, δράση σε διεθνές επίπεδο και για αυτό θα πρέπει να έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την εξουσιοδότηση που απαιτείται, ώστε να συνεννοηθεί με όλες τις υποψήφιες χώρες σε πρώτη φάση αλλά και με όλες τις γειτονικές χώρες, για να υπάρχει συντονισμός των ενεργειών. Θα πρέπει, συγκεκριμένα, να έχει την εξουσιοδότηση από το Συμβούλιο, που είναι αναγκαία προκειμένου να διαπραγματευθεί σωστά και με το απαραίτητο κύρος στο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ), ο οποίος πράγματι είναι αργός.

Εξάλλου, δεν θα πρέπει να παραβλέπεται ότι το πρόβλημα έχει πολλές πτυχές. "Γίνεται πχ λόγος για τα παλαιά τάνκερς μονού τοιχώματος, ταυτόχρονα όμως λησμονείται ότι πρόσφατα πριν από 2 χρόνια ένα πλοίο διπλού τοιχώματος, ηλικίας δέκα περίπου ετών, βυθίστηκε ανοιχτά της Γαλλίας· αυτό, βεβαίως, δείχνει ότι δεν είναι πανάκεια το διπλό τοίχωμα, όπως δεν είναι πανάκεια το να στρέφεται κανείς μόνο στο θέμα των σημαιών ευκαιρίας, διότι συχνά παρουσιάζονται προβλήματα και με πλοία που δεν ανήκουν σε σημαίες ευκαιρίας", τόνισε ο κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ, για να επισημάνει ότι προφανώς πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα με τα πλοία μονού τοιχώματος καθώς και με τις σημαίες ευκαιρίας, αλλά δεν θα πρέπει να υποτιμώνται και κάποια άλλα ζητήματα, όπως πχ οι λιμενικοί έλεγχοι, το θέμα των λιμανιών καταφυγής, η συντήρηση των πλοίων κ.ά.. Όλα αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν συνολικά για να υπάρξουν απτά αποτελέσματα. "Χρειαζόμαστε μια δέσμη μέτρων για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα", υπογράμμισε ο ομιλητής, ο οποίος έκλεισε την παρέμβασή του, καλώντας "τους συναδέλφους να μην μετατρέψουν το Κοινοβούλιο σε διαιτητή για την επίλυση εσωτερικών ισπανικών διαφορών", όσον αφορά στο αίτημα για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.


Αερομεταφορές επιβατών, εμπορευμάτων και ταχυδρομείου
Samuli POHJAMO (ΦΙΛ, FIN)
Κοινή θέση η οποία καθορίστηκε από το Συμβούλιο για τη θέσπιση κανονισμού του Συμβουλίου για τις στατιστικές δηλώσεις που αφορούν την αεροπορική μεταφορά επιβατών, εμπορευμάτων και ταχυδρομείου
Έγγρ.: A5-416/2002
Διαδικασία: Συναπόφαση (2η ανάγνωση)
Συζήτηση: 18.12.2002
Ψηφοφορία: 18.12.2002

Ανάλυση ψηφοφορίας

Με την έγκριση της έκθεσης του κ. Samuli POHJAMO (ΦΙΛ, FIN), το Κοινοβούλιο ακολούθησε την προτροπή του εισηγητή του να εγκρίνει χωρίς τροπολογίες την κοινή θέση του Συμβουλίου σχετικά με τη θέσπιση κανονισμού για τις στατιστικές καταγραφές των αεροπορικών μεταφορών επιβατών, φορτίου και ταχυδρομείου.

Ο κανονισμός έρχεται να απαντήσει στην ανάγκη της ευρωπαϊκής αεροπορικής βιομηχανίας για πρόσφατα και συγκρίσιμα στατιστικά στοιχεία, ούτως ώστε να έχει μία πιο σφαιρική και λεπτομερή εικόνα των δραστηριοτήτων της, καθώς κατά τις τελευταίες δεκαετίες έχει σημειωθεί ραγδαία αύξηση των εναέριων μεταφορών, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα όσον αφορά τον κορεσμό του εναέριου χώρου, τη δυνατότητα των αερολιμένων να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και την ικανότητα της αεροπορικής βιομηχανίας να αναπτύξει διαδικασίες και μεθόδους που την καθιστούν ικανή να σέβεται τις όλο και αυστηρότερες περιβαλλοντικές ανάγκες.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Ton Huyssoon
(Στρασβούργο) Τηλ.: (33) 3 881 74005
(Βρυξέλλες) Τηλ.: (32-2) 28 42408
e-mail :   envi-press@europarl.eu.int


Γεωργια

Διδάγματα από την κρίση του αφθώδους πυρετού του 2001
Wolfgang KREISSL-DÖRFLER (ΕΣΚ, D)
Αφθώδης πυρετός: διδάγματα που πρέπει να αποκομίσουμε από την κρίση του 2001 - προτάσεις για το μέλλον
Έγγρ.: A5-/2002
Διαδικασία: Πρωτοβουλία
Συζήτηση: 17.12.2002
Ψηφοφορία: 17.12.2002

Ανάλυση ψηφοφορίας

Κατά τη συνεδρίαση της 16ης Ιανουαρίου 2002 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να συγκροτήσει προσωρινή επιτροπή για τον αφθώδη πυρετό. Η επιτροπή αυτή, μετά από πολύμηνη έρευνα, ενέκρινε ομόφωνα την έκθεση του κ. Wolfgang KREISSL-DÖRFLER (ΕΣΚ, D) σχετικά με την καταπολέμηση του αφθώδους πυρετού στην Ευρωπαϊκή Ένωση το έτος 2001 και με τα μέτρα καταπολέμησης των επιζωοτιώ ν , την οποία και υιοθέτησε σήμερα, με ευρύτατη πλειοψηφία (481 ψήφοι υπέρ, 32 κατά και 13 αποχές) η Ολομέλεια του Σώματος. Για τον εισηγητή, το θέμα δεν είναι εάν θα εκδηλωθεί ξανά κρίση αφθώδους πυρετού εντός της ΕΕ στο μέλλον, αλλά το "πότε και πού".

Υπενθυμίζεται ότι ο αφθώδης πυρετός είναι ιογενές νόσημα των δίχηλων ζώων (μηρυκαστικών, χοίρων). Η μεγάλη σημασία του νοσήματος έγκειται, πέραν των οικονομικών απωλειών, στις τεράστιες κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις του στους πληγέντες πληθυσμούς. Μονάχα στο Ηνωμένο Βασίλειο, με βεβαιωμένες 2030 εστίες εκδήλωσης της νόσου, θανατώθηκαν 6,5 εκατομμύρια ζώα. Στην Ολλανδία ο αριθμός αυτός ανήλθε σε 285.000, στη Γαλλία περίπου σε 63.000 και στην Ιρλανδία σε 53.000. Ως εκ τούτου, προκλήθηκε εκτεταμένη κοινωνική αναταραχή στις πληγείσες χώρες, η οποία συνοδεύτηκε από βαρύτατες οικονομικές επιπτώσεις. Η προέλευση της ασθένειας δεν έχει ακόμη διευκρινισθεί πλήρως.

Πάντως, διάφορα κράτη μέλη εφάρμοζαν στρατηγική γενικού εμβολιασμού όλων των βοοειδών προτού αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση το 1991 να εφαρμόσει τη σημερινή στρατηγική των θανατώσεων των μολυσμένων αγελών και των ζώων που είχαν έλθει σε επαφή με την πηγή της μόλυνσης ή με περιοχές που είχαν πληγεί από την ασθένεια. Για την Ολομέλεια, η εν λόγω πολιτική δεν μπορεί να συνεχιστεί υπό τη σημερινή της μορφή μετά τις εμπειρίες με τον αφθώδη πυρετό κατά το 2001.

Σε ότι αφορά την εκδήλωση της κρίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, στιγματίζεται η ανεπαρκής πολιτική ενημέρωσης της Βρετανικής Κυβέρνησης καθώς και οι γραφειοκρατικές και τυπολατρικές αγκυλώσεις που συνέβαλαν στο να θεωρείται εκτός ελέγχου η επιδημία ως τα τέλη Μαρτίου 2001. Στην Ολλανδία, η καταπολέμηση της ζωονόσου αρχικά βασίστηκε στις εμπειρίες με την πανώλη των χοίρων, αλλά τελικά αποφασίστηκε πολιτική θανατώσεων ακόμα και των εμβολιασθέντων ζώων. Στην Γαλλία, ο αφθώδης πυρετός καταπολεμήθηκε επίσης με πολιτική προληπτικής θανάτωσης που αποδείχθηκε αποτελεσματική.

Στην Ελλάδα, οι επιζωοτίες του αφθώδους πυρετού υπήρξαν πάντα περιστασιακές και απόρροια του γεγονότος ότι η νόσος ενδημεί στην Τουρκία (εξ’ου και η εμφάνιση κρουσμάτων στα ανατολικά - Έβρος, Μυτιλήνη, Χίος, Σάμος, Δωδεκάνησα). Όπως χαρακτηριστικά αναγνωρίζεται στην έκθεση, «μετά τις επιζωοτίες του 1994 και του 1996 και τη θανάτωση αρκετών χιλιάδων ζώων, οι κτηνοτρόφοι στην Ελλάδα έχουν ευαισθητοποιηθεί και ισχυρίζονται ότι δεν γίνονται παράνομες εισαγωγές ζώων από τη γείτονα χώρα». Κατά την τελευταία επιζωοτία (θέρος 2000), εντοπίσθηκαν 12 εστίες στον Έβρο: θανατώθηκαν περίπου 8.000 ζώα, το δε κόστος υπολογίστηκε σε 750.000 ευρώ. Στο κόστος αυτό περιλαμβάνονται όχι μόνον οι αποζημιώσεις, αλλά και τα έξοδα επιτήρησης, απολυμάνσεων και οι διοικητικές και λοιπές δαπάνες. Η κοινωνική αναστάτωση ήταν υποτονική ενώ τα ΜΜΕ αντέδρασαν ελάχιστα, όπως και τα φιλοζωικά σωματεία.

Σε ότι αφορά στον ρόλο της Επιτροπής στην καταπολέμηση του αφθώδους πυρετού, σημειώνεται ότι «αντέδρασε χωρίς καθυστέρηση (…) και πήρε τις αναγκαίες αποφάσεις». Δεν δύναται όμως να παρασχεθεί μία μόνο απάντηση στο ερώτημα αν πρέπει να κάνουμε εμβολιασμούς σε περίπτωση εμφάνισης αφθώδους πυρετού· πράγματι, σημειώνεται ότι η απόφαση για εμβολιασμό δεν αποτελεί επιστημονική, αλλά πολιτική επιλογή. Τα εμβόλια που υπάρχουν επιτρέπουν μεν την διάκριση μεταξύ μολυσμένων και εμβολιασμένων ζώων, όμως εξακολουθεί να υπάρχει το πρόβλημα των «φορέων» του ιού, τα οποία αρχικά δεν παρουσιάζουν κλινικά συμπτώματα.

Ως εκ τούτου, για την Ολομέλεια, οι έκτακτοι εμβολιασμοί με σκοπό να μη θανατωθούν τα ζώα, ώστε να χρησιμοποιηθούν κανονικά στη συνέχεια, δεν θα πρέπει να θεωρούνται ως τελευταίο μέσο για την καταπολέμηση του αφθώδους πυρετού, αλλά να εξετάζονται ως πρώτη επιλογή ήδη από την αρχή της επιδημίας. Υπογραμμίζεται πάντως σε άλλο σημείο της έκθεσης ότι σε ότι αφορά το καθεστώς εισαγωγών και ελέγχων στην ΕΕ, θα πρέπει να προβλέπεται η σήμανση της χώρας καταγωγής σε όλα τα τρόφιμα προκειμένου να είναι εγγυημένη στην ΕΕ η πλήρης ανιχνευσιμότητα όλων των ζωικών προϊόντων για ανθρώπινη κατανάλωση. Επί των δημοσιονομικών πτυχών υπογραμμίζεται ότι η μέθοδος αποτίμησης των ζημιών πρέπει να χαρακτηρίζεται από διαφάνεια και αντικειμενικότητα, ανεξαρτήτως των τυχαίων διακυμάνσεων των τιμών αγοράς. Είναι πάντως απαράδεκτο οι υπόλοιποι τομείς της οικονομίας, ιδιαίτερα ο τομέας του τουρισμού και του αθλητισμού, να είναι υποχρεωμένοι να αναλαμβάνουν μόνοι τους τις ζημιές που προκαλεί η εν λόγω πολιτική "μη εμβολιασμού".

Γι’ αυτούς τους λόγους, η Ολομέλεια καλεί την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να λάβουν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω μέτρα:

 • Κατάρτιση συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης υπό την αιγίδα της ΕΕ·
 • Δημιουργία ζωνών προστασίας διεθνώς·
 • Εξασφάλιση της δέουσας συνεργασίας με τις αρμόδιες αρχές των υπό ένταξη κρατών·
 • Διατήρηση αποθεμάτων εμβολίων σε πολύ μεγάλες ποσότητες·
 • Εναρμόνιση της περιόδου αναμονής για την επανάκτηση καθεστώτος "απαλλαγμένου από αφθώδη πυρετό μετά από εμβολιασμό" με την περίοδο που χρησιμοποιείται όταν εφαρμόζεται πολιτική σφαγής, δηλαδή 3 μήνες·
 • Επεξεργασία εκ νέου του συνολικού σχεδίου της ΕΕ για την αποτροπή των επιδημιών των ζώων εκμετάλλευσης στην ΕΕ και σχεδίων έκτακτης ανάγκης των κρατών μελών·
 • Τακτική επιθεώρηση των κτηνοτροφιών·
 • Τακτικά προγράμματα κατάρτισης και ασκήσεις για τον έλεγχο των επιδημιών με τη συμμετοχή αγροτών και κτηνιάτρων·
 • Ενημέρωση της οδηγίας σχετικά με τη βελτίωση της ταυτοποίησης των χοίρων και των αιγοπροβάτων από την Επιτροπή·
 • Καταπολέμηση των παράνομων εισαγωγών·
 • Ταχεία κατάργηση της δυνατότητας εισαγωγής κρέατος προς ίδια κατανάλωση.

Με τροπολογίες που εγκρίθηκαν, υπογραμμίζεται ότι θα πρέπει να εξετασθεί η σκοπιμότητα της παροχής οικονομικής ενίσχυσης στα κράτη μέλη που πλήττονται από τις επιζωοτίες, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει η Επιτροπή να συμβάλει ενεργά σε μια παγκόσμια στρατηγική για την καταπολέμηση του αφθώδους πυρετού. Επισημαίνεται επίσης ότι η εφαρμογή υποχρεωτικών μέτρων βιοασφάλειας πλησίον μολυσμένων περιοχών, μπορεί να διαδραματίσει θετικό ρόλο στον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας.

Σημαντικό είναι τέλος να τονωθεί η έρευνα στον τομέα, με την ίδρυση ενός κοινοτικού εργαστηρίου αναφοράς για τις φυσαλιδώδεις ιογενείς ασθένειες, την βελτίωση των εμβολίων αλλά και την επείγουσα πιστοποίηση των επιτόπιων δοκιμών. Η Επιτροπή καλείται να εκπονήσει μια ανάλυση κόστους-ωφέλειας ενός προληπτικού εμβολιασμού αλλά και να υποβάλλει νομοθετικές προτάσεις για τη βελτίωση της βιοασφάλειας, ούτως ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι λόγω μεταφοράς ζώντων ζώων. Μένει επίσης να εξερευνηθεί η δυνατότητα δημιουργίας ενός κοινοτικού ταμείου εγγυήσεων, ενώ η Επιτροπή καλείται, τέλος, να υποβάλει πρόταση για τη λήψη κοινοτικών μέτρων σχετικά με τον έλεγχο του αφθώδους πυρετού.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Mary Brazier
(Στρασβούργο) Τηλ.: (33) 3 88 763969
(Βρυξέλλες) Τηλ.: (32-2) 28 42672
e-mail :  agri-press@europarl.eu.int

Η συζήτηση

Ο εισηγητής

Υπενθυμίζοντας ότι τον Φεβρουάριο του 2001 εκδηλώθηκε η πιο βαριά μορφή αφθώδους στην Ευρώπη που οδήγησε στη θανάτωση 6,5 εκατ., κατά άλλους δε ενδεχομένως και 10 εκατ. ζώων, ο εισηγητής της προσωρινής επιτροπής που συνέστησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την εξέταση του θέματος κ. Wolfgang KREISSL-DÖRFLER (ΕΣΚ, D) υπογράμμισε ότι μία πολιτική καταπολέμησης της ασθένειας που βασίζεται αποκλειστικά στη θανάτωση των μολυσμένων ζώων δε γίνεται δεκτή από τους πολίτες της ΕΕ. Αναφερόμενος στη συνέχεια στις εργασίες της προσωρινής και όχι εξεταστικής επιτροπής, ο εισηγητής τόνισε ότι στόχος της δεν ήταν ούτε να αποδώσει δικαιοσύνη αλλά ούτε και να κάνει το διαιτητή μεταξύ των διαφόρων επιστημόνων, αλλά απλά να αναλύσει την κατάσταση στις διάφορες χώρες μέλη και να προβεί σε συστάσεις για την αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον.

Αυτό λοιπόν που προέχει τώρα είναι να βελτιωθούν οι έλεγχοι καθώς και η σήμανση των ζώων. Θα πρέπει ακόμα να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η παράνομη εισαγωγή ζωοτροφών ή προϊόντων από τρίτες χώρες, όπου είναι ενδημικός ο αφθώδης πυρετός. Ο εμβολιασμός κρίνεται απαραίτητος για να μην θανατώνονται τα υγιή ζώα. Επίσης, το θέμα της κατάλληλης ενημέρωσης είναι κατεπείγουσας σημασίας. Βεβαίως δεν θα πρέπει να δημιουργούνται φρούδες ελπίδες στους πολίτες: ένα κοπάδι στο οποίο έχει ξεσπάσει κάποια κρίση θα πρέπει πάντα να θανατώνεται.

Η δήλωση της Επιτροπής

Eπισημαίνοντας ότι ήρθε η ώρα να εξαχθούν τα διδάγματα της κρίσης του αφθώδους πυρετού, ο αρμόδιος Επίτροπος κ. David BYRNE χαιρέτισε τις εργασίες της προσωρινής επιτροπής που συστήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς διερεύνηση του θέματος, καθώς η εξεταζόμενη έκθεση χαρακτηρίζεται από μια "ισορροπημένη προσέγγιση" και είναι προσανατολισμένη προς το μέλλον. Οι απόψεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συνέχισε ο κ. BYRNE, αντικατοπτρίζονται έντονα στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πράγμα το οποίο θα φανεί σύντομα κατά την εξέταση του πακέτου μέτρων αντιμετώπισης του αφθώδους πυρετού το οποίο αναμένεται να παρουσιάσει η Επιτροπή.

Σε ότι αφορά την διεθνή διάσταση της κρίσης, έχουν ακουστεί πολλές εσφαλμένες εκτιμήσεις ή παρανοήσεις. Άλλο πράγμα είναι οι παράνομες εισαγωγές κρέατος, και άλλο πράγμα ο ελλιπής έλεγχος των νομίμων εισαγωγών. Η Επιτροπή προτίθεται, στο πλαίσιο αυτό, να αρχίσει μια εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού, ώστε να αποφευχθεί μελλοντικά η περίπτωση εισαγωγών μη ελεγμένων προϊόντων από τους ταξιδιώτες. Επιπλέον, μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι, πλέον, ο έλεγχος των νομίμων εισαγωγών έχει καταστεί αποτελεσματικός, χωρίς να οδηγηθούμε σε κεκαλυμμένο προστατευτισμό υπέρ των κοινοτικών προϊόντων ή, στο άλλο άκρο, σε μέτρα που θα διέλυαν την εσωτερική αγορά.

Εξ' άλλου, υπογράμμισε ο Επίτροπος, η κοινοτική νομοθεσία στον τομέα είναι κυρίως υπό μορφή οδηγιών, πράγμα το οποίο δίνει περιθώρια ευελιξίας στα κράτη μέλη. Στο ΗΒ, το πρόβλημα οξύνθηκε κυρίως από τις συχνές κινήσεις μη καταγεγραμμένων ζώων. Για τον λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλλε προτάσεις για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα σύμφωνα με τις ιδέες της Επιτροπής Περιβάλλοντος, αποσκοπώντας στο να καθιερωθεί ένα σωστό σύστημα ταυτοποίησης ώστε οι κτηνιατρικές αρχές να μπορούν να εντοπίζουν ατομικά τα ενεχόμενα ζώα. Κατά την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα.

Περνώντας στο ευαίσθητο θέμα του εμβολιασμού, ο κ. ΒΥRNE αναγνώρισε ότι η κατεπείγουσα προσφυγή στους μαζικούς εμβολιασμούς διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο. Και στο θέμα αυτό, όμως, συνεχίζουν να υπάρχουν σοβαρές παρανοήσεις: άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραμένει ότι ο προληπτικός εμβολιασμός, παρότι αναμφισβήτητα χρήσιμος, δεν αποτελεί πλήρη λύση, η οποία θα μπορούσε να εκριζώσει εσαεί το πρόβλημα του αφθώδους πυρετού στην Ένωση. Για τον λόγο αυτό, συνεχίζεται η συνεργασία με το Διεθνές Γραφείο Επιζωοτιών προκειμένου να αναπτυχθούν νέα, αποτελεσματικότερα εμβόλια και επιστημονικά τεστ. Τέλος, σε ότι αφορά τις αποζημιώσεις που ζητούν ορισμένα κράτη μέλη, διευκρινίζεται ότι οι πληρωμές θα γίνουν με βάση τους ελέγχους που έχουν διενεργηθεί από την Επιτροπή, ενώ σε κάθε περίπτωση χρειάζεται προηγούμενη απόφαση του Συμβουλίου. Οι κοινοτικοί πόροι, ωστόσο, δεν μπορούν να αφορούν στην αποζημίωση όσων ζημιώθηκαν έμμεσα από την κρίση.

Οι πολιτικές ομάδες

Ο κ. Robert STURDY (ΕΛΚ/ΕΔ, UK) στάθηκε στη μεγάλη επιτυχία που σημείωσαν οι εργασίες της προσωρινής επιτροπής· κάτι που αποδεικνύεται, άλλωστε, και από τα πολλά συγχαρητήρια που δέχθηκαν τα μέλη της στις περιοχές που επισκέφθηκαν από τους πολίτες που είχαν επιτέλους τη δυνατότητα να εκφράσουν τις απόψεις και τα παράπονά τους. Μία κυρία, μάλιστα, συμπύκνωσε σε μία φράση τα αισθήματα όλων των πληγέντων κτηνοτρόφων: "η βρετανική κυβέρνηση μας αφαίρεσε τα όνειρά μας και αυτό είναι κάτι που δεν θα πρέπει να ξαναγίνει". Στις συστάσεις της η προσωρινή επιτροπή ασκεί όντως επικρίσεις στη βρετανική κυβέρνηση, όμως εάν η τελευταία έκανε λάθη η επιτροπή ήταν υποχρεωμένη να τα εξετάσει και να τα καταγγείλει. Επίσης, παρά τη γενική συμφωνία του με όσα ανέφερε ο Επίτροπος, ο κ. STURDY εξέφρασε μία διαφωνία πρακτικού χαρακτήρα ως προς το ότι θα πρέπει να ελέγχονται οι εισαγωγές από χώρες όπου ενδημεί ο αφθώδης πυρετός, τονίζοντας ότι ακόμα και στην κρίση του ΗΒ μετά από τόσες έρευνες και αναλύσεις δεν είναι ακόμα απολύτως ξεκάθαρο πως ξέσπασε η κρίση. Σημαντικό είναι λοιπόν να αλλάξει όχι μόνο η νομοθεσία αλλά και η νοοτροπία.

Υπογραμμίζοντας ότι ορισμένοι επιχείρησαν να χειραγωγήσουν τις εργασίες της επιτροπής, σε αναζήτηση "ενόχων", η κ. Anne FERREIRA (ΕΣΚ, F) σημείωσε ότι, εκ των υστέρων, είναι εύκολο να αποδίδουμε ευθύνες. Ναι μεν εκατομμύρια ζώα σφάχτηκαν και καταστράφηκαν, πρέπει όμως να θυμηθούμε ότι τα μέτρα αυτά λήφθηκαν κατεπειγόντως. Γι' αυτό, αυτό το οποίο είναι σημαντικό είναι να στραφούμε προς το μέλλον, αναγνωρίζοντας την σημασία μιας πραγματικής πολιτικής πρόληψης και προφύλαξης, με την ενημέρωση των κτηνοτρόφων σχετικά με την φύση της ασθένειας. Επιπλέον, θα πρέπει να καθιερωθεί η ταυτοποίηση των ζώων και να ενισχυθεί ο έλεγχος των εισαγωγών. Όταν όμως έχει αποδειχθεί η μόλυνση ολόκληρων κοπαδιών, κατέληξε η κ. FERREIRA, τότε η σφαγή τους, δυστυχώς, παραμένει η μόνη αξιόπιστη λύση.

Σπάνια, ο κ. Jan MULDER (ΦΙΛ, NL), στα τόσα χρόνια που είναι ευρωβουλευτής, έχει ξαναδεί τόσο θετική υποδοχή από τους πολίτες στα διάφορα μέρη που επισκεπτόταν η προσωρινή επιτροπή για τον αφθώδη πυρετό. Κεντρικό σημείο για την πολιτική του ομάδα είναι η αρχή ότι η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία· όμως οι έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα είναι και παραμένουν από ελλιπέστατοι έως ανύπαρκτοι· αυτό είναι, λοιπόν, κάτι που θα πρέπει να αλλάξει άμεσα. Ο ομιλητής εξέφρασε επίσης την αντίθεσή του στο μέτρο του προσωρινού εμβολιασμού, λόγω των πολλών μορφών του αφθώδους πυρετού. Κανένας, άλλωστε, από τους ειδικούς με τους οποίους διαβουλεύθηκε η επιτροπή δεν υποστήριξε το αντίθετο. Τέλος, ο MULDER κάλεσε την "σφικτοχέρα" Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αυξήσει τη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση επιδημικών ασθενειών στα ζώα, καθώς τα € 42 εκατ. που προβλέπονται στην Ατζέντα 2000 σε ετήσια βάση, είναι ελάχιστα σε σχέση με τα πολλαπλάσια εκατ. ευρώ που κόστισε η τελευταία κρίση αφθώδους πυρετού.

Χαιρετίζοντας μια "θετικότατη έκθεση", η κ. Christel FIEBIGER (ΕΕΑ/ΒΠΑ, D) υπογράμμισε ότι οι αυξημένες εισαγωγές και εξαγωγές συνεπάγονται και αντίστοιχο πολλαπλασιασμό των κινδύνων, με την εισαγωγή πολλών άγνωστων ιών. Οι προληπτικοί εμβολιασμοί, πράγματι, συχνά δεν έχουν νόημα εφόσον τα εμβόλια δεν αφορούν τον συγκεκριμένο, προς καταπολέμηση, ιό. Γι' αυτό και θα πρέπει να τονωθεί η έρευνα στον τομέα, αλλά και να εκπονηθεί μια παγκόσμια στρατηγική καταπολέμησης του αφθώδους πυρετού. Ταυτόχρονα, η ΕΕ οφείλει να εξετάσει τις εθνικές στρατηγικές καταπολέμησης που έχουν αναπτύξει τα κράτη μέλη, κατέληξε η ομιλήτρια, σημειώνοντας ότι "δεν έχει νόημα η θανάτωση εκατομμυρίων ζώων που δεν νοσούν" και εκφράζοντας την ελπίδα η επικείμενη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ να διεξαχθεί υπό καθεστώς πλήρους διαφάνειας.

Κύριο μέλημα του Κοινοβουλίου θα πρέπει να είναι, κατά την κ. Caroline LUCAS (ΠΡΣ/ΕΕΣ, UK), να στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι σε κάθε νέα εμφάνιση της νόσου της επιζωοτίας, ο εμβολιασμός των ζώων θα είναι υποχρεωτικός. Στην τελευταία κρίση που έπληξε ιδίως το ΗΒ θανατώθηκαν πάνω από 10 εκατ ζώα, τα περισσότερα από τα οποία άδικα, αφού ήταν υγιή. Θανατώθηκαν όμως για προληπτικούς λόγους, καθώς δόθηκαν κίνητρα στους κτηνοτρόφους. Είναι λυπηρό που η βρετανική κυβέρνηση προσπάθησε να αποδυναμώσει την έκθεση της προσωρινής επιτροπής και ουσιαστικά να ξαναγράψει την ιστορία της κρίσης. Σε αυτήν της την προσπάθεια η βρετανική κυβέρνηση είχε αρωγό τους ευρωβουλευτές της σοσιαλιστικής ομάδας που υιοθέτησαν αβίαστα τα στοιχεία που τους δόθηκαν. Εξάλλου, παρά τα όσα λέγονται, οι σφαγές στο ΗΒ δεν ήταν νόμιμες, αφού η προληπτική σφαγή ζώων απαιτεί αλλαγή της νομοθεσίας, κάτι όμως που δεν έγινε στην περίπτωση του ΗΒ. Η βρετανική κυβέρνηση έκανε, λοιπόν, λάθος στις εκτιμήσεις της και τίποτα δεν διασφαλίζει ότι δεν θα ξανακάνει τα ίδια λάθη και στο μέλλον.

"Πολλά μπορούμε να διδαχθούμε από την εμπειρία της κρίσης του αφθώδους πυρετού για να αποφύγουμε τα ίδια λάθη", τόνισε ο κ. Liam HYLAND (ΕΕΕ, IRL), για να συμπληρώσει ότι θα πρέπει όμως πρώτα να αντιμετωπισθούν τα κενά στη νομοθεσία. Η Επιτροπή θα πρέπει να γνωστοποιήσει από την πλευρά της σε ποιο στάδιο βρίσκεται η αξιολόγηση της, παρέχοντας απτά αποτελέσματα. Καταστροφές σαν κι' αυτές που έλαβαν χώρα πέρυσι μπορούν να αποφευχθούν με σειρά μέτρων, όπως π.χ. η εφαρμογή της νομοθεσίας για την αποκομιδή των ζώων ή η απαγόρευση εισαγωγής κρέατος από τρίτες, μη κοινοτικές χώρες με υψηλούς δείκτες επικινδυνότητας όσον αφορά την εκδήλωση ασθενειών στα ζώα.

Κατά τον κ. Jeffrey TITFORD (ΕΔΔ, UK), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρει και αυτή μεγάλο μερίδιο της ευθύνης, καθώς η ίδια είχε υπαγορεύσει τον προγραμματισμό για την αντιμετώπιση της κρίσης και οι επιδόσεις της ήταν καταστροφικές. Αυτό που λείπει από την έκθεση για τον αφθώδη πυρετό είναι το "γιατί" απέτυχε η Επιτροπή στο καθήκον της να αντιμετωπίσει την κρίση, κάτι για το οποίο όχι μόνο δε γίνεται λόγος πουθενά, αλλά αντιθέτως εκφράζεται και ικανοποίηση για το "υψηλό επίπεδο αντιμετώπισης της κρίσης". Ο κ. TITFORD κάλεσε λοιπόν την Επιτροπή να εξηγήσει γιατί όταν ξέσπασε η κρίση αντέδρασε τόσο ακατάλληλα και αναποτελεσματικά.

Οι Έλληνες ομιλητές

Ο κ. Γιάννης ΠΑΤΑΚΗΣ (ΚΚΕ) δήλωσε ότι θεωρεί την εμφάνιση της ασθένειας αυτής σαν φυσιολογικό επακόλουθο μιας σειράς παραγόντων. Ο πρώτος είναι η πλήρης ελευθερία και ασυδοσία στον τρόπο, με τον οποίο διακινούνται σήμερα τα ζώα και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης σε παγκόσμιο επίπεδο σαν αποτέλεσμα της παγκοσμιοποίησης. Ο δεύτερος συνίσταται στην ουσιαστική κατάργηση των διασυνοριακών κτηνιατρικών ελέγχων στη διακίνηση του ζωικού κεφαλαίου ανάμεσα στις χώρες μέλη. Η κατάργηση αυτή καθιστά ανεξέλεγκτη τη μετακίνηση ζώων από χώρα σε χώρα και συνεπώς συμβάλει στην μεταφορά επικίνδυνων ασθενειών. Ο τρίτος παράγοντας είναι η κατάργηση των δημόσιων κτηνιατρικών υπηρεσιών, η μείωση του προσωπικού τους και γενικότερα η υποτίμηση της αξίας των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών. Όλα αυτά οφείλονται, κατά τον κ. ΠΑΤΑΚΗ, στην απαίτηση του μεγάλου κεφαλαίου για την ελαχιστοποίηση των ελέγχων είτε διασυνοριακά, είτε στο εσωτερικό των χωρών, επειδή οι έλεγχοι μπορεί να γίνονται εμπόδια στις ανάγκες γρήγορης διακίνησης του ζωικού κεφαλαίου και του κέρδους.

Επίσης, δεν είναι άσχετος με τις παραπάνω εξελίξεις ο παράγοντας της διατροφής των ζώων με μη ελεγχόμενες τροφές, πράγμα που οδήγησε στην εξάπλωση του αφθώδους πυρετού. Αυτός ο παράγοντας δεν είναι μικρής σημασίας, όπως έχει αποδειχθεί και σε άλλες κρίσεις στο εσωτερικό της ΕΕ σε θέματα κτηνοτροφίας, όπως οι διοξίνες, τα πουλερικά και η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια στα βοοειδή. "Τέτοιες κρίσεις που απειλούν τη δημόσια υγεία θα εξακολουθούν να εμφανίζονται, όσο στην παραγωγή θα κυριαρχεί το κριτήριο του κέρδους και οι κανόνες παραγωγής διακίνησης και εμπορίας που επιβάλουν οι πολυεθνικές και άλλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις του τομέα", τόνισε ο κ. ΠΑΤΑΚΗΣ για να κλείσει την παρέμβασή του επισημαίνοντας ότι "τα όποια μέτρα λαμβάνονται θα έχουν μόνο αποσπασματικό χαρακτήρα και θα είναι αποτελεσματικά μέχρι να εμφανιστεί η επόμενη κρίση. Η μόνη διέξοδος που θα έχει μακροχρόνιο χαρακτήρα και δεν θα απειλεί την αγροτική οικονομία των χωρών περνά από την κατάργηση του καπιταλιστικού κέρδους στην παραγωγή και στην θέσπιση επαρκών συνοριακών ελέγχων ενάντια στις απαιτήσεις πολυεθνικών επιχειρήσεων".


Καλύτερος έλεγχος των μετακινήσεων των αιγοπροβάτων
Caroline JACKSON (ΕΛΚ/ΕΔ, UK)
Έγγρ.: A5-422/2002
Διαδικασία: Διαβούλευση
Συζήτηση: 17.12.2002
Ψηφοφορία: 17.12.2002

Ψηφοφορία

Εγκρίθηκε από την ολομέλεια η έκθεση της κ. Caroline JACKSON (ΕΛΚ/ΕΔ, UK) σχετικά με την έκδοση οδηγίας για την ενίσχυση των ελέγχων των κινήσεων των αιγοπροβάτων.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Mary Brazier
(Στρασβούργο) Τηλ.: (33) 3 88 763969
(Βρυξέλλες) Τηλ.: (32-2) 28 42672
e-mail :  agri-press@europarl.eu.int


Απασχόληση και κοινωνικές υποθέσεις

Προστασία από την έκθεση των εργαζόμενων στον αμίαντο
Elisa Maria DAMIÃO (ΕΣΚ, P)
Σύσταση για τη δεύτερη ανάγνωση σχετικά με την κοινή θέση που εξέδωσε το Συμβούλιο εν όψει της έγκρισης οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση της οδηγίας 83/477/ΕΟΚ του Συμβουλίου για την προστασία των εργαζομένων από τους κινδύνους που οφείλονται στην έκθεσή τους στον αμίαντο κατά τη διάρκεια της εργασίας
Έγγρ.: A5-404/2002
Διαδικασία: Συναπόφαση (2η ανάγνωση)
Συζήτηση: 16.12.2002
Ψηφοφορία: 17.12.2002

Ανάλυση ψηφοφορίας

Με την ομόφωνη έγκριση της έκθεσης της κ. Elisa Maria DAMIÃO (ΕΣΚ, P) σχετικά με την προστασία των εργαζομένων από τους κινδύνους που οφείλονται στην έκθεσή τους στον αμίαντο, η Ολομέλεια ενέκρινε, στα πλαίσια της δεύτερης ανάγνωσης της διαδικασίας συναπόφασης, και τις τρεις τροπολογίες στην κοινή θέση του Συμβουλίου τις οποίες και πρότεινε η εισηγήτρια.

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο πρόσθεσε ένα νέο σημείο στην προταθείσα οδηγία που αποσκοπεί στο να απαγορεύσει όλες τις δραστηριότητες που εκθέτουν τους εργαζομένους σε ίνες αμιάντου, με εξαίρεση τα έργα κατεδάφισης και εξάλειψης των προϊόντων που προέρχονται από την κατεδάφιση και από την αφαίρεση του αμιάντου. Η εισαγωγή της απαγόρευσης αυτής αφορά τις δραστηριότητες που εκθέτουν τους εργαζομένους σε ίνες αμιάντου κατά την εξόρυξη του αμιάντου, κατά την παρασκευή και μεταποίηση προϊόντων που περιέχουν αμίαντο. Το Συμβούλιο υποστηρίζοντας την απαγόρευση της πλειονότητας των δραστηριοτήτων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην έκθεση των εργαζομένων στις ίνες αμιάντου, θεωρεί ότι το κείμενο της κοινής θέσης προχωράει περισσότερο από το κείμενο της αρχικής πρότασης της Επιτροπής.
Οι τροπολογίες τις οποίες ενέκρινε το Σώμα αφορούν ειδικότερα τις περιόδους ανάπαυσης κατά την εργασία που απαιτεί τη χρησιμοποίηση ατομικών αναπνευστικών συσκευών, τον καθορισμό της 'σποραδικής και μειωμένης έντασης έκθεσης' στον αμίαντο κατά την εργασία καθώς και διατάξεις για κατάλληλες κυρώσεις σε περιπτώσεις παραβίασης της εθνικής νομοθεσίας που οφείλει να εγκριθεί με βάση την παρούσα οδηγία. Εκτιμάται ότι το Συμβούλιο μπορέσει να αποδεχθεί τις συμβιβαστικές αυτές τροπολογίες εντός του 2002, επισπεύδοντας έτσι την θέση σε εφαρμογή της οδηγίας.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Constanze Beckerhoff
(Στρασβούργο) Τηλ.: (33) 3 881 73780
(Βρυξέλλες) Τηλ.: (32-2) 28 44302
e-mail :  empl-press@europarl.eu.int

Η συζήτηση

Ο εισηγητής

Αντικαθιστώντας την εισηγήτρια κ. Elisa Maria DAMIÃO (ΕΣΚ, P) που ασθενεί, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Απασχόλησης κ. Stephen HUGHES (ΕΣΚ, UK) τόνισε ότι η κοινή θέση του Συμβουλίου κινείται σε ιδιαίτερα θετική κατεύθυνση, καθώς θεσπίζει την απαγόρευση όλων των δραστηριοτήτων που συνεπάγονται την έκθεση των εργαζόμενων στον αμίαντο, με την εξαίρεση, ωστόσο, των εργασιών κατεδαφίσεως κτιρίων, για τις οποίες, πάντως, και πάλι λαμβάνονται ιδιαίτερες προβλέψεις προστασίας. Παρά ταύτα, η Επιτροπή Απασχόλησης ενέκρινε τρεις τροπολογίες που αποσκοπούν στο να επιφέρουν κάποιες περαιτέρω βελτιώσεις στο κείμενο της κοινής θέσης. Η πρώτη από αυτές αποσκοπεί στην καλύτερη αποσαφήνιση του όρου "σποραδική και μειωμένης έντασης έκθεση στον αμίαντο" που αφορά σε μία από τις εξαιρέσεις που προβλέπονται στον κοινό κανόνα απαγόρευσης· η δεύτερη τροπολογία αποσκοπεί στην πρόβλεψη διαλειμμάτων καθώς και στην εφοδίαση των εργαζομένων που εκτίθενται στον αμίαντο με ειδικές στολές για την καλύτερη προστασία τους· τέλος, η τρίτη τροπολογία αποσκοπεί στην πρόβλεψη κυρώσεων, υπό τη μορφή ενός κειμένου γενικής ισχύος.

Ικανοποιημένος, εξάλλου, από τη μέχρι τώρα αρμονική συνεργασία με το Συμβούλιο, ο ομιλητής εξέφρασε την πεποίθησή του για την έγκριση της οδηγίας ήδη από τη δεύτερη ανάγνωση, καθώς το Συμβούλιο έχει κοινοποιήσει ότι μπορεί να δεχθεί αυτές τις τρεις τροπολογίες. Ελπίζει δε να μην έχουν κατατεθεί νέες τροπολογίες από τις πολιτικές ομάδες για την ολομέλεια, καθώς κάτι τέτοιο θα συνεπαγόταν ενδεχομένως καθυστέρηση εβδομάδων, εάν όχι και μηνών· διάστημα, στο οποίο, οι εργαζόμενοι θα συνέχιζαν, βεβαίως, να εκτίθενται στον αμίαντο, με όλες τις τραγικές συνέπειες που αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους.

Η δήλωση της Επιτροπής

Ο Επίτροπος κ. Antonio VITORINO δήλωσε την ξεκάθαρη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην αποτελεσματική προστασία των εργαζόμενων από την έκθεσή τους στον αμίαντο, θέμα για το οποίο η Επιτροπή έχει μεριμνήσει κατά προτεραιότητα, προβαίνοντας στην υποβολή των κατάλληλων νομοθετικών προτάσεων και συναφών ανακοινώσεων. Η Επιτροπή μπορεί να δεχθεί, εξάλλου, και τις τρεις τροπολογίες της Επιτροπής Απασχόλησης του Κοινοβουλίου, καθώς είναι τροπολογίες ποιοτικές, που στοχεύουν στην ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων από την έκθεση στον αμίαντο. Επιπλέον δε, συμβάλλουν και στη βελτίωση του περιεχομένου της κοινής θέσης, η οποία είναι, πάντως, ήδη πολύ ικανοποιητική, καθώς προβαίνει στη θέσπιση πλήρους απαγόρευσης για την έκθεση των εργαζόμενων στον αμίαντο.

Οι πολιτικές ομάδες

Υπογραμμίζοντας ότι η έκθεση των εργαζομένων στον αμίαντο ή στα παράγωγα του μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον καρκίνο, ο κ. Manuel PÉREZ ÁLVAREZ (ΕΛΚ/ΕΔ, E) επεσήμανε ότι ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι σε οικοδομικές επιχειρήσεις, στην βιομηχανία ή και στην ναυπηγική αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου. Θα πρέπει λοιπόν η εξεταζόμενη οδηγία να υιοθετηθεί το ταχύτερο δυνατόν, και οπωσδήποτε πριν από την διεύρυνση. Ο ομιλητής εξέφρασε την υποστήριξη του απέναντι στις τροπολογίες της εισηγήτριας με τις οποίες τονίζεται η σημασία του κοινωνικού διαλόγου και προβλέπονται ταυτόχρονα αυστηρές κυρώσεις. Πράγματι, είναι απαραίτητο να εξασφαλισθούν αποτελεσματικά μέτρα προκειμένου να υλοποιηθούν οι στόχοι της Λισσαβώνας για ασφαλείς εργασιακές συνθήκες. Προς τούτο, θα πρέπει να αναπτυχθεί μια "πραγματική κουλτούρας της πρόληψης" αλλά και να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που έχει υποβληθεί.

Για τον κ. Proinsias DE ROSSA (ΕΣΚ, IRL), ο αμίαντος αποτελεί έναν πραγματικό "σιωπηλό και αόρατο δολοφόνο που ζει στα σπίτια μας". Μολονότι η δράση του καθ' έξιν δολοφόνου αυτού αποκαλύφθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 70, οι κίνδυνοι συνεχίζουν να υφίστανται. Για να εξουδετερωθούν, θα χρειαστεί μελλοντικά να αφαιρεθεί ο αμίαντος από πάμπολλες κατοικίες ή ακόμη και να κατεδαφιστούν. Καταλήγοντας, ο κ. DE ROSSA επεσήμανε ότι η εξεταζόμενη οδηγία οφείλει να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή.

Η κ. Elizabeth LYNNE (ΦΙΛ, UK) σημείωσε ότι, κάθε χρόνο τα θύματα του αμίαντου ανέρχονται στα 4500 άτομα· ο αριθμός αυτός καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος. Σημαντικό είναι λοιπόν να απαγορευθεί η πώληση του αμιάντου από το 2005, αλλά και να συνυπολογισθεί ότι το καρκινογόνο αυτό προϊόν συνεχίζει να κρύβεται σε χιλιάδες κτίρια, οπότε και αυτή η αφαίρεση του δεν στερείται κινδύνων για όσους εργάζονται στον κατασκευαστικό τομέα. Συνεχίζοντας, η κ. LYNNE, εξέφρασε την απογοήτευση της ("ντροπή που δεν επιμείναμε") διότι απορρίφθηκαν οι επί το αυστηρότερο τροπολογίες που είχε καταθέσει. "Ακόμα κι αν είχε σωθεί μια ζωή θα άξιζε τον κόπο", δήλωσε η ομιλήτρια, δεσμευόμενη ωστόσο ότι θα υπερψηφίσει παρ' όλα αυτά την εξεταζόμενη οδηγία.

Ο κ. Erik MEIJER (ΕΕΑ/ΒΠΑ, NL) τόνισε ότι όσον αφορά στην προστασία των εργαζομένων από τον αμίαντο, το Συμβούλιο φαίνεται να ενδιαφέρεται περισσότερο για την οικονομία, παρά για την υγεία των εργαζόμενων. Οι επιπτώσεις του αμίαντου παραγνωρίστηκαν για χρόνια στη Δύση, ενώ στα διάφορα κτίρια των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης περιέχονται μεγάλες ποσότητες αμίαντου. Όσοι δουλεύουν ή διαμένουν στα κτίρια αυτά, αλλά και όσοι εργάζονται για να απομακρύνουν τον αμίαντο, κινδυνεύουν. Ο ομιλητής κάλεσε, επίσης, την Επιτροπή να υποβάλλει μία πρόταση οδηγίας για την αποζημίωση των εργαζομένων, κάτι το οποίο, δυστυχώς, δεν περιλαμβάνεται σε αυτήν την οδηγία, ενώ οι τροπολογίες που εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο δεν επαρκούν.

Ο κ. Theodorus BOUWMAN (ΠΡΣ/ΕΕΣ, NL), από την πλευρά του, ανέφερε ότι σημαντικό σημείο της οδηγίας είναι οι συνθήκες εργασίας, αλλά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι θα υπάρξει και ένας μεγάλος αριθμός θυμάτων τα επόμενα χρόνια, καθώς ο χρόνος επώασης της ασθένειας είναι μεγάλος. Πρέπει, επίσης, να εφαρμόζονται οι αρχές της πρόνοιας και της προφύλαξης, ενώ χρειάζεται και η πρόβλεψη της επιβολής κυρώσεων. Για τα κτίρια θα πρέπει να υπάρχει αυστηρός έλεγχος καθώς και να διασφαλιστεί η δυνατότητα πρόσβασης στα αρχεία των κατασκευαστικών εταιρειών. Τέλος, ο ομιλητής εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του που το Συμβούλιο δεν έκανε δεκτές όλες τις τροπολογίες του Κοινοβουλίου από την πρώτη ανάγνωση.

Οι Έλληνες ομιλητές

Αναφερόμενος στην περίπτωση της Ελλάδας, ο κ. Στρατής ΚΟΡΑΚΑΣ (ΚΚΕ) τόνισε ότι η εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας που επιτρέπει την χρήση του αμιάντου μέχρι το 2005, εξακολουθεί να υποθηκεύει τη ζωή και την υγεία τόσο των εργαζομένων στον κλάδο, όσο και του κοινωνικού συνόλου. Είναι φανερό, κατά τον ομιλητή, ότι η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας δεν βρίσκονται στις προτεραιότητες της ΕΕ, καθώς, παρά τις διακηρύξεις της, προτεραιότητα έχει το κυνήγι του μέγιστου κέρδους για το μεγάλο κεφάλαιο· το σκάνδαλο του αμιάντου αποτελεί, συνεπώς, παράδειγμα της βαρβαρότητας του καπιταλιστικού συστήματος. Επιβάλλεται, ως εκ τούτου, να ληφθούν άμεσα όλα τα μέτρα για την απαγόρευση της εξόρυξης, επεξεργασίας και χρήσης προϊόντων αμιάντου, ενώ παράλληλα θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη δημόσια υγεία καθώς και για την αποκατάσταση των εργαζομένων στον κλάδο αλλά και για την αποζημίωσή τους για τη ζημιά που έχει υποστεί η υγεία τους όλα αυτά τα χρόνια.


Προϋπολογισμός

Προϋπολογισμός 2003, όπως τροποποιήθηκε από το Συμβούλιο
Göran FÄRM (ΕΣΚ, S)
Πρόταση ψηφίσματος που περιλαμβάνεται στην έκθεση
Έγγρ.: A5-440/2002
Διαδικασία: Προϋπολογισμός
Συζήτηση: 17.12.2002
Ψηφοφορία: 19.12.2002

Ανάλυση ψηφοφορίας

Με την έγκριση των εκθέσεων Göran FÄRM (ΕΣΚ, S) και Per STENMARCK (ΕΛΚ/ΕΔ, S), η Ολομέλεια ενέκρινε τον προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2003, υπό ένα πνεύμα δημοσιονομικής πειθαρχίας μεν, η οποία όμως επιτρέπει την επαρκή χρηματοδότηση των προτεραιοτήτων της Ένωσης: όπως δήλωσε ο γενικός εισηγητής κ. FARM, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα ότι διασφαλίζεται η χρηματοδότηση των αναγκαίων διοικητικών θέσεων προς προετοιμασία της διεύρυνσης, "όλες οι δεσμεύσεις μας τηρήθηκαν".

Πράγματι, η αύξηση των πιστώσεων πληρωμών είναι της τάξης του 1,9% σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2002 · ο προϋπολογισμός για το 2003 ανέρχεται λοιπόν στα 99,685 δις € σε πιστώσεις υποχρεώσεων (ΠΥ) και 97,502δις σε πιστώσεις πληρωμών (ΠΠ). Το δημοσιονομικό περιθώριο που τηρείται σε σχέση με τις οροφές που καθορίζονται από τις δημοσιονομικές προοπτικές του Βερολίνου υπολογίζεται ως εκ τούτου στα 2,62 δις €. Η Ολομέλεια, στο ψήφισμα της, υπογραμμίζει εντούτοις τις ανησυχίες που προξενεί η διαιώνιση του προβλήματος των λεγόμενων RAL (υπόλοιπα προς εκκαθάριση), καλώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει, έως τον Ιούλιο 2003, έναν απολογισμό της κατάστασης, ιδίως σε ότι αφορά στα Διαρθρωτικά Ταμεία.

To ύψος των δαπανών των γεωργικών δαπανών ανέρχεται στα 40,08 δις € για την υποκατηγορία 1α (δαπάνες στήριξης των αγορών) και στα 4,7 δις για την υποκατηγορία 1β (ανάπτυξη της υπαίθρου). Συνολικά, η κατηγορία 1 χρηματοδοτείται λοιπόν με 44,78 δις € (περιθώριο: 2,6 δις €). Δημιουργείται επίσης, όπως ζήτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς ενίσχυση της διαφάνειας, μια ειδική γραμμή για την επιστροφές ζώντων βοοειδών. Ωστόσο, παρά το σχετικό αίτημα του ΕΚ, οι πιστώσεις των εξαγωγικών επιδοτήσεων ζώντων ζώων δεν μειώνονται.

Η δεύτερη κατηγορία δαπανών (διαρθρωτικές δράσεις) χρηματοδοτείται με 33,98 δις €. Αξιοσημείωτο δε αποτελεί το γεγονός της συμφωνίας χρηματοδότησης των εναπομεινάντων 27 εκατ. € προς ανασυγκρότηση του ισπανικού και πορτογαλικού αλιευτικού στόλου από τον προϋπολογισμό του 2002 για 15 εκατ. €, μέσω της χρησιμοποίησης μη εκτελεσθέντων πιστώσεων, και των υπολοίπων 12 εκατ. € -ποσό το οποίο αντικατοπτρίζει και την αντίστοιχη υπέρβαση της δημοσιονομικής οροφής σε αυτήν την κατηγορία- από το μέσο ευελιξίας.

Κατά την συνέντευξη τύπου που ακολούθησε την ψηφοφορία, ο πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμών κ. WYNN (PSE -UK) εξήγησε εξ'άλλου ότι προκειμένου να χρηματοδοτηθούν επειγόντως τα μέτρα στήριξης του ισπανικού αλιευτικού τομέα που πλήγεται από το πρόσφατο ναυάγιο του Prestige, το Κοινοβούλιο έδωσε το πράσινο φως στην χρησιμοποίηση πόρων ύψους 30 εκατ.€, στα πλαίσια του προϋπολογισμού 2002.

Η Ολομέλεια εγκρίνει επίσης κονδύλια ύψους 6,795 δις € σε ΠΥ και 6,204 δις € σε ΠΠ για τις εσωτερικές πολιτικές, (3η κατηγορία δαπανών), αφήνοντας έτσι περιθώριο 199 εκατ. € σε σχέση με τις υφιστάμενες δημοσιονομικές προοπτικές. Χαιρετίζεται δε το ότι το Συμβούλιο ενέκρινε τις προτάσεις της αντιπροσωπείας του Σώματος κατά την συνδιαλλαγή του Νοεμβρίου σε ότι αφορά τα πιλοτικά σχέδια και τις προπαρασκευαστικές δράσεις.

Για την 4η κατηγορία δαπανών (εξωτερικές δράσεις), η Ολομέλεια εγγράφει κονδύλια ύψους 4,949 δις € σε ΠΥ και 4,853 σε ΠΠ. Προς χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Ταμείο για την Υγεία, προβλέπεται κονδύλι 42 εκατ € από τον κοινοτικό προϋπολογισμό και αντίστοιχο ποσό μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης προκειμένου να εξασφαλιστεί εκπροσώπηση της ΕΕ στο ΔΣ του Ταμείου. Σε ότι αφορά δε την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν, προκειμένου να μην αποβεί η χρηματοδότηση της σε βάρος των παραδοσιακών προτεραιοτήτων του ΕΚ, η Ολομέλεια έχει εγκρίνει την εκμετάλλευση των αχρησιμοποίητων κονδυλίων του έτους 2002 για να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια στην Αιθιοπία και την Ερυθραία: η μέθοδος αυτή επιτρέπει την απελευθέρωση αντίστοιχων κονδυλίων για το 2003. Τέλος, το Σώμα χαιρετίζει τόσο την Κοινή Δήλωση της 25ης Νοεμβρίου, με την οποία Συμβούλιο και ΕΚ βελτιώνουν την διαδικασία προηγούμενης ενημέρωσης του Σώματος κατά την εκπόνηση των αποφάσεων της ΚΕΠΠΑ, όσο και την απόφαση παγώματος των κονδυλίων KEDO εώς ότου η Βόρειος Κορέα δώσει αξιόπιστες διαβεβαιώσεις μη ανάπτυξης πυρηνικού οπλοστασίου.

Στην 5η κατηγορία (διοικητικές δαπάνες), ο εισηγητής κ. STENMARCK επισημαίνει εξ’άλλου την ύπαρξη "επαρκούς περιθωρίου", ύψους 20,9 εκατ. €, υπενθυμίζοντας ότι το περιθώριο αυτό ανήλθε, κατά την χρήση 2002, σε μόλις 2,5 εκατ. Τα κονδύλια της κατηγορίας 5 ανέρχονται λοιπόν σε 5,36 δις € σε πιστώσεις πληρωμών. Η χρηματοδότηση των 500 θέσεων διοικητικών υπαλλήλων που ζήτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς κάλυψη των αυξημένων αναγκών προς αντιμετώπιση απόρροια της διεύρυνσης επιτυγχάνεται δε χωρίς προσφυγή στο μέσο ευελιξίας χάρη στην προσφυγή στην προκαταβολή πιστώσεων εντός του 2002 (λεγόμενο frontloading).

Σε ότι αφορά στις πιστώσεις πληρωμών της κατηγορίας 7 (προενταξιακές δράσεις), με την υιοθέτηση δημοσιονομικών τροπολογιών, η Ολομέλεια εγκρίνει την αύξηση των πιστώσεων πληρωμών κατά 150 εκατ.€ σε σχέση με την δεύτερη ανάγνωση του Συμβουλίου. Η κατηγορία αυτή χρηματοδοτείται πλέον με 3,386 δις € σε πιστώσεις υποχρεώσεων και 2,707 δις σε πιστώσεις πληρωμών. Το χαμηλό επίπεδο εκτέλεσης πληρωμών των προενταξιακών δράσεων εμπνέει ωστόσο ανησυχία, ενώ υπογραμμίζεται ότι η περικοπή των κονδυλίων στο πλαίσιο του προϋπολογισμού 2003 δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε επιδείνωση της θέσης των νέων κρατών μελών.

Τέλος, η Ολομέλεια καλεί την Διάσκεψη των Προέδρων να μελετήσει ενδελεχώς τις δημοσιονομικές συνέπειες των πολιτικών αποφάσεων της και να διαβουλεύεται με την Επιτροπή Προϋπολογισμών του ΕΚ σε περίπτωση που τα προτεινόμενα μέτρα υπερβαίνουν τις διαθέσιμες πιστώσεις της εκάστοτε δημοσιονομικής γραμμής.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Φίλιππος Καμάρης
(Στρασβούργο)  Τηλ.: (33) 3 881 73777
(Βρυξέλλες) Τηλ.: (32-2) 28 46670
e-mail :  budg-press@europarl.eu.int

Για περισσότερες πληροφορίες:
Jean-Yves Loog
(Στρασβούργο)  Τηλ.: (33) 3 881 60076
(Βρυξέλλες) Τηλ.: (32-2) 28 44652
e-mail :  budg-press@europarl.eu.int


Κινητοποίηση του μέσου ευελιξίας
Joan COLOM I NAVAL (ΕΣΚ, E)
Έγγρ.: A5-445/2002
Διαδικασία: Προϋπολογισμός
Συζήτηση: 19.12.2002
Ψηφοφορία: 19.12.2002

Η Ολομέλεια ενέκρινε την έκθεση του κ. Joan COLOM I NAVAL (ΕΣΚ, E), υπερψηφίζοντας συνεπώς την κινητοποίηση του μέσου ευελιξίας για €12 εκατ., προς στήριξη του κοινοτικού αλιευτικού στόλου, μετά την μη υπογραφή αλιευτικής συμφωνίας με το Μαρόκο.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Φίλιππος Καμάρης
(Στρασβούργο) Τηλ.: (33) 3 881 73777
(Βρυξέλλες) Τηλ.: (32-2) 28 46670
e-mail :  budg-press@europarl.eu.int


Μελλοντική χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών σχολείων
Herbert BÖSCH (ΕΣΚ, A)
Έγγρ.: A5-395/2002
Διαδικασία: Πρωτοβουλία
Συζήτηση: 17.12.2002
Ψηφοφορία: 17.12.2002

Ψηφοφορία

Το Κοινοβούλιο ενέκρινε την έκθεση του κ. Herbert BÖSCH (ΕΣΚ, A) σχετικα με τη μελλοντική χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών σχολείων.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Φίλιππος Καμάρης
(Στρασβούργο) Τηλ.: (33) 3 881 73777
(Βρυξέλλες) Τηλ.: (32-2) 28 46670
e-mail :  budg-press@europarl.eu.int


Δημοσιονομικός κανονισμός του 9 ου ΕΤΑ
Michiel van HULTEN (ΕΣΚ, NL)
Έγγρ.: A5-409/2002
Διαδικασία: Διαβούλευση
Συζήτηση: 17.12.2002
Ψηφοφορία: 17.12.2002

Ψηφοφορία

Η Ολομέλεια ψήφισε την έκθεση του κ. Michiel van HULTEN (ΕΣΚ, NL) σχετικά με την πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου που αφορά τη θέσπιση δημοσιονομικού κανονισμού του 9ου Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Φίλιππος Καμάρης
(Στρασβούργο) Τηλ.: (33) 3 881 73777
(Βρυξέλλες) Τηλ.: (32-2) 28 46670
e-mail :  budg-press@europarl.eu.int

Για περισσότερες πληροφορίες:
Jean-Yves Loog
(Στρασβούργο) Τηλ.: (33) 3 881 60076
(Βρυξέλλες) Τηλ.: (32-2) 28 44652
e-mail :  budg-press@europarl.eu.int


Προγράμματα " ΣΩΚΡΑΤΗΣ" και " Νεολαία για την Ευρώπη"
Brigitte LANGENHAGEN (ΕΛΚ/ΕΔ, D)
Έγγρ.: A5-386/2002
Διαδικασία: Μη νομοθετική διαβούλευση
Συζήτηση: 17.12.2002
Ψηφοφορία: 17.12.2002

Ψηφοφορία

Το Σώμα ενέκρινε την έκθεση της κ. Brigitte LANGENHAGEN (ΕΛΚ/ΕΔ, D) σχετικά με τα προγράμματα κοινοτικών δράσεων "ΣΩΚΡΑΤΗΣ" και "Νεολαία για την Ευρώπη".

Για περισσότερες πληροφορίες:
Φίλιππος Καμάρης
(Στρασβούργο) Τηλ.: (33) 3 881 73777
(Βρυξέλλες) Τηλ.: (32-2) 28 46670
e-mail :  budg-press@europarl.eu.int

Για περισσότερες πληροφορίες:
Jean-Yves Loog
(Στρασβούργο) Τηλ.: (33) 3 881 60076
(Βρυξέλλες) Τηλ.: (32-2) 28 44652
e-mail :  budg-press@europarl.eu.int


Δικαιώματα της γυναίκας

Ίσες ευκαιρίες ανδρών και γυναικών
Ρόδη ΚΡΑΤΣΑ – ΤΣΑΓΚΑΡΟΠΟΥΛΟΥ (ΝΔ)
Έκτη ετήσια έκθεση της Επιτροπής για τις ίσες ευκαιρίες γυναικών και ανδρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση 2001
Έγγρ.: A5-403/2002
Διαδικασία: Μη νομοθετική διαβούλευση
Συζήτηση: 19.12.2002
Ψηφοφορία: 19.12.2002

Ανάλυση ψηφο φορίας

Η έκθεση της κ. Ρόδη ΚΡΑΤΣΑ – ΤΣΑΓΚΑΡΟΠΟΥΛΟΥ (ΝΔ) που εγκρίθηκε με 51 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 4 αποχές από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξετάζει την έκτη ετήσια έκθεση της Επιτροπής σχετικά με την προώθηση της ισότητας των ευκαιριών μεταξύ γυναικών και ανδρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όσον αφορά στην κοινοτική στρατηγική-πλαίσιο για την ισότητα των φύλων (2001-2005), η έκθεση χαιρετίζει τις προσπάθειες της Επιτροπής για την προώθηση της ισότητας των φύλων στους διάφορους τομείς της πολιτικής της Ένωσης, ασκώντας όμως ταυτόχρονα κριτική στο γεγονός ότι κάποιες Γενικές Διευθύνσεις δεν αναλαμβάνουν δεσμεύσεις στο πεδίο αυτό.

Ανησυχία εκφράζεται, επίσης, για το γεγονός ότι η δράση 3 "ενθάρρυνση περισσότερων γυναικών να υποβάλλουν αίτηση ή να συμμετάσχουν σε εφαρμογές", υπήρξε σε μεγάλο βαθμό ανεπιτυχής· καλείται, ως εκ τούτου, η Επιτροπή να αναζητήσει αποτελεσματικές μεθόδους και μέτρα για την προώθηση των γυναικών στα συστήματα χρηματοδότησης και επιδότησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ εκφράζεται επίσης λύπη για την έλλειψη οργάνου αρμόδιου για το gender mainstreaming στο Συμβούλιο Υπουργών.

Όσον αφορά στους επιμέρους τομείς πολιτικής, η έκθεση ζητεί τη συνεκτίμηση της αρχής των ευκαιριών γυναικών και ανδρών κατά των καθορισμό των γενικών κατευθύνσεων των οικονομικών πολιτικών των κρατών μελών, την ενίσχυση της προοπτικής των ίσων ευκαιριών στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Απασχόληση μέσω της ενσωμάτωσης μέτρων για την επίτευξη της ισότητας των δύο φύλων και στους τέσσερις άξονές της και, τέλος, την ενίσχυση των μηχανισμών παρακολούθησης της χρηματοδότησης εθνικών δράσεων μέσω των διαρθρωτικών ταμείων κατά την ενδιάμεση αναθεώρηση του προγράμματος, το 2003.

Περνώντας στη συνέχεια στο πρόγραμμα δράσης για την ισότητα των δύο φύλων (2001-2005), η έκθεση της κ. ΚΡΑΤΣΑ-ΤΣΑΓΚΑΡΟΠΟΥΛΟΥ χαιρετίζει την επιλογή της ισότητας αμοιβών ως θέμα προτεραιότητας για το 2001 και καλεί την Επιτροπή να υποβάλει νέα πρόταση με στόχο την ενίσχυση της κατευθυντήριας γραμμής για την απασχόληση, με άξονα την ισότητα της αμοιβής, συμπεριλαμβανομένων εθνικών στόχων όσον αφορά τη μείωση των μισθολογικών διαφορών.

Χαιρετίζεται, επίσης, η επιλογή της συμφιλίωσης επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής ως θέμα προτεραιότητας για το 2002 και καλείται η Επιτροπή να υποβάλλει προτάσεις βάσει των συμπερασμάτων των Συμβουλίων της Στοκχόλμης και της Βαρκελώνης.

Στο ίδιο πλαίσιο, χαιρετίζεται ολόθερμα το γεγονός της επιλογής της συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων ως θέμα προτεραιότητας για το 2003 και ζητείται από τα κράτη μέλη της ΕΕ και τους κοινωνικούς εταίρους να αναπτύξουν νέους μηχανισμούς και στρατηγικές, περιλαμβανομένης της χρησιμοποίησης ποσοστώσεων, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες ισόρροπης εκπροσώπησης των γυναικών σε όλα τα επίπεδα και όλα τα πεδία λήψεως αποφάσεων, στο δημόσιο και ιδιωτικό χώρο.

Εξάλλου, στο επίπεδο των νομικών εξελίξεων η Επιτροπή καλείται να προτείνει το ταχύτερο δυνατό προσαρμογές των υφιστάμενων οδηγιών, και ειδικότερα της οδηγίας 75/117 (ισότητα αμοιβών), της οδηγίας 92/85 (εφαρμογή μέτρων για τη βελτίωση της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων εγκύων, λεχώνων και γαλουχουσών εργαζομένων), καθώς και των οδηγιών για την εφαρμογή των αρχών της ισότητας μεταχείρισης γυναικών και ανδρών στα νομικά και επαγγελματικά καθεστώτα κοινωνικής ασφάλισης.

Κρίνεται δε ότι η πρόταση οδηγίας για την ισότητα των γυναικών και των ανδρών, που προτίθεται να παρουσιάσει η Επιτροπή βάσει του άρθρου 13 της Συνθήκης, πρέπει να δεσμεύει τα κράτη μέλη να λάβουν τα απαραίτητα νομικά ή άλλα μέτρα, ώστε να εξασφαλισθεί συνέχεια στο Πρόγραμμα Δράσης του Πεκίνου, να προβλέπει τον έλεγχο εφαρμογής των μέτρων αυτών, μέσω κατάρτισης ετήσιων σχεδίων δράσης και επίσης να επιτρέπει την ανάληψη θετικών δράσεων.

Η έκθεση της κ. ΚΡΑΤΣΑ-ΤΣΑΓΚΑΡΟΠΟΥΛΟΥ κρίνει επίσης ότι θα πρέπει να υπάρξει επέκταση των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή (άρθρο195 ΣΕΚ), με ειδική αναφορά στην προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών σε περιπτώσεις κακοδιοίκησης κατά τη δράση των κοινοτικών θεσμικών οργάνων ή οργανισμών.

Τέλος, λαμβάνοντας υπόψη τη διεύρυνση και γενικότερα τις εξωτερικές σχέσεις της Ένωσης και την αναπτυξιακή συνεργασία, η επιτροπή χαιρετίζει τις νέες πρωτοβουλίες της Επιτροπής για την ένταξη της ισότητας των δύο φύλων στις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ και αναμένει δεσμεύσεις στο πλαίσιο των Συμφωνιών Σύνδεσης και Συμφωνιών Συνεργασίας, ενώ τονίζεται, επίσης, ότι το πρώτο περιφερειακό πρόγραμμα για τις γυναίκες στα πλαίσια της ευρωμεσογειακής συνεργασίας θα πρέπει να αποτελέσει τη βάση για την επέκταση του προγράμματος και στους τρεις πυλώνες της ευρωμεσογειακής συνεργασίας, καθώς και να προωθηθεί η συνεργασία μεταξύ γυναικών των ευρωπαϊκών χωρών και χώρων εταίρων.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Eva Bacelar
(Στρασβούργο) Τηλ.: (33) 3 881 73799
(Βρυξέλλες) Τηλ.: (32-2) 28 43535
e-mail :  femm-press@europarl.eu.int


Δικαιοσύνη και εσωτερικές υποθέσεις

Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν
Carlos COELHO (ΕΛΚ/ΕΔ, P)
Πρωτοβουλίες του βασιλείου της Ισπανίας σχετικά με την έγκριση απόφασης του Συμβουλίου για την εισαγωγή ορισμένων νέων λειτουργιών για το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν, ιδίως όσοον αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας
Έγγρ.: A5-436/2002
Διαδικασία: Διαβούλευση
Συζήτηση: 16.12.2002
Ψηφοφορία: 17.12.2002

Ανάλυση ψηφοφορίας

Με την υιοθέτηση της έκθεσης του κ. Carlos COELHO (ΕΛΚ/ΕΔ, P) η ολομέλεια του Σώματος ενέκρινε με προτάσεις τροπολογιών δύο πρωτοβουλίες της Ισπανίας για την έκδοση ισάριθμων αποφάσεων σχετικά με τη λειτουργία του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν (SIS).

Η πρώτη πρωτοβουλία που έγινε δεκτή με 377 ψήφους υπέρ, 89 κατά και 49 αποχές αφορά στην έγκριση απόφασης του Συμβουλίου για την εισαγωγή ορισμένων νέων λειτουργιών στο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν, ιδίως όσον αφορά στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ενώ η δεύτερη πρωτοβουλία που έγινε δεκτή με 421 ψήφους υπέρ, 48 ψήφους κατά και 52 αποχές αφορά στην έκδοση κανονισμού του Συμβουλίου για την εισαγωγή ορισμένων νέων λειτουργιών στο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν, και πάλι ιδίως για θέματα που άπτονται της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Σε ότι αφορά στην πρώτη πρωτοβουλία για την έκδοση απόφασης, οι προτάσεις τροπολογιών του Κοινοβουλίου κατατείνουν κυρίως στο να διασφαλίσουν την καλύτερη προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών. Σε αυτό περιλαμβάνονται τόσο βελτιώσεις στη διατύπωση του κειμένου, ώστε αυτό να καταστεί πιο σαφές και πιο διαφανές, όσο όμως και τροποιήσεις ουσίας. Έτσι π.χ. διευκρινίζονται καλύτερα και καθίστανται πιο αυστηροί οι όροι, υπό τους οποίους μπορεί να έχει πρόσβαση η Ευρωπόλ στις πληροφορίες που περιέχονται στο SIS, ενώ αναβαθμίζονται οι αρμοδιότητες της κοινής εποπτικής αρχής όσον αφορά τον έλεγχο της νομιμότητας των δραστηριοτήτων της Ευρωπόλ κατά την άσκηση του δικαιώματος πρόσβασης στα δεδομένα του SIS. Προβλέπεται επίσης ότι η κοινή εποπτική αρχή θα πρέπει να καταρτίζει ετησίως έκθεση αξιολόγησης σχετικά με το σεβασμό από την Ευρωπόλ των προαναφερθεισών προϋποθέσεων, την οποία και θα διαβιβάζει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε να διασφαλίζεται ο δημοκρατικός έλεγχος.

Αποσαφηνίζονται επίσης και ταυτόχρονα καθίστανται πιο αυστηροί οι όροι, υπό τους οποίους θα μπορούν τα εθνικά μέλη της Eurojust να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα του SIS, προβλέποντας, μεταξύ άλλων, ότι απαγορεύεται η αντιγραφή δεδομένων, καθώς και ότι δεν θα μεταφέρονται δεδομένα, στα οποία έχει πρόσβαση η Eurojust σε οποιοδήποτε τρίτο κράτος ή τρίτο φορέα.

Επίσης, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η καταχώρηση της μετάδοσης θα πραγματοποιείται σωστά, προσδιορίζεται ρητά ότι η καταχώρηση πρέπει να περιλαμβάνει το πρόσωπο ή το αντικείμενο για το οποίο πραγματοποιείται η έρευνα, το τερματικό ή το χρήστη που πραγματοποιεί την έρευνα, τον τόπο, την ημερομηνία και την ώρα της έρευνας, καθώς και τους λόγους αλλά και το αποτέλεσμα της έρευνας.

Προβλέπεται, επίσης, ότι τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που διατηρούνται σε φακέλους από τις αρχές ως απόρροια ανταλλαγής πληροφοριών θα φυλάσσονται μόνο για όσο χρόνο τυχόν είναι απαραίτητος για να επιτευχθούν οι σκοποί για τους οποίους παρασχέθηκαν. Θα πρέπει δε σε κάθε περίπτωση να διαγράφονται μέσα σε οκτώ εργάσιμες ημέρες από τη διαγραφή της καταχώρησης ή των καταχωρήσεων σχετικά με το οικείο πρόσωπο ή αντικείμενο από το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν, με το σκεπτικό ότι δεν δικαιολογείται να μπορεί το γραφείο SIRENE (πρόκειται για τις αρχές που έχουν ορισθεί από τα κράτη μέλη για τον σκοπό της ανταλλαγής πληροφοριών) να διατηρεί δεδομένα επί ένα έτος μετά την απαλοιφή τους από το SIS.

Ανάλογες είναι λίγο ή πολύ οι προτάσεις τροπολογιών που επιφέρονται και στη δεύτερη πρόταση για την έκδοση κανονισμού, με έμφαση σε αυτή την περίπτωση στην διαγραφή κάποιων προβλέψεων, ώστε να διασφαλιστεί και εδώ η καλύτερη προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Marjory van den Broeke
(Στρασβούργο) Τηλ.: (33) 3 881 74838
(Βρυξέλλες) Τηλ.: (32-2) 28 44304
e-mail :  libe-press@europarl.eu.int

Για περισσότερες πληροφορίες:
Danny De paepe
(Στρασβούργο) Τηλ.: (33) 3 881 73605
(Βρυξέλλες) Τηλ.: (32-2) 28 42531
e-mail :  ddepaepe@europarl.eu.int


Έρευνες και ποινικές διώξεις
Timothy KIRKHOPE (ΕΛΚ/ΕΔ, UK)
Πρωτοβουλία του βασιλείου της Δανίας για την έκδοση απόφασης του Συμβουλίου σχετικά με την έρευνα και τη δίωξη, μεταξύ άλλων, των εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας
Έγγρ.: A5-429/2002
Διαδικασία: Διαβούλευση
Συζήτηση: 16.12.2002
Ψηφοφορία: 17.12.2002

Ανάλυση ψηφοφορίας

Με την υιοθέτηση με 434 ψήφους υπέρ, έναντι 10 κατά και 15 αποχών της έκθεσης του κ. Timothy KIRKHOPE (ΕΛΚ/ΕΔ, UK) το Κοινοβούλιο επιδοκιμάζει με τροπολογίες την πρωτοβουλία της Δανίας για την έκδοση απόφασης του Συμβουλίου σχετικά με την έρευνα και τη δίωξη, μεταξύ άλλων, των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Η εν λόγω πρωτοβουλία αποσκοπεί στη συμπλήρωση του καθεστώτος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Ρώμης και έχει σαν ειδικότερο στόχο να εντάξει τις εθνικές δικαιοδοτικές αρχές στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σχετικά με την παροχή αδειών παραμονής σε περιπτώσεις όπου ο αιτών είναι ύποπτος για την τέλεση εγκλημάτων πολέμου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο της έκθεσης, βλ. "Η Προσεχής Εβδομάδα": http://www.europarl.eu.int/press/index_publi_el.htm.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Marjory van den Broeke
(Στρασβούργο) Τηλ.: (33) 3 881 74838
(Βρυξέλλες) Τηλ.: (32-2) 28 44304
e-mail :  libe-press@europarl.eu.int


΄Εκπτωση από δικαιώματα
Sérgio SOUSA PINTO (ΕΣΚ, P)
Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Πρωτοβουλία του Βασιλείου της Δανίας για την έκδοση απόφασης του Συμβουλίου σχετικά με τη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την έκπτωση από δικαιώματα
Έγγρ.: A5-430/2002
Διαδικασία: Διαβούλευση
Συζήτηση: 16.12.2002

Ψηφοφορία

Mε την υιοθέτηση της έκθεσης του κ. Sérgio SOUSA PINTO (ΕΣΚ, P) το Κοινοβούλιο ακολούθησε την πρόταση του εισηγητή του και απέρριψε την πρωτοβουλία της Δανίας για την έκδοση απόφασης σχετικά με τη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την «έκπτωση από δικαιώματα», δηλαδή τον αποκλεισμό όσων έχουν διαπράξει παραβάσεις που σχετίζονται με το οργανωμένο έγκλημα από διαδικασίες προκήρυξης δημοσίων συμβάσεων που πραγματοποιούν τα κράτη μέλη και η Κοινότητα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο της έκθεσης, βλ. "Η Προσεχής Εβδομάδα": http://www.europarl.eu.int/press/index_publi_el.htm.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Marjory van den Broeke
(Στρασβούργο) Τηλ.: (33) 3 881 74838
(Βρυξέλλες) Τηλ.: (32-2) 28 44304
e-mail :  libe-press@europarl.eu.int


Σύμβαση σχετικά με τη χρήση της πληροφορικής στον τελωνειακό τομέα
Jorge Salvador HERNANDEZ MOLLAR (ΕΛΚ/ΕΔ, E)
Έγγρ.: A5-450/20 02
Διαδικασία: Διαβούλευση
Συζήτηση: 17.12.2002
Ψηφοφορία: 18.12.2002

Ανάλυση ψηφοφορίας

Το Κοινοβούλιο υιοθέτησε την έκθεση του κ. Jorge Salvador HERNANDEZ MOLLAR (ΕΛΚ/ΕΔ, E) σχετικά με την πρωτοβουλία της Γερμανίας, του Βελγίου και της Γαλλίας για τη θέσπιση πράξης για την κατάρτιση πρωτοκόλλου σχετικά με τη χρήση της πληροφορικής στον τελωνειακό τομέα, τονίζοντας την ανάγκη για μία αποτελεσματική προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η δημιουργία μίας αρχειακής βάσης δεδομένων με φακέλους τελωνειακών ερευνών, με στόχο τη συμβολή στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και την αποφυγή της διενέργειας ταυτόχρονων ερευνών. Με δεδομένο, ωστόσο ότι η σύμβαση CIS δεν έχει ακόμα επικυρωθεί από το Βέλγιο, τη Γερμανία και το Λουξεμβούργο, το Κοινοβούλιο προτείνει το πρωτόκολλο να τεθεί σε ισχύ όταν θα έχει υιοθετηθεί από τις μισές τουλάχιστον χώρες μέλη και μόνο για αυτές τις χώρες μέλη. Ζητεί επίσης να υπάρξει στο εγγύς μέλλον ενοποίηση των διαφόρων βάσεων δεδομένων υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το σχετικό σύστημα πληροφοριών της ΕΕ θα πρέπει δε να λάβει τη μορφή ενός ενιαίου συστήματος πληροφορικής που θα περιλαμβάνει στοιχεία που θα συγκεντρώνονται στο πλαίσιο του Σένγκεν, της Ευρωπόλ και της σύμβασης CIS.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Marjory van den Broeke
(Στρασβούργο) Τηλ.: (33) 3 881 74838
(Βρυξέλλες) Τηλ.: (32-2) 28 44304
e-mail :   libe-press@europarl.eu.int


Συμφωνία ΕΕ - Χονγκ Κονγκ για την επανεισδοχή ατόμων που διαμένουν παράνομα
Graham WATSON (ΦΙΛ, UK)
Πρόταση απόφασης του Συμβουλίου όσον αφορά την υπογραφή Συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Κυβέρνησης της Ειδικής Διοικητικής Περιοχής Χονγκ-Κονγκ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας για την επανεισδοχή ατόμων που διαμένουν παράνομα.
Έγγρ.: A5-381/2002
Διαδικασία: Διαβούλευση
Συζήτηση: 18.12.2002
Ψηφοφορία: 19.12.2002

Ανάλυση ψηφοφορίας

Mε την υιοθέτηση με 363 ψήφους υπέρ, 85 κατά και 8 αποχές της έκθεσης του κ. Graham WATSON (ΦΙΛ, UK) το Κοινοβούλιο εγκρίνει την πρόταση για την θέσπιση συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της κυβέρνησης του Χονγκ-Κονγκ σχετικά με την επανεισδοχή προσώπων που διαμένουν παράνομα στην κοινοτική επικράτεια.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη συμφωνία αυτού του είδους που η Ευρωπαϊκή Κοινότητα διαπραγματεύτηκε και συνήψε με μια τρίτη χώρα. Οι συμφωνίες αυτού του είδους εγγράφονται στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης που θεσπίστηκε στις συνόδους κορυφής του Τάμπερε (15-16 Οκτωβρίου 1999), του Λάκεν (14-15 Δεκεμβρίου 2001) και της Σεβίλλης (21-22 Ιουνίου 2002) και καθορίζεται στο σχέδιο δράσης του Συμβουλίου της 28ης Φεβρουαρίου 2002.

Τη συμφωνία με το Χονγκ-Κονγκ θα ακολουθήσουν και άλλες συμφωνίες: έτσι, η συμφωνία με τη Σρι-Λάνκα μονογραφήθηκε στα τέλη του Μαΐου 2002 και οι διαπραγματεύσεις με το Μακάο βρίσκονται στο τελικό στάδιο (προβλέπεται να μονογραφηθεί στις 18 Οκτωβρίου 2002). Έχουν δε εγκριθεί και άλλες διαπραγματευτικές εντολές για τη Ρωσία, την Ουκρανία, το Μαρόκο, το Πακιστάν, την Αλβανία, την Αλγερία, την Κίνα και την Τουρκία

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι στην έκθεση ασκείται κριτική στο γεγονός ότι δεν ενημερώθηκε έγκαιρα το Κοινοβούλιο, παρά μόνον όταν η συμφωνία είχε ήδη μονογραφηθεί και ενώ το Συμβούλιο Γεωργίας της 23ης Σεπτεμβρίου 2002 ενέκρινε ήδη μια απόφαση που επιτρέπει την υπογραφή της συμφωνίας αυτής. Η παράλειψη αυτή καθίσταται ακόμα πιο κατακριτέα εκ του ότι πρόκειται για την πρώτη συμφωνία επανεισδοχής που διαπραγματεύτηκε ποτέ η Κοινότητα. Το Κοινοβούλιο ζητεί, ως εκ τούτου, για τις μελλοντικές συμφωνίες, να ενημερώνεται από την Επιτροπή και το Συμβούλιο για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Marjory van den Broeke
(Στρασβούργο) Τηλ.: (33) 3 881 74838
(Βρυξέλλες) Τηλ.: (32-2) 28 44304
e-mail :  libe-press@europarl.eu.int


Οικονομικές υποθέσεις

Δείκτες κόστους εργασίας
Miguel MAYOL I RAYNAL (ΠΡΣ/ΕΕΣ, E)
Κοινή θέση η οποία καθορίστηκε από το Συμβούλιο για τη θέσπιση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με το δείκτη κόστους εργασίας
Έγγρ.: A5-420/2002
Διαδικασία: Συναπόφαση (2η ανάγνωση)
Συζήτηση: 18.12.2002
Ψηφοφορία: 18.12.2002

Ανάλυση ψηφοφορίας

Η Ολομέλεια του Σώματος υιοθέτησε την έκθεση του κ. Miguel MAYOL I RAYNAL (ΠΡΣ/ΕΕΣ, E) και με αυτήν την κοινή θέση του Συμβουλίου σχετικά με την έγκριση κανονισμού που αφορά τον δείκτη κόστους εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι η εξεταζόμενη πρόταση της Επιτροπής βασίζεται στην υπόθεση ότι στην ευρωζώνη το κόστος εργασίας θεωρείται κατά κανόνα ως η κυριότερη δυνητική πηγή πληθωρισμού, λόγος που δικαιολογεί την κατάρτιση ενός δείκτη κόστους εργασίας (ΔΚΕ). Προτείνεται λοιπόν η θέσπιση ενός κοινού πλαισίου για την αξιολόγηση συγκρίσιμων ΔΚΕ, με τον ορισμό του κόστους εργασίας ως το σύνολο των τριμηνιαίων δαπανών που επωμίζονται οι εργοδότες προκειμένου να απασχολήσουν εργαζομένους.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Roy Worsley
(Στρασβούργο) Τηλ.: (33) 3 881 74751
(Βρυξέλλες) Τηλ.: (32-2) 28 42941
e-mail :  econ-press@europarl.eu.int

Για περισσότερες πληροφορίες:
Paula Fernández Hervás
(Στρασβούργο) Τηλ.: (33) 3 881 74768
(Βρυξέλλες) Τηλ.: (32-2) 28 42535
e-mail :  econ-press@europarl.eu.int


Νομικές Υποθέσεις

Οργάνωση του χρόνου εργασίας
Giuseppe GARGANI (ΕΛΚ/ΕΔ, I)
Έγγρ.: A5-426/2002
Διαδικασία: Συναπόφαση (1η ανάγνωση)
Συζήτηση: 17.12.2002
Ψηφοφορία: 17.12.2002

Ψηφοφορία

Το Κοινοβούλιο υιοθέτησε με μεγάλη πλειοψηφία την έκθεση του κ. Giuseppe GARGANI (ΕΛΚ/ΕΔ, I) σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής για την έκδοση οδηγίας για την οργάνωση του χρόνου εργασίας.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Νικόλαος Τζιώρκας
(Στρασβούργο) Τηλ.: (33) 3 881 74357
(Βρυξέλλες) Τηλ.: (32-2) 28 42341
e-mail :  lega-press@europarl.eu.int


Εξωτερικο Εμποριο

Συμφωνία επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας ΕΚ/ Ουκρανία
Carlos WESTENDORP Y CABEZA (ΕΣΚ, E)
Έγγρ.: A5-412/2002
Διαδικασία: Διαβούλευση
Συζήτηση: 17.12.2002
Ψηφοφορία: 17.12.2002

Ψηφοφορία

Η ολομέλεια του Σώματος ενέκρινε μία έκθεση του κ. Carlos WESTENDORP Y CABEZA (ΕΣΚ, E) σχετικά με την έγκριση απόφασης του Συμβουλίου για τη σύναψη επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Ουκρανίας

Για περισσότερες πληροφορίες:
Klaus Hullmann
(Στρασβούργο) Τηλ.: (33) 3 881 73781
(Βρυξέλλες) Τηλ.: (32-2) 28 42518
e-mail :  indu-press@europarl.eu.int


Ευρωπαϊκές συμφωνίες σύνδεσης ΕΚ/ Τσεχίας, ΕΚ/ Βουλγαρίας, ΕΚ/ Ρουμανίας
Carlos WESTENDORP Y CABEZA (ΕΣΚ, E)
Έγγρ.: A5-413/2002, A5-414/2002, A5-415/2002
Διαδικασία: Διαβούλευση
Συζήτηση: 17.12.2002
Ψηφοφορία: 17.12.2002

Ψηφοφορία

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε επίσης τρεις άλλες εκθέσεις του κ. Carlos WESTENDORP Y CABEZA (ΕΣΚ, E) σχετικά με την έγκριση ισάριθμων αποφάσεων του Συμβουλίου που αφορούν στην τροποποίηση των συμφωνιών σύνδεσης της Κοινότητας με την Τσεχία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Klaus Hullmann
(Στρασβούργο) Τηλ.: (33) 3 881 73781
(Βρυξέλλες) Τηλ.: (32-2) 28 42518
e-mail :  indu-press@europarl.eu.int


Έρευνα και Ενέργεια

Δραστηριότητες έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης
Yves PIÉTRASANTA (ΠΡΣ/ΕΕΣ, F)
Δραστηριότητες της Ένωσης όσον αφορά την Έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη ΕΤΑ (ετήσια έκθεση 2001)
Έγγρ.: A5-428/2002
Διαδικασία: Μη νομοθετική διαβούλευση
Συζήτηση: 17.12.2002
Ψηφοφορία: 17.12.2002

Ψηφοφορία

Η έκθεση του κ. Yves PIÉTRASANTA (ΠΡΣ/ΕΕΣ, F) εξετάζει την ετήσια έκθεση της Επιτροπής για το 2001 σχετικά με τις δραστηριότητες έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και την αντίστοιχη ετήσια έκθεση της Επιτροπής σχετικά με το Κοινοτικό Κέντρο Ερευνών (ΚΚΕρ).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο της έκθεσης, βλ. "Η Προσεχής Εβδομάδα": http://www.europarl.eu.int/press/index_publi_el.htm.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Leena Maria Linnus
(Στρασβούργο) Τηλ.: (33) 3 881 72421
(Βρυξέλλες) Τηλ.: (32-2) 28 42825
e-mail :  indu-press@europarl.eu.int


Περιβάλλον

«Ηλεκτροαπορρίμματα»: διαχείριση και περιορισμός της χρήσης επικίνδυνων ουσιών
Karl- Heinz FLORENZ (ΕΛΚ/ΕΔ, D)
Κοινό σχέδιο της Επιτροπής Συνδιαλλαγής σχετικά με την έκδοση οδηγίας για τη διαχείριση των απορριμμάτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού και τον περιορισμό της χρήσης ορισμένων επικινδύνων ουσιών στα είδη ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.
Έγγρ.: A5-436, 438/2002
Διαδικασία: Συναπόφαση (3η ανάγνωση)
Συζήτηση: 17.12.2002
Ψηφοφορία: 18.12.2002

Ανάλυση ψηφοφορίας

Η έκθεση του κ. Karl-Heinz FLORENZ (ΕΛΚ/ΕΔ, D) που εγκρίθηκε από την ολομέλεια του Κοινοβουλίου περιλαμβάνει και εγκρίνει το κοινό σχέδιο της Επιτροπής Συνδιαλλαγής σχετικά με δύο προτάσεις της Επιτροπής για την έκδοση ισάριθμων οδηγιών, πρώτον, για τα απόβλητα ειδών ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (ΑΗΗΕ) και, δεύτερον, σχετικά με τον περιορισμό της χρήσης ορισμένων επικινδύνων ουσιών σε είδη ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

Στόχος της πρότασης οδηγίας για τα απόβλητα ειδών ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (οδηγία "ΑΗΗΕ") είναι η αποφυγή αποβλήτων ειδών ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού και, εφόσον αυτό δεν είναι δυνατόν, την επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και/ή ανάκτησή τους. Στόχος της πρότασης για τον περιορισμό της χρήσης ορισμένων επικινδύνων ουσιών σε είδη ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (οδηγία "RoHS") είναι να μειώσει τη χρήση επικινδύνων ουσιών σε είδη ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, (δηλαδή μόλυβδο, υδράργυρο, κάδμιο, εξασθενές χρώμιο και βρωμιούχα επιβραδυντικά φλόγας).

Το Κοινοβούλιο υπέβαλλε στο στάδιο της δεύτερης ανάγνωσης 46 τροπολογίες στην οδηγία ΑΗΗΕ και άλλες 9 τροπολογίες στην οδηγία RoHS, τις οποίες το Συμβούλιο δεν μπόρεσε να κάνει όλες αποδεκτές, με αποτέλεσμα να συγκληθεί η Επιτροπή Συνδιαλλαγής. Αυτή, μετά από αλλεπάλληλες συνεδριάσεις, επέτυχε να καταλήξει σε κοινό σχέδιο που μπορεί να συνοψισθεί ως εξής:

 • Συλλογή και επαναχρησιμοποίηση παλαιού εξοπλισμού: Τα κράτη μέλη υποχρεούνται να δημιουργήσουν το αργότερο μέχρι το 2005 συστήματα και εγκαταστάσεις επιστροφής. Οι καταναλωτές μπορούν να επιστρέφουν στις εν λόγω εγκαταστάσεις συλλογής παλαιό εξοπλισμό χωρίς επιβάρυνση. Τα είδη ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού δεν επιτρέπεται να διατίθενται μαζί με αδιαχώριστα αστικά απόβλητα αλλά πρέπει να αποκομίζονται χωριστά.
 • Σε συνάρτηση με τη συλλογή ηλεκτρονικών αποβλήτων κομβικής σημασίας υπήρξε η συζήτηση σχετικά με το αν θα έπρεπε να προβλεφθεί ένα δεσμευτικό ποσοστό συλλογής. Ενώ το Συμβούλιο δεν είχε προβλέψει καμιά δέσμευση στην κοινή του θέση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επέμενε στη δεύτερή του ανάγνωση σε ένα δεσμευτικό ποσοστό κατά μέσο όρο 6 κιλών ηλεκτρονικών αποβλήτων ανά κάτοικο ετησίως. Ο επιτευχθείς συμβιβασμός προβλέπει ότι το αργότερο μέχρι τα τέλη του 2006 θα πρέπει να αποδεικνύεται ένα δεσμευτικό ποσοστό συλλογής τεσσάρων κιλών ανά κάτοικο ετησίως.
 • Επιπλέον συμφωνήθηκε μια σειρά μεμονωμένων ποσοστών για την επαναχρησιμοποίηση ειδικών κατηγοριών παλαιού εξοπλισμού. Έτσι, π.χ., πρέπει το αργότερο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2006 να επιτευχθούν ποσοστά ανακύκλωσης μεταξύ 50% για οικιακές μικροσυσκευές (φρυγανιέρες, ηλεκτρικές σκούπες κ.λπ.) και 75% για μεγάλες οικιακές συσκευές (ψυγεία κ.λπ.).
 • Χρηματοδότηση παλαιού εξοπλισμού από ιδιωτικά νοικοκυριά: Αφετηρία για το συμφωνηθέν σχέδιο χρηματοδότησης αποτελεί η χωρίς επιβάρυνση του καταναλωτή δυνατότητα επιστροφής παλαιού εξοπλισμού. Για τη χρηματοδότηση της συλλογής και διάθεσης του παλαιού εξοπλισμού υπεύθυνοι είναι οι παραγωγοί. Αυτοί επιβαρύνονται με τις δαπάνες της συλλογής, επαναχρησιμοποίησης και διάθεσης τουλάχιστον από την εγκατάσταση επιστροφής. Το Κοινοβούλιο μπόρεσε να επιβάλλει την άποψή του και στο ζήτημα της λεγόμενης "ατομικής" χρηματοδότησης, σύμφωνα με την οποία κάθε παραγωγός χρηματοδοτεί τη διάθεση των δικών του προϊόντων. Κατ' αυτόν τον τρόπο μπορεί να διασφαλισθεί ότι η ατομική ευθύνη των παραγωγών θα οδηγήσει σε ένα φιλικό προς την ανακύκλωση σχεδιασμό των προϊόντων τους. Ανεξάρτητα από την ανάληψη των δαπανών από τους επιμέρους παραγωγούς, η συλλογή και επεξεργασία μπορεί ωστόσο να διεξαχθεί και συλλογικά.
 • Κατόπιν πιέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συμφωνήθηκε εξάλλου ότι κάθε παραγωγός θα χορηγεί κατά την πώληση ειδών ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού εγγύηση για τη χρηματοδότηση της διάθεσης. Κατ' αυτόν τον τρόπο αποτρέπεται το ενδεχόμενο να μην ανταποκρίνονται στην υποχρέωσή τους για χρηματοδότηση οι παραγωγοί που αποσύρονται από την αγορά.
 • Μια ειδική μορφή χρηματοδότησης συμφωνήθηκε για τη διάθεση εξοπλισμού που τέθηκε σε κυκλοφορία πριν από το 2005 ("ιστορικός εξοπλισμός"). Δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλη ποσότητα των λεγόμενων μη επώνυμων προϊόντων και συσκευών, των οποίων οι παραγωγοί δεν μπορούν πλέον να εξακριβωθούν ή δεν υπάρχουν πλέον, η διάθεση του παλαιού αυτού εξοπλισμού μπορεί να χρηματοδοτηθεί μόνο συλλογικά. Αυτό σημαίνει ότι οι προκύπτουσες δαπάνες θα καταβάλλονται αναλογικά από τους παραγωγούς οι οποίοι κατά τον χρόνο που προκύπτουν οι εκάστοτε δαπάνες βρίσκονται στην αγορά Οι παραγωγοί έχουν, ωστόσο, κατά τη διάρκεια μιας μεταβατικής περιόδου τη δυνατότητα να παρουσιάζουν τις δαπάνες αυτές κατά την πώληση νέων συσκευών ("ορατό τέλος").
 • Χρηματοδότηση παλαιού εξοπλισμού από άλλους χρήστες εκτός των ιδιωτικών νοικοκυριών: Σε αντίθεση με τη χρηματοδότηση παλαιού εξοπλισμού από ιδιωτικά νοικοκυριά, επιτεύχθηκε ήδη μετά τη δεύτερη ανάγνωση συμφωνία μεταξύ Κοινοβουλίου και Συμβουλίου όσον αφορά τη διάθεση εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για επαγγελματικούς σκοπούς. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας συνδιαλλαγής διατυπώθηκαν από διάφορες πλευρές επιφυλάξεις όσον αφορά την υποχρέωση των παραγωγών να προβλέπουν στον ισολογισμό τους αποθεματικά για τη διάθεση συσκευών που χρησιμοποιούνται για επαγγελματικούς σκοπούς, οι οποίες τέθηκαν σε κυκλοφορία πριν από το 2005. Σε μια κοινή δήλωση και τα τρία όργανα (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Συμβούλιο και Επιτροπή) επιβεβαιώνουν τη βούληση, να εξετάσει η Επιτροπή το ταχύτερο δυνατόν τις διατυπωθείσες επιφυλάξεις. Σε περίπτωση κατά την οποία οι επιφυλάξεις αυτές θεωρηθούν βάσιμες, η Επιτροπή σκοπεύει να υποβάλει πρόταση για την τροποποίηση των αντίστοιχων άρθρων.
 • Σήμανση των συσκευών: Συμφωνήθηκε η υποχρέωση των παραγωγών ειδών ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού να θέτουν σαφή διακριτικά γνωρίσματα στα προϊόντα τους με στόχο την εύκολη αναγνώριση και την εξακρίβωση της ημερομηνίας διάθεσής τους στην αγορά. Οι καταναλωτές πρέπει να πληροφορούνται με αντίστοιχη ένδειξη ότι ο παλαιός εξοπλισμός δεν επιτρέπεται να διατίθεται μαζί με τα αστικά απόβλητα και ότι όλος ο παλαιός εξοπλισμός πρέπει να συλλέγεται ξεχωριστά. Από την άλλη πλευρά η αναγραφή του παραγωγού καθώς και της ημερομηνίας πώλησης ενέχει κεντρική σπουδαιότητα ενόψει της μελλοντικής ατομικής χρηματοδότησης της διάθεσης: μόνον όταν ένας παραγωγός είναι σαφώς αναγνωρίσιμος μπορεί να καταστεί υπεύθυνος για την μεταγενέστερη χρηματοδότηση των εξόδων διάθεσης.
 • Ειδική κατασκευή των ηλεκτρονικών συσκευών: Το Κοινοβούλιο κατέβαλε έντονες προσπάθειες για την προώθηση της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης. Αυτό βρίσκεται σε σαφή αναντιστοιχία με τις πρακτικές που ακολουθούν ορισμένοι παραγωγοί οι οποίοι αποσκοπούν να παρεμποδίσουν την επαναχρησιμοποίηση ή την ανακύκλωση των συσκευών με την τοποθέτηση διαφόρων ηλεκτρονικών μηχανισμών ("έξυπνα ολοκληρωμένα κυκλώματα"). Ειδικότερα τα φυσίγγια έκχυσης μελάνης για εκτυπωτές εξοπλίζονται με τέτοιες διατάξεις που παρεμποδίζουν την επαναπλήρωσή τους. Προκειμένου να αποτρέπονται οι εν λόγω πρακτικές προστέθηκε ένα νέο άρθρο στο κείμενο της οδηγίας, το οποίο ορίζει ότι ο στόχος της εύκολης αποσυναρμολόγησης και ανάκτησης θα πρέπει να επιδιώκεται ήδη κατά την παραγωγή του εξοπλισμού. Ειδικότερα, θα πρέπει να αποφεύγονται τεχνικές διατάξεις που παρεμποδίζουν την επαναχρησιμοποίηση παλαιού εξοπλισμού.
 • Απαγόρευση επικίνδυνων ουσιών: Το σημαντικότερο σημείο συζήτησης στο πλαίσιο της οδηγίας RoHS υπήρξε ο χρόνος έναρξης ισχύος της απαγόρευσης χρήσης ορισμένων επικινδύνων ουσιών. Ο επιτευχθείς συμβιβασμός προβλέπει ότι από 1ης Ιουλίου 2006 απαγορεύεται η χρησιμοποίηση ουσιών όπως ο μόλυβδος, το κάδμιο, ο υδράργυρος και το εξασθενές χρώμιο σε είδη ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Στο παράρτημα της οδηγίας προβλέπεται, ωστόσο, μια σειρά εξαιρέσεων από τη γενική αυτή απαγόρευση ορισμένων ουσιών.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Mary Brazier
(Στρασβούργο) Τηλ.: (33) 3 88 763969
(Βρυξέλλες) Τηλ.: (32-2) 28 42672
e-mail :  envi-press@europarl.eu.int


Πρόσβαση του κοινού στην περιβαλλοντική ενημέρωση
Eija- Riitta KORHOLA (ΕΛΚ/ΕΔ, FIN)
Κοινό σχέδιο που εγκρίθηκε από την επιτροπή συνδιαλλαγής σχετικά με την οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την πρόσβαση του κοινού σε περιβαλλοντικές πληροφορίες
Έγγρ.: A5-435/2002
Διαδικασία: Συναπόφαση (3η ανάγνωση)
Συζήτηση: 17.12.2002
Ψηφοφορία: 18.12.2002

Ανάλυση ψηφοφορίας

Εγκρίθηκε από την ολομέλεια του Σώματος η έκθεση της κ. Eija-Riitta KORHOLA (ΕΛΚ/ΕΔ, FIN) και με αυτήν το σχέδιο της Επιτροπής Συνδιαλλαγής σχετικά με την έκδοση οδηγίας για τη διασφάλιση της πρόσβασης του κοινού στην περιβαλλοντική πληροφόρηση.

Στόχος της εν λόγω οδηγίας είναι η αντικατάσταση της οδηγίας της 7ης Ιουνίου 1990 σχετικά με την ελεύθερη πληροφόρηση σε περιβαλλοντικά θέματα (90/313/ΕΟΚ), καθώς και η διόρθωση των ελλείψεων που διαπιστώθηκαν κατά την εφαρμογή της και στην προσαρμογή της στις εξελίξεις της τεχνολογίας της πληροφορίας και των επικοινωνιών. Η πρόταση οδηγίας στόχευε επίσης στον εναρμονισμό της κοινοτικής νομοθεσίας προκειμένου να διευκολυνθεί η ΕΕ στην έγκριση της Σύμβασης για την Πρόσβαση στην Πληροφόρηση, τη Δημόσια Συμμετοχή στη Λήψη Αποφάσεων και την Πρόσβαση στη Δικαιοσύνη σε σχέση με Περιβαλλοντικά Θέματα (Σύμβαση του Άαρχους), που υπεγράφη το 1998.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπέβαλε στο πλαίσιο της δεύτερης ανάγνωσης 47 τροπολογίες που αποσκοπούσαν, κατά κύριο λόγο, στην ενίσχυση της αρχικής πρότασης της Επιτροπής και στην επιβολή στα κράτη μέλη αυστηρότερων υποχρεώσεων από αυτές που προβλέπει η Σύμβαση του Άαρχους.

Το κοινό σχέδιο της Επιτροπής Συνδιαλλαγής μπορεί να συνοψισθεί ως εξής:

 • Στόχος της οδηγίας είναι πλέον να διασφαλιστεί το δικαίωμα στην περιβαλλοντική πληροφόρηση εκ μέρους των αρχών, ο καθορισμός των βασικών όρων και των ρυθμίσεων που αφορούν την εφαρμογή αυτού του δικαιώματος και τέλος να καταστεί βέβαιο ότι η περιβαλλοντική πληροφόρηση θα διαδοθεί στο κοινό σε όσο το δυνατόν ευρύτερη κλίμακα, ιδιαίτερα μέσω δικτύων δεδομένων και ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
 • Η οδηγία καλύπτει με τον όρο «περιβαλλοντική πληροφόρηση» εκθέσεις σχετικά με την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και πληροφόρηση σχετικά με τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης εφόσον χρειαστεί της μόλυνσης της τροφικής αλυσίδας. Η έννοια του όρου «αρχές» διευρύνεται για να συμπεριλάβει δημόσιους συμβουλευτικούς φορείς. Στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε τα κράτη μέλη μπορούν να επιβεβαιώνουν ότι στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας δεν περιλαμβάνονται φορείς και όργανα που ασκούν δικαστικές ή νομοθετικές εξουσίες. Η εννοιολογική αυτή διεύρυνση περιλαμβάνει και την έννοια των πληροφοριών που διαθέτουν οι αρχές.
 • Η περιβαλλοντική πληροφόρηση πρέπει να χορηγείται στον αιτούντα υπό τη μορφή που αυτός επιθυμεί, εκτός αν οι πληροφορίες υπάρχουν ήδη υπό μορφή εύκολα διαθέσιμη στους αιτούντες. Σύμφωνα με την οδηγία, οι υπάλληλοι υποχρεούνται να βοηθούν το κοινό στην προσπάθειά του να ενημερωθεί σε σχέση με περιβαλλοντικά θέματα, οι κατάλογοι των αρχών πρέπει να είναι προσβάσιμοι στο κοινό και τα κράτη μέλη πρέπει να καθορίζουν τις ρυθμίσεις πρακτικού χαρακτήρα οι οποίες εξασφαλίζουν την αποτελεσματική άσκηση του δικαιώματος πρόσβασης στην περιβαλλοντική πληροφόρηση. Οι αρχές προσφέρουν επίσης στο κοινό πληροφόρηση, κατευθυντήριες γραμμές και συμβουλευτικές υποδείξεις ως προς την άσκηση των δικαιωμάτων του. Πέραν τούτου, αυτές οι ρυθμίσεις εξασφαλίζουν ότι οι πληροφορίες είναι αποτελεσματικά και εύκολα προσβάσιμες καθώς και ότι θα καταστούν διαθέσιμες στο κοινό μέσω δημόσιων δικτύων τηλεπικοινωνίας και ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων.
 • Τα κράτη μέλη μπορούν, πάντως, να αρνηθούν την ικανοποίηση αιτήματος για περιβαλλοντική πληροφόρηση βάσει συγκεκριμένης αιτιολόγησης, το πεδίο εφαρμογής της οποίας, όμως, περιορίσθηκε κατά τη διαδικασία συνδιαλλαγής. Οι αρχές υποχρεούνται να παράσχουν σύντομη εξήγηση για τους λόγους της άρνησης αυτής, αφού συνεκτιμήσουν για τη συγκεκριμένη περίπτωση το δημόσιο συμφέρον, που εξυπηρετείται με την κοινοποίηση πληροφοριών, σε σύγκριση με τα τυχόν συμφέροντα που εξυπηρετούνται με την άρνηση. Απόρριψη αιτήματος μπορεί να υπάρξει αν η διατύπωσή του είναι υπερβολικά γενικόλογη ή αφορά υλικό που βρίσκεται σε στάδιο προπαρασκευής ή έγγραφα εσωτερικής επικοινωνίας, αφού ληφθεί υπόψη το δημόσιο συμφέρον, που εξυπηρετείται με την κοινοποίηση πληροφοριών. Αν το αίτημα αφορά υλικό που βρίσκεται σε στάδιο προπαρασκευής, η δημόσια αρχή γνωστοποιεί το όνομα της αρχής που προπαρασκευάζει το υλικό καθώς και το χρόνο που εκτιμάται ότι είναι αναγκαίος για την ολοκλήρωση. Πληροφορίες που αφορούν εκπομπές στο περιβάλλον δεν μπορούν να κρατούνται μυστικές, εκτός αν συνδέονται με την εθνική άμυνα, με την πορεία μιας δίκης ή με βιομηχανικά μυστικά ή με πνευματικά δικαιώματα.
 • Η οδηγία περιλαμβάνει την αρχή της δωρεάν περιβαλλοντικής πληροφόρησης. Η χρήση δημόσιων μητρώων και καταλόγων καθώς και η επιτόπια εξέταση των πληροφοριών που ζητήθηκαν πρέπει να γίνεται δωρεάν. Η καταβολή στις αρχές τυχόν πάγιων τελών για την παροχή περιβαλλοντικής πληροφόρησης δεν υπερβαίνουν κάποια λογικά όρια, οι δε όροι πληρωμής γνωστοποιούνται εκ των προτέρων. Η τυχόν επιβάρυνση δεν υπερβαίνει το κόστος παροχής του εν λόγω υλικού. Ο αριθμός των περιπτώσεων κατά τις οποίες επιβάλλεται πρόσθετη επιβάρυνση υπόκειται επίσης σε περιορισμό.
 • Οι απαιτήσεις που αφορούν την ποιότητα της περιβαλλοντικής πληροφόρησης ορίζονται σε χωριστό άρθρο. Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι οι πληροφορίες που συγκεντρώνονται είτε από τα ίδια είτε εκ μέρους τους είναι επίκαιρες, ακριβείς και συγκρίσιμες. Οι αρχές κοινοποιούν, αν τους ζητηθεί, πληροφορίες σχετικά με τις μεθόδους μέτρησης, συμπεριλαμβανομένων των μεθόδων ανάλυσης, δειγματοληψίας και προεπεξεργασίας των δειγμάτων.
 • Η εφαρμογή της οδηγίας αξιολογείται, αφού καταθέσει έκθεση η Επιτροπή και αφού υποβάλλει τυχόν τροπολογίες που κρίνονται αναγκαίες επί τη βάσει των εκθέσεων που υπέβαλαν τα κράτη μέλη, λαμβανομένης υπόψη της ιδιαίτερης εξέλιξης στις τηλεπικοινωνίες και τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, έξι χρόνια αφότου τεθεί σε ισχύ η οδηγία.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Mary Brazier
(Στρασβούργο) Τηλ.: (33) 3 88 763969
(Βρυξέλλες) Τηλ.: (32-2) 28 42672
e-mail :  envi-press@europarl.eu.int


Προστασία των Καταναλωτών

Τρόφιμα και συστατικά τους που υποβάλλονται σε ιοντίζουσα ακτινοβολία
Hiltrud BREYER (ΠΡΣ/ΕΕΣ, D)
Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με τα τρόφιμα και συστατικά τροφίμων τα οποία επιτρέπεται να υποβάλλονται σε επεξεργασία με ιοντίζουσα ακτινοβολία στην Κοινότητα
Έγγρ.: A5-384/2002
Διαδικασία: Μη νομοθετική διαβούλευση
Συζήτηση: 17.12.2002
Ψηφοφορία: 17.12.2002

Ψηφ οφορία

Με την υιοθέτηση με 269 ψήφους υπέρ, έναντι 180 κατά και 5 αποχών της έκθεσης της κ. Hiltrud BREYER (ΠΡΣ/ΕΕΣ, D) σχετικά με την Ανακοίνωση της Επιτροπής για τα τρόφιμα και τα συστατικά τροφίμων τα οποία επιτρέπεται να υποβάλλονται σε ιοντίζουσα ακτινοβολία, το Κοινοβούλιο σημειώνει, μεταξύ άλλων, την πρόταση της Επιτροπής σύμφωνα με την οποία ο τρέχων κατάλογος θα πρέπει να θεωρηθεί πλήρης και να μην επεκταθεί περαιτέρω σε αυτή τη φάση και πιστεύει ότι μπορεί να υποβάλλονται σε ακτινοβόληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση οιαδήποτε επιπρόσθετα βότανα, καρυκεύματα και φυτικά αρτύματα μόνον εφόσον οι επιστημονικές γνώσεις υποδεικνύουν ότι τούτο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Ton Huyssoon
(Στρασβούργο) Τηλ.: (33) 3 881 74005
(Βρυξέλλες) Τηλ.: (32-2) 28 42408
e-mail :  envi-press@europarl.eu.int


Περιορισμοί κυκλοφορίας και χρήσης πεντα- και οκταβρωμοδιφαινυλαιθέρων
Frédérique RIES (ΦΙΛ, B)
Κοινή θέση του Συμβουλίου για τη θέσπιση κανονισμού για την τροποποίηση, για 24η φορά, της οδηγίας 76/769/ΕΟΚ του Συμβουλίου σχετικά με τους περιορισμούς κυκλοφορίας στην αγορά και χρήσης μερικών επικινδύνων ουσιών και παρασκευασμάτων (πενταβρωμοδιφαινυλαιθέρας, οκταβρωμοδιφαινυλαιθέρας)
Έγγρ.: A5-437/2002
Διαδικασία: Συναπόφαση (3η ανάγνωση)
Συζήτηση: 17.12.2002
Ψηφοφορία: 18.12.2002

Ανάλυση ψηφοφορίας

Με την υιοθέτηση της έκθεση της κ. Frédérique RIES (ΦΙΛ, B), το Κοινοβούλιο ενέκρινε το κοινό σχέδιο της Επιτροπής Συνδιαλλαγής σχετικά με την έκδοση οδηγίας για την επιβολή περιορισμών κυκλοφορίας στην αγορά και χρήσης μερικών επικίνδυνων ουσιών και παρασκευασμάτων πενταβρωμοδιφαινυλαιθέρας και οκταβρωμοδιφαινυλαιθέρας.

Στόχος της παρούσας οδηγίας είναι να θεσπίσει απαγόρευση κυκλοφορίας στην αγορά και χρήσης του πενταβρωμοδιφαινυλαιθέρα (πενταΒΔΑ), ο οποίος αποτελεί ένα βρωμιωμένο επιβραδυντή φλόγας που χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά για την παρασκευή μαλακού αφρού πολυουραιθάνης για τα έπιπλα και το γέμισμα των επίπλων. Λόγω της επικινδυνότητας του πενταΒΔΑ, η Επιτροπή αποφάσισε να εφαρμόσει την αρχή της προφύλαξης και η πρόταση θέσπισε απαγόρευση όχι μόνο της κυκλοφορίας στην αγορά και της χρήσης πενταΒΔΑ αλλά και των ειδών που περιέχουν την ουσία αυτή.

Το Κοινοβούλιο χαιρέτισε στο πλαίσιο της δεύτερης ανάγνωσης την πρόταση για την απαγόρευση της κυκλοφορίας και της χρήσης πενταΒΔΑ αλλά επέκρινε το γεγονός ότι οι δύο άλλοι βρωμιωμένοι επιβραδυντές φλόγας που κυκλοφορούν στην αγορά, δηλαδή ο οκταΒΔΑ και ο δεκαΒΔΑ δεν καλύπτονται από την πρόταση αυτή. Οι ουσίες αυτές χρησιμοποιούνται κυρίως σε είδη από πλαστικό, σε εξοπλισμό γραφείου, σε μονωτικά προϊόντα στον τομέα της οικοδομής και σε υφάσματα. Κατά συνέπεια, οι τροπολογίες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε δεύτερη ανάγνωση αποσκοπούσαν ειδικότερα στη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της οδηγίας, προκειμένου να καλύψει όλους τους πολυΒΔΑ που κυκλοφορούν στην αγορά

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας, στην οποία κατέληξε η Επιτροπή Συνδιαλλαγής, βλ. "Η Προσεχής Εβδομάδα": http://www.europarl.eu.int/press/index_publi_el.htm

Για περισσότερες πληροφορίες:
Mary Brazier
(Στρασβούργο) Τηλ.: (33) 3 88 763969
(Βρυξέλλες) Τηλ.: (32-2) 28 42672
e-mail :  envi-press@europarl.eu.int


Αίμα και συστατικά του αίματος
Giuseppe NISTICO (ΕΛΚ/ΕΔ, I)
Κοινό σχέδιο της Επιτροπής Συνδιαλλαγής σχετικά με πρόταση οδηγίας για τη θέσπιση προτύπων ποιότητας και ασφάλειας για τη συλλογή, τον έλεγχο, την επεξεργασία, την αποθήκευση και τη διανομή ανθρώπινου αίματος και συστατικών του αίματος
Έγγρ.: A5-442/2002
Διαδικασία: Συναπόφαση (3η ανάγνωση)
Συζήτηση: 17.12.2002
Ψηφοφορία: 18.12.2002

Ψηφοφορία

Το Κοινοβούλιο υιοθέτησε την έκθεση του κ. Giuseppe NISTICO (ΕΛΚ/ΕΔ, I) και με αυτήν το κοινό σχέδιο της Επιτροπής Συνδιαλλαγής σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής για την έκδοση οδηγίας σχετικά με τη θέσπιση προτύπων ποιότητας και ασφάλειας για τη συλλογή, τον έλεγχο, την επεξεργασία, την αποθήκευση και τη διανομή ανθρωπίνου αίματος και συστατικών του αίματος.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας, στην οποία κατέληξε η Επιτροπή Συνδιαλλαγής, βλ. "Η Προσεχής Εβδομάδα": http://www.europarl.eu.int/press/index_publi_el.htm

Για περισσότερες πληροφορίες:
Ton Huyssoon
(Στρασβούργο) Τηλ.: (33) 3 881 74005
(Βρυξέλλες) Τηλ.: (32-2) 28 42408
e-mail :  envi-press@europarl.eu.int


Αθλητισμός

2004: Ευρωπαϊκό έτος εκπαίδευσης μέσω του αθλητισμού
Doris PACK (ΕΛΚ/ΕΔ, D)
Κοινή θέση η οποία καθορίστηκε από το Συμβούλιο για τη θέσπιση απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την ανακήρυξη του 2004 ως ευρωπαϊκού έτους εκπαίδευσης μέσω του αθλητισμού
Έγγρ.: A5-419/2002
Διαδικασία: Συναπόφαση (2η ανάγνωση)
Συζήτηση: 19.12.2002
Ψηφοφορία: 19.12.2002

Ανάλυση ψηφοφορίας

Με την υιοθέτηση της έκθεσης της κ. Doris PACK (ΕΛΚ/ΕΔ, D) το Κοινοβούλιο εγκρίνει την κοινή θέση του Συμβουλίου σχετικά με την ανακήρυξη του 2004 ως ευρωπαϊκού έτους εκπαίδευσης μέσω του αθλητισμού. Όπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση, ένας στους τρεις ευρωπαίους ασκεί τακτικά μία σωματική δραστηριότητα. Εξάλλου, όπως αναφέρεται στον Χάρτη των Ολυμπιακών Αγώνων, ο αθλητισμός αποτελεί την έκφραση του πνεύματος φιλίας, αλληλεγγύης και ίσης μεταχείρισης. Η πρόταση της Επιτροπής αποσκοπεί, με την ανακήρυξη του 2004 ως ευρωπαϊκού έτους εκπαίδευσης μέσω του αθλητισμού, στην καλύτερη χρήση των εκπαιδευτικών αξιών του αθλητισμού για την βελτίωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ιδίως της παράλληλης εκπαίδευσης, μέσω της καθιέρωσης μιας στενής εταιρικής σχέσης μεταξύ των εκπαιδευτικών και αθλητικών οργανώσεων.

Σε δεύτερη ανάγνωση, το Συμβούλιο ενέκρινε την ουσία της προτάσεως της Επιτροπής (περιλαμβανομένου και του προτεινόμενου προϋπολογισμού). Προχώρησε περαιτέρω βελτιώνοντας ποιοτικά την πρόταση, αλλά και δεσμευόμενο να περιλάβει στα πρακτικά δήλωση στην οποία σημειώνει την πολιτική βούληση του Κοινοβουλίου να καθίσταται εφικτό στα σχολεία και τους αθλητικούς συλλόγους να προτείνουν την διοργάνωση σχολικών αθλητικών αγώνων, δήλωση η οποία αντιπροσωπεύει ενδεχομένως την όποια πρόοδο μπορούσε να αναμένει ευλόγως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο σημείο αυτό.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Pia Siitonen
(Στρασβούργο) Τηλ.: (33) 3 881 73612
(Βρυξέλλες) Τηλ.: (32-2) 28 41498
e-mail :  cult-press@europarl.eu.int


Συνταγματικές Υποθέσεις

Αναδιάρθρωση του νομικού και κανονιστικού πλαισίου στη μελλοντική Ευρώπη
Jean- Louis BOURLANGES (ΕΛΚ/ΕΔ, F)
Η τυπολογία των πράξεων και η ιεράρχηση των ρυθμίσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Έγγρ.: A5-425/2002
Διαδικασία: Πρωτοβουλία
Συζήτηση: 16.12.2002
Ψηφοφορία: 17.12.2002

Ανάλυση ψηφοφορίας

Η έκθεση του κ. Jean-Louis BOURLANGES (ΕΛΚ/ΕΔ, F) που εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με 364 ψήφους υπέρ, 149 κατά και 16 αποχές εξετάζει το θέμα της τυπολογίας των νομικών πράξεων και την ιεράρχηση των κανόνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πίσω από αυτόν τον αρκετά “τεχνικό” τίτλο δεν κρύβεται τίποτε άλλο παρά η πρόθεση να υπάρξει, ενόψει της αναθεώρησης των συνθηκών, μία αναδιάρθρωση του κοινοτικού νομικού και κανονιστικού πλαισίου που θα βασίζεται στην αρχή "ένας κανόνας, μία διαδικασία, ένα όνομα", έτσι ώστε αυτό να είναι στο μέλλον πιο απλό, πιο σαφές, πιο διάφανο και, ως εκ τούτου, πιο προσιτό στους πολίτες.

Στην έκθεση προτείνεται, καταρχήν, η συνταγματική δέσμη να αποτελείται από μια μόνη πράξη, χωρισμένη σε δύο μέρη: το Μέρος Α, το «Σύνταγμα», που θα προσδιορίζει τα θεμελιώδη δικαιώματα, τους στόχους και τις αρχές της Ένωσης, τις αρμοδιότητες που της ανατίθενται, τα θεσμικά όργανα και τις διαδικασίες που διέπουν τη δράση τους, ενώ θα ενσωματώνει και το Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και το Μέρος B που θα περιλαμβάνει το σύνολο των διατάξεων που περιλαμβάνονται σήμερα στις Συνθήκες, οι οποίες αφορούν κυρίως στις αρχές που διέπουν τις τομεακές πολιτικές της Ένωσης, και οι οποίες ούτε θα περιλαμβάνονται στο συνταγματικό μέρος ούτε όμως θα καθίστανται άκυρες.

Σε ότι αφορά στη διαδικασία αναθεώρησης των συνθηκών, κρίνεται ότι τα δύο προαναφερθέντα μέρη θα πρέπει να υπόκεινται σε διαφορετικές διαδικασίες αναθεώρησης. Το Σύνταγμα ("Μέρος Α") θα υπόκειται σε κύρωση με βάση τις αντίστοιχες συνταγματικές διαδικασίες των χωρών μελών και κατά συνέπεια, θα πρέπει να λάβει τη μορφή συνταγματικής Συνθήκης. Για την αναθεώρησή του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει τα σχέδια τροπολογιών που θα εκπονούνται από συνέλευση που θα συγκροτείται με πρότυπο τη σημερινή Συνέλευση για το μέλλον της Ευρώπης· σε περίπτωση δε που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιθυμεί να τροποποιήσει το σχέδιο που του προτείνεται, οι ενδεχόμενες τροποποιήσεις θα πρέπει να υποβληθούν στην έγκριση της Συνέλευσης.

Όσον αφορά στη νομοθετική δέσμη, η έκθεση προτείνει να αποτελείται από το σύνολο των πράξεων που λαμβάνονται με συναπόφαση από τα δύο σκέλη της νομοθετικής αρχής, δηλαδή το Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο, τα οποία θα αποφασίζουν με ειδική πλειοψηφία κατόπιν προτάσεως της Επιτροπής. Οι πράξεις αυτές θα εμπίπτουν στις ακόλουθες κατηγορίες:

 • νόμος, που θα είναι υποχρεωτικός ως προς όλα τα στοιχεία του και άμεσα εφαρμοστέος·
 • νόμος πλαίσιο, που θα δεσμεύει τα κράτη μέλη ως προς τα προς επίτευξη αποτελέσματα, αλλά θα αφήνει στις εθνικές αρχές την αρμοδιότητα σχετικά με τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν για την επίτευξη των στόχων αυτών·
 • οργανικός νόμος (σ.σ.: κάτι σαν "συνταγματικός νόμος") που θα θεσπίζει τις διατάξεις που απαιτούνται για την ομαλή λειτουργία των θεσμικών οργάνων, αλλά που απαιτούν ευελιξία ως προς την έγκριση, η οποία είναι ασύμβατη με τη συνταγματική διαδικασία, όπως η απόφαση περί ιδίων πόρων , ο δημοσιονομικός κανονισμός, οι διατάξεις για το εκλογικό σύστημα και για τον τρόπο ψηφοφορίας για την εκλογή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οργανισμός του Δικαστηρίου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου κλπ

Σε ότι αφορά στη διαδικασία, προτείνεται οι νόμοι και οι νόμοι-πλαίσιο να εγκρίνονται με συναπόφαση σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο σημερινό άρθρο 251 ΣυνθΕΚ, ενώ οι οργανικοί νόμοι θα πρέπει να θεσπίζονται στο πλαίσιο διαδικασιών που συνδυάζουν την επιταγή για δημοκρατία, που προϋποθέτει τη συμμετοχή του Ευρωκοινοβουλίου μέσω της συναπόφασης, την απαίτηση περί αποτελεσματικότητας, που συνεπάγεται την κατάργηση της προσφυγής στην ομοφωνία, και την απαίτηση πανηγυρικού χαρακτήρα, που επιτάσσει διακεκριμένη συμμετοχή στην απόφαση του Συμβουλίου που συνέρχεται σε επίπεδο αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων. κατά συνέπεια, η διαδικασία που θα προκριθεί για την έγκριση των νόμων αυτών πρέπει να είναι η βασική διαδικασία που προβλέπεται για την έγκριση των νομοθετικών πράξεων με συναπόφαση, με την επιφύλαξη των εξής τροποποιήσεων: η Επιτροπή θα μπορεί να ασκεί το δικαίωμα πρωτοβουλίας της μόνο μετά από ρητή αίτηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου· έγκριση με ενισχυμένη ειδική πλειοψηφία τόσο σε επίπεδο Κοινοβουλίου όσο και Συμβουλίου· η τελική απόφαση του Συμβουλίου θα λαμβάνεται σε επίπεδο αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων, το οποίο επιπλέον θα έχει την εξουσία να ζητήσει από τα θεσμικά όργανα να επαναλάβουν τη διαδικασία από το στάδιο το οποίο θεωρεί ως το προσφορότερο.

Σε ό,τι αφορά πάλι στους νόμους περί οικονομικών, θεωρείται ότι οι νόμοι σχετικά με τις δημοσιονομικές προοπτικές πρέπει να εγκρίνονται με συναπόφαση από τα δύο σκέλη της αρμόδιας για τον προϋπολογισμό αρχής με την ίδια διαδικασία που ισχύει για τις νομοθετικές πράξεις, ενώ ο ετήσιος προϋπολογισμός, αρχικός ή διορθωτικός, θα πρέπει να εγκρίνεται βάσει μιας πιο διαφανούς και απλής διαδικασίας που θα είναι η ίδια για τα έσοδα και για το σύνολο των δαπανών, δεδομένου ότι η διαφοροποίηση των διαδικασιών καθορισμού των υποχρεωτικών και μη υποχρεωτικών δαπανών, καθώς και ο αποκλεισμός της αρμόδιας για τον προϋπολογισμό αρχής από οιαδήποτε απόφαση σχετικά με τα έσοδα δεν έχουν κανένα λόγο διατήρησης. Εκτιμάται, πάντως, ότι η δημοσιονομική συναπόφαση δεν μπορεί να υπόκειται στην ίδια διαδικασία με αυτή της νομοθετικής συναπόφασης, στο βαθμό που, δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός πρέπει να εγκριθεί εντός συγκεκριμένων προθεσμιών, δεν μπορεί να γίνει δεκτή η υπόθεση της τελικής απόρριψης του νόμου για τα οικονομικά που θα οφείλεται σε διαφωνία μεταξύ του Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου.
Για τη ρυθμιστική δέσμη, το Κοινοβούλιο, εκτιμώντας ότι η ρυθμιστική εξουσία έχει ως έργο την εξασφάλιση της εφαρμογής των νομοθετικών πράξεων, φρονεί ότι η εξουσία αυτή πρέπει να ανήκει στην Επιτροπή και, στο πλαίσιο των αντίστοιχων εδαφικών αρμοδιοτήτων τους, στα κράτη μέλη· κρίνει, ωστόσο, ότι η νομοθετική αρχή, που αποτελείται από το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο, μπορεί να εκχωρεί σε ειδικευμένη υπηρεσία ή αυτορρυθμιζόμενο οργανισμό τη μέριμνα του καθορισμού ορισμένων τεχνικών μέτρων για την εφαρμογή των νόμων.

Στο ίδιο πλαίσιο, στην έκθεση προτείνεται η διαίρεση των ρυθμιστικών πράξεων σε δύο κατηγορίες: στις αποφάσεις, που προορίζονται να ρυθμίσουν τους διαδικαστικούς όρους εφαρμογής των νομοθετικών και δημοσιονομικών πράξεων, χωρίς να θεσπίζουν πρόσθετη ή συμπληρωματική ρύθμιση σε σχέση με τη νομοθετική πράξη· και στα μέτρα εκτέλεσης, που καθορίζουν, σύμφωνα με το νόμο και εντός των ορίων που ορίζει ο νόμος τους κανόνες που συμπληρώνουν αυτούς που έχει καθορίσει ο νομοθέτης. Τονίζεται δε ότι καμία ρυθμιστική πράξη αυτού του χαρακτήρα δεν μπορεί να θεσπίζεται παρά μόνον με εξουσιοδότηση και υπό τον έλεγχο των δύο σκελών της νομοθετικής αρχής. Η εν λόγω νομοθετική εξουσιοδότηση θα πρέπει να ορίζει τον τομέα, τις αρχές, τους στόχους και τα όρια της εξουσιοδότησης· μπορεί να καθορίζει χρονικά όρια για την εξουσιοδότηση· η νομοθετική αρχή ασκεί τον έλεγχό της στα μέτρα

Για περισσότερες πληροφορίες:
Claudia Delpero
(Στρασβούργο) Τηλ.: (33) 3 881 72795
(Βρυξέλλες) Τηλ.: (32-2) 28 42591
e-mail :  constit-press@europarl.eu.int


Αναφορές

Περίπτωση καταγγελίας 242/2000/GG
Jean LAMBERT (ΠΡΣ/ΕΕΣ, UK)
Έγγρ.: A5-355/2002
Διαδικασία: Μη νομοθετική διαβούλευση
Συζήτηση: 17.12.2002
Ψηφοφορία: 17.12.2002

Ψηφοφορία

Το Κοινοβούλιο υιοθέτησε την έκθεση της κ. Jean LAMBERT (ΠΡΣ/ΕΕΣ, UK) σχετικά με μία αναφορά της κ. Caroline POTTER που αφορά σε θέματα πλήρους και μερικής απασχόλησης για λόγους μητρότητας.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Gérard Motel
(Στρασβούργο) Τηλ.: (33) 3 881 74779
(Βρυξέλλες) Τηλ.: (32-2) 28 42676
e-mail :  peti-press@europarl.eu.int


Περίπτωση καταγγελίας 917/2000/GG
Astrid THORS (ΦΙΛ, FIN)
Έγγρ.: A5-363/2002
Διαδικασία: Μη νομοθετική διαβούλευση
Συζήτηση: 17.12.2002
Ψηφοφορία: 17.12.2002

Ψηφοφορία

Το Κοινοβούλιο υιοθέτησε την έκθεση της κ. Astrid THORS (ΦΙΛ, FIN) που αφορά στην ειδική έκθεση του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή για την καταγγελία 917/2000/GG της βρετανικής οργάνωσης «Statewatch» που δραστηριοποιείται στον τομέα της διαφάνειας. Η καταγγελία αφορά στη δυνατότητα πρόσβασης της εν λόγω οργάνωσης σε ορισμένα έγγραφα του Συμβουλίου.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Gérard Motel
(Στρασβούργο) Τηλ.: (33) 3 881 74779
(Βρυξέλλες) Τηλ.: (32-2) 28 42676
e-mail :  peti-press@europarl.eu.int


Επείγοντα

Χονγκ Κονγκ
Έγγρ.: B5-643/2002
Συζήτηση: 19. 12.2002
Ψηφοφορία: 19.12.2002

To Eυρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε με 59 ψήφους υπέρ, μία κατά και μία αποχή κοινή πρόταση ψηφίσματος επτά πολιτικών ομάδων (ΕΛΚ-ΕΔ, ΕΣΚ, ΦΙΛ, ΠΡΣ, ΕΕΑ, ΕΕΕ, ΕΔΔ) σχετικά με την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ.

Το ψήφισμα αναφέρεται συγκεκριμένα στην απόφαση της Ειδικής Διοικητικής Περιοχής του Χονγκ Κονγκ να δημοσιεύσει έγγραφο διαβούλευσης, στο οποίο αποκαλύπτονται οι προτάσεις της για θέσπιση αντιανατρεπτικού νόμου βάμει του άρθρου 23 του Βασικού Νόμου, τονίζοντας ότι η προτεινόμενη νομοθεσία πρέπει να ακολουθεί την πολιτική «μια χώρα, δύο συστήματα» που κατοχυρώνεται στον Βασικό Νόμο.

Το ψήφισμα καλεί, επίσης, την κυβέρνηση της ΕΔΠΧΚ να εξασφαλίσει ότι οι προτάσεις του άρθρου 23 δεν θα χρησιμοποιηθούν για τη φίμωση της αντιπολίτευσης, τον περιορισμό της ελευθερίας του λόγου, του τύπου και των εκδόσεων, της ελευθερίας του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι, της πραγματοποίησης πορειών και διαδηλώσεων, του δικαιώματος και της ελευθερίας της δημιουργίας και ένταξης σε συνδικαλιστικές οργανώσεις και της απεργίας, του δικαιώματος ενασχόλησης με ακαδημαϊκή έρευνα, λογοτεχνική και καλλιτεχνική δημιουργία και άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες σύμφωνα με τα άρθρα 27 και 34 του Βασικού Νόμου.

Πιστεύεται, επίσης, ότι όλα τα προτεινόμενα αδικήματα πρέπει να ορισθούν αυστηρά και ότι πρέπει να αποκλεισθεί ρητά το ενδεχόμενο να υπαχθούν οι ειρηνικές διαμαρτυρίες στον ορισμό των εγκλημάτων που καλύπτονται από το άρθρο 23·


Χεβρώνα
Έγγρ.: B5-644/2002
Συζήτηση: 19.12.2002
Ψηφοφορία: 19.12.2002

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα τεσσάρων πολιτικών ομάδων (ΕΛΚ-ΕΔ, ΕΣΚ, ΠΡΣ, ΕΕΑ) σχετικά με την κατάσταση στη Χεβρώνα.

Στο ψήφισμα, αφού εκφράζεται η άποψη ότι η ισραηλινή κυβέρνηση έχει το νόμιμο δικαίωμα να υπερασπίζεται τους πολίτες της από τρομοκρατικές ενέργειες·καθώς και το ότι ισραηλινοί άμαχοι αποτελούν στόχο τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον του πληθυσμού, κάτι που είναι απόλυτα καταδικαστέο, τονίζεται ταυτόχρονα ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει δεκτό ως λόγος για την καταστροφή της παλαιστινιακής κληρονομιάς.

Υπό αυτό το πρίσμα καταδικάζεται ανεπιφύλακτα κάθε τρομοκρατική ενέργεια και κάθε απώλεια ζωής, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι η καταστροφή ιστορικών τοποθεσιών στην Παλαιστίνη αποτελεί απαράδεκτη ενέργεια και περαιτέρω μορφή συλλογικής τιμωρίας που επιβάλλεται στον παλαιστινιακό λαό καθώς επίσης και ένα περαιτέρω εμπόδιο για την επαναδημιουργία κλίματος ελάχιστης αμοιβαίας εμπιστοσύνης και διαλόγου μεταξύ των δύο μερών, έτσι ώστε να επιτευχθεί ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης.

Επίσης, ζητείται επιμόνως από την κυβέρνηση του Ισραήλ να σταματήσει το σχέδιο που ανακοίνωσε για την κατεδάφιση τμημάτων της παλαιάς πόλης της Χεβρώνας καθώς και να απόσχει από οποιοδήποτε περαιτέρω βήμα που υπονομεύει την πολιτιστική κληρονομιά της Παλαιστίνης ενώ επαναλαμβάνεται και προηγούμενη έκκλησή του για πάγωμα των οικισμών εποίκων, οι περισσότεροι από τους οποίους αποτελούν και μεγάλο εμπόδιο για την ειρήνη και παρουσία απειλητική για την καθημερινή ζωή των Παλαιστινίων.

Τέλος, καλούνται οι αρχές του Ισραήλ να επιτρέψουν την πρόσβαση όλων των πιστών στο τέμενος Ibrahimi της Χεβρώνας και στο ναό της Γέννησης στη Βηθλεέμ, καθώς και σε όλους τους άλλους τόπους λατρείας των διάφορων θρησκειών.


Κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Θιβετιανών
 
Έγγρ.: B 5-642/2002
Συζήτηση: 19.12.2002
Ψηφοφορία: 19.12.2002

Το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε κοινό ψήφισμα έξι πολιτικών ομάδων (ΕΛΚ-ΕΔ, ΕΣΚ, ΦΙΛ, ΠΡΣ, ΕΕΑ, ΕΕΕ) σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Θιβετιανών.

Το ψήφισμα αναφέρεται ιδίως στο γεγονός της καταδίκης στις 3 Δεκεμβρίου 2002 από το Λαϊκό Δικαστήριο του Kardze (Ganzi) στην Θιβετιανή Αυτόνομη Διοίκηση του Kardze στην επαρχία του Sichuan, του Tenzin Delek, ενός σημαίνοντα βουδιστή Λάμα, σε θάνατο με δύο έτη αναστολή και του βοηθού του Lobsang Dhondup σε θανατική ποινή άμεσα εκτελεστέα.

Στο ψήφισμα το Κοινοβούλιο αφού υπογραμμίζει την υποστήριξή του στο κράτος δικαίου, καλεί επειγόντως την κινεζική κυβέρνηση να μετατρέψει τις θανατικές ποινές των Tenzin Delek και Lobsang Dhondup, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ανησυχία του για την φυλάκιση και απομόνωση των Tenzin Delek και Lobsang Dhondup για οκτώ μήνες από τη σύλληψή τους έως την προσαγωγή τους σε δίκη.

Καλούνται, επίσης, επειγόντως οι αρχές να εγγυηθούν ότι οι δύο άνδρες δεν θα τύχουν κακής μεταχείρισης κατά τη διάρκεια της κράτησής τους και ζητείται η άμεση επανεξέταση της υπόθεσης, ενώ καλούνται οι κινεζικές αρχές να πράξουν ό,τι τους είναι δυνατόν προκειμένου να εξασφαλίσουν την τήρηση των διεθνών προδιαγραφών στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ανθρωπιστικού δικαίου και, ειδικότερα, να εγγυηθούν διεθνώς αναγνωρισμένες δικαστικές διαδικασίες για τους συλληφθέντες.

Τέλος, καλείται η ΕΕ να εξαρτήσει τη χορήγηση της οικονομικής της βοήθειας από την πρόοδο προς την κατεύθυνση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της θιβετιανής εθνικής μειονότητας στην Κίνα, ιδιαίτερα στην περιοχή του Θιβέτ.

Σχέδιο ημερήσιας διάταξης της συνόδου Στρασβo ύργo 13-16 Ιανουαρίου 2003

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2003

(17:00 - 21:00)

 

Έκθεση Napolitano – Ο ρόλος των περιφερειακών και τοπικών αρχών στην ευρωπαϊκή οικοδόμηση

 

Έκθεση Pirker – Προς μια ολοκληρωμένη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων των κρατών μελών της ΕΕ.

 

Έκθεση Swiebel – Κατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ΕΕ.(2001)

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2003

(9:00 - 12:00)

 

Κοινή συζήτηση – Κοινοτικοί σιδηρόδρομοι

***I

       Έκθεση Jarzembowski – Ανάπτυξη των κοινοτικών σιδηροδρόμων

***I

       Έκθεση Sterckx – Ασφάλεια των κοινοτικών σιδηροδρόμων

***I

       Έκθεση Ainardi – Διαλειτουργικότητα του διευρωπαϊκού σιδηροδρομικού συστήματος

***I

       Έκθεση Savary – Ευρωπαϊκός Οργανισμός Σιδηροδρόμων

***I

Relazione Markov – Εναρμόνιση ορισμένων κοινωνικών διατάξεων στον τομέα των οδικών μεταφορών

(12:00 - 13:00)

 

Εκλογή του Διαμεσολαβητή

(15:00 - 17:00)

 

Δήλωση του Συμβουλίου – Πρόγραμμα των εργασιών της Ελληνικής Προεδρίας

(17:00 - 17:30)

 

Ανακοίνωση της Επιτροπής – Εαρινή έκθεση της Επιτροπής

(21:00 - 24:00)

 

Έκθεση Izquierdo Collado – Ευρωπαϊκή πολιτική μεταφορών με ορίζοντα το έτος 2010

 

Έκθεση Andria – Εκκαθάριση και διακανονισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση

 

Έκθεση Mantovani – Μέριμνα για τους ηλικιωμένους εξασφάλιση της δυνατότητας πρόσβασης, της ποιότητας και της οικονομικής βιωσιμότητας

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2003

(9:00 - 12:00)

 

Δηλώσεις του Συμβουλίου και της Επιτροπής – Το Αφγανιστάν ένα έτος μετά τη συμφωνία της Βόννης

 

Κοινή συζήτηση – ΕΕ/Λίβανος

***

       Σύσταση Galeote Quecedo – Ευρωμεσογειακή συμφωνία σύνδεσης ΕΚ/Λίβανος
       Προφορικές ερωτήσεις Brok – Συμφωνία σύνδεσης με το Λίβανο

***III

Έκθεση Roth-Behrendt – Καλλυντικά προϊόντα

(12:00 - 13:00)

 

Εκλογή του Διαμεσολαβητή

(15:00 - 17:30)

 

Έκθεση Medina Ortega – Απλούστευση και βελτίωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος

 

Δήλωση της Επιτροπής – Βόρεια διάσταση

(17:30 - 19:00)

 

Ώρα των ερωτήσεων προς το Συμβούλιο

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2003

(10:00 - 12:00, 15:00 - 16:30)

 

Έκθεση Markov – Δραστηριότητες της ΕΤΑΑ

 

Έκθεση Martin – Η υδατοκαλλιέργεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση

 

Έκθεση Miguélez Ramos – Αλιεία στα διεθνή ύδατα

(12:00 - 13:00) Ψηφοφορίες

Διαδικασία Προϋπολογισμού 2003
(2 η ανάγνωση)
( ποσά σε εκατ. ευρώ)*

 

Προϋπολογισμός 2002
(συμπεριλαμβανομένων ΣΔΠ 1,2,3,4,5 )

Δημοσιονομικές Προοπτικές 2003

Προσχέδιο Επιτροπής
(συμπεριλαμβανομένης Διορθωτικής Επιστολής 2/2003 )

Σχέδιο Συμβουλίου 2003
(2η ανάγνωση)
(συμπεριλαμβανομένης Διορθωτικής Επιστολής 2/2003)

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
(2η ανάγνωση)

 

Υποχρεώσεις

Πληρωμές

Υποχρεώσεις

Υποχρεώσεις

Πληρωμές

Υποχρεώσεις

Πληρωμές

Υποχρεώσεις

Πληρωμές

1. ΚΟΙΝΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

44.255

44.255

47.378

44.780

44.780

44.780

44.780

44.780

44.780

2. ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

33.838

32.129

33.968

34.027

33.538

33.980

33.023

33.980

33.173

          Διαρθρωτικά Ταμεία

31.049

29.529

 

31.188

31.048

31.141

30.523

31.141

30.523

          Ταμείο Συνοχής

2.789

2.600

 

2.839

2.500

2.839

2.500

2.839

2.650

3. ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ

7.157

6.157

6.796

6.716

6.132

6.698

6.121

6.796

6.204

          Έρευνα

4.055

3.752

 

4.055

3.650

4.055

3.650

4.055

3.650

          Διευρωπαϊκά Δίκτυα

677

601

 

725

670

725

670

725

673

Ταμείο Αλληλεγγύης

599

0

 

0

0

0

0

0

0

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Επισιτιστική βοήθεια
Συνεργασία με τις χώρες της Ασίας
Δημοκρατία & Ανθρώπινα δικαιώματα
ΚΕΠΠΑ

4.873
455
558
104
30

4.665
421
465
101
35

4.972

4.912
455
546
88
40

4.692
396
469
90
48

4.859
427
556
88
47

4.664
396
475
90
50

4.949
426
562
106
47

4.843
447
483
107
50

5. ΔΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

5.178

5.178

5.381

5.436

5.436

5.316

5.316

5.360

5.360

6. ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ

676

676

434

434

434

434

434

434

434

7. ΠΡΟΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

3.457

2.595

3.386

3.386

2.857

3.386

2.557

3.386

2.707

ΣΥΝΟΛΟ
Πιστώσεις πληρωμών ως % του ΑΕΠ της ΕΕ

99.434

95.656

102.315

99.692

97.880
1,02%

99.454

96.896
1,01%

99.685

97.503
1,02%

          * Αριθμοί προς επιβεβαίωση


ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Σύνταξη:

Νίκος Τζιώρκας

Γραμματεία:

Μαρία Αρώνη

 

Φίλιππος Καμάρης

   
   

Βρυξέλλες:

Στρασβούργο:

PHS 6A51

WIC M04/098

B-1047 Bruxelles

BP1024, F-67070 Strasbourg

Τηλ. (32-2) 284 23 41

Tηλ. (33) 3 88 17 43 57

Fax (32-2) 284 91 71

Fax (33) 3 88 17 93 55

 

e-mail: typos-el@europarl.eu.int

Internet: http://www.europarl.eu.int/press/index_publi_el.htm

 

Κλείσιμο σύνταξης: Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2002, 13:00


Σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Κατάσταση στις 16.12.2002

 

B

DK

D

GR

E

F

IRL

I

L

NL

A

P

FIN

S

UK

Σύνολο

ΕΛΚ/ΕΔ

5

1

53

9

28

20

5

35

2

9

7

9

5

7

37

232

ΕΣΚ

5

2

35

9

24

18

1

16

2

6

7

12

3

6

29

175

ΦΙΛ

6

6

   

3

1

1

8

1

8

   

5

4

11

54

ΕΕΑ/ΒΠΑ

 

4

7

7

4

15

 

6

 

1

 

2

1

3

 

50

ΠΡΣ/ΕΕΣ

7

 

4

 

4

9

2

2

1

4

2

 

2

2

6

45

ΕΕΕ

 

1

     

3

6

10

     

2

     

22

ΕΔΔ

 

2

     

9

     

3

       

2

16

ΜΕ

2

     

1

12

 

10

   

5

     

1*

31

Σύνολο

25

16

99

25

64

87

15

87

6

31

21

25

16

22

86

625

*απερχόμενοι βουλευτές: Michael John HOLMES (ME, UK)
νεοεισερχόμενοι βουλευτές: WACHTMEISTER Peder, VALLVÉ Joan

Πολιτικές Ομάδες

ΕΛΚ /ΕΔ

Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος/Ευρωπαίων Δημοκρατών

ΕΣΚ

Ομάδα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος

ΦΙΛ

Ομάδα του Ευρωπαϊκού Κόμματος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών και Μεταρρυθμιστών

ΠΡΣ/ΕΕΣ

Ομάδα των Πρασίνων/Ελεύθερης Ευρωπαϊκής Συμμαχίας

ΕΕΑ/ΒΠΑ

Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Βόρειας Πράσινης Αριστεράς

ΕΕΕ

Ομάδα της Ένωσης για την Ευρώπη των Εθνών

ΕΔΔ

Ομάδα για την Ευρώπη της Δημοκρατίας και της Διαφοράς

ΜΕ

Μη Εγγεγραμμένοι

(*Σε αυτήν την «Επισκόπηση της εβδομάδας» δεν περιέχονται οι ομιλίες των Ελλήνων βουλευτών που δεν κάλυψε η Υπηρεσία Τύπου κατά τη διάρκεια της εβδομάδας στο Στρασβούργο, λόγω των διακοπών των Χριστουγέννων)

Τελευταία ενημέρωση: 20 Δεκεμβρίου 2002Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου